«
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Endokrin Hastalıkları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Endokrin Hastalıkları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çağımızın en sık rastlanılan hastalıklarından endokrin hastalıkları bir çok kişide sessiz sedasız ilerlemektedir. Peki endokrin hastalığı nedir? Vücudumuzda hangi olumsuz etkileri görülmektedir?

burcu-alem-endokrin-hastaliklar-nelerdir
Endokrin Hastalıklar

İnsan vücudunda hormonları salgılayan birtakım bezler vardır. Bu bezlerin iyi çalışmaması durumunda birtakım rahatsızlar meydana gelmektedir. Bu rahatsızlıklara endokrin hastalıkları ismi verilmektedir. Ayrıca salgı bezinden kaynaklanan hastalıkları inceleyen tıp dalına ise endokrinoloji ismi verilmektedir. Endokrinoloji bu hastalıkların nedenleri incelemekte ve bu hastalıkların tedavilerini yapmaktadır. Şimdi gelin birlikte endokrinolojinin incelediği ve tedavi ettiği bu rahatsızlıklar birlikte inceleyelim.

Endokrin Hastalıkları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

A – Endokrin Hastalıkları Türleri | Endokrin Sistem Hastalıkları Biyoloji

Endokronoloji ve metabolizma hastalıkları nedir, endokronoloji nedir ya da endokrin nasıl yapılır gibi soruları soran birçok hasta vardır. Peki endokrin hastalığı ile karşımıza çıkan metabolik hastalıklar nelerdir?

1 – Diyabet

Dünya genelinin büyük bir çoğunluğunda olan bu hastalık çağımızın en önemli hastalıklarından biridir. Pankreas içerisinde bulunan insülin hormonunun az salgılanması yüzünden meydana gelen bu rahatsızlık kişinin şeker düzeyini etkilemektedir. Şeker düzeyi etkilenen kişi eğer tedavi edilmez ise ciddi sağlık problemleriyle karşılaşabilir.

2 – Hipofiz Bezi Rahatsızlıkları

3 Maddede Hipotroid Nedir?

Vücudumuzun en önemli salgı bezlerinden biri olan hipofiz kişinin günlük yaşamını ve geleceğini önemli ölçüde etkileyebilmektedir. Kişinin hipofiz bezinde gelen rahatsızlıklar kişinin kilo almasına veya kilo alamamasına neden olabilir. Hipofiz bezinin düzgün çalışmaması nedeniyle kişi çok uzun boylu ve çok kısa boylu olabilir. Çocukluk döneminden beri bu bezin düzgün çalıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.

3 – Düzgün Çalışmayan Tiroid Bezi

Tiroid bezi hastalıkları, endokrin hastalıkları içerisinde en dikkat çeken hastalık olarak bilinir. Bu bezin doğru çalışmaması kişinin enerji seviyesini, kilosunu olumsuz etkiler. Bu bezde ayrıda nodül veya kanser meydana gelebilir. Tüm bunların tedavisinde endokrinoloji bölümü ilgilenir.

4 – Obezitenin En Büyük Nedeni Salgı Bezleri

Dünya genelinde son dönemde hızla artan obezite oranı kişinin sağlığını ciddi anlamda etkilemektedir. Hipofiz bezi veya Tiroid bezinin düzgün çalışmaması kişinin hızla kilo almasına neden olabilir. Aşırı kilolu insanların ilk olarak salgı bezlerini kontrol ettirmesi son derece önemlidir.

5 – Yüksek Tansiyon

Endokrin Hastalıkları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yüksek tansiyon günümüzde en çok görülen rahatsızlıklardan biridir. Kişi farklı nedenlerden ötürü yüksek tansiyon hastalığına yakalanabilir. En sık karşılaşılan neden ise böbrek üstü bezlerinin düzgün çalışmamasıdır. Böbrek üzerinde bulunan salgı bezlerinin düzgün çalışmaması kişinin yüksek tansiyon hastalığına yakalanmasına neden olabilir.

6 – Tüylenme Sorunu

Bazı insanlar sıradan insanlara göre daha fazla tüylenebilir. Bu problem günümüzde oldukça sık karşılaşılan problemlerin başında gelmektedir. Tüylenme problemi böbrek üstü bezlerinde gelen hormon problemlerinden kaynaklanmadır.

7 – Kemik Erimesi

Genellik yaşı ilerlemiş kişilerde görülen bu rahatsızlık kemik kalitesinin azalmasıyla ortaya çıkmaktadır. Kemik erimesi endokrin hastalıkları içerisinde yer almaktadır. Birçok insan yetersiz beslenme veya vitamin eksikliğinden kaynaklandığını düşünse de bu kısmen yanlış bir düşüncedir. Zira tiroid, guatr gibi salgı bezlerinden kaynaklanan rahatsızlıklar kemik erimesine neden olabilmektedir.

8 – Salgı Bezlerinde Görülen Kanserler

Salgı bezlerinde gelen tümörler ve nodüller kişinin sağlığını ciddi anlamda etkilemektedir. Bu problemlerin tedavisi hız kesmeden yapılmalıdır.

B – Endokrin Hastalıkları Belirtileri Nelerdir? Nasıl Fark Edilir?

Pıhtılaşmayı azaltır.

Endokrin hastalıkları genellikle kan testlerinde fark edilmektedir. Kişinin kan değerlerinde meydana değişiklik sonucu ek tetkik yapılabilir. Sağlık problemi yaşayan hastaya gerekirse ek olarak ultrason, tomografi veya sintigrafi yapılabilir. Bu kontrollerden sonra hastalık hakkında tedavi yöntemleri seçilip hastaya uygulanabilir.

C – Endokrinoloji Muayenesi Nasıl Yapılır? Endokrin Hastalıklarında Tedavi Nasıl Olur?

Tedavi seçenekleri kişiden kişiye değişmektedir. Hastalığın meydana geldi salgı bezi veya organ tedavi seçeneklerini değiştirebilir. Kişinin fiziki yapısı ve yaşı da tedavi yöntemlerinde değişiklik olabilir. Genellikle tedaviler ilaçla yapılmaktadır. Fakat bazı durumlarda ilaçların etkisi olmaz. Salgı bezlerinde gelen tümörler ve nodüller için cerrahi bir seçenek yapılabilir.

YouTube video

Cerrahi tedavi yöntemi için mutlaka güvenilir ve uzman bir hekime tanışmanız son derece önemlidir. Cerrahi seçenekte bazı problemler yaşanabilir. Bu problemlerin önüne geçmek için ameliyattan önce kullandığınız ilaçları ve sahip olduğunuz tüm rahatsızlıkları mutlaka hekime bildirmelisiniz.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *