Hayatına Renk Katacak İçerikler | BurcuAlem.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Kişisel Bakım
  4. »
  5. Çene Cerrahisi Nedir? Çene Cerrahisi Gerektiren Hastalıklar Nelerdir?

Çene Cerrahisi Nedir? Çene Cerrahisi Gerektiren Hastalıklar Nelerdir?

Bilgece Bilgece - - 8 dk okuma süresi
1 0

Çene Cerrahisi Nedir?

Sağlık alanında önemli bir yere sahip olan çene cerrahisi, ağız, diş ve çene cerrahisi çene yapısındaki düzensizlikler, kemiklerin yapısındaki problemler, ağız içindeki yumuşak dokuların iltihaplanması, çene eklemi, çene ve yüzdeki kırıkların tedavileri gibi yüz ve çeneyle ilgili birçok konuyla ilgilenen cerrahi bir bilim dalıdır.

çene cerrahisi nedir

Hastaların ağız ve diş sağlığı, ağız içindeki yaralanmalar ve kırıklar üzerine çalışmalar bu dalın uzmanlığındadır. Çene eklemi ağrısı , çiğneme ve yutma sorunu gibi pek çok konudaki rahatsızlıklarda başvurulan bir alandır. Konuşmada ve yutmada zorluk, sesli solunum ve horlama gibi rahatsızlıklarda da çene cerrahisine başvurulduğu görülür. Diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra hekimler ağız, diş ve çene cerrahisinde uzman eğitimi alarak uzmanlaşırlar.

çene cerrahisi nedir

Diş hekimliği cerrahisi olarak da bilinen bilim dalı lokal anestezi, genel anestezi ya da sedasyon anestezi yöntemleriyle operasyonlar yapmaktadır. Çene ve yüz bölgesinde sonradan gelişen patolojik veya kalıtımsal rahatsızlıklarla ilgilenirler. Çene ve yüz kemiklerindeki kırıklar, enfeksiyonlar, apseler ve daha birçok rahatsızlık çene cerrahlarının uzmanlık alanıdır.

Çene Cerrahisi Gerektiren Hastalıklar Nelerdir?

çene cerrahisi nedir

Ağız, diş ve çene cerrahisi ağız içi, diş ve çenelerle ilgili hastalıkların tanı ve tedavisiyle uğraşan bir bilim dalıdır. Cerrahi operasyonlar yapıldığı için hastalara anestezi verilir ve bu operasyonlar ameliyathanelerde yapılır. Çene cerrahisinde yaygın olarak çene gelişiminde bozukluk, diş çarpıklıkları, nefes alma güçlükleri, konuşma bozuklukları, çiğneme ve yutma problemlerinin tedavisi yapılmaktadır.

çene cerrahisi nedir

Çenedeki deformeler cerrahi müdahaleyle giderilir. Genellikle kazalarda oluşan çene ve yüz kırıklıklarında cerrahi operasyonlara ihtiyaç duyulsa da kalıtımsal rahatsızlıklarda da cerrahi müdahaleler gerekebilir. Gömülü veya kırık dişlerin görülmesi için cerrahi çekim yapılması gerekebilir. Çekimler neticesinde dişlerin köklerinde kırıkların olup olmadığı belirlenir. Özellikle ortodontik tedavi cerrahi müdahaleden önce çene ve dişlerin tedavisinde oldukça önemlidir.

çene cerrahisi nedir

Diş çarpıklıklarında ortodontik tedavi cerrahi operasyona zemin hazırlar. Yirmilik dişlerin gömülü kalması veya çene yapısı içerisinde dişlerin bozulmasına yol açacak olması alınmalarını gerektirebilir. Bu gibi durumlarda da cerrahi operasyonla yirmilik dişlerin çekilmesi gerekir. Her gömülü yirmilik dişin çekilme zorunluluğu yoktur, gerekli görülürse doktor çekilmesini isteyebilir.

Diş kaynaklı enfeksiyonlar

Diş kaynaklı enfeksiyonlar (apseler) iltihaplı şişlikler olarak bilinir ve cerrahi olarak içerisinin açılıp iltihabın temizlenmesi gerekir. Cerrahi müdahale olmadan oldukça ağrıya sebep olan apseler enfeksiyon kaynaklı başka hastalıkları da tetikleyebilir. Doktora başvurmadan alınan antibiyotikler ve belli ağrı kesiciler iltihabın giderilmesini zorlaştırabilir. Sıklıkla karşımıza çıkan protezlerin ise yapılmasından önce birtakım cerrahi müdahaleler söz konusu olabilir. Özellikle daha önce protez kullanmış olan hastaların ağızlarındaki yaralar ve doku düzensizlikleri cerrahi operasyonla düzeltilmelidir. Gerekli operasyonlar yapılmadan yeni protezlerin ölçüsü alınamaz ve takılamaz. Ağız içerisindeki yumuşak dokulara bağlı gelişen enfeksiyonlar ve anomaliler de cerrahi müdahaleyle tedavi edilmeli ve giderilmelidir.

İlginizi Çekebilir: Burun Estetiği Nedir? Neden Yapılır? Gerekli Midir?

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Olan Hastaneler

Çene cerrahisi en iyi doktor

Çene cerrahisi en iyi doktor hangisidir sorusunun cevabı, en iyi ekipmanı olan doktor ve en çok deneyime sahip doktor cevapları verilmektedir.  Çene cerrahisi gibi uzmanlık isteyen bir alanda hastanelerin hizmet vermesi için gerekli donanım ve ekipmana sahip olması gerekir. Bu hastanelerde çoğu zaman birçok cerrahi operasyonun yapıldığı görülür. Özellikle gömülü veya komplike dişlerin çekilmesi, dental implant uygulamaları, ağız içerisinde gelişen yumuşak dokulardaki kistlerin alınması, damak ve dudak yarıklarının tedavisi, tükürük bezleriyle ilgili hastalıkların cerrahi tedavileri, çenede oluşan kistik tümörlerin alınması, çene ve yüz bölgesindeki enfeksiyonların giderilmesi, çene ve eklem kırıklarının cerrahi tedavisi, protez yapımı öncesindeki dokuların cerrahi olarak düzeltilmesi gibi birçok konuda cerrahi operasyonlar yapılır.

Çene Cerrahisi Gerektiren Hastalıklar

Ağız ve diş rahatsızlıklarında cerrahi bir operasyon yapılması gerekiyorsa bu uzman hekimlere gidilmelidir. Ağız diş ve çene cerrahisi olan hastaneler için araştırma hastaneleri, üniversite hastaneleri tercih edilmelidir. Özellikle çene cerrahisi Ankara hastaneleri arasında Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi , Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği , Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi gibi büyük hastanelerde bulunmaktadır.

çene

Çene cerrahisi olan devlet hastaneleri köklü devlet üniversitelerinin olduğu yerlerde hizmet vermektedir. Şehir hastanelerinin donanımlı yapısı sayesinde de çene cerrahisi bölümleri bu hastanelerde de bulunmaktadır. Çene cerrahisi randevu almadan hastaya operasyon yapmaz. Mutlaka daha önceden randevu alınmış olması gerekir. Yapılacak operasyonlar ise belli olmalıdır. Randevu çoğu zaman geç tarihlere verilebilir bu yüzden operasyon için belirli bir zamandan önce randevu alınması şarttır. Gerekli testler varsa operasyondan önce bunların da yaptırılması söz konusu olabilir.

çene cerrahisi nedir

Ayrıca en iyi hekimi ve kliniği bulabilmek için hacettepe çene cerrahisi yorumlar , çene cerrahisi gazi üniversitesi , ankara üniversitesi çene cerrahisi randevu alma ve çene cerrahisi fiyatları araştırmaları da yapmalısınız.

Son olarak, çene cerrahisi türleri arasından hangisine ihtiyaç duyulursa duyulsun, destek alınan hekimin kişisel verilerin korunması kanunu uyarınca, hasta bilgilerini bir başkası ile paylaşması yasaktır. Ayrıca otuz yaş dişleri, eklem tedavisi ve bunlar gibi daha çok tıbbi ihtiyaçtan dolayı uygulanan çene cerrahisi durumlarda 18 yaş altındaki çocuklarda aile onayı, 18 yaş sonrası kişilerde ise kendisinin onayı yazılı olarak alınmalıdır.

İlginizi Çekebilir:  7 Maddede Botoks Hakkında Her Şey!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.