Diş Apsesi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Bu Yazımızda Neler Var
Diş apsesi nedir sorusu, günümüzde birçok kişinin merak ettiği soruların başında gelmektedir. Diş etleri içerisinde veya dişlerin köklerinde meydana gelen iltihap birikmesine apse denilmektedir. Ağız içerisinde meydana gelen apse, diğer türlerine göre oldukça ağrılı ve rahatsızlık veren hastalık olarak bilinmektedir. En kolay diş tedavisi türlerinden olan diş apsesi tedavisi ağız sağlığı için çok önemlidir.
Farklı türlerin de bulunduğu bu iltihap durumu, hastalara oldukça rahatsızlık vermektedir. Bu durum, tedavi edilmezse sonu ölüme varabilen ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu tip problemlerle karşılaşmamak adına tedavinin vaktinde yapılması son derece önemlidir. Diş apsesi aynı zamanda 30 yaş dişleri iltihaplanmasına, diş ağrısı yaşanmasına, ağız kanserine ve ağız sağlığını etkileyen çürüklere neden olabilmektedir. Bu noktada diş hekiminiz ile acilen görüşmeniz ve tedavi için randevu almanız büyük önem taşır.
Diş etlerinde veya köklerinde gelen iltihap durumunu gelin birlikte yakından inceleyelim.
Diş Apsesi Çeşitleri
Yeterli ağız bakımının yapılmaması veya çürüyen dişler sebebiyle ağız içerisinde oluşan iltihaplar, kişilere oldukça rahatsız vermektedir. Peki ağız içerisinde oluşan diş apsesi çeşitleri nelerdir? Hiç merak ettiniz mi? Bu sorunun cevabını şimdi gelin birlikte verelim.
Diş Üzerinde Meydana Gelen Apse
Günümüzde en sık karşılaşılan diş apsesi olarak bilinmektedir. Diş köklerinde meydana gelen bu olay, genellikle daha önce kırılmış bir dişten, diş içerisinde çürüklerden dolayı meydana gelebilen oyuklardan dolayı karşımıza çıkmaktadır.
Diş Etlerinde Meydana Gelen Apse
Günümüzde fazla görülmeyen, fakat yeterli ağız bakımının yapılmamasından dolayı kaynaklanan bu iltihap durumu, tıpkı diş köklerinde meydana gelen iltihap birikmesi gibi, kişiye oldukça rahatsızlık vermektedir. Söz konusu durum genellikle yemek artıklarının diş kenarlarında kalmasından dolayı oluşmaktadır. Bu tip durumlarla karşılaşmamak adına mutlaka dişlerin fırçalanması ve gerekli ağız bakımının yapılması gerekmektedir.
Diş Apsesi Nedenleri
Diş apsesi neden olur sorusu, birçok kişi tarafından sorulmaktadır. Dişlerde meydana gelen iltihap durumları genellikle kırık ve çürük dişlerden kaynaklanmaktadır. Ayrıca yeterli ağız bakımının da yapılmamış olması iltihap durumunu tetikleyebilmektedir.
Diş Apsesinin Belirtileri Nelerdir?
Günümüzde oldukça sık karşılaşılan ve oldukça rahatsız veren bu iltihap durumu, tedavi edilmediğinde kemik kaybına ve hatta ölüme varabilen sonuçlarla karşılaşabilmektedir. Peki kişiye oldukça rahatsızlık veren diş apsesinin belirtileri nelerdir? Bu sorunun cevabını gelin birlikte inceleyelim.
Ağrı
Ağrı, ağız içerisinde oluşan apsenin en dikkat çekici belirtileri arasında yer almaktadır. Özellikle, diş kökünün veya diş etinin şişmesinden önce başlayan bu durum, şişlik tamamen oluşunca kesilmektedir. Dişlerde meydana gelebilen, sızlamalar ve ağrılar iyi takip edilmeli ve bu tip durumlarla karşılaşmamak adına, en yakın hekime başvurulması gerekmektedir.
Yüz Şişmesi
Yüz şişmesi diş apsesi durumunda sıklıkla karşılaşılmaktadır. Özellikle diş köklerinde meydana gelen iltihap durumlarda ortaya çıkan bu durum acil tedavi edilmesi gerekmektedir. İltihabın sinüs boşluklarına açılması durumunda kişinin hayatını ciddi anlamda tehdit edebilmektedir. Yüzde meydana gelen şişmeyi, kendi çapınızda indirmek oldukça risklidir. Zira kana karışabilecek iltihap, kişinin ölümüne neden olabilir. Şişliğin indirilmesi için mutlaka diş hekimine başvurulması son derece önemlidir.
Ateş
Apse durumlarında karşılaşılan ateş, genellikle 38 dereceden yüksek ateş olabilmektedir. Oldukça can sıkıcı bu durum yüzünden kişiler, sıkıntılar yaşayabilmektedir. Ateşin düşebilmesi için öncelikli olarak iltihabın kontrol altına alınması ve gerekli ilaç desteğinin sağlanması gerekmektedir.
Hassas Dişler ve Ağız Kokusu
Hassas dişler iltihabın en belirgin belirtileri arasında yer almaktadır. Özellikle sıcak ve soğuk yiyeceklerde meydana gelebilen sızlamaların önemsenmesi gerekmektedir. Ayrıca dişlerde bakterilerden dolayı oluşan iltihap sürekli ve geçmeyen ağız kokusu olabilmektedir. İltihap durumu tedavi edilmediği sürece, kişiler ağız kokusuna maruz kalmaktadır.
Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir
Günümüzde oldukça sık karşılaşılan diş apsesi tedavisi ise oldukça kolaydır. Bu tip durumlarla karşılaşan hastalara öncelikli olarak antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Söz konusu antibiyotik tedavisinden sonra apse meydana gelen dişe kanal tedavisi yapılmaktadır. Kanal tedavisinin mümkün olmadığı veya kurtarılamayacak yapıda olan dişler için son çare çekimdir.
Yüzde meydana gelen şişmelerden dolayı, hastalar ciddi sıkıntılar yaşayabilmektedir. Bu tip durumlarla karşılaşan hastalara farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır. Söz konusu şişlik içerisindeki iltihap hekim kontrolü ile boşaltılabilir. İltihap boşaltma işleminin evde yapılması ise ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir.
Diş Apsesinden Korunma Yolları
Diş etlerinde veya köklerinde oluşan iltihap durumu kişilere oldukça rahatsızlık vermektedir. Oldukça rahatsızlık veren diş apsesinden korunma yolları nelerdir?
- Diş bakımının yapılması
- Dişlerin düzenli fırçalanması
- Çürük ve kırık dişlerin tedavisi
- Bol sıvı tüketilmesi
- Bağışıklık sistemini güçlendirmek alınabilecek önlemlerin başında gelmektedir.
İlginizi Çekebilir: Çocuklara Diş Fırçalama Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
