Bu Yazımızda Neler Var
Psikoloji dünyasında en çok görülen hastalıklardan birisi anoreksik nedir? Anoreksiya Nervoza neden kadınlarda daha fazla görülür? Psikoloji temelli ortaya çıkan hastalık belirli belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Anoreksi olan birçok birey günlük yaşamında ciddi sorunlar ile karşıya karşıya kalır. Ancak belirli tedavi yöntemleri de bulunur. Yazımızda Anoreksiya Nervoza hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Anoreksi Ne Demek? Anoreksiya Nervoza Nedir?
Hastalığı yakından tanımak ve anlamak adına Anoreksiya ne demek konusuna cevap bulmak gerekir. Psikoloji el kitabı DSM-V tarafından da tanılama yapılabilmesi adına gerekli koşullar aktarılmaktadır. Yaşamın gündelik koşullarında da bozulmaya yol açan anoreksi ne demek? Temelde farklı sebeplere dayanan psikolojik bir rahatsızlıktır.
Psikoloji dünyasında yeme bozuklukları kategorisi altında anoreksik nedir konusu yer alır. Kişilerde travmatik olaylar, estetik kaygılar sebebi ile ortaya çıkar. Yaş ortalamasının giderek düştüğü görülür. Özellikle genç yetişkinlik ve ergenlik döneminde rastlanır. Kadınlarda görülme olasılığı erkeklere nazaran daha fazladır. Tanılama işlemi psikiyatrist tarafından gerçekleştirilir.
Anoreksiya Belirtileri Nelerdir?
DSM-5 öncülüğünde kişilerin tanı alabilmesi adına karşılanması gereken semptomlar bulunur. Yemek konusunda herhangi bir problem yaşamak bu tanıyı almak için yeterli olmayacaktır. Anoreksiya belirtileri:
- Vücudunu aşırı kilolu algılama,
- Kiloyu kontrol altına almaya yönelik önlemler,
- Estetik ve kiloya karşı kargı hali,
- Kilo almamak adına sürekli diyet ve spor yapma,
- Çok az yemekten sonra bile kusmaya çalışma bulunur.
Belirtiler arasında en çok göze çarpan durum kişilerin neredeyse hiç yemek yememesidir. Yeme bozukluğu anoreksiya nervozanın bir yeme ve kilo almaktan sıklıkla kaygı ve korku duyduğu görülür. Kendisini aynaya baktığında kilolu algılayan kişiler anoreksik nedir konusunu karşılayabilir. Ancak kilolu algılamak yeterli kalmaz. Dışarıdan bakıldığında Anoreksiya Nervoza tanısı almış kişinin hayatını riske sokacak derecede zayıf olduğu görülür. Ancak kendisine sorulduğunda aşırı kilosundan dem vuracaktır!
Anoreksiya Hastaları Nasıl Beslenir?
Anoreksiya nedir belirtileri incelendikten sonra merak edilen asıl konu nasıl beslenmesi gerektiğidir. Hastalık tanısı almış kişilerin vücut sağlığı açısından kontrol sağlanır. İki farklı tedavi durumu bulunur. Yaşamı risk altında olacak kadar vitaminsiz ve besinsiz kalmış kişiler hastane ortamında özel olarak diyetisyen kontrolü ile beslenir. Ancak bu durum sanıldığı kadar kolay olmamaktadır.
Yemenin çok zor olduğu durumla karşılaşan anoreksik nedir? Kişiler tanı sonrası herhangi bir insan gibi direkt olarak yemek yiyemez. Tanı koyulsa da tedavi sağlanmadığı müddetçe yemek yemek onlar için adeta ‘zulüm’ olarak adlandılır. Risk taşıyan gruptaki kişi başlangıçta damar yolu ile beslenir. Psikolojik terapiler sonrasında kendisine uygun olacak şekilde adım adım gerekli besin değerlerine göre yemek listesi verilebilir.
Anoreksik Nedir| Anoreksiya Tedavisi Nasıldır?
Anoreksiya tedavisi kişinin hayatına normal seyrinde devam etmesi için neredeyse zorunlu olmaktadır. Öncelikle tedavisi psikoloji alanında uzmanlaşmış kişilerce yapılmaktadır. Her ne kadar belirtileri vücut üzerinde olsa da temelde ciddi bir psikolojik travmadan dolayı kaynaklanır. Sevgilisi tarafından hor görülmek, annesinin kilosuna yönelik baskıları sonucu kendini ispatlama, arkadaş çevresine girebilmek gibi birçok sebebi olabilir.
1- Hastane Bakımı
Hastane yatışı ve daha ötesinde kalp problemlerine de yol açan anoreksik nedir, tedavisi mümkün mü? Elbette tedavisi mümkündür. Normal ağırlığının %30’unu kaybetmiş kişiler hastaneye yatırılır. Hastanede belirlenmiş bir grup uzman tarafından her anlamda kontrol sağlanır. Fizyoterapist kas ve doku azalmasına bağlı olarak hareket imkânını arttırır, psikiyatrist ise görüşmelere başlar.
