Bu Yazımızda Neler Var
Birçok anne beslenme çantası hazırlama konusunda oldukça titiz davranmaktadır. Okullar açılırken okul alışverişi, kalemi, silgisi, defteri, çantası derken velilerimizin özellikle de annelerimizin kafasındaki soru işaretlerinden biri de çocuklarının yanında değilken onları kötü koşullardan nasıl koruyacaklarıdır. Bu kötü koşullar pis bir ortam, kötü öğretmenler değil tabii ki. Yanlarındayken her yediğini içtiğine dikkat ettikleri çocuklarının kendi gözetimleri olmadan da aynı şekilde sağlıklı beslenmelerini isteyeceklerdir.

Bu yüzden de beslenme çantası hazırlama konusuna oldukça dikkat etmeye çalışacaklardır. Bu yazıyı okuyanların içerisinde bu konuya kafasını takıp ne yapması gerektiği konusunda desteğe ihtiyacı olan velilerimiz, annelerimiz de vardır elbette. Biz de sizler için okul beslenme çantasına ne konur , okul için aperatif yiyecekler ya da okul beslenmesi nasıl hazırlanır gibi soruların cevabını vermeye çalıştık.
Beslenme Çantası Hazırlama
Çocuklarımız için beslenme çantası hazırlarken öncelikle onların gün içerisinde alması gereken vitamin, kalsiyum, kalori gibi şeylere ihtiyaçları olduğunu unutmamalıyız. Çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi için çabalarken onları gereksiz bir diyete tabii tutmamalıyız. Pek çok velimizin beslenme çantası hazırlama konusunda yaptığı en büyük yanlışlardan birisidir bu. Eğer çocuğunuzu okula henüz başlamadan önce kendi çabalarınızla obezite hastası olacak duruma getirmediyseniz öyle şundan daha az, bundan hiç yememelisin gibi ihtiyacı olan karbonhidrat, kalori gibi besinleri kesinlikle azaltmamalısınız.
Çocuğunuzun herşeyden önce henüz gelişmekte olan bir bedeni olduğunu unutmamalısınız. Pek tabii onu aşırı şekerli, aşırı yağlı, koruyuculu, katkı maddeli gıdalardan uzak tutmalısınız ancak onun henüz gelişmekte olan bedeninin ona faydası olacak her şeye ihtiyacı olduğunu unutmayın.
1 – Beslenme Çantası Hazırlama Önerileri
Çocuklarımızın aslında okul çağına henüz gelmeden sağlıklı, düzgün bir beslenme alışkanlığı edinmiş olması gerekir ancak yine de oku öncesinde bu alışkanlığı tam olarak kazandıramadıysanız oku dönemi bunun için biçilmiş kaftandır zira belki yanınızdayken kıyamayıp istediği abur cuburları şimdi yetişemeyip alamayacağınızdan çocuğunuz beslenme çantasında ki yiyeceklerle yetinmek zorunda kalacaktır.
Bu nedenle beslenme çantasını hazırlarken çocuğumun canı bunu da çeker diyerek onun için zararlı olan abur cuburlardan koymak yerine atıştırması için sevebileceği tatlı meyvelerden koymak çok daha mantıklı bir tercih olacaktır. Bu sayede çocuğunuz atıştırma ihtiyacını meyveyle gidermek gibi güzel bir huy da edinecektir. Bu alışkanlık onu ömrü boyunca pek çok zararlı yiyecekten koruyacak ve çok daha sağlıklı bir ömür geçirmesini sağlayacaktır.
Beslenme çantasını hazırlama konusu işte bu kadar önemlidir. Zira okul çağında çocuğunuzun edineceği beslenme alışkanlığı onun yalnızca okul döneminde değil bir ömür boyu nasıl besleneceğini belirleyecektir.
2 – Beslenme Çantası Hazırlama Diyetisyen
Bu dönemde yazımızda daha önce de bahsettiğimiz gibi çocuğunuzun ihtiyacı olan besinleri alması çok önemli olduğundan kafanıza göre bir diyet menü hazırlamanız da beslenme çantasına onun için zararlı olan herhangi bir yiyecek, içecek koymanız kadar zararlıdır. Yine de illa diyet menü hazırlayacağım diyorsanız bunu kendi kafanıza göre hazırlamak yerine en azından gerçek bir diyetisyene başvurmalısınız. Çocuğunuzun normal beslenmesine ek olarak ne yemesi, ne yememesi gerektiğiyle ilgili bir liste hazırlatıp ona uymalısınız zira dikkatsizce kafanıza göre hazırlayacağınız diyet bir beslenme çantası çocuğunuza, gelişimine son derece zarar verebilir.
3 – Sağlıklı Beslenme Çantası Nasıl Olmalı?
Gelelim “sağlıklı beslenme çantası nasıl olmalı?” sorusunun cevabına. Sorunun cevabı olarak size uzun bir liste vermeyeceğim. Zira zaten siz de faydalı zararlı yiyecekleri en az benim kadar biliyorsunuz. Ancak nacizane tavsiyem çocuklarınızın bu dönemde pek de sevmedikleri kuruyemiş, kurutulmuş meyvelerden beslenme çantalarına elinizden geldiğince koymanız ve az yağlı kuruyemişleri, kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı gibi kurutulmuş meyveleri, normal meyveleri bu dönemde çocuklarınıza sevdirmeye çalışın.
Hayatında bol şekerli, koruyucu ve katkı maddeli bırakın çocuklarınız sizler için dahi son derece zararlı olan paketlenmiş gofret, kek v.b. atıştırmalıkların yerine hiçbir zararı olmayan hatta bilakis faydalı olan yiyecekleri tercih etsinler ki zaten bahsi geçen kuruyemişlerin hemen hepsinin tatları da ambalajlı, katkı maddeli gıdalardan çok daha iyidir. Basit bir alışma sürecinden sonra zaten tercihler değişecektir.
Bunun dışında çok ekstrem şeylere gerek yok. Beslenme çantasının içine koyduğunuz yiyecekleri dış etmenlerden koruduğuna dikkat etme kaydıyla normal bir sandviç, meyve oranını kontrol ettiğiniz gerçek bir meyve suyu yetecektir.
Ek olarak eğer okul öncesi evde çocuğunuza kahvaltısını yaptırma imkanınız varsa mutlaka yaptırın. Zira kahvaltı hepimizin bildiği gibi günün en önemli öğünüdür ve sağlıklı, düzgün bir şekilde yapılması son derece önemlidir. Eğer evde kahvaltısını yaptıramadıysanız mutlaka kahvaltılık yerine geçecek yumurta, peynir gibi yiyeceklerden de beslenme çantasına koymalısınız.
Ayrıca Doğru Beslenme Yöntemi ile Sağlıklı Olmanın Yolları konulu yazımıza da göz atarak doğru beslenerek sağlıklı olma hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.