Bu Yazımızda Neler Var
Elektrik abonelik işlemleri evini taşıyacaklara, kiracı alacaklara ya da faturasını yatırmayı unutup elektriksiz kalanlar için çok önemlidir. Çoğu vatandaş elektrik başvurusu yapmak ister ancak ne yapacağını bilemez. Hangi yol izlenir ne yapmak gerekir tam bir muamma olur.
Elektriği açtırmak uğraşılması gereken iştir. Belirli evrakları çıkarmanız lazım. Hiç bilmeyen biri için bu durum eziyete dönüşür. Çok fazla dallanıp budaklanan soru ve cevapları vardır. Her sene değişen fiyatlar ve bunların hesabın nasıl yapıldığı, abonelik sorgulamaların nasıl daha kolay yapılacağı gibi sorular bir türlü bitmez. Güncel 2020 ücreti ne kadardır? Elektrik aboneliği başvurusu nasıl yapılır? Taşıma ve sorgulama işlemi nasıl yapılır? Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin 1 Nisan’dan sonra güncel fiyatları?
Elektrik Abonelik Ücreti Ne Kadar?
Başvurmak istenilen yapıya göre fiyat ve bazı kriterlere göre ücret değişikliği gösterilir. Elektrik aboneliği için sizden güvence bedeli istenir. Bunlar olmaksızın başvuramazsınız. Elektrik aboneliğiniz açılmaz. Nedir bu bedeller ve bu bedellerin ücreti ne kadardır?
1- Kesme ve Bağlama Bedeli | Elektrik Açma Kapatma Bedelleri
Elektrik kesilmemesine rağmen kesme bedeli istenir. Bazı şirketler kesme bağlama ücreti alır. EPDK’nın son bildirisine göre konutlarda, alçak gerilimlerde 37,30 TL, orta gerilimlerden 189,80 TL kadar bu ücreti alabiliyorlar.
2- Elektrik Güvence Bedeli
Müşterinin faturasına ödememesine karşı alının bir tedbirdir. Depozito talep edilir. Güvence bedeli EPDK’nın belirmesiyle birim fiyat ve sayaç bağlantı gücü çarpımı sonucu hesaplanır. Çıkan sonuç güvence bedeli olarak ödenmesi gerekir. Mesken için 5Kw sözleşme gücü ile hesaplanan 165 TL, 6Kw 198 TL tutarındadır.
Elektrik Abonelik Sorgulama İşlemi
E-devlete giriş yapıldıktan sonra arama kısmına abonelik sorgulama yazılıp bölgenin elektrik sağlayıcısını bulmanız yeterlidir. Açılan menüde istenilen bilgileri girdikten sonra sorgulama işlemini buradan sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda elektrik sağlayıcı şirketin web sitesine girerek sorgulama kısmının olup olmadığını arama bölgesine yazarak öğrenebilirsiniz. Eğer ki varsa buradan da gerçekleştirebilirsiniz.
Elektrik Abonelik Başvurusu Nasıl Yapılır?
E-devlet sitesine veya telefon uygulamasına girerek, T.C. kimlik ve şifrenizle beraber giriş yapıldıktan sonra abone olmak istediğiniz bölgenin elektrik sağlayıcı firması hangisiyse onun adını yazarak çıkan sonuca tıkladıktan sonra “Yeni Başvuru” seçeneğine tıklamanız gerekmektedir. Ardından şu adımlar takip etmeniz gerekmektedir. “Sorgulama Yönetimi Seçimi>Tesisat Bilgileri>Tarife Seçimi>Poliçe ve Mülkiyet Bilgileri>Sözleşme Gönderim ve İletişim Bilgileri>Ön İzleme>İşlem Sonucu” istenilen alanları doldurarak aboneliğinizi e-devlet üzerinden başvurmuş olacaksınız. Bulunduğunuz konumun elektrik sağlayıcı şirketinizin web sayfasına girerek de onların istediği aşamaları takip edebilirsiniz.
