Bu Yazımızda Neler Var
Emzirirken sigara içmek denildiğinde akla ilk gelen sigaranın bebekler üzerinde oluşturabileceği olumsuz etkilerdir. Sigaranın insan sağlığına ne kadar büyük zararları olduğunu artık hepimiz bilmekteyiz. Bu nedenle hamilelik süreci aslında sigarayı bırakabilmeniz için oldukça iyi bir fırsat olacaktır. Emzirme döneminde fazla miktarda sigara kullanımında bebeklerde kusma, ishal, karın ağrısı, bulantı gibi etkiler oldukça sık görülmektedir.
Sigara kullanımından sonra vücutta nikotin miktarı yükselmektedir. Bu miktar yükseldikçe süt oluşumunu geriletebilmekte ya da sütün tamamen kesilmesine neden olabilmektedir. Emziren annelere önerilen ilk olarak sigarayı bırakmaları olacaktır, fakat bırakamama durumunda olabildiğince aza indirmeleri tavsiye edilir.
Solunum yolları hastalıkları tüp bebek tedavisinde de önem taşır. Hamilelik açısından nefes alış verişi 9 ay boyunca annenin rahat edebilmesi için oldukça önemlidir. Emzirme döneminde sigarayı bırakmayan annenin sigara içmesi demek hem kendine hem de bebeğine zarar vermesi demektir. Sigara içen annelerin bebeklerinin de astım bronşit gibi hastalıklarla doğması muhtemeldir. Annenin içtiği sigara dumanı bebeğe direkt nüfuz eder. Sigarada bulunan zararlı maddeler hafta hafta gebelik normal seyrini bozar ve ani bebek ölümlerine sebep olur.
Emziren Anne Sigarayı Nasıl Bırakabilir?
Emzirirken sigara içmek hem sizin hem bebeğinizin sağlığını tehdit etmekle birlikte, bebeğinizle geçirebileceğiniz güzel zamanları da çalmaktadır. Bu nedenle sigaranın hayatınızdaki yerini kısıtlayarak işe başlamanız en doğrusu olacaktır. Sigara her aklınıza geldiğinde yudum şeklinde de olsa su içmeniz oldukça etkili olacaktır. Su içmek sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak ve sütünüzün oranını da arttırmaya destekleyecektir. Aynı zamanda sigarayı bırakmaya karar verdiğiniz zaman, özellikle çevrenizde sigara içen insanlarla bir süre görüşmemeniz yararınıza olacaktır.
Sigara İçerken Emziren Anneler
Sigara içerken emziren anneler ve aklından geçenleri tahmin edebiliyoruz. Cevaplanmak üzere birçok sorunuz olabilir. Sizin hayatınızdaki en değerli varlığınız bebeğiniz ve ona zarar verebiliyor olmanın endişesi oldukça büyük olmalıdır. Sigara içerken emzirmenin zararları bebeğinizde oldukça yüksek olumsuzluklara yol açabilir. Emzirirken sigara içmek annenin hayatını tehdit etmekle birlikte bebeğinizde de birçok hastalığa yol açabilmektedir. Bebeklerde özellikle sigara dumanına sıkça maruz kalma halinde bronşit, astım gibi rahatsızlıkları oldukça sık görüldüğü saptanmıştır.
Emziren Anne Günde 1 Sigara İçebilir mi?
Emziren anneler günde 1 sigara içebilir mi? sorusundan, aslında sigarayı ne kadar çok sevdiğinizi ve bırakmak istemediğinizi anlayabiliyoruz. Sigaranın sizde ve bebeğinizde oluşabilecek olumsuz etkilerini düşünecek olursak hiçbir zaman içilmemesini tavsiye edilmektedir. Özellikle emzirme döneminde süt kalitesini düşürebileceği ve kesilme ihtimaline karşı içilmemesi en doğrusu olacaktır. Bırakamama durumunda ise en aza indirmeniz hem sizin hem de bebeğinizin yararına olacak. Sigara içerek sadece kendi sağlığınızı değil bebeğinizin sağlığını tehdit ediyor olduğunuzu unutmamalısınız. Emzirirken sigara içmek hiçbir zaman tavsiye edilmemektedir.
Emzirirken Sigara İçmek Zararlı mı
Emzirirken sigara içmek zararlı mı sorusuna cevabımız, oldukça fazladır. Bu zararların uzun zamana yayılması ve çoğu zaman bebeğinizin tüm gelişimini etkilediği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Özellikle anne hamilelik ve emzirme döneminde sigara kullanımını hiç azaltmamışsa. Bebek gelişim bozukluğu ve astım açısından büyük risk altındadır. Tüm bebek için daha sakıncalıdır. Sigara içmeyen annelerin bebeklerine göre, içen annelerin bebeklerinde dikkat eksikliği oranı çok daha fazla görülmektedir. Aynı zamanda anne karnında ya da doğduktan sonra sigara dumanına maruz kalan bebeklerde ani ölümler görülebilmektedir. Bu nedenle özellikle annelerin sigaranın zararları konusunda detaylı bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.
Emzirirken Sigara İçmek Süte Geçer mi?
Emzirirken sigara içmek süte geçer mi sorusunu cevaplayacak olursak. Emzirirken sigara içmenin size ve bebeğinize vereceğiniz en büyük zararlardan biridir. Süte nikotin olarak geçtiğinde bebeğinizin sağlığını tehdit edici bir unsur olarak kabul edilmektedir. Sigara kullanımı arttıkça annenin süt kalitesi düşebilir ve ani süt kesilmeleri yaşanabilir. Anne sütünün en değerli olduğu ilk 6 ay özellikle sigara gibi süte direk geçebilecek zararlı maddelerden uzak durulmalıdır.
Emzirirken Elektronik Sigara
Emzirirken elektronik sigara içiyor olmanız sizin ve bebeğinizin nikotin almadığınız anlamına gelmemektedir. Elektronik sigaralar vücudunuza nikotin almanızın başka bir yoludur. Nikotin süte direk geçtiğinden bebeğiniz için oldukça zararlı olabilir. Sigaranın hiçbir türü hamilelik ve emzirme dönemlerinde önerilmemektedir.
Eminiz bebeğinizin sağlığını herkesten ve her şeyden daha çok düşünüyorsunuz. Zamanın stresinin sizlere kazandırdığı kötü alışkanlıklarla birlikte bebeğinizin tüm hayatını ve gelişimini etkileyebilirsiniz. Emzirirken sigara içmek hayatınıza birçok pişmanlığı beraberinde getirebilir. Siz onu koklamaya doyamazken, damarlarında sizin çektiğiniz bir nefesten dolayı dolaşan nikotinin gezmesine izin vermemelisiniz. Hayatınızda keşke dememek için bir an önce önleminizi almalısınız. Bazı kötü alışkanlıkları geç olmadan bırakmak en doğrusudur. Sigara içmemeniz ve bebeğinizi sigara dumanına hiçbir zaman maruz bırakmamanız her zaman tavsiye edilir.
Sonuç olarak anne sütüne ihtiyaç duyan bebek gelişimi için annenin sigarayı bırakmak konusunda daha çok dikkat etmesi gereklidir. Nikotin bağımlısı bir bebek sahibi olmamak için bebeğin sigara içen annelerin sigarayı bırakması ve sigara içilen ortamdan bebeklerini uzak tutmaları gereklidir.
Emzirme döneminde sigara içen annelerin bebeklerinde ileriki dönemlerde bağışıklık sorunu ile karşılaşılabilmektedir. Emzirirken sigara içmek istinasız tüm doktorların şiddetle karşı çıktığı bir durumdur. Normalde çoğu sigara içen anneler bile emzirme döneminde içmemektedir. Çünkü anne sütünün kalitesini oldukça düşürmektedir.
Özellikle ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenen bebekler için bu durum çok sakıncalı olacaktır. Bu durum birçok solunum yolu rahatsızlıkları oluşmasına sebep olacaktır. Emziren annelerin sigara içmekten ziyade sigara içilen ortamlarda, sigara kullanan insanlarla bile durmaması gerekmektedir. Sigara yer alan zararlı maddeler anne için de bebek içinde oldukça sakıncalıdır. Bu nedenle sigara kullanan annelerin en azından emzirme döneminde bırakması tavsiye edilmektedir.
Çocuk Solunum Yolu Hastalıkları
Annelerin hamilelikte sigara kullanması bebeklerde ilerde çocuk solunum yolu hastalıkları sahibi olmasına yol açabilmektedir. Üst solunum yolu hastalıkları denildiği zaman akla birçok rahatsızlık gelmektedir. Bu rahatsızlıkları ise şu şekilde sıralamak mümkündür;
1 – Orta Kulak İltihabı
Solunum yolu rahatsızlıklarında burunda meydana gelen tıkanıklık genellikle kulağa da etki etmektedir. Bu da çoğu zaman orta kulakta iltihabın oluşmasına yol açmıştır. Orta kulakta oluşan enfeksiyon aynı zamanda ateş ve ağrıya da sebebiyet vermektedir. Çocukken en fazla görülen hastalıklar arasında yer almaktadır. Öyle ki 3 yaşından önceki her 3 çocuktan 2si bu rahatsızlığı geçirmektedir. 10 yaşından sonra ise bu rahatsızlığa yakalanma riski azalmaktadır.
2 – Faranjit
Kış aylarından sık sık rastlanan hastalıklardan biri de faranjittir. Çoğu zaman virüs yolu ile olsa da bakteriyel olduğu da görülmektedir. Genellikle vücut direnci soğuk algınlığı ile baş edemediği zamanlar ortaya çıkan bir hastalıktır.
3 – Bronşit
Görülme sıklığı çok olan bu hastalık da üst solunum yolu enfeksiyonuna sebebiyet veren virüslerin ana bronşlara yerleşmesi ile beraber kendini göstermektedir. Bu nedenle çok kolay atlatılacak bir üst solunum yolu rahatsızlığı bile bir süre sonra bronşite dönebilmektedir.
4 – Zatürre
Zatürre akciğerde bulunan hava keseciklerinin iltihaplı olan bir sıvı ile dolması olarak tanımlanabilmektedir. Bu rahatsızlık genellikle erken doğumlarda kalp hastalığı ya da akciğer rahatsızlığı geçiren çocuklarda görülmektedir. Eğer bu hastalık bakteri sebebiyle olursa antibiyotik kullanımı şarttır.
5 – Sinüzit
Çene kemiği, alın kemiği ve burun etrafındaki kemiklerin içinde yer alan hava dolu olan boşlukların içerisinde iltihap olursa buna sinüzit adı verilmektedir. Üç yaşına kadar olan çocukların ortalama olarak %10’unda bu rahatsızlığa rastlanmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Annelerden Bebeklerine Geçebilecek 5 Hastalık