«
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. 20 Yaş Dişi Çekimi Hakkında Bilinmesi Gereken Noktalar – Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

20 Yaş Dişi Çekimi Hakkında Bilinmesi Gereken Noktalar – Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

20-yas-disi-cekimi

17 ila 20 yaşları arasında altta iki ve üstte iki olmak üzere toplam dört adet 20 yaş dişleri çıkar. Diş diziliminin sonunda yer alan 20 yaş dişleri, üçüncü azı dişleri olarak çıkar. 20’lik dişler bazı kişilerde düzgün çıkabiliyorken bazı kişilerde de yarı gömülü ya da gömülü olarak çıkabiliyor. Bazı kişilerde ise kalıtsal olarak 20 yaş dişleri bulunmaz. 

Yeşiltepe Polikliniği olarak 20 yaş dişleri ve çekimi hakkında bilmeniz gerekenlere dair bir yazı hazırladık. İşte 20 yaş dişinin çekilmesi gereken durumlar ve 20 yaş diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler;

20 Yaş Dişlerinin Çekilmesi Gerekir mi?

Gömülü ya da yarı gömülü olarak çıkan 20 yaş dişleri, diğer dişler için de ciddi bir sorun teşkil eder. 20’lik dişin en yaygın çekilme nedeni, dişin çıkış noktası bulunmadığı için gömülü olarak kalmasıdır. Ayrıca 20’lik diş, yanındaki dişlere zarar veriyor ve çürük, enfeksiyona sebep oluyorsa çekilmesi gerekir. Köklerin etrafından kemik kaybı yaşanıyorsa ve diş ipi kullanma ya da fırçalama için yeterli alan yoksa da 20 yaş dişinin çekilmesi gerekir.

20-yas-disi-cekimi

20 yaş dişlerinin çekilmemesi, diğer dişler açısından ciddi problemler oluşturacağı için diş hekimlerince çekilmesi önerilmektedir. Yanındaki dişleri sıkıştırarak diş diziliminin de bozulmasına sebep olabilir. Bu durumda ortodonti tedavilerinden destek alabilirsiniz. 20 yaş dişlerinin çekiminin ihmal edilmesi çene ve diş kistinin oluşumuna neden olabilir. Aynı zamanda gömülü 20 yaş dişi, etrafındaki diş köklerine zarar vererek diş kaybının oluşmasına zemin hazırlayabilir. Yarı gömülü 20 yaş dişi de plak oluşumunu hızlandırır.

20 yaş dişinin çekilmesi gerekiyorsa ihmal edilmeden gerekli yöntemlerin uygulanması gerekir. Aksi halde pek çok diş ve ağız probleminin oluşmasına neden olarak ağız ve diş sağlığını tehlikeye sokabilir.

Basit 20 Yaş Diş Çekimi

20-yas-disi-cekimi
Basit 20 Yaş Diş Çekimi

20 yaş dişinin çekim yöntemi, dişin pozisyonuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Diş tamamen çıktıysa basit 20 yaş diş çekimi yöntemi kullanılır. Basit 20 yaş diş çekimi için öncelikle diş etleri uyuşturulur ve ardından diş çekilir. Bölge temizlenerek kanın durması için gazlı bezle tampon yapılır. Basit 20’lik diş çekimi sonrasında birkaç gün şişlik ya da ağrı oluşabilir. Bunun önüne geçmek için buz uygulaması yapabilirsiniz. 20 yaş diş çekimi sonrasında diş fırçalamak yerine gargara kullanılması önerilmektedir.

Basit 20 yaş diş çekimi sonrası dikkat edilecek noktalara dikkat ederek iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.

20’lik Diş Çekimi Ameliyatı

 

20 yaş dişlerinin gömülü olarak çıkması halinde yirmilik diş çekimi yöntemi tercih edilir. Bu yöntemde lokal anestezi altında diş çekimi yapılır. Lokal anestezi uygulandıktan sonra çene cerrahı, diş etlerini açar ve köklere ulaşmak için diş kemiğini üst yüzeyden uzaklaştırır. Kesiğin olabildiğince küçük olması için diş parçalanarak küçük parçalara ayrılır.20-yas-disi-cekimi

20 yaş diş ameliyatı sonrası ağrı ve şişliğin en aza indirilmesi için buz uygulaması yapabilirsiniz. Aynı zamanda diş hekiminizin önerdiği ilaçları da kullanmanız ağrıyı azaltacaktır. Tükürükler, kan pıhtısının hareket etmesine neden olduğu için kanamanın durmasını engeller bu yüzden de mümkün olduğunca tükürmekten kaçınmalısınız. 20’lik diş ameliyatından bir sonraki gün normal hayatınıza geri dönebilirsiniz. 

20-yas-disi-cekimi

İlk bir hafta ağzınızı tam olarak açmakta zorlanabilirsiniz. Ağzınızı ve dişlerini zorlamayacak sert yiyeceklerden ziyade yumuşak ve sıvı gıdalara yönelmeniz gerekir. 20 yaş ameliyatı sonrası bu noktalara dikkat ederek iyileşme süresini hızlandırabilir ve daha kolay bir süreç geçirebilirsiniz.

20-yas-disi-cekimi

20 yaş diş ameliyatının ardından birkaç gün geçmesine rağmen nefes almakta ve yutkunmakta zorlanıyorsanız ve kanama devam ediyorsa mutlaka diş hekiminizle görüşmeniz gerekir. Aynı zamanda ağrınız ve şişliğiniz geçmiyorsa, ateşiniz varsa, irin ya da kötü koku oluştuysa, diş etlerinizde uyuşukluk hissediyorsanız vakit kaybetmeden diş hekiminizden randevu almanız gerekir.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *