Bu Yazımızda Neler Var
Sağlıklı ve doğru beslenme aslında sanıldığı kadar zor değildir. Sağlıklı bir birey olmak insan yaşamının sürdürülmesinde ve yaşam kalitesinin korunmasında büyün önem taşır. Sağlıklı ve doğru beslenmenin kilo dengenizi korumayacak ve sizi daha zinde tutacaktır. Sağlığın korunması ve geliştirmesi kişinin kendi elindedir.

Önemli olan ne yediğiniz ve ne kadar yediğinizdir. Seçeceğiniz her beslenme stili sizin midenizin ve bağırsağınızın kuralı olur. Yapılan kural ihlalinde ise size hastalık ve kilo alımı olarak geri dönecektir. Sağlıklı ve formda kalabilmek için doğru beslenmenin de kuralları vardır. Doğru beslenme yöntemi ile sağlıklı olmanın yollarını takip ettiğinizden emin olmakla başlayabilirsiniz.
Doğru Beslenme Yöntemleri Kısaca
Doğru beslenme yöntemleri kısaca sağlıklı olmanın yolları öncelikle kendinizi bir anda büyük değişikliklere ve karmaşaya sokmayın. Yavaş adımlarla dengenizi bozmadan düzene girmeye çalışın. Beslenmenizde büyük değişimlere kalkıştığınızda sizde bu yöntemlere uymak istemeyeceksiniz. Her şeyi sırasıyla yoluna koymaya çalışın.
- Aç değilseniz kendinizi diyet listesine uymak için yemek zorunda hissetmeyin.
- Yiyeceğiniz besinlerin çok çeşit olmamasına özen gösterin. Sade ve basit menülerle kendinizi doyurun. En fazla 3 veya 4 yiyecek ile kendinizi sınırlandırabilirsiniz.
- Un, tuz, şeker 3 beyaz kuralından kaçının ve uzak durun.
- Yemek yerken ağzınızda çok kez çiğneyin. Bu size erken doyma hissi verecek ve kilo almanızı önleyecektir.
- Yemek sırasında su tüketmeyin. Bu sizin sindirmenizi zorlaştıracaktır.
- Günde en az 2 litre su tüketin.
- Sabah kalkınca kahvaltıdan önce en az 1 bardak su tüketin ve kahvaltıdan sonra su tüketin. Bu kuralı her öğününüzde tekrar edin.
- Yemek yerken acele etmeyin. Yavaş yerseniz eğer sindiriminize yardımcı olursunuz ve kilo almanın önüne geçersiniz.
- Unutmayın ne yediğinizin önemli olduğu kadar ne kadar yediğinize de dikkat edin.
- Eğer kalori hesabı yapamıyorsanız iki avucunuzu birleştirin mideniz o kadardır. Ana öğünlerde midenizi dolduracak kadar yiyin, ara öğünlerde ise bir avuç kadar yiyin.
1 Aylık Sağlıklı Beslenme Programı
Doğru beslenme yöntemi için kendinize kurallar koymalısınız. Nasıl başlarsanız öyle devam etmeye gayret gösterin. Doğru sırayla başlarsanız eğer sizin için daha kolay olacak. Kafanız karışmayacak şekilde sade bir liste ile başlamanızı sağlayacağız. 1 aylık sağlıklı beslenme programı ile beraber daha kaliteli bir hayat yaşayabilirsiniz.
1 – Alışveriş Listesi
Doğru beslenme yöntemi oldukça tasarrufludur. Düzenli sağlıklı besin listesi yaptıktan sonra alışveriş esnasında sizi yoldan çıkaracak ürünlere gözünüz kaymasın. Alışveriş yaparken sadece ihtiyaçlarınızı almaya özen gösterin. Alışverişe çıkmadan önce alışveriş listesi yapın. Liste yaparken pişireceğiniz yemekleri göz önünde bulundurarak sadece ihtiyacınız olanları listenize ekleyin. Alışveriş listesi yapmak aynı zamanda sizin gereksiz harcamalardan kaçınmanızı sağlayacaktır.
2 – Su Tüketmek
https://www.youtube.com/watch?v=g1TcIo2rNUQ
Suyun vücudumuz için hayat kaynağı olduğunu biliyoruz. Günde en az 2 litre su içmek hem zinde kalmamızı sağlar hem de kilonuzu dengede tutar. Su içmek sindirim düzenlemeye yardımcı olur. Her öğünlerinizden önce su içmek kalori alımını azaltmaya yardımcı olur. Temel vücut fonksiyonlarınızı da dengede tutar.
İlginizi Çekebilir: Ramazan 2020 Sahur Menüsü ( 3 Ayrı Tarif )
3 – Doğru Beslenme Yumurta Tüketmek
Kahvaltıda haşlanmış yumurtanın faydaları saymakla bitmez. Yumurtanın içeriğinde başta protein olmak üzere birçok temel besin bileşeni barındırmakta. Yumurta tokluk hissini arttırır ve sizi uzun süre tok tutar.
4 – Yeşil Sebzeler Tüketmek
Yeşil sebzeler, kalorisi en düşük besin kaynakları arasında ilk sıradadır. Gün içerisinde sebze tüketmek kan şekerini dengede tutar. Yeşil sebze tüketimi vücut enerjinizi yüksek tutar ve az da olsa kalorili yiyeceklerin yanında tüketildiğinde vücut dengenizi bozmaz.
5 – Sağlıklı Yağ Tüketmek
Hemen hemen her yemeğin içerisinde kullanılan yağlar vücudumuza enerji verir. Önemli olan hangi ve ne kadar kullandığımızı bilmektedir. Doğal zeytin yağı, avakado yağı, hindistan cevizi yağı fazla olmayacak şekilde kullanıldığı zaman vücut sağlığınızı destekleyecektir. Vücut sağlığınız için sağlıklı yiyecekleri tahmin etmek zor değil. Önemli olan artık sağlığınız için çokta geç kalmamak. Unutmayın Doğru beslenme yöntemi kalıcı sağlık verecektir.
Yeterli ve Dengeli Beslenme Önemi
Hayatımızda yeterli ve dangeli beslenme önemi hemen hemen herkes tarafından bilinmektedir. Bir insanın sağlıklı ve daha kaliteli bir hayat sürebilirmesi için en az 50 ayrı besine ihtiyacı vardır diyebiliriz. Büyümek daha sonra da sağlıklı ve daha verimli bir yaşam sürmek için her zaman önceliğimiz dengeli ve sağlıklı beslenmek olmalıdır.
Tüm besin değerlerinden dengeli bir şekilde almak hayati önem taşımaktadır. Bu besin ögelerinden biri alınmadığında ya da az miktarda alındığında denge bozulmuş sağlık da eskisi kadar iyi olmayacaktır. Bu nedenle sağlıklı bir hayat sürmenin en önemli anahtarı doğru beslenme diyebiliriz.
Pingback: Süt Kilo Aldırır Mı ? Süt Kaç Kalori
Pingback: Emeklilere Kredi Verilir Mi?
Pingback: Beslenme Çantası Hazırlama İpuçları İle Çocuğunuz Doğru Beslensin | Burcu Alem - Kadına Dair Her Şey