Bu Yazımızda Neler Var
Bebeklerin ilk 12 ay içerisinde çok hızlı büyümelerine bağlı olarak mideleri de çok hızlı büyür. Bebeklerin mideleri hızlı büyüdüğü için bebeklerde hıçkırık oluşması durumu söz konusudur. Bu durum tüm bebeklerde çok sık rastlanan bir durumdur.

Midenin hızlı büyümesi hıçkırığa yol açan sinirin uyarılmasına neden olur ve bu durum bebeklerde gün içerisinde veya uyku haline hıçkırık oluşmasını sağlar. Yeni doğan bebeklerde hıçkırık en yoğun olduğu dönem beslenmeden hemen sonraki süredir. Mideye dolan besin midenin genişlemesini sağlar ve bu durumdan hıçkırık sinirini uyarak hıçkırık oluşmasına neden olur.
Bebeklerde Hıçkırık Nedenleri

Bebeklerde beslenme sonrası oluşan hıçkırığın en önemli sebebi gazın yeterince çıkarılmamış olmasıdır. Bebeklerde mideye hava gitmesi ve ani hava yutulması durumları hıçkırık oluşmasına neden olan en temel etkenlerden biridir.
Bebekler emzirilirken veya beslenirken azar azar öğünler verilmelidir. Öğünler fazla verildiğinde bebeklerin midesinde ani bir genişleme olacaktır. Bu durum bebeklerde hıçkırık oluşmasına neden olur.

Bebeğinizin beslenmesi dışında hıçkırığa neden olan sinir sürekli olarak uyarılabilir. Bu durum bebeğinizde aşırı ve uzun süreli hıçkırık oluşmasına neden olur.
Bebeklerde ani korku ve ani heyecanlanma durumları da hıçkırığa neden olan sinirleri tetikler. Bu durumda da hıçkırık oluşur. Ani heyecanlanma ve ani korku nedeni ile oluşan hıçkırık çok uzun süre devam edebilir.

6. aydan itibaren ek gıda ile beslenen çocuklarda gıdanın genize kaçması durumunda oluşan ani öksürük hıçkırığı oluşturan sinirleri tetikleyebilir. Bu nedenle ek gıda verilen bebekler sürekli kontrol altında tutulmalı ve olası bir duruma karşı dikkatli olunmalıdır.

Bebeklerde hıçkırık oluşmasının nedenleri arasında yer alan anca çok az etkisi bulunan alerjik durumlar nedeni ile bebeğiniz hıçkırık durumu yaşayabilir. alerjik etkenlerin yoğunluğuna göre çok uzun süreli olarak yaşanacak olan hıçkırık durumunun herhangi bir olumsuz etkisi söz konusu olmamakla birlikte bebeğinizin huzursuz olmasına neden olur. Bebeklerde gaz sıkışması gibi durumlar da bebeğin anlık huzursuzluğu ile hıçkırık oluşumuna sebep olabilir.

Bebeğin yaşayacağı ani sıcaklık değişikliği, ani heyecanlanma, ani mutluluk, ani ağlama duyguları hıçkırık oluşmasına neden olur. Bu tür durumlar bebekte hıçkırık sinirini etkileri hıçkırık oluşmasına tetikler. Hıçkırık meydana geldiği zaman bu çok uzun süreli de olabilir çok kısa süreli de olabilir. Bu tür durumlarda annenin yapması gereken en ideal şey bebeği emzirmektir.
İlginizi Çekebilir: Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer Kadınlar Klübü Önerileri

Hıçkırık tutmuş bir bebeği emzirdiğimizde hıçkırığı hızlı bir şekilde kaybolur. Bebekte hıçkırık oluşmaması için gün içerisinde sık sık emzirilmeli ve çok acıkmadan meme verilmelidir. Çok acıkan bebekler anne göğsüne hırsla emdikleri için hıçkırık oluşması olasılığı daha yüksektir.
Anne karnında dördüncü aydan itibaren başlayan doğumdan sonra bir yaşına kadar devam eden hıçkırık sürekli olarak görülebilir. Hıçkırık oluştuğunda bebeklerin Dik tutulması çok önemlidir bebeklerin dik tutulması midenin normal pozisyonda kalmasını sağlayarak hıçkırığın devam etmesini engeller.
Hıçkırık tutmuş bebeği annesi emzirdiğinde eğer hıçkırık devam ediyorsa annesinin bebeğini tutarak sırtını belli bir süresi sıvazlaması çok önemlidir. Anne sütü almak burada bebek için en iyi yöntem olabilir.
Bebeklerde hıçkırık çok genel görülen bir durum olup, hıçkırık süresince bebek hareket ettirilmemelidir. Mide genişlemesi kaynaklı hıçkırık oluştuğunda ani hareketlerde bebeğin kusması ve midesinin boşalması durumu söz konusu olur. Bu nedenle hıçkırık sırasında bebek dik konumda tutulmalı ve hareket ettirilmemelidir.
Pingback: Bebeklerde Alerji Nasıl Geçer?