«
  1. Anasayfa
  2. Anne ve Çocuk Dünyası
  3. Anneden Bebeğe Geçen Genetik Hastalıklar

Anneden Bebeğe Geçen Genetik Hastalıklar

Anneden Bebeğe Geçen Genetik Hastalıklar son dönemlerde sık sık konuşulmaya başlandı. Bebekler anne karnı içerisinde geçirdiği 9 ay 10 günlük süre boyunca, beslenmesini annenin aldığı yiyecek ve içeceklerden almaktadır.

Besin takviyesini annelerden alan bebekler, aynı zamanda sağlık konusunda da anneye bağımlıdır. Hamilelik süreci boyunca özellikle kız çocukları, daha çok annede bulunan hastalıklardan etkilenmektedir.

Genler aracılığı ile anneden bebeklere geçebilen bu rahatsızlıklar, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Genetik hastalıklar illa anneden bebeğe geçecek diye bir husus kesinlikle yoktur. Söz konusu durum ihtimallerin arasında yer almaktadır.

Peki genetik yollarla anneden çocuğa geçen genetik hastalıklar nelerdir? Bebek için hangi rahatsızlıklar tehlikelidir? Oldukça merak edilen bu soruyu gelin birlikte detaylı bir şekilde inceleyelim.

5 Adımda Anneden Bebeğe Geçen Genetik Hastalıklar

burcu-alem-anneden-bebege-gecen-genetik-hastaliklar
Anneden Bebeğe Geçen Genetik Hastalıklar

Anneden bebeğe geçecek hastalıkları bilmemiz için öncelikle genetik hastalık nedir sorusunun yanıtını iyi bilmemiz gereklidir. Genetik hastalıklar tanı merkezi ile anneye kalıcı hastalık teşhisi konmuş olabilir. Genetik hastalıklar ve tedavileri hamilelik süresinde de aralıksız devam eder.

Hangi hastalıkların kalıcı olduğunu öğrenebilmek için Sağlık Bakanlığı genetik hastalıklar pdf listelerini kontrol etmeniz mümkün. Bu sayede sahip olduğunuz hastalıkların çocuğunuza geçip geçmeyeceğini bilirsiniz.

burcu-alem-anneden-bebege-gecen-genetik-hastaliklar

Genetik hastalık demek, dış etkenler yolu ile zaman içerisinden sahip olunan hastalık değil, annenin sahip olduğu genetik hastalıkların da anne karnında bebeğe geçmesi ve bebeğin bu hastalıklarla doğması anlamına gelir.

Bu nedenle hamileyseniz ya da gebe kalmak istiyorsanız mutlaka genetik hastalıklar testi yaptırmalısınız. Genetik hastalıkların sınıflandırılması ise oldukça zor olabilir. Biz bu yazımızda sadece 5 büyük hastalık üzerinde durmak istedik. Daha detaylı tetkikler ve tespitler için siz de doktorunuza başvurabilirsiniz.

1- Kalp Hastalıkları En Sık Görülen Anneden Bebeğe Geçen Genetik Hastalıklar Örneği

Günümüzün en büyük problemlerinden biri olan kalp hastalıkları, genetik faktörlerle ortaya çıkabilmektedir. Özellikle kalp hastalığı olan bireylere doktorlar, şu soruyu sormaktadır.

Ailede kalp hastalığı olan birey var mı? İlerleyen dönemlerde ortaya çıkan kalp rahatsızlıklarının büyük bir çoğunluğu genetik faktörlerden dolayı meydana gelebilmektedir. Annede meydana gelen kalp krizi, kalp yetmezliği, kalp durması veya herhangi bir kalp rahatsızlığının ileride çocuklarda görülme olasılığı yüzde 20 daha fazladır.

Özellikle aile büyüklerinde kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin mutlaka uzman bir hekime gitmesi ve gerekli kontrolleri yaptırması gerekmektedir. Özellikle sessiz miyokard iskemisi isimli kalp rahatsızlığı kişilerde ani ölümlere neden olabilir. Sinsi kalp rahatsızlıklarından korunmak için mutlaka uzman bir hekime görünmek son derece önemlidir.

2- Erken Menopoz

Kadınların en büyük sorunların biri olan Menopoz, genetik olabilmektedir. Söz konusu rahatsızlık anneden genetik yollarla kız çocuklarına geçebilmektedir. Uzmanlar tarafından yapılan bilimsel araştırmalarda Menopoz görülme yaşı 51 olarak açıklanmıştır. Fakat anne, daha önce bu rahatsızlığa yakalandı ise, çocuklarında yakalanma oranı epey yüksektir.

Annede görülen erken Menopoz sorunu çocuklarda da çıkabilmektedir. Bu tip sorunlarla karşılaşmamak adına mutlaka bir hekime başvurmalı ve bu rahatsızlığı nasıl engelleyebileceğiniz hakkında detaylı bilgiler edinmelisiniz. Genetik faktörlerin dışında, çevresel faktörlerinde etkili olduğu unutulmamalıdır. Stres ve sıkıntı bu rahatsızlığın temel nedenleri arasında yer almaktadır.

3- Meme Kanseri Teşhisinde İlk Adım Genetik Hastalıklar Tespiti

Çağımızın en önemli sorunlarından biri olan meme kanseri hastalığında, çevresel faktörlerden ziyade genetik faktörlerde son derece önemlidir. Özellikle annede bulunan meme kanseri rahatsızlığı genetik yollarla, çocuklara geçebilmektedir. Genetik yollarla çocuklara geçebilen bu kanser türü ileride ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir.

burcu-alem-anneden-bebege-gecen-genetik-hastaliklar

Aile bireylerinde olan bu rahatsızlık yüzünden kişiler düzenli olarak kontrole gitmelidir. Ayrıca doğum kontrol ilaçları  kullanan bireyler meme kanserinde daha yüksek risk altındadır. Söz konusu kanser rutin bir kontrol ile ortaya çıkabilmektedir.

Aile bireylerin birinde bu rahatsızlığın görülmesi durumunda, kişilerin mutlaka her yıl düzenli olarak hekime gitmesi ve gerekli testleri yaptırması gerekmektedir.

4- Migren

YouTube video

Hemen hemen her yaşta görülebilen bu rahatsızlığın temel sebebi genlerimiz olduğunu biliyor muydunuz? Peki bu hastalık nedir nasıl çocuklarda etkili olur? Oldukça şaşırtıcı bu bilgi uzmanlar tarafından geçtiğimiz yıllarda açıklandı.

Gen faktörün yanı sıra çevresel faktörlerinde neden olduğu bu rahatsızlık, bireylere şiddetli ağrılı saatler yaşatmaktadır. Uzman ayrıca, bu rahatsızlığın genler arasında en yüksek düzeyde aktarılabilen rahatsızlık olduğunu açıkladılar.

burcu-alem-anneden-bebege-gecen-genetik-hastaliklar

Annede meydana gelebilen migren rahatsızlığı, gen faktörleri ile çocuklara yüzde 80 oranında geçebilmektedir. Unutulmaması gereken bir diğer husus ise kadınlarda migren problemi erkeklere göre daha fazla görülmektedir. Bunun başlıca sebebi kadınlara özel kullanılan ilaçlar ve hormonsal değişikliklerdir. Tedavi süreçi ise oldukça basittir.

5- Alzheimer

İleri yaştaki kişilerde görülen Alzheimer rahatsızlığı, nesilden nesil’ e geçebilmektedir. Annede meydana gelebilen bu rahatsızlık, yıllar sonra yüzde 50 gibi olasılıkla olabilir. İlerleyen yaşlarda bu rahatsızlıktan korunmak için hekim kontrolünde olmak son derece önemlidir.

Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hafıza güçlendirici besinler almak bu rahatsızlığın önüne geçebilmektedir. Anne adayı olan kişiler mutlaka hamilelik dönemi boyunca gerekli kontrolleri yaptırması son derece önemlidir.

YouTube video

Bu tip rahatsızlıklardan korunmak için çocukları ilk 6 ay anne sütü ile beslemek son gereklidir. Doğumdan sonra gerekli kontrollerin yapılması çocukların sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Anne adaylarının doğum sonrasında bir enfeksiyon hastalıkları uzmanından randevu alması bebek sağlığı açısından önemlidir. Zira sarılık problemi, bebekleri olumsuz anlamda etkileyebilmektedir.

Biyolojik Olarak Soy Kimden Gelir?

burcu-alem-anneden-bebege-gecen-genetik-hastaliklar

Yapılan Bilimsel araştırmalara göre çocukların çok büyük çoğunluğunda genlerin babadan geldiğini ortaya çıkaran bulgular var olduğu belirtilmektedir. Özellikle sağlık konusunda yapılan incelemeler baba ile benzerliklerin sıklığı konusunda hem fikirler.

Genler eşit sayıda anne ve babadan alır. Ancak ailelerin genetik hastalıkları incelenerek hastalığın geçişine göre hangi genin baskın çıktığı belirtilebilir. eşit sayıda gelen genlerin her çocukta farklı şekilde baskın çıktığı görülür. Bazı çocuklarda anne geni baskın iken bazılarında babadan gelen genler baskındır.

Boy Geni Anneden mi Babadan mı? Babadan Oğula Geçen Genetik Özellikler Nelerdir?

burcu-alem-anneden-bebege-gecen-genetik-hastaliklar

Boy geni genellikle babadan gelir. Uzun boylu babaların çocukları aynı şekilde uzun boylu olarak doğar. Diğer genetik özelliklere bakacak olursak anne ve babadan eşit alınan genlerde eğer erkek geni ağır gelirse babadan geçen genetik özelliklerden bahsedilebilir.

Ancak babada kalıtsal hastalıklar varsa bunların çocuğa geçmesi de muhtemeldir. Kısır olan kişilerin tüp bebek benzeri yollarla olan çocukları için kısırlık söz konusu olabilir. İhtimaller arasında yer alır.

Zeka Geni Kimden Geçer?

burcu-alem-anneden-bebege-gecen-genetik-hastaliklar

Zeka geni erkek çocuklarda anneden kız çocuklarda ise hem anne hem de babadan geçen bir gendir.

Genetik Olarak Geçen Şeyler Nelerdir? Anne Babadan Alınan Genetik Özellikler Nelerdir?

burcu-alem-anneden-bebege-gecen-genetik-hastaliklar

Genetik olarak anne ve babadan geçen özellikler; diş sağlığı, zeka, boy, yüz hatları, genetik hastalıklar, kilo, otizm, ruhsal bozukluklar, yüzde gamze, saç rengi  gibi birçok etken sayılabilir. Genetik izler sadece anne babalar ile değil akrabalar ile de benzerlik gösterir. Çoğu zaman çocuğun dayı ya da halaya çektiği söylenir.

Genetik testler kromozom incelemesi yaparak çocukta kalıtsal hastalık tespiti yapılır. Akraba soyunda hastalık olması aynı soydan olan çocuklarda hastalık riskini arttırır. Akraba evliliği ne yazık ki bu konuda genetik tanıların ortaya çıkmasına neden olur. Birden fazla genetik tanı sonucu ortaya koyar.

Akraba evlilikleri tek gen gibi algılanabilir. Bir gende neden olan hastalık diğer gende de mevcuttur. Çünkü aradaki soy bağı genler ile bu hastalığı kişisel olmaktan çıkarır. Elde edilen bu sendromu akraba evlilikleri ile yeni doğacak bebeklere aktarmak ise en yanlış hareket olacaktır. Hastalığın soy bağı ile geçeceğini bile bile akraba ile evlenmek asla doğru değildir.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Yorumlar

  1. Pingback: Birbirinden Güzel Anne Bebek Resimleri

  2. Pingback: Emzirirken Sigara İçmek Zararlı mıdır ?

  3. Pingback: Serebral Palsi Nedir? Merak Edilen Tüm Belirtileri!

  4. Pingback: Anne Sütü Artıran Besinler Nelerdir?

  5. Pingback: AIDS Nedir?AIDS Belirtileri Nelerdir?AIDS Tedavisi