«
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Beynin Bölümleri ve Görevleri Nelerdir?

Beynin Bölümleri ve Görevleri Nelerdir?

beynin-bolumleri-ve-gorevleri4

Beynin bölümleri ve görevleri oldukça merak edilen konulardan bir tanesidir. İnsan beyin sayesinde düşünür ve hareket eder. Vücudun en önemli ama aynı zamanda da en karışık bölümü beyindir. Hakkında sayısız araştırma yapılmasına rağmen hala nihayete erdirilmiş bir bilgi mevcut değildir.

YouTube video

Çözülmemiş bir dürü kısmı olsa da biz bu yazımız da sizler için çözülmüş kısımlarını ele aldık. Konu ile alakalı çok fazla merak edilen soru bulunmaktadır. Hafıza beyin hangi bölümde ya da beyincik görevleri nelerdir bunlardan bir tanesidir.

Beynin Bölümleri ve Görevleri

Beynin birkaç bölümden oluşan bir yapı olduğunu söylemek mümkündür. Beyin kafatasının içerisinde bulunmaktadır. Burada üç ayrı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler ise ön beyin, arka beyin ve orta beyin olarak isimlendirilmiştir. Bu bölümler de kendi içlerinde ayrılmıştır. Örneğin ön beyin dediğimiz kısım uç beyin ve ara beyin olarak ayrılmaktadır. Arka beynin ise omurilik soğanı, pons ve beyincik olarak ayrıldığını söyleyebiliriz.

1 – Beyincik Görevleri Nelerdir

Beyincik görevleri oldukça merak edilen bir konudur. Beyincik olarak isimlendirdiğimiz bölüm beynin alt kısmında yer almaktadır. Tıp literatüründeki ismi ise serebellum şeklindedir. Beynin en büyük ikinci parçası olarak nitelendirilmektedir. Ortalama olarak 200 gram civarında olduğunu söylemek mümkündür. Görevlerini ise şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır;

  • Öğrenilen bir davranışın ya da hareketin tekrar yapılması istendiğinde beyine ihtiyaç duyulmadan yapılmasını sağlayan bölüm beyinciktir. Söz konusu hareketleri öğrenme aşamasında beyne ihtiyaç duyarız. Bu hareketlerin pekişmesinden sonra ise beyin görevi beyinciğe aktarmaktadır. Bu hareketlere örnek olarak, dans etmek ve yürümek gösterilebilir.
  • Vücut hareketlerini düzenleyen bölümdür.
  • Vücudumuzda bulunan kasların düzenli bir şekilde çalışmasını da sağlamaktadır.
  • İç kulağında yardımı ile dengeli yürümeye sağlamaktadır.

Alkol gibi zararlı maddelerin beyinciğe çok ciddi zararları bulunmaktadır. Alkolün beyinciği etkilemesi ile beraber harekette bozulmalar meydana gelmeye başlamaktadır. Bir süre sonra da kaslar hareket etmemeye başlayacaktır. Bu nedenle beynin bölümleri ve görevleri arasında beyincik önemli bir yere sahiptir.

2 – Beynin Bölümleri ve Görevleri | Omurilik Görevleri

Omurilik soğanı görevleri de şu şekilde sıralanabilir;

  • Omurilik soğanı çalışmayan canlının yaşaması olanaksızdır.
  • Hayati refleksler olarak isimlendirdiğimiz refleksleri ayarlamaktadır. Bunlara kusma, yutkunma, hapşırma ve öksürme örnek gösterilebilir.
  • Karaciğerin kan şekerini de omurilik soğanı olarak isimlendirdiğimiz beynin bölümü ayarlamaktadır.
  • Dolaşım, boşaltım, sindirim ve solunum sisteminin çalışmasını sağlayan bölümdür. Bu gibi vücudun önemli sistemlerinin çalışmasını sağladığı için hayati önem taşımaktadır.

3 – Ara Beyin Görevleri Nelerdir?

Beynin bölümleri ve görevleri konusu ile alakalı cevaplanması gereken bir diğer soru ise ara beyin görevleri nelerdir sorusudur. Ara beyin olarak isimlendirdiğimiz kısım hipotalamus ve talamus olarak ikiye ayrılmaktadır. Talamus olarak isimlendirdiğimiz kısım koku duyusu hariç diğer tüm duyuları alan kapı niteliği taşımaktadır. Üstelik belli bir amaç doğrultusunda olan davranışlardan sorumlu olan kısmında talamus isimli bölüm olduğunu söylemek mümkündür.

Hipotalamus ise vücuttaki iç dengenin sağlanması amacı taşımaktadır. Aynı zamanda kan basıncını ve kalbin atışlarına da destek sağlamaktadır. Vücudun ısısını da dengede tutma görevi bulunmaktadır. Açlık ve tokluk durumlarının salgılanmasını da bu bölüm gerçekleştirmektedir.

4 – Orta Beyin Görevleri Nelerdir?

Orta beyin adeta bir refleks merkezidir. Görme ve duyma gibi yetilerimizde refleks kontrol merkezi olarak görev alan bir bölümdür.

5 – Arka Beyin Görevleri

Arka beyin üç bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerin ismi sırayla pons, omurilik soğanı ve beyinciktir. Beyinciğin denge kontrol merkezi olduğundan bahsetmiştik. Omurilik olarak isimlendirilen bölüm de hayati birçok sistemimizin çalışmasından sorumludur. Omurilik soğanı çalışmayı bırakan bir canlılının hayatta kalması mümkün değildir. Pons olarak isimlendirdiğimiz bölüm ise beyincik yarım kürelerinin birbirine bağlanmasını sağlamaktadır.

6 – Uç Beyin Görevleri

Uç beyin isimli bölümün sorumlu olduğu görevleri ise şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır;

  • Üç boyutlu algılama
  • Düşünme ve mantık çerçevesinde değerlendirme yetisi
  • Konuşma ve yazma yeteneği
  • Sayısal ve sanat yetenekleri
  • Bilimsel yetenek
  • Müzik yeteneği
  • Görme ve hayal etme yeteneği
  • Anlama ve çözümleme yeteneği
  • El hareketleri

Beynin bölümleri ve görevleri konulu yazımızı beğendiyseniz Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Semptomları Nelerdir? konulu yazımıza da göz atarak o kunu hakkında da ayrıntılı bilgilere ulaşmanız mümkündür.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *