«
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Atopik Dermatit Nedir? 4 Farklı Atopik Dermatit (Egzama) Tedavisi

Atopik Dermatit Nedir? 4 Farklı Atopik Dermatit (Egzama) Tedavisi

atopik-dermatit-nedir-4-farkli-atopik-dermatit-egzama-tedavisi

Her yaştan bireyde görülebilen atopik dermatit nedir? Atopik dermatitin kimlerde ve neden görüldüğünü biliyor musunuz? Aslında temel bir cilt hastalığı olarak bilinse de kontrol altına alınmadığına ciddi problemlere sebep olabilmektedir. Çocuk ya da yetişkin fark etmeksizin dikkat edilmesi gereken bir hastalık olmasından dolayı önemi büyüktür. Gelin birlikte atopik dermatit nedir, tedavisi nelerdir inceleyelim. Bu yazı sayesinde aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını bulabileceksiniz.

YouTube video

Atopik Dermatit Nedir?

Atopik dermatit halk arasında egzama olarak bilinen bir cilt hastalığıdır. Ciltte oluşan reaksiyonlar neticesinde oluşan değişim, kişinin hayatını ciddi anlamda etkilemektedir. Cilt yüzeyinde bulunan tabakanın açık hale gelmesi ile birlikte yüzeyde farklılaşmalar görülür. Hastalığın belirtileri de görülmeye başlanında doktor tarafından tanısı koyulur. Egzama ya da alerjik egzama olarak bilinmesinin sebebi alerjiye benzer ya da diğer alerjilerle birlikte görülmesinden kaynaklanır.

atopik-dermatit-nedir-4-farkli-atopik-dermatit-egzama-tedavisi

Alerjik egzama farklı cilt alanlarında ortaya çıkabilmektedir. Genellikle saç derisi, el ve kollar, dirsekler,  diz arkası bölümler, yüz gibi noktalarda görülür. Görünümde değişiklik oluşması ile çoğu birey bir sorun olduğunu fark edebilir. Ancak tek belirtisi görüntü değişikliği de değildir. Yapılan araştırmalara göre çocuklarda yetişkinlere nazaran daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir. Hatta kız çocuklarının alerjik egzama tanısı sayısı erkek çocuklara göre daha fazladır. Çocuklarda yetişkinlere nazaran çok sayıda görülmesinden çocuk alerjisi olarak da adlandırılır.

Atopik Dermatit Belirtileri Nelerdir?

Kişilerde görülen atopik dermatit hastalığının bazı belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtilere sahip kişi ya da kişilerin doktor gözetiminde bulunarak tedavi sürecine başlanması gerekir. Özellikle bebekler dertlerini belirtemeyeceği için ebeveynlerin daha dikkatli gözlem yapması da öneriliyor. Egzama belirtileri arasında:

atopik-dermatit-nedir-4-farkli-atopik-dermatit-egzama-tedavisi

  • Ciltte aşırı kuruma,
  • Pul pul görünüm,
  • Cilt derisinin çatlaması ve dökülmesi,
  • Açık yaraların oluşması,
  • Sivilceli görüntü,
  • Aşırı kaşıntı,
  • Kimi durumlarda su toplaması bulunuyor.

Bu tarz belirtileriniz varsa en yakın Cildiye bölümüne başvurmalısınız.

Atopik Dermatit Neden Olur?

Oluşan hastalıkların farklı sebeplerden dolayı ortaya çıktığı bilinmektedir. Egzama konusunda her ne kadar detaylı araştırmalar ve bulgular elde edilmese de üzerinde çalışılan konular mevcuttur. İlk oluşma sebebi genetik faktörlere dayanır. Direkt olarak alerjik hastalık değil cilt hastalığı olsa da ailede alerji hikayesi bulunmasından dolayı egzama vakalarının arttığı görülmektedir. Sadece egzama değil farklı bir alerji durumu da söz konusuysa dikkatli olmak gerekiyor.

Sadece genetik değil aynı zamanda çevresel faktörler de oldukça önemlidir. Özellikle yetişkinlerde atopik dermatit çevresel sebeplerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Egzamanın ortaya çıkmasında en temel faktör stres olarak gösterilir. Stres dolayısıyla vücutta bağışıklık düşer ve cilt üzerinde alerjik maddelerin geçişi kolaylaşır. Stresli bir hayatınız varsa egzamaya yakalanma olasılığınız yüksektir. Aynı zamanda yapılan araştırmalar gösteriyor ki aşırı titiz bir ortamda yetişen insanların egzamaya yakalanma olasılıkları daha yüksektir.

Atopik Dermatit Ne Tetikler?

Eğer daha önce alerjik egzama tanısı alıp atlattıysanız ekstra dikkatli olmalısınız. Çünkü mevcut bilgiler gösteriyor ki bir kere egzamaya yakalanan bireyin yaşam boyu tekrar yaşama olasılığı hiç yaşamamışlara göre daha fazladır. Malesef bu hastalık kendini tekrar etme olasılığını içerisinde barındırır. Bu yüzden tetiklemesi muhtemel ortam ya da durumlardan kaçınmanız önerilmektedir. Alerjik durumlarla paralellik gösterdiği için:

atopik-dermatit-nedir-4-farkli-atopik-dermatit-egzama-tedavisi

  • Stres,
  • Kalitesiz yaşam tarzı,
  • Aşırı- ileri düzey titiz ortamlar,
  • Süt,
  • Yer fıstığı,
  • Soya,
  • Fındık,
  • Balık gibi durumlar egzamayı harekete geçirebilir.

Atopik Dermatit Ne Yememeli?

Alerjik durumların çoğu zaman beslenmeden dolayı ortaya çıktığı bilinmektedir. Daha önce de bahsedildiği üzere atopik dermatit alerjik hastalık olmasada alerji durumlarıyla paralel ilerlediği için mutlaka beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Süt, yer fıstığı, yumurta, soya, fındık ya da balık en çok tetikleyici besinler olarak bilinir. Ancak farklı bir besine karşı alerjiniz varsa bunu doktorunuza belirtmeli, uzman doktor tarafından söylenen öneriler dikkate alınarak besin düzeni oluşturulmalıdır. Gerekirse diyetisyen gözetimi altında bulunulmalıdır.

Çocuğu Atopik Dermatit Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Alerjik egzama daha çok çocuk yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Özellikle çocukların kalıtımsal yolla geçmesinin dışında duygularını açıkca ifade edemeyecek bir ortamda büyümesi bu tarz hastalıkları tetikler. Okulda, günlük yaşamında yaşadığı olumsuz durumları ifade edemeyip stres yaşadıkça bu tarz egzamaların ortaya çıkması tetiklenir. Peki çocuğu atopik olan ailelere nelere dikkat etmeli?

atopik-dermatit-nedir-4-farkli-atopik-dermatit-egzama-tedavisi

Öncelikle çocuğunuzun atopik dermatit olma sebebi bahsedildiği üzere psikolojik sebeplerden dolayıysa bir uzman yardımı alabilirsiniz. Çocuğunuzun duygularını açıkca ifade etmesini sağlayarak, duygularını normalleştirebilirsiniz. Ancak bu normalleşme örneğin bir böcek korkusundan ötürüyse ‘Bundan mı korkuyorsun, buna korkacak ne var? Abartma’ gibi cümlelerle olmamalıdır. Yanlış konuşmamak adına uzman yardımı bu yüzden önemlidir.

Ayrıca erken yaşta alerjik egzama çıkan çocukların ileri yaşlarda farklı alerjik reaksiyonlar göstermesi de olası olmaktadır. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar bu sonucu desteklemektedir. Bu yüzden çocuklarınızın alerji durumlarını takip etmelisiniz. Dönemsel olarak oluşan cilt problemleri için genel bir alerji testi de yaptırarak atopik dermatit dışında bir rahatsızlık olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Yetişkinlerde Atopik Dermatit: Atopik Dermatit Kendiliğinden Geçer mi?

atopik-dermatit-nedir-4-farkli-atopik-dermatit-egzama-tedavisi

Egzamayı katlanılamaz kılan iki durum vardır. Bunlardan ilki görünür alanda oluştuysa pullanma ve sivilceli görünüm olmaktadır. İkinci durum ise dayanılmaz bir şekilde sürekli oluşan kaşıntılardır. Çoğu zaman bu kaşıntılar gece uykudan uyanmaya bile sebep olacak cinstendir. Bu yüzden neredeyse hastaların çoğu doktor yardımına başvurur. Her ne kadar başlangıçta kendiliğinden geçmesini bekleseniz de bu durum başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Bekleyecek kadar sabırlı olmak kaşıntıya karşı neredeyse imkansızdır.

Atopik Dermatit Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Hastalıkların en doğru çözümü elbette doktor gözetiminde gerçekleşmesi ile sağlanır. Atopik dermatit tedavisi, cildiye doktoru tarafından gerçekleştirilmektedir. Kendisi hastanın dert yandığı bölgesinde dışarıdan gözlem yapabilir gerektiği zamanlarda tahlil isteyebilir. Kan tahlili ve alerji testleri bunların başında yer alır. Tanılama sonrası tedavi sürecine geçilir.

1- Atopik Dermatit Reçete ile Verilen İlaçlar

İlaç kullanımı bu hastalık içerisinde çok sık tercih edilmeyebilir. Çünkü cilt hastalığı olmasından ötürü daha çok kremlerle, merhemlerle uygulama yapılmaktadır. Ancak takviye olarak doktor tarafından uygun görülen ilaçları da kullanmanız gerekebilir. Kısa sürede yanıt almanızda etkili olmaktadır.

2- Atopik Dermatit Krem Kullanımı

atopik-dermatit-nedir-4-farkli-atopik-dermatit-egzama-tedavisi
Atopik Dermatit Tedavisi

Cilt dengesini tekrar oluşturmak, bariyerleri güçlendirmek adına krem sık sık kullanılır. Bu tarz kremler kişiden kişiye ve yaşına göre değişiklik gösterebilir. Kaşıntıyı gidermek adına, sivilceyi söndürmek adına ayrıyeten de kullanılabilmektedir. Burada uzman tarafından önerilen kremlerin dışına çıkmamanız önerilir. Belirtilen şekillerde kullanmalısınız. Genelde günde 2 kere egzama olan bölgeye uygulanması önerilir.

Mustela Atopik Dermatit Kremi

Mustela özellikle bebeklerde kullanılan içeriği temiz markalardan birisidir. Bebeklerinizde süt döneminde ortaya çıkan atopik egzamanın iyileşmesi adına tercih edilebilir. Ancak bebek ciltleri daha hassas olduğundan ötürü mutlaka çocuk doktoruna danışmalısınız. Doktor gözetminide olmadan sadece bebek değil, yetişkinlerde de uzman tavsiyesi almalsıınız.

3- Atopik Dermatit Şampuan Kullanımı

Egzamanın en sık oluştuğu alanlardan birisi saç dipleri olmaktadır. Saç kökünde sivilce, yara oluşumu saç kaybına kadar götürebilmektedir. Doktor tarafından duşta kullanılması adına özel üretilmiş ilaçlı şampuan önerilir. Bu şampuanlar piyasada bulunan şampuanlara benzemez. Bir miktar alınıp ıslak saça uygulanır. Duşta 1 kere kullanılması önerilir. Herhangi bir köpürme, köpük oluşumu görmezsiniz. Ancak kısa sürede egzamalarınıza çözüm olur.

4- Atopik Dermatit Bitkisel Tedavi

atopik-dermatit-nedir-4-farkli-atopik-dermatit-egzama-tedavisi

Atopik dermatit için bitkisel tedavilerin net bir araştırılması yapılmamıştır. Bitkisel tedavi birçok hastalık için kullanılsa da net olarak çözüm bulacağına dair bir bilimsel bilgi mevcut değildir. Ancak egzama için en çok kullanılan bitki meyan kökü olmaktadır. Meyan kökü kullanımı daha çok hazır olarak satılmadığı müddetçe küçük parçalar haline getirilerek egzama alanına sürülmesiyle sonuç alınır. Bu tarz bitkisel tedavileri doktora danışmadan asla kullanmamalısınız.

Hamilelikte Atopik Dermatit Oluşur mu? Atopik Dermatit Bebek için Zararlı mı?

Egzama oluşumu en çok bebeklerde ve çocuklarda gerçekleşse de yetişkinlerde ileri yaşlarda da oluşabilmektedir. Hamilelikte de oluşması muhtemel hastalıklardan birisidir. Hamilelik genel olarak çoğu ilacın kullanılmasının zararlı olduğu kritik bir dönemdir. Eğer bu tarz bir durumla karşılaştıysanız Cildiye doktorunuza gebelik konusunda bilgi vermelisiniz. Oluşturulan tedavi yöntemi hamileliğiniz değerlendirilerek oluşturulacaktır.

Eğer gebeyken egzama olduysanız bebek için çoğu zaman zararlı bir durum oluşmamaktadır. Bebeğin hayatını herhangi bir şekilde riske atmaz. Doktorunuz konusunda bu durum hakkında net bilgi de alabilirsiniz. Bebek için tek dikkat etmeniz gereken durum alerjik durumunuz varsa genetik yollarla bebeğinize geçebileceği için dikkatle bebeğinizi incelemelisiniz. Atopik dermatit Ekşi Sözlük içerisinde de yazarlar tarafından uyarılan dikkat edilmesi gereken bir hastalık olarak ortaya çıkmaktadır.

atopik-dermatit-nedir-4-farkli-atopik-dermatit-egzama-tedavisi

Egzamanın en sık oluştuğu alanların başında saç derisi olduğunu belirtmiştik. Zaman zaman bu hastalıkla karıştırılan durumlardan birisi de aşırı kepeklenme olmaktadır. Saç derisini inanılmaz değiştirdiği için özel şampuanlar burada da kullanılır. Kepeklenmenizi önlemek için kullanabileceğiniz Konazol Şampuan Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir yazımıza bakarak bilgi alabilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *