Bir diyet programı uygularken aç kalma sıkıntısını en aza indirmek için çoğu diyet programında normal öğünlerin dışında da çeşitli ufak atıştırmalıklar yapılması önerilir. Bu atıştırmalıklar ana öğünlerin arasında olduğu için ara öğün olarak adlandırılırlar.
Kahvaltı ve öğle yemeğinin arasında, öğle yemeği ile akşam yemeği arasında ve yatmadan en az 2 saat önce yapılan öğünlerdir. Bu öğünlerin normal öğünlerden farkı doymak yerine vücudun aç kalmasını engellemektir. Dolayısıyla tıka basa yemek yemek doğru olmayacaktır. Bazı ara öğünlerde ise bir şeyler yemek yerine bir şeyler içilir ve öğün böyle geçiştirilir.
Peki, diyet yaparken arada alınan öğünlerden yeterli verimi almak için ve bu sırasında sağlığımızı korumak için nelere dikkat etmek gerekiyor?
En Az İki Ara Öğün
Yapılan diyetlerde belirtilen adetlerde olabilir. Ancak ideal ara öğün iki ya da 3 olmalıdır. 3 ara öğünün üzeri yapılan diyetin de amacına ulaşmasına engel olabilir. Ara öğünlerde protein içeren ve lifli yiyecekler tüketilmesi önemlidir. Çünkü lifli yiyecekler yapıları itibariyle tok tutacaktır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise yapılan öğünlerin 200 kaloriyi geçmemesidir.
Öğünlerde ve hatta diyetlerde tüketilmesi tavsiye edilen en önemli gıda yoğurttur. (Bakınız; yoğurt diyeti) Protein ve karbonhidrat olarak en zengin gıdalardan bir tanesi olmasının yanında tek başına bile bir öğünde tüketilebilir. Ancak kesinlikle tuz şeker gibi tat veren bir katkı maddesi kullanılmamalıdır. Diyet yaparken ağız tadından biraz vazgeçmek gereklidir. Eğer yoğurdu tek başına tüketmek istemiyorsanız biber, kekik, nane veya zencefil ile zengin bir hale getirebilirsiniz. Ayrıca tat anlamında bir şey istiyorsanız bu noktada tarçın ile tüketebilirsiniz.
Yoğurdu mevsim meyveleriyle birlikte tüketmek de sağlık açısından önemlidir. Ancak meyvelerin organik olmalarına da dikkat etmek gerekiyor. Lifli gıda olarak da yulaf tüketilebilir. Yulaf en yararlı lifli gıdalardan bir tanesidir. Aynı zamanda kan şekerini de dengede tutmasıyla bilinir. Süt ile birlikte 10 dakika boyunca pişirilen yulafın içine meyve ya da kuru yemiş ilave ederek bu şekilde tüketilebilir.