Hayatına Renk Katacak İçerikler | BurcuAlem.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Anne ve Çocuk Dünyası
  4. »
  5. Çocuklarda Duruş Bozuklukları Nasıl Düzeltilir?

Çocuklarda Duruş Bozuklukları Nasıl Düzeltilir?

Bilgece Bilgece - - 7 dk okuma süresi
1 1
burcu-alem-cocuklarda-durus-bozukluklari-nasil-duzeltilir

Çocuklarda duruş bozuklukları bebeklik çağından itibaren ortaya çıkabilen okul çağından sonra da ciddi rahatsızlıklar şeklinde belirti veren bir hastalıktır.

Çocuklarda oturuşun kalıcı hasara yol açtığı hatta ilerleyen yaşlarda kalıcı kamburluğa sebep olan bu durum için birçok etken vardır. Kalıtsal sebeplerin dışında çocuğun yanlış şekilde oturması, hareket etmesi de en belirgin haberciler arasında yer alır. Peki çocukları bu hastalıktan uzak tutmak ve kamburluğu engellemek için ne yapmak gereklidir?

burcu-alem-cocuklarda-durus-bozukluklari-nasil-duzeltilir

Özellikle çocukların okula başlaması ve ders çalışırken hatalı oturma pozisyonları sebebi ile kemik ağrısı çekmesi söz konusudur. Çocuk devamlı sırtının ya da bacaklarının ağrıdığını ifade eder. Bunu engellemek için ne yapmak gereklidir? Çocuklarda kifoz nedir, kalıcı mıdır? Çocukta eğer kamburluk varsa hangi doktora gidilmelidir? İşte tüm detayları ile duruş bozukları hakkında bilinmesi gerekenler ve alınması gereken önlemler!

Kifoz Nedir? Çocuklarda Duruş Bozuklukları Çeşitleri Nelerdir?

burcu-alem-cocuklarda-durus-bozukluklari-nasil-duzeltilir

Çocukların vücut sağlığı ruhsal gelişimleri ve başarıları için önemlidir. Vücudu devamlı ağrıyan bir çocuğun başarıya odaklanması oldukça zordur. Özellikle okula giden çocukların yüzde 90 ında duyduğumuz omuz ve boyun ağrısı ya da sırt ağrısı şikayetleri herkesin malumudur…

burcu-alem-cocuklarda-durus-bozukluklari-nasil-duzeltilir

Kifoz, duruş bozukluklarından kaynaklı ortaya çıkan omurga eğrisinin normal ölçülerden farklılaşarak omurga kemiğinde yaşanan bozukluklara verilen addır. Hatalı oturuş biçimleri omurga kemiğinin zamanla hasar görmesine ve omurga eğrisinin daha yüksek açıya sahip olmasına sebep olur. İşte burada en önemli dikkat noktası oturuş şeklidir.

burcu-alem-cocuklarda-durus-bozukluklari-nasil-duzeltilir

Başın arka kısmında boyun eğrisinin gereğinden fazla ileri durması, omuzların ile sırtın dışarı doğru bakması başlı başına kamburluk sebebidir. Devamlı dik duramayan sırt eğirişi zamanla bu şekli alır ve kalıcı şekilde kamburluk ortaya çıkar. Kişi düz durmak istese de sırt kemiklerinde ağrı oluşur. Duruş bozuklukları çeşitleri her yaşa göre sınıflandırılır. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde kifoz oluşumu söz konusu olabilir.

Bebek Duruş Bozuklukları Nasıl Anlaşılır? Bebeklerde Kamburluk Belirtileri Nelerdir?

Omurga gelişimi bebeklik döneminden başlar. Duruş ne kadar düzgün olursa sırt kemikleri o derece düzenli şekilde düzen alır. Bir insanda 35 derecelik açıya sahip olması gereken omurga açısı kamburlarda 40 derece üzerine çıkmaktadır. İşte bu durumda kifoz oluşumu olduğu söylenebilmektedir. Ancak bazen kişinin kemik yapısı sebebi ile bu durum ortaya çıkabilmektedir. Yapısal ortaya çıkan bu kambur çeşidine schuermann kifoz denilir.

burcu-alem-cocuklarda-durus-bozukluklari-nasil-duzeltilir

 

Eğer kişi doğuştan kemik yapısı sebebi ile bu hastalığa sahipse daha bebeklikte bu durum belirtilerini gösterir. Ancak çocuk yaşta hiçbir sorun yaşamayan ve zaman içerisinde kamburluk kazanan kişilerin bu durumu tamamen dış etkenlere bağlıdır. Yanlış oturma düzeni kişiye kamburluğa sürüklemektedir. Bu nedenle yeni doğan bebeğinizi kucaklayıp direkt dizinize oturtmayın. Kuyruk sokumundan itibaren gelişime başlayan omurga kemiğini etkilemiş olursunuz. Daha çok yan tutar şekilde kuyruk sokumuna denk getirmeden tutmanız 6-7 aya kadar çocuk kemik gelişimi için önemli olabilir. Oturmayı öğrenen bebek devamlı öne doğru gidiyor ve başı öne gidiyorsa burada kamburluk testi gerekebilir. İleri yaşta çocuklarda da uzun süre ayakta kalma sorunu varsa, çocuğun kafası omuzlardan ileri doğru duruyorsa kamburluk oluşmaya başlamış olabilir. Özellikle çocukta sırt ağrısı varsa doktora götürmeyi ihmal etmeyin.

Bebeklerde Kambur Oturuş Kifoz Belirtisi midir?

burcu-alem-cocuklarda-durus-bozukluklari-nasil-duzeltilir

Her kambur duruş kifoz belirtisi değildir. Çocuğu bir süre gözlemlemek en güzelidir. Özellikle ergenlik çağına gelen kız çocukları için beden gelişimini gizlemek amacıyla kambur duruş görüldüğü açıktır.

 

Çocuklarda Duruş Bozuklukları İçin Hangi Doktora Gidilir?

YouTube video

Çocuklarda duruş bozuklukları tedavisi için ortopedi ve travmatoloji bölümü ile fizik tedavi bölümüne başvurulabilir.

 

Çocuklarda Duruş Bozuklukları Nasıl Düzeltilir? Çocuğum Kambur Duruyor Ne Yapmalıyım?

10 yaşından itibaren çocukların çeşitli yakınmaları olabilir. Ancak 16-17 yaş sonrasında artık dayanılmaz ağrılar ortaya çıkabilir. Özellikle ergenlik dönemi sebebi ile tedavi olmak istenir. Bu nedenle kamburluk tedavisi için geç kalmadan harekete geçmek önemlidir.

Çocuklarda kamburluk tedavi yöntemleri için en önemli belirleyici etken kamburun derecesidir. İleri düzey olmayan kamburluk için fizik tedavi yöntemleri ile tedavi uygulanabilirken, ileri düzey kamburluk için ameliyat söz konusu olabilir.

burcu-alem-cocuklarda-durus-bozukluklari-nasil-duzeltilir

Erken tedavi 16 yaş öncesinde korse ile sağlanabilir. Korse uygulaması kişiye özel korseler eşliğinde yapılır. Bu korsenin kullanımı gerçekten zor olabilir ancak erken teşhisin tedavisinde etkilidir. Eğer kullanımı kamburu düzeltmede yetmiyorsa bu defa ameliyat gerekecektir. Ancak ameliyatta omurga arasına çivi yerleştirileceği için o kısımda hareket engellenmiş olur. Her ne kadar günümüz teknolojisinde komplikasyon riski yüzde 2 altına inse de 16 yaş öncesi yapılan ameliyatlarda hareket kaybı neredeyse yok denilecek kadar az olur.

burcu-alem-cocuklarda-durus-bozukluklari-nasil-duzeltilir

Çocuklarda duruş bozukluğu konusunda tedbir almak gereklidir. Özellikle okula giden çocukların çantaları çok ağır olmamalıdır. Sırt kısmına yük bindirmek omuz gelişimi için sakıncalıdır. Aynı zamanda tek kollu çanta kullanılmamalıdır. Yük iki omuza eşit dağıtılmalıdır. Eğer uzun süre bilgisayar başında duran çocuğunuz varsa onun mutlaka hareket etmesini ve yerinden kalkmasını sağlayın.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.