Bu Yazımızda Neler Var
Böbrek taşı hastalığı problemi, günümüzde sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olarak bilinmektedir. Söz konusu sağlık problemi, kanın temizlenmesi sırasında mineral ve tuzların oluşturduğu tortular vasıtasıyla oluşmaktadır. Oluşan bu taşlar tek böbrekte de oluşabileceği gibi aynı anda iki farklı böbrekte de oluşabilmektedir. Hatta taşın boyutu birbirinden de farklı olur. Günümüzde oldukça sık karşılaşılan bu rahatsızlığı gelin birlikte inceleyelim.
Böbrek Taşı Nedenleri
- Gün içerisinde yeteri kadar sıvı alınmaması böbrek taşı nedenleri arasında ilk sıradadır. Yeteri kadar ve düzenli olarak sıvı almayan kişilerin böbreklerinde tortular meydana gelmektedir. Gelen bu tortular üriner sistemin üzerinde zamanla taşlara dönüşebilmektedir.
- Beslenme alışkanlıkları taş oluşumunda büyük bir etkiye sahiptir. Özellikle protein ağırlıklı ve hayvansal gıdalar ile beslenmekte olan hastaların, diğer insanlara göre riski daha fazladır. Bu noktada bol su tüketmek üreter taşı oluşmasını önler.
- Ayrıca aşırı miktarda kalsiyum alımı da taş oluşumunu tetikleyebilmektedir. Bu da böbrek hastalıkları oluşmasında önemli bir yere sahiptir.
- Genetik faktörlerin yanı sıra, cinsiyet kavramı da taş oluşumunda payı vardır. Erkekler, bayanlara göre 2 kat daha fazla risk altındadır.
- Daha önce herhangi bir sebepten ötürü taş oluşan kişiler risk altındadır. Zira bu rahatsızlık tekrar edebilme özelliğine sahiptir.
- İdrar yolu enfeksiyonları, taş oluşum riskini arttırabilmektedir. Sık gerçekleşen idrar yolları enfeksiyonlarında detaylı bir araştırma yapılması ve enfeksiyonların önüne geçirmesi son derece önemlidir.
- Aşırı kilo problemli olanlar taş oluşma riski ile karşı karşıyadır.
- Tek böbrekli kişiler, diğer sağlıklı insanlara göre 2 kat daha risk altındadır.
İlginizi Çekebilir: Böbrek Yetmezliği Ve Bilinmesi Gereken Bilgiler
Böbrek Taşı Belirtileri
Çağımızın en dikkat çeken rahatsızlıklarından biri olan böbrek taşları, genellikle böbrek içerisinde hareketten sonra veya üreter kanalına girdikten sonra belirti verebilmektedir. Böbrek taşı belirtileri listemizi gelin birlikte inceleyelim.
- Ağrı, tipik taş belirtileri arasında yer almaktadır. Özellikle böbrek odacıklarından oynayan veya üreter kanalına giren taşlar şiddetli ağrıya neden olabilmektedir. Kimi insana göre bu ağrı, doğum sancısından beter olarak tanımlanmaktadır.
- Son yıllarda sıklıkla görülen böbrek taşı hastalarda ağrı oluşmasına neden olmaktadır. Bu ağrı ani ve keskin bir şekilde gelebileceği gibi uzun uzun da hissedilebilir. Bu ağrı genellikle ağrı kesici ile de geçmemektedir.
- İdrar oldukça kötü kokabilir veya idrarda kanama görülebilmektedir.
- Nadir karşılaşılan, fakat ölümcül olabilen bir başka neden ise idrar kesilmesidir. Üreter kanalına giren taşlar, idrar yolunu tamamen tıkayabilir. Üreter kanalının tamamen tıkanması sonucu kişinin idrarında azalma veya kesilme meydana gelebilmektedir.
- Taş düşümüne yakın mide bulantısı veya kusma meydana gelebilmektedir.
- Taş düşümüne yakın sık idrara çıkma, yanma veya batma hissi sık karşılaşılan problemlerin başında gelmektedir.
- Böbrek taş hastalığının belirtileri arasında ateş, yorgunluk veya titremeye de görülebilir. Bunun sebebi ise hastanın böbreğindeki böbrek taşı oluşumunun enfeksiyona neden olmasıdır.
- Kasıklarda veya sırt bölgesinde başlayan şiddetli ağrı bacağa hatta ayak baş parmağına kadar yayılabilmektedir.
Böbrek Taşı Çeşitleri
Kalsiyum taşları, sistin taşları, ürik asit taşları böbrek taşı çeşitleri olarak bilinmektedir. Günümüzde en sık karşılaşılan taş çeşidi ise kalsiyum taşlarıdır. Kalsiyum taşları yüksek miktarda d vitamini alımında, beslenme bozuklarında, bazı ilaçlardan ve oksalat bazlı besinlerden kaynaklanabilmektedir.
Sistin taşları, diğer taş çeşitlerine göre oldukça az kişide görülmektedir. Böbrek içerisinde bulunan sistin adlı maddenin salgılanmasının yanı sıra, sürekli tekrarlayan enfeksiyonlardan dolayı oluşabilmektedir. Yeterli seviyede sıvı alınmaması, yüksek hayvansal gıdalarla beslenme ve gut hastalığı sebebiyle oluşan bir diğer taş türü ise ürik asit taşlarıdır.
Böbrek Taşı Tedavisi
Böbrek taşı tespitinde görüntüleme yöntemleri ile tespit edilen taş ilaç tedavisi ile çözülebilir. Fakat ileri bir derecede yani katılaşmış bir böbrek taşı durumu varsa, böbrek taşı tedavi edilemez. Bu noktada böbrek taşı tedavisi cerrahi yöntemler ile çözüme ulaştırılır.
Böbrek taşı tedavisi, hemen ve fazla vakit geçirilmeden yapılması gerekmektedir. Vakit geçirilen veya tedavi yapılmayan taşlar böbrek kaybına neden olabilmektedir. Uzman hekimler tarafından, taş hastalarına önerilen ilk seçenek ise sıvı alımının arttırılmasıdır.
Yüksek sıvı alımının yanı sıra idrar miktarını arttırıcı ilaçlar ile taşları tedavisinde taş düşümü hızlandırılabilir. Fakat unutulmaması gereken bir diğer nokta ise 5mm büyük taşların düşmesi neredeyse imkansızdır.
5 mm Büyük taşlara sahip olan ve böbrek içerisinde olan taşlara ses dalgaları teknolojisi uygulanabilir. Ortalama 45 dakika ile 1 saat arasında süren taş kırma seansları ile, bu sorun tamamen ortadan kalkabilir. Taş kırma seansının işe yaramadığı hastalarda ise sırt bölgesinden açılacak ufak delikler ile ameliyat yapılabilir. Bu tekniğe PNL ismi verilmektedir.
PNL ameliyatlarının başarı sansı oldukça yüksektir. Belli başlı sebeplerden ötürü PNL ameliyatı yapılamayan ve URS operasyonuna uygun olmayan hastalarda açık böbrek taşı ameliyatı yapılabilir. Fakat günümüzde bu operasyon pek tercih edilmektedir.
Son dönemin en popüler tedavi yöntemlerinden biride URS ameliyatıdır. Söz konusu operasyon, 45 dakika sürmekte ve herhangi bir kesi yapılmadan tamamlanmaktadır. Başarı şansı epey yüksek olan bu operasyondan sonra hastalar aynı gün içerisinde taburcu olabilmekte ve ertesi gün işlerine dönebilmektedir.
Pingback: Böbrek Yetmezliği ve Bilmeniz Gereken Her Şey!