Aşırı Yorgunluk Hissi Nedenleri Neler? Aşırı Yorgunluk Hissi Nasıl Geçer?

asiri-yorgunluk-hissi

Aşırı yorgunluk hissi son zamanların en sık karşılaşılan şikayetleri arasında yer alıyor. Peki aşırı yorgunluk hissi nedenleri neler? Aşırı yorgunluk nasıl geçer?

Aşırı yorgunluk, her zaman farkında olan sebeplerden ötürü ortaya çıkmaz. Aksine aşırı halsizlik ve yorgunluk hissi farkında olmayan sebeplerden dolayı ortaya çıkabilmektedir.

Ortaya çıkan bu durum karşısında hayat çekilmez bir hal alır. Özellikle aşırı yorgunluk hissi ve uyku bir arada görüldüğünde çoğu zaman işler yapılamaz hale gelir. Kişi günlük yaşamında ‘basit’ olarak görülen birçok işi yapamaz hale gelir.

Öyle ki ilerleyen bir aşırı halsizlik ve yorgunluk hissi beraberinde yataktan çıkamamaya kadar varabilmektedir. Birbirini tekrarlayan günler sürekli devam eder. Geçmeyen sürekli yorgunluk halsizlik karşısında bir adım atılması zorunlu hale gelir.

Hastanın öncelikle aşırı yorgunluk hissi nedenleri konusunda bilgi sahibi olması ve saptama yapması gerekir. Daha sonra aşırı halsizlik ve yorgunluk hissi geçirmek adına bazı davranışlarda bulunacaktır.

Aşırı Yorgunluk Hissi Nasıldır? Aşırı Halsizlik ve Yorgunluk Hissi Belirtileri Neler?

Adından da anlaşılacağı üzere aşırı halsizlik ve yorgunluk kişide öncelikle bir enerjisizlik ile ortaya çıkar. Halsizlik ve yorgunluk o kadar fazladır ki kimi zaman ‘elimi kıpırtadacak halim yok’ sözleriyle kendini belli eder.

Özellikle bu tarz sorun yaşayanların sabah uyanmaları oldukça zordur. Kalkmaları gereken saatte bir türlü kalkamaz, uyansa bile yataktan çıkması bir zulüm gibi gelir.

Alarm ile uyanmak da neredeyse imkansız hal alır. 5 dakika daha diye diye yarım saat belki de 1 saat erteleme görülür. Yalnız bu özellikle aşırı yorgunluk hissi ve uyku belirtileri arasında ortaya çıkar.

Kişi uyku durumu hissetmese dahi çoğu zaman halsizliğinden ötürü yataktan çıkmak istemez. Uyumayı tercih etmese de hiçbir şey yapmadan yatakta uzanıp vakit geçirmek ona iyi gelecektir.

Temel ihtiyaçlardan birisi olan kahvaltı bile artık tamamen bir ıstırap hali alır. Sırf halsizlik ve yorgunluk hissinden dolayı kahvaltı, akşam yemeği gibi temel öğünler atlanabilir.

Tam tersi durumda yemek yedikten sonra aşırı yorgunluk hissi de ortaya çıkabilir. Aslında yaşanan tüm bu belirtilerin altında yatan bir sebep bulunmaktadır. Kişi sebepleri bilip kendini incelediğinde buna göre çözüm yolları üretebilir.

Aşırı Yorgunluk Hissi Nedenleri Neler? Sürekli Yorgunluk ve Halsizlik Neden Olur?

Araştırmalar aşırı yorgunluk hissi nedenleri için belirlenmiş baskın durumları ortaya koyuyor. Hafife alınmayacak bu durum karşısında harekete geçmek şart!

Zira eskiden kolaylıkla yaptığınız davranışları artık yapamıyorsanız bunun altında ciddi sağlık problemleri olabilir. Listedeki bilgileri okuduktan sonra eğer sizde de aşırı halsizlik ve yorgunluk bulunuyorsa bir doktora başvurmalısınız.

1- Kansızlık (Anemi)

Kansızlık Türk milleti olarak genelde karşılaştığımız durumların başında yer alıyor. Özellikle belirli beslenme standartlarının oluşması, çok fazla kafein tüketimi de bu durumu destekliyor.

Vücutta gerekli miktarda kan bulunmaması kanda yer alan oksijen miktarından dolayı aslında vücudun oksijensiz kalması anlamına gelir. Az bulunan oksijenden dolayı vücut ekstra efor harcar ve halsiz düşer.

Bununla birlikte az miktardaki kanı sürekli pompolamaya çalışan kalpte çok sık yorulur. Genelde aşırı yorgunluk ve kalp çarpıntısı beraber görülür. Sebebi kansızlık olabilir.

2- Depresyon

Sadece fiziksel hastalıklar değil, psikolojik rahatsızlıklarda vücutta belirtiler gösterir. Özellikle en az altı aydır bu durumdan mustaripseniz ve altında yatan fiziksel bir sağlık problemi olmadığına eminseniz psikolojik sıkıntılar olabilir.

Depresyonun temel belirtileri arasında enerji kaybı ve aşırı yorgunluk hissi bulunur. Kişi yataktan çıkmak istemez, sürekli uyur, uyumasa da hareket etmeden günlerini geçirir.

Fakat bu durum mutsuzlukla birlikte günlük işleri de zora sokacağı için aşılması gereken bir durumu temsil eder.

3- Enfeksiyon Hastalıkları

Enfeksiyon farklı alanlarda ortaya çıkabilen rahatsızlıktır. Başta kalp kapakçıklarında ortaya çıkan enfeksiyon farklı alanlarda da ortaya çıkmasından ötürü yorgunluğa sebep olabilir.

Tek belirtisi yorgunluk olmadığı gibi aşırı yorgunluğa bağlı olarak enfeksiyon tanısı kolaylıkla bulunabilmektedir.

Aşırı Yorgunluk Hissi Nedenleri Neler?

4- Tiroit Rahatsızlıkları

Tiroit hastalıkları kişinin çevresinde çoğu zaman ‘uyuşuk’ olarak adlandırılmasına sebep olur. Halbuki kişi keyfi bir durumdan bahsetmez. Askine tiroit hastaları aşırı yorgunluk hissi yaşadığı için çalışmak istemezler.

Hipotiroit belirtilerin daha fazla ortaya çıkmasını sağlar. Bununla birlikte şeker hastaları da aynı şekilde belirtilere sahiptir. Şekerin yükselmesi ve özellikle azalması ile birlikte yorgunluk hissi fazlaca ortaya çıkar.

5- Kanser Türleri

Kanser hastaları elbette tek yorgunluk belirtisi ile saptanamazlar. Fakat genel anlamda kanser olan birçok hastanın ağzından yorgunum kelimesini duyabilirsiniz.

Özellikle başta kan kanseri hastalarının yorgunluğu en uçta yaşadığı görülür. Zira diğer kanser türlerinde hücrelere saldırı olsa da kan kanserinde kan hücrelerine doğrudan saldırı gerçekleşir.

Kan hücrelerinin azalması vücutta oksijen miktarını da azaltacağından yorgunluğun artmasına neden olur.

6- Kalp Hastalıkları

Kalp şüphesiz vücudun en temel ve değerli organlarının başında yer alıyor. Ancak kalp sebepli ortaya çıkan birçok hastalığında aşırı yorgunluk hissi yarattığını belirtmek gerekir.

Başta kalp kapakçıkları olmak üzere; çarpıntı, kalp büyümesi, kalp yetersizliği gibi birçok hastalık vücudun aslında pompalaması gereken kanın pompalanmamasına yol açar.

Kirli kalan ya da az miktarda bulunup yetersiz kalan kan miktarı vücudun ekstra efor sarf etmesine yol açar. Bu da zamanla yorgunluk hissinin artmasına neden olur.

7- Vitamin Eksikliği

COVİD-19 ile birlikte aşırı evde kalma süresinin artması, beslenme standartlarının değişmesiyle birlikte birçok vitaminden mahrum kalındı. Özellikle D vitamini eksikliği ve B vitaminlerinin eksikliği de problemleri beraberinde getirdi.

Başta güneş görmemek D vitamini ihtiyacının alınmamasına neden oldu. Bu durumda ciddi bir yorgunluğa sebebiyet vermektedir. D vitamini dışında genel vitamin değerlerini ölçtürmek her zaman adına iyi gelecektir.

8- Uyku Apnesi ve Uyku Bozuklukları

Vücut yeterli miktarda dinlenmediği müddetçe sürekli olarak aşırı yorgunluk hissi ve uyku yaşar. Gece uyumakta zorluk, uykuya dalmada güçlük ya da derin uyku yaşanmaması yorgunluğu tetikler.

Uyku apnesi olarak adlandırılan kesintili ve nefessiz uyku durumu kişinin derinlemesine uyuyarak dinlenmesinin önüne geçer. Bununla birlikte uyku  problemleri arasında bulunan huzursuz bacak sendromu da ciddi bir yorgunluk sebebidir.

Uyku ilacı kullanılarak durum çözülebildiği gibi farklı yollara da başvurulabilir.

9- Kadınlarda Halsizlik ve Yorgunluk Nedenleri Arasında: Regl!

Kadınların belirli dönemlerde yorgunluk ve halsizlik hissi daha çok artmaktadır. Araştırmalar ve incelemeler neticesinde farklı bir sebep olmadığı durumlarda regl etkili oluyor.

Özellikle regl döneminde kısa süreli bir ekstra yorgunluk yaşayabilirsiniz. Bu oldukça normal ve geçici bir durumdur. Zira vücut belirli bir kan kaybına uğrar ve buna bağlı olarak oksijen miktarı azalır.

10- Aşırı Yorgunluk Halsizlik Covid Belirtisi

Günümüz şartları düşünüldüğünde doğal olarak aşırı yorgunluk hissi beraberinde ateş, öksürük gibi belirtileri de getirdiğinde COVİD ile özdeşleşmektedir.

Covid-19 hastalığının temel belirtileri arasında yorgunluk bulunuyor. Yorgunluğu ciddi kemik-kas ağrıları ve bununla birlikte ateş de eşlik ediyor. Bu tarz belirtileriniz varsa ve ani bir şekilde ortaya çıktıysa test olmak adına hastaneye başvurabilirsiniz.

‘Sürekli Yorgun Hissediyorum Ne Yapmalıyım?’ Aşırı Yorgunluk Hissi Nasıl Geçer?

Kişiler tarafından aşırı yorgunluk neyin belirtisi öğrenildikten sonraki aşamada aşırı yorgunluk hissi nasıl geçer araştırması yapılmaktadır. Günlük yaşamı derinden sarsan ve yaralayan bu durumu atlatmak adına merak artar.

Ancak genelde bu kişilerin çözümün doktorda olduğunu bilmesine rağmen bir müddet doktora gitmediklerini görebilirsiniz. Böyle birisi çevrenizde varsa asla kızıp yargılamayın! Çünkü doktora gidecek gücü dahi kendilerinde bulamıyor olabilirler.

Aşırı yorgunluk ve sürekli yorgunluk belirtileri karşısında yapılabilecekler şunlardır:

1- Doktora Başvurun

İlk aşamada elbette bir doktora gözükmeniz iyi olacaktır. Doktor tarafından kan tahlilleri ve tıbbi görüntülenme seçenekleri kullanılarak genel bir kontrol yapılır.

Varsa kansızlığınız ya da enfeksiyon durumunuz böylece ortaya çıkacaktır. Siz de kısa sürede buna bağlı olarak hareketinizi sürdürebilir, ilaç tedavisine gerek görülürse başlayabilirsiniz.

2- Beslenme Düzeninizi Gözden Geçirin

Fiziksel ve psikolojik olarak bir hastalığınız bulunmasa da yanlış beslenme kesinlikle aşırı yorgunluk ortaya çıkmasının sebebi olabilir.

Beslenme sırasında kafein (kahve, çay) karbonhidrat ağırlık besleniyorsanız yemekten hemen sonra yorgunluk hissi ile karşılaşabilirsiniz. Çünkü karbonhidrat kana çabuk karışarak kan şekerinizi kısa sürede yükseltir.

Bu süre zarfında enerjiniz artabilir fakat yine kısa sürede kan şekeriniz bir anda olduğundan da aşağı düşer. Bu durumda yorgunluğu sonuna kadar yaşarsınız.

Beslenme programınız kesinlikle karbonhidrat değil protein odaklı olmalıdır. Lifli beslenmek de iyi gelecektir. Bununla birlikte çay ve kahve tüketimi aşırıya kaçtığında kansızlık ve vitaminsizlik ortaya çıkarır.

3- Bulunduğunuz Ortamı Sürekli Havalandırın

Bulunulan ortamın oksijen miktarı ve ısı oranı oldukça önemlidir. Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk ortam sizde aşırı yorgunluk ve uyku ortaya çıkarır. Halbuki ortalama bir sıcaklık iyi hissetmenize yol açar.

Bununla birlikte ortamda oksijen oranının da artması gerekir. Yaşadığınız odayı, evi ya da iş alanınızı sürekli havalandırmaya dikkat ederseniz farkı hissedeceksiniz.

4- Aşırı Yorgunluk Hissi Geçmesi için Günlük Yürüyüş Yapın

Aslında sporu hayatınıza dahil etmek aşırı yorgunluk hissi ile mücadele için oldukça etkilidir. Ancak ilk aşamada ciddi bir spor yapmak sizin için imkânsız olacaktır.

Bu aşamada ufak ufak hareket etmeye özen gösterin. Günlük yarım saatlik bir yürüyüş bile size birkaç gün içinde kendinizi daha iyi hissettirecektir.

5- Psikolojik Yorgunluk Nasıl Geçer: Psikiyatrist ile Görüşün

Her zaman kemik ağrısı halsizlik ve yorgunluk nedenleri arasında fizyolojik sebepler bulunmaz. Doktora gittiğiniz halde fizyolojik bir neden bulunmuyorsa sorun psikolojik olabilir.

Bu durumda psikoloji uzmanlarından yardım almanız gerekebilir. Altta yatan farklı sebepler olmaktadır. Yorgunluk sadece semptom olarak ortaya çıkar.

Psikiyatrist ile görüştükten sonra ilaç tedavisi ya da psikolog yönlendirmesi ile terapi desteği alabilirsiniz.

Aşırı Yorgunluk için Hangi Doktora Gidilmeli?

Kronik yorgunluk testi olmak ve bununla birlikte sorunun çözümünü bulmak adına gidilebilecek birden fazla doktor bulunmaktadır. İlk aşamada kolay ve yakın olan bir Aile Hekimliği’ne giderek kan tahlili yaptırabilirsiniz.

Durum netleşmediyse sizi uzmanlık alanı olan bir bölüme yönlendirecektir. Bu çoğu zaman Dahiliye olarak görülür. Fakat nefes problemi ekstra varsa Göğüs Hastalıkları bölümü olabildiği gibi kalple ilgili bir şüphe varsa Kardiyoloji yönlendirmesi yapılabilir.

Hastanede doktorlar fizyolojik sebepler bulamadıysa son olarak Psikiyatri bölümüne yönlendirilebilirsiniz.

Bonus: Aşırı Yorgunluk Tansiyon Yükseltir mi?

Aşırı yorgunluk sebebi olarak tansiyon bulunmaktadır. Aşırı yorgunluk tansiyon yükseltmez, tam tersine tansiyon yükselmesi aşırı yorgunluk hissi oluşturacaktır.

Hasta özellikle tansiyonunun değişkenlik gösterdiği anlarda yorgunluğu daha çok hissettiği görülecektir. Bu durumda tansiyon hastasıysa doktoruyla görüşmeli, tansiyon adına bir tanı yoksa en yakın doktora başvurarak konu hakkında bilgilendirme yapmalıdır.

Exit mobile version