Bu Yazımızda Neler Var
Dişi kedilerde kısırlaştırma ile ilgili öncesi ve sonrasında yapmanız gerekenleri merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Dişi kedilerde kızgınlık dönemi yaklaşık 7-12 ay arasında başlar. Erkek ve dişi kedilerin kızgınlık dönemleri birbirinden biraz farklıdır. Dişi kediler daha uysal ve cana yakın olurlar sürekli kendilerini sevdirmek isterler, kalçalarını kaldırarak kızgınlığın sinyallerini verirler.
Özellikle geceleri boş ve tenha yerlerde acı acı bağırırlar; bunun için tuvalet, hol gibi yerleri seçer çünkü sesini erkek kediye duyurma ihtiyacı hissederler. Kedilerde kısırlaştırma, cinsel olgunluğa ulaşılamadan yaklaşık 6 aylıkken de yapılabilir.
Normal şartlarda bir dişi kedi yılda ortalama 3-4 kez kızgınlığa girer fakat kediniz sürekli kızgınlık halinde ise yumurtalıklarına baktırmanızı tavsiye ederim. Yumurtalığında kist olan kediler bu kist dolayısı ile sürekli kızgınlık yaşıyor olabilir ve bu da ilerleyen zamanlarda daha büyük sorunlara yol açabilir.
Böyle bir durum yaşıyorsanız mutlaka kedinizi çiftleştirmeden önce bir veteriner hekim tarafından kontrol ettirmelisiniz. Dişi kedilerde kısırlaştırma ameliyatından sonra iyileşme süreci yaklaşık 10 gündür.
Dişi kedilerde kısırlaştırma operasyonunda; ameliyat edilecek bölge tıraş edilir, çocuğun karnına ufak bir kesi açılır, yumurtalıklar ve rahim alınır. Kısırlaştırma işleminin kedinizin sağlığı açısından önemini biliyor musunuz? Kısırlaştırılmamış bir kedi, rahim iltihabı gibi birçok hastalığa yakalanabilir bu yüzden kedinizi kısırlaştırmak yaşanabilecek sağlık sorunları için şimdiden önlem almanızı sağlar.
Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelikle güvendiğiniz iyi bir hekim bulmalısınız. Ameliyattan 12 saat önce kedinizin önünden mama kabınızı almanız gerekiyor yoksa kediniz ameliyat sırasında istifra edebilir bu da kötü ve beklemedik sorunlara yol açabilir.
Anesteziyi lokal olarak veya gaz anestezi olarak yapan klinikler mevcut. Gaz anestezi tercih edilmesi daha iyi olacaktır. Kliniğe gittiğinize kedinizin kilosu, kan değerleri ve kızgınlık durumunun ameliyata uygun olup olmadığına bakılacaktır.
Kedinizi kızgınlık döneminden çıkmış olduğu bir dönemde kısırlaştırmanız daha sağlıklı olur fakat yukarıda da belirttiğim gibi eğer kızgınlıktan çıkmayan bir kediniz varsa diğer değerlerde uygunsa direk ameliyata alınır.
Sizin yapmanız gerekenler ameliyattan çıkacak olan çocuğunuz için sessiz sakin ve loş bir oda hazırlamak, yatabileceği steril bir ortam yaratmak olacaktır. Çok fazla insanın girip çıkmadığı, rahat bir şekilde uyuyup iyileşme sürecini tamamlayabileceği bir ortam dişi kedilerde kısırlaştırma sonrası ailenin yapabileceği en güzel şeydir. Bu odada kumu ve maması bulunmalı ve mümkünse yattığı yere yakın olmalıdır böylelikle patili dostunuz zorlanmamış olur.
Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Dişi kedinizi kısırlaştırdınız, sorunsuz bir şekilde ameliyat ettirdiniz ve eve geldiniz burada iş size düşüyor! Ona en iyi ortamı sağlamak için yapmanız gerekenleri sırası ile anlatıyor olacağım;
– Kısırlaştırılmış dişi kediniz eve geldiğinde narkozun etkileri hala kendini hissettiriyor olabilir bunu unutmayın hemen yemek vermeyin, narkozun etkisinden çıkmasını bekleyin.
– Dikişlerini düzenli olarak kontrol edin ve veterinerinize düzenli olarak fotoğraf gönderin.