Tedavi sürecinde kişinin tek olarak aktif olması da gerekmez. Ailenin de desteği bu noktada önemlidir. Özellikle aile sebepli çıkan bir hastalık söz konusu ise bu durumda oldukça dikkatli olmak gerekir. Aileler ile uzmanların görüşme sıklığı da bu noktada artış gösterir. İş birliği neticesi ile hastanın öncelikle hayati tehlikeyi atlatması sağlanır.
2- Anoreksik Nedir| Psikoterapiler
Psikoloji uzmanları anoreksik nedir tanımlamasını yaptığı gibi bu konuda tedavilerde de aktif rol oynar. Kişilere iyi gelmesi adına uzmanlar tarafından farklı yaklaşım ve kuramlar üretilmiştir. Kişinin öncelikle bu hastalığa sebep olan düşüncelerine eğilinir. Genel olarak hastalık tanısı almış kişilerde kilolu olduğuna dair obsesif kompülsif derecesinde takıntıları ve çarpıtılmış düşünceleri bulunur.
Çarpıtılmış düşünceleri sağlıklı bir hale getirmek ve aslında kilolu olmadığını anlaması adına çalışmalar başlanır. Durum algılaması sağlandıktan sonra asıl konu ise temelde yatan sebebe gelir. Çoğu zaman bu tarz hastalar yardım istemesinden ötürü bu tarz davranışlarda bulunur ancak farkında olmaz. Çevrenin de konu hakkında bir bilgisi yoksa geç kalınabilir. Hastanın katılım miktarına göre belirli bir sürede asıl sebep saptanır ve bu durumu aşması beklenir.
Diğer Yeme Bozuklukları Nelerdir?
DSM-5 üzerinde anoreksik nedir, bulumia nedir gibi farklı yeme bozukluklarına cevap bulmak mümkündür. Farklı durumları göstermesi sebebi ile bozuklukların sınıflaması artmaktadır. Anoreksiya ile en çok karıştırılan konum ise Bulumia Nervoza olmaktadır. Benzer durumlar yaşansa da temelde ayrılıkları da bulunur.
Bulimia Nedir? Bulimia Nervoza Nedir?
Bulumia Nervoza, yeme bozukluklarından birisidir. Kişiler anoreksiyadan farklı olarak belirtiler gösterir. Ancak aynı psikolojik ağırlık ve yaşanmışlıklar neticesinde bir savunma durumu olarak karşıya çıkar. Estetik kaygı neticesiyle kadınlarda daha fazla görülmektedir. Belirtileri konusunda kimi değişikikler bulunur.
Anoreksiya gibi hiç yemek yememe mi bulunur, Bulumia Nervoza nedir? Anoreksiya gibi yemek yememe bulunmaz. Soruyu algılamak adına belirtilerini incelemek gerekir:
- Kişinin 1-2 saat içerisinde 1 günlük kalori ihtiyacını alacak kadar yemesi,
- Aşırı tıkınırcasına yemek,
- Yerken büyük bir haz duymak ancak sonrasında pişmanlık duymak,
- Yedikten çok kısa bir süre sonra yediklerini çıkarma isteği,
- Çıkarabilmek adına ağzına parmak sokma, mide bulantısı ilaçları kullanma bulunur.
Kişilerin duygusal açlık adı altında yemesi olarak ortaya çıkar.
Anoreksiya Nervoza ve Bulumia Nervoza Farkı
Anoreksik nedir, bulumia nedir sorusunun temelde ayrıldığı nokta: Anoreksik kişiler yemek yemez, bulumia olanlar yer ama sonrasında pişman olur. Dışarıdan bakıldığında anoreksik bireyler aşırı zayıf görünürler. Bulumia tanılı kişiler ise normal kilolarında hatta olduğundan daha kilolu olabilirler.
Her iki kişi de normal hayatını devam ettirebilir. En azından dışarıdan bu durum görülebilir. Ancak uzun süren ataklar, kusma çabaları kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığını ciddi anlamda etkilemektedir. Sürekli kusmaktan dolayı yemek borusunda tahribatlarda oluşur. Aynı zamanda bulumia tanılı kişiler çok aşırı yediklerinden dolayı insanlardan utanarak yalnız kalmayı da tercih edebilir. En kısa sürede uzman bir doktordan destek almak gerekir.
Yeme içme bozukluğu konusunda bilgi vermeye çalıştık. Ruhsal sağlığınıza ne derece önem veriyorsunuz? Fiziksel tanılar kadar ruhsal sorunlar da ciddi problemler yaratabilmektedir. En Çok Rastlanan Ruhsal Hastalıklar Nelerdir konusunda bilgi alabilmek için yazımıza bakabilirsiniz.