«
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Corona Virüsü İle Mücadele Döneminde Teletıp Nedir?

Corona Virüsü İle Mücadele Döneminde Teletıp Nedir?

Teletıp, sağlık sektöründeki kolay ve kaliteli hizmet verebilmek için yapılmış bir platformdur. Hastanelerdeki radyoloji bölümünü daha çok ilgilendiren bu platformda, radyolojik raporların hastaya daha çabuk verilmesi, radyoloji hizmet kalitesinin kontrolü ve radyologlar arası kolay iletişim kurma gibi hedefler amaçlanmıştır. Peki, hem hastalara hem de sağlık çalışanlarına kolaylık sağlayan bu Teletıp nedir?

Teletıp Nedir?

Teletıp Nedir?

Teletıp, hem hastaların hem de radyoloji çalışanlarının, radyolojik görüntülere istedikleri vakit web ortamından ulaşabileceği, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından kurulmuş olan bir sistemdir. Tıbbi görüntülerin kaydının yapıldığı ve saklandığı bu sistemde, radyologlar arasında raporlar hakkındaki olabilecek iletişim son derece kolaydır. Ayrıca yapılan çalışmalar, kalite çerçevesinde sistemde sürekli kontrol edilir. Bunun dışında vatandaşlarda e-Nabız uygulamasına bağlanarak sonuçlarını görüntüleyebilirler.

Bu sistemde hastaların radyolojik tetkikleri kayıt edilir. Bu sayede, hastaların teşhis koyulması için gerekli olan filmleri yanlarında taşımaları için hiçbir sebep kalmamıştır. Aynı zamanda hasta, görüntülerinin çekildiği yer dışında farklı bir hastaneye gitse de, gittiği doktor Teletıp sistemine giriş yaparak hastanın görüntülerine ulaşabilecektir.

Teletıp Neyi Amaçlamaktadır?

Teletıp Neyi Amaçlamaktadır?

Teletıp 4 temel kısım üzerine kurulmuştur. Bunlar Radyolojik Raporlama, Telekonsültasyon, Kalite Kontrol ve e-Nabız entegrasyonudur.

  • Radyolojik Raporlama

Hastanelerdeki radyolog bölümlerinde yığılma olmasını engellemek ve iş yükünü dağıtarak hastalara yapmış oldukları tetkiklerin hızlı ulaşmasını hedeflemişlerdir.

  • Telekonsültasyon

Radyologlar arası ve üst seviyelerdeki uzman hekimlerle vakalar üzerindeki detaylı iletişimi güçlendirmek amaçlanmıştır. Tanı işlemlerinde büyük kolaylık sağlayan bu özellik, radyologların iş yükünü son derece hafifletmektedir.

  • Kalite Kontrol

Yurt genelindeki hastanelerde çekilen tetkiklerin düzenli olarak girilmesi, denetlenmesi ve kalitenin arttırılması gündeme alınmıştır.

  • e-Nabız Entegrasyonu

Vatandaşların hastaneye gitmeden radyolojik tetkiklerini ve raporlarını görüntülemeleri hedeflenmiştir.

Bu sistem ile hem sağlık çalışanlarının çok hızlı teşhis koyabilmesine hem de hastaların işlerinin kolaylaşmasına imkân sağlanmıştır. Çekim kalitesinin sürekli kontrol edilmesi ve arttırılması da yanlış teşhislerin önüne geçecektir. Ayrıca doğru teşhis ve doğru tedavi ile de doktorlar ve hastalar rahat edeceklerdir.

Teletıp Kimlik Doğrulama Sistemi Nedir?

Teletıp Kimlik Doğrulama Sistemi Nedir?

Teletıp kimlik doğrulama sistemi, Teletıp bünyesindeki uygulamalara giriş sistemidir. Bu girişte erişebileceğiniz iki tip uygulama vardır. Bunlar HBYS-PACS Yönetici ve Radyoloji isimli uygulamalarıdır.

Radyoloji uygulaması, radyologlar arası iletişim kurma ve rapor yazma gibi işlemlerin görüldüğü uygulamadır. Yetkili kişiler bu uygulamaya Sağlık Bakanlığı hesapları ya da E-Devlet şifreleri ile giriş yapabilmektedirler. HBYS-PACS Yönetici uygulaması ise HBYS ve PACS yöneticilerinin Teletıp veri akışını kolayca kontrol etmek için kurulmuş bir uygulamadır. Bu uygulama için hesap oluşturmak istiyorsanız T.C. Sağlık Bakanlığı Teletıp Birimi ile irtibat kurmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir: Corona Virüsü Düşmanı Dezenfektan Sıvısı Nasıl Kullanılır?

Teletıp kimlik doğrulama sistemi, kullanıcılara ortak giriş noktası ile farklı giriş yöntemleri sunmaktadır. T.C. Kimlik Kartı, Elektronik İmza, Aktif Dizin,  Mobil İmza ve e-Devlet Kapısı olarak beş farklı kimlik doğrulama yöntemini karşınıza çıkarmaktadır. Kullanıcılar kendilerine uygun olan veya güvendikleri yöntemle kimlik doğrulama aşamasını geçerek uygulamaya giriş sağlarlar.

Radyologlar Teletıp Üzerinde Neler Yapabilir?

Radyologlar Teletıp Üzerinde Neler Yapabilir?

Eğer bir radyolog iseniz, hastanenizde yapılmış tetkiklere rahatlıkla ulaşabilmekle beraber kolayca rapor yazabileceksiniz. Ayrıca raporladığınız görüntülerin değerlendirmesini, değerlendirme formları ile yapabileceksiniz. Bunun dışında, Teletıp aracılığı ile farklı hastanelere bu yazdığınız raporları gönderebileceksiniz.

Teletıp Üzerinden Görüntülerime Nasıl Erişebilirim?

Teletıp Üzerinden Görüntülerime Nasıl Erişebilirim?

Teletıp üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilmek için öncelikle kendinize ait bir e-Nabız hesabınız olması gerekiyor. e-Nabız hesabınıza giriş yaptıktan sonra, Görüntülerim adlı yere giriş yaparak hastane fark etmeksizin çektirdiğiniz tüm görüntülere erişim sağlayabilirsiniz. Eğer görüntünüzü burada göremiyorsanız, çektirdiğiniz hastanedeki ilgili birimle irtibat kurarak görüntünün sisteme geçilmesini isteyebilirsiniz.

E-Nabız Hangi Amaçla Kullanılır?

YouTube video

e-Nabız, hastane ayırt etmeksizin yapmış olduğunuz tüm tetkiklerinize ve tahlil sonuçlarınıza bakabileceğiniz, aynı zamanda tıbbi özgeçmişinize bakabildiğiniz ve tüm sağlık bilgilerinizi yönetebildiğiniz bir sistemdir. e-Nabız, Teletıp sistemi ile yakından alakalı olup, radyolojik görüntülerinize bakabileceğiniz bir platformdur.

E-Nabıza Nasıl Girebilirim?

E-Nabıza Nasıl Girebilirim?

e-Nabız sistemine giriş yapmak için iki yol izleyebilirsiniz. İlk yol https://enabiz.gov.tr adresine gidip, e-Nabız hesabınıza girmektir. Diğer bir yol ise E-Devlet uygulamasına veya sitesine girerek e-Nabız sistemine giriş yapmaktır. e-Nabız sistemine giriş yapmak için E-Devlet şifresi veya mobil imza kullanabilirsiniz. Şayet bir şifre veya kayıtlı bir mobil imzanız yok ise, aile hekiminize durumu belirterek şifre talep edebilirsiniz.

E-Nabızda Hangi İşlemleri Yapabilirim?

E-Nabızda Hangi İşlemleri Yapabilirim?

Hastanelerden aldığınız randevuların tarihlerini istediğiniz ibare ile görebilir ve girdiğinizde tüm randevu bilgilerini eksiksiz görebilirsiniz. Ayrıca kolaylıkla MHRS’ye yönlendirilmeden randevu alma imkânına sahipsiniz.

e-Nabız, sistemde kayıtlı kişisel sağlık bilgilerinizi sizin seçtiğiniz kişilerle paylaşma imkânı sunmaktadır. Bu işlem için sadece paylaşacağınız kişinin cep telefonu numarası ve TC kimlik numarasını girmeniz yeterli olacaktır.

Nabız, kalori ve adım gibi verileri ölçen şeker ölçüm cihazları ve akıllı bileklik gibi teknolojik cihazlar bulunmaktadır. Bu tür cihazlar kullanmakta iseniz, bu cihazları E-Nabız hesabınızla senkronize edebilir ve sağlık verilerinizi bir yerde kayıtta tutabilirsiniz. Eğer buna benzer bir cihaz kullanmıyorsanız bile bu bahsettiğimiz işlemi siteye girerek kendinizde yapabilirsiniz. Bilgi ekleme kısmına girerek girmek istediğiniz bilgileri bölmeler halinde ayırıp, kayıt altında tutabilirsiniz.

Bunların dışında e-Nabız da yapabileceğiniz şeyler çok daha fazladır. Örneğin; sağlık geçmişinizi görüntüleme imkânına sahipsiniz. Geçmiş olan tedavi ve muayenelerinizin hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca bu konular hakkında yorum yapabilir, hizmeti kalite çerçevesinde değerlendirebilirsiniz.

Siz ait olan profilinizde kişisel bilgilerinizi kontrol edebilir, istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Hesabınızla ilgili son hareketleri, erişim bilgilerini ve buna benzer hesap işlemlerini kolaylıkla halledebilirsiniz. Teletıp ve e-Nabız sistemi son zamanlarda sağlık alanında işleri kolaylaştıran, birbiri ile bağlantılı sistemler arasında yer alırlar.

 

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Yorumlar

  1. Pingback: Pushkarmool Nedir? Pushkarmool Bitkisinin Faydaları Nelerdir?