– Kısırlaştırma sonrası veteriner kontrolleri ve gerek görülüyorsa antibiyotik tedavisini yaptırmayı ihmal etmeyin.
– Kumunu saatte bir temizleyin ameliyatlı olduğu için mikrop kapma riskini en aza indirirsiniz.
Dişi kedilerde kısırlaştırma sonrası iyileşme sürecinde sizi neler bekliyor?
– Bazı dişi kediler kısırlaştırma operasyonu sonrası kabızlık yaşayabilir bunun için kedinizi kuru mama yemeye zorlamayın tuvalet durumu düzelene kadar yaş mama verebilirsiniz. Kabızlık süreci devam ediyorsa yaş mamanın içine bir çay kaşığı zeytinyağı koyarsanız rahat rahat tuvalete çıkabilecektir.
– Kedinize boyunluk takıldıysa ve o bundan çok rahatsız olmaya başladıysa bir kıyafet giydirebilirsiniz. Dişi kedilerde kısırlaştırma sonrası boyunluk, kedinizin ameliyatlı yerini yalayıp dikişlerini açmaması içindir bu görevi bir kıyafetle de yerine getirebilirsiniz.
– Dikişli yerinde şişlik, kızarıklık, kanama, dikişin atması gibi durumlar meydana gelirse mutlaka veteriner hekiminizi arayın.
– Kedinizin bulunduğu ortamda yüksek zeminler olmamalıdır, birkaç gün sonra kediniz psikolojik olarak düzeldiğinde eskisi gibi atlayıp zıplamak isteyecektir fakat fiziki olarak eskisi gibi olmadan, dikişleri tamamen iyileşmeden bir yerden atlamaması sağlıklı olacaktır.
Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Sonrası Psikoloji Değişimi
Kediler bizim duygularımızı çok iyi sezen canlılardır bu yüzden operasyon sonrası kedinizin üzerine çok titremeniz onun normalin dışında bir şeyler olduğunu hissetmesine sebep olur bu da çocuğu strese sokabilir.
Eğer elizabeth başlık takılıysa bir süre sonra boyun kısmı kaşınacak ve vücudunun belli kısımlarını yalamak isteyecektir. Elizabeth başlıktan çok fazla rahatsız olduğu durumda yukarıda da belirttiğim gibi bir kıyafet giydirebilir ya da bu gibi operasyonlardan sonra giyilebilecek korselerden satın alabilirsimiz.
Kısırlaştırma Sonrası Mama Seçimi Nasıl Olmalı?
Kısır kediler için olan sterilised mamalara geçmeniz tavsiye edilmektedir. Yavru ve yetişkin kedilerin ihtiyaçları birbirinden farklı olduğu gibi kısır kedilerin ihtiyaçlarıda farklıdır. Enerji, sindirim, idrar gibi önemlilik taşıyan durumlarla ilgili sorun yaşamamak için kısırlaştırılmış kedi maması kullanmanız sağlıklı olacaktır.
Kısır kedi maması seçimi yaparkende kedinizin yaşını göz önünde bulundurabilirsiniz. Önceden kullandığınız içeriği kedinize iyi gelen bir mamanın kısır kedi versiyonuna geçebilirsiniz. Yeni mamasına geçerken ilk 7 gün eski maması ile karıştırıp günden güne yeni mamasını fazlalaştırırsanız ishal gibi birtakım problemlerle karşılaşmamış olursunuz.
Kısırlaştırma İşlemi için Veteriner Hekimi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Günümüzde sağlık alanını çok üst noktalara gelmiştir bu hayvan sağlığında da böyledir. Eski usul teknikler ile çalışan veterinerlerden çok; gaz anestezi, estetik dikiş işlemi yapan kliniklerde çocuğunuzun ameliyatını gerçekleştirirseniz kedinizin bu dönemi en iyi şekilde atlatmasını sağlayabilirsiniz.
Dişi kedilerde kısırlaştırma erkek kedilere oranla biraz daha uzun süreli iyileşme süreci isteyen bir operasyondur bunları göz önünde bulundurarak minik patili dostunuz için doğru kararı vermelisiniz. İçinizde ki pati sevgisinin hiç son bulmasın!
İlginizi Çekebilir: Hangi Kedi Türleri Çok Tüy Döker?