Elektrik Abonelik İptali E-Devlet
Artık abonelik iptalleri e-devlet üzerinden yapılabilecek. Yeni alınan karar sayesinde artık daha kolay bir şekilde çözüme kavuşuyor. Abonelik iptali için e-devlete giriş yapıldıktan sonra kimlik numarasını yazıp şifrenizle giriş yaptıktan sonra abonelik iptali tarafında istenilen bilgileri doldurduktan sonra iptal etme işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz.
Elektrik Abonelik Kapatma İşlemi Nasıl Yapılır?
Elektrik abonelik iptali için bulunduğunuz bölgenin elektrik sağlayıcı şirketin internet sitesine giriş yapıp istenilen işlemi yapabilirsiniz. Eğer ki elektrik aboneliği yaptığınız şirketiniz internet üzerinden iptal hizmeti vermiyorsa müşteri merkezine bizzat kimin üzerineyse o başvurmalıdır. Başkası adına işlem yapılması gerekiyorsa noter onaylı vekaletname alındıktan sonra müşteri merkezine öyle başvurmalıdır.
Elektrik Abonelik Açtırma İşlemi
Abonelik açtırma, elektriği kullanan kişinin elektrik sayacını kendi adına kullanamaya başlamasıdır. Eski bir tüketicinin olduğu yerde yeni tüketicinin elektrik şirketiyle satış sözleşmesi yapması yeterlidir. Sözleşme için bulunduğunuz bölgedeki elektrik sağlayıcı şirketle internet üzerinden çağrı merkezi numarasını bulup arayabilirsiniz. Sizden önce daha önce istenilen yerde kullanıcı olmadıysa, ilk defa elektrik bağlantısı yapılacaksa, ilk önce bölgenin yerel dağıtım şirketine yazılı olarak başvuru yapılmalıdır. Dağıtım bağlantı anlaşması yapıldıktan sonra elektrik sağlayıcı şirketle sözleşme imzalanabilir.
Elektrik Abonelik Taşıma İşlemi
Gerekli evrakları tedarik ettikten sonra elektrik sağlayıcınıza iletmeniz yeterlidir. İşlem süresi en fazla 30 dakika kadar sürmektedir. Kiracılar ve mülk sahipleri için yapılması gerekenler:
Kiracılar İçin Elektrik Üstüne Alma
- Kimlik fotokopisi
- Kira sözleşmesi aslı ve fotokopisi
- DASK (ev sahibi tarafından yapılacaktır)
- Elektrik idaresine ödemek için gerekli dekont
- Eski bir fatura
Ev Sahibi İçin Elektriği Üstüne Alma
Bulunduğunuz bölgedeki elektrik sağlayıcı şirketiyle iletişime geçerek veya müşteri merkezlerine uğrayarak taşıma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Serbest tüketiciyseniz elektrik tedarikçisinden biriyle iletişime geçmeniz yeterlidir.
Elektrik Abonelik Ücreti 2020
Elektrik Güvence bedeli sözleşmedeki kW başına 33 TL olarak hesaplanır. Kesme bağlama bedeli 37,30 TL. Damga vergisi toplam güvence bedelinin binde 9,48’i olarak, dosya bedeli güvence bedeline göre hesaplanır ve bu fiyatların toplamı elektrik aboneliği ücretidir. Belirli periyotlarda elektriğe gelen zam ile elektrik abonelik ücreti 2019 fiyatları ile 2020 fiyatları arasında da fark ortaya çıkmıştır.
Elektrik faturanızda tasarrufa gitmek istiyorsanız Kombi Bakımı Nasıl Yapılır? Kombi Bakımında Neler Yapılır? konusunda bilgi almanız gereklidir. Çünkü evi ısıtmak için devamlı çalışan kombi sürekli elektrik harcar. Ancak bakımı yapılmayan kombi çok çalışsa da evi ısıtamaz ve çok yüksek meblağ fatura ödemenize sebep olur.