Bu Yazımızda Neler Var
Şifalı bitkiler denildiğinde akla ilk gelenler arasında Arjuna bitkisi bulunur. Çünkü bu özel bitkinin yararı uzmanlar tarafından tespit edilip tasdiklenmiş önemli sağlık kaynağıdır. Modern tıbbın yanı sıra eski çağlardan gelen o özel dokunuşlar günümüzde hala devam ediyor. Bazen modern tıbbın bulamadığı veya sağlayamadığı şifayı, doğru şekilde seçilen bitkiler karşılayabiliyor.
Bitkiler her zaman insanlık için önemli olmuştur. Çünkü içerisinde bulunan gizli şifa açığa çıktığında günümüzün tıbbından daha fazla kullanılmış ve daha çok sağlık yayılmıştır. Arjuna bitkisi bu güzel şifa veren bitkilerden bir tanesidir. Kalbi, kalp damarlarını ve kan basıncını korumada kendisini ön plana atarak uzmanlar tarafından kullanan bir bitki türü haline gelmeyi başarmıştır.
Arjuna Bitkisi Nedir?
Terminalia Arjuna olarak bilinen Arjuna bitkisi, Combretaceae familyasından olan 25-30 metreye kadar ulaşabilen ve yaprak dökmez karakteri bulunan özel bir ağaçtır. Bu ağacın kabuğunun içerisinde bulunan tıbbi özellikler çoğunlukla kalp ve damar rahatsızlıklarında kullanılıyor.
Kalbi koruyucu ve kuvvetlendirici özelliği bulunan Arjuna bitkisi, kadınsal problemler içinde kullanılarak ciddi dereceler de sonuçlar elde edilmiştir. Arjuna bitkisi hap olarak kullanıldığı gibi Arjuna ağacı kabuğunun tozu şeklinde de kullanılabiliyor.
Terminalia arjuna ailesinden olan diğer bitki türleri ise chebula ve bellerica’dır. Ayrıca Ayurveda’da partha, kakubha, ındradru, dhavala, kumbuk, nadisarja ve arjuna isimleri ile kullanılmıştır.
Arjuna Bitkisi Nasıl Kullanılır?
Her bitkinin kendi karakterine göre farklı kullanış özelliği ve etkisi bulunur. Bu nedenle bitkiler kullanıldıklarında amaçlarına göre kullanılarak rahatsız olan bölgeler iyileştirilmeye çalışılır. Arjuna bitkisi ilacı kullanımı oldukça dikkat isteyen kuralları bünyesinde bulundurur.
Dikkat edilmesi gereken ilk konu ilacın 8 saatte bir defa alınmasıdır. Ayrıca 8 saat içerisinde 500 mg üzeri alım yapılmamalıdır. Bu konuya dikkat edilmesi halinde ilacın etkisini gözle görülür biçimde vücudunuzda hissedebilmeniz mümkün olacaktır.
Arjuna Bitkisi Faydaları Nelerdir?
Arjuna bitkisi için uzmanlar tarafından oldukça fazla araştırma yapılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar kanıtlıyor ki Arjuna bitkisi faydaları arasında;
- Kalbin sol ventrikül fonksiyonlarında iyileştirme,
- Mitral yetersizliğinde azaltma,
- Aralıklı koşu performansını arttırma,
- Akciğeri güçlendirme,
- Kalp yetersizliği çeken kişilerin kalp kütlesini azaltma,
- Genital problemlerini azaltma,
- Balgam söktürme,
- İdrar sıkılaştırma,
Gibi önemli unsurlar bulunuyor. Ayrıca oluşan eziklerde ve kırıklarda da kullanılarak daha çabuk iyileşme etkisi gerçekleştirdiği kanıtlanmıştır.
Arjuna Bitkisinin Özellikleri
Arjuna bitkisinin özellikleri arasında en önemli olanı direk olarak kalp ve kalp damarlarına etki etmesidir. Rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliği bulunduğundan kalp krizi geçiren kişiler de kullanımı her geçen gün daha da artıyor. Kalp ritminin dengesizleştiği durumlar da Arjuna bitkisi içerisinde bulundurduğu özelliğiyle ritim dengesini düzenleme konusunda oldukça önemli rol oynuyor.
Sindirim sistemi içinde oldukça destek sağlayan bu özel bitki, kaslarda oluşan travma ve iltihaplanma gibi problemlerin önüne geçmek içinde kullanılıyor. Ayrıca tiroit hormonu bozukluğu yaşayanlar için de uzmanlar tarafından Arjuna bitkisi önerilerek hormon dengesi sağlanır. Etanolik özütleri ve yaprak özleri sayesinde anti-tümör olarak da ön plana çıkıyor.
Arjuna Bitkisinin Yan Etkisi Var Mı?
Arjuna bitkisinin yan etkisi olduğu şu an için söylenemez. Çünkü araştırmalar sonucunda herhangi bir yan etki saptanmamıştır. Tabii ki kullanım kurallarına uyarak doz ayarları aşılmamalı ve istenen şekilde ilaç tüketimi sağlanmalıdır.
Arjuna Bitkisi İlaçları

Arjuna bitkisi üzerinden pek çok farklı ilaç üretimi yapılmıştır. Şu ana kadar üretilmiş 10 adet ilaç piyasa da bulunuyor. Arjuna bitkisi ilaçları şunlardır:
- Solaray Arjuna.
- Otlarforever Arjuna Tozu.
- Banyan Botanik Arjuna Tozu.
- Himalaya Organik Arjuna.
- Swanson Arjuna.
- Ayush Otlar Arjuna.
- Life Expension Cardio Peak.
- Planet Bitkisel Arjuna.
- Nutrigold Arjuna Altın.
- Hawaiipharm Arjuna Sıvı Özü.
Solaray Arjuna
Her öğün için 500mg Arjuna içeriyor. Magnezyum stearat içeren bu takviye ilacı ek vejetaryen olarak biliniyor.
Otlarforever Arjuna Tozu
Toz halinde takviye şekilde alınır. Güneşte kurutularak toz haline getirilmiştir ve geleneksel Ayurvedik yöntemler sayesinde yapılır.
Banyan Botanik Arjuna Tozu
Tablet ya da toz şeklinde kullanılabilen bu özel takviye ilacı, Arjuna ağacı kabuğundan elde ediliyor. Günde 1-2 defa yarım çay kaşığı ılık suda eritilerek kullanılıyor. İçerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmuyor.
Himalaya Organik Arjuna
Organik olarak yetiştirilen Arjuna’dan meydana gelen bu ilaç 12 saat arayla 700mg şeklinde alınıyor. İçerisinde katkı maddesi bulunmadan üretilerek, Arjuna ağaç kabuğu ve yapraklarından elde ediliyor.
Swanson Arjuna
Her 8 saatte bir kullanılan bu ilacın içerisinde 500mg Arjuna bulunuyor. Ayrıca mangezyum ve dekstrin de yer alıyor.
Ayush Otlar Arjuna
İçeriğinde bulunan her kapsülde 300mg Arjuna ve 100mg Inula rademosa bulunuyor. Bunlara ek magnezyum, kalsiyum, vitamin B6 ve folik asit de yer alıyor.
Life Expension Cardio Peak
Bu özel ilacın içerisinde 700mg Arjuna bulunuyor. Özel kombinasyon şekilde üretilen bu ilaç vejateran takviye olarak da ön plana çıkıyor. 10/1 Arjuna özü ve %40 Arjuna ağacı kabuğu polifenolleri bulunuyor.
Planet Bitkisel Arjuna
Planet Herbals tarafından üretilen bu bitkisel ilaç içerisinde her porsiyon için 550mg bulunuyor.
Nutrigold Arjuna Altın
İçeriğinde 2,5mg tanin, arjunolic asit bulunuyor. Her alım için 500mg öneriliyor. Magnezyum stearat içermeyen bu üründe herhangi bir katkı maddesi de bulunmuyor.
Hawaiipharm Arjuna Sıvı Özü
Sıvı olarak kullanıma sunulan ilacın içerisinde 970mg Arjuna bulunuyor. Arjuna ağacının kurutulmuş kabuğundan üretilerek sizlere sunuluyor. Su veya meyve suyunun içerisinde bir damla koyarak tüketmeniz tavsiye ediliyor.
İlginizi Çekebilir: Ozon Tedavisi Nedir?
Son olarak belirtmek isteriz ki, lütfen Arjuna bitkisini herhangi bir amaç için kullanmadan önce arjuna kabuğu ve bitkisinin yan etkileri konusunda bilgi sahibi olun. Aksi halde her bitki bazı durumlara karşı yan etkiler içerir. Yine Arjuna gibi ayuverdik diyet bitkilerinden olan pushkarmool bitkisi neye faydalıdır ve pushkarmool nedir sorularının cevabı için Sağlık kategorimizi takipte kalınız.
Bonus: Pushkarmool Nedir? Faydaları Nelerdir?
5000 yıl öncesine kadar dayanan Ayurvedik tıp sistemine ait olan Pushkarmool bitkisinin birçok hastalığa faydası olduğu bilinmektedir. Ayurveda sağlık sistemi Hindistan’a ait olmakla birlikte Sri Lanka ve Nepal’de de uygulandığı bilinmektedir. Bu bitki daha çok kalp ve damar rahatsızlıklarının tedavisi amacı ile kullanılan şifalı bir bitkidir. Botanik ismi ise Inula Racemosadır. Asya bitkisi olarak bilinir ve papatya ailesine dahildir. Bitkinin kökleri çeşitli ilaçların yapımında da kullanılmaktadır. Birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan çok yönlü bitkiler arasındadır.
Pushkarmool Faydaları Nelerdir?
Bitkinin bilinen çok fazla faydası bulunmaktadır. Yaşam kalitesini düşüren ciddi birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır. Bu faydaları şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Bitkinin ayrıntılı bir şekilde araştırılması sonucunda vücutta bulunan kolesterol ile trigliserit seviyesini dengelemeye yardımcı olduğu ortaya konmuştur. Bu nedenle kolesterolü yüksek ya da düşük olan kişilerin tedavisinde sıkça tercih edilmektedir.
- Yüksek kan basıncına olan faydalarında dolayı çeşitli kalp rahatsızlıklarını tedavi etmek amacı ile kullanıldığı da bilinmektedir.
- Göğüs ağrısı, solunum rahatsızlıkları ve geçmek bilmeyen öksürüğe de iyi gelmektedir.
- Bu bitkinin filizlerinin spazma karşı çok etkili olduğu da araştırmacılar tarafından ortaya konmuştur.
- Kronik ishal rahatsızlığının tedavisinde de başvurulan bir bitkidir.
- Epilepsi, bronşiyal nezle olarak da adlandırılan grip, romatizma, çok yüksek ve düşürülemeyen ateş ve egzama gibi rahatsızlıkların etkilerini hafifletmek için birebirdir.
- Ayurveda sağlık sisteminde hafızayı kuvvetlendirmek amacı ile de sık sık başvurulan bir bitkidir.
- Sinir sistemini uyarmakta oldukça etkilidir.
- Böbrekleri uyararak idrar söktürücü olarak da kullanılmaktadır.
- Geçmek bilmeyen hıçkırığı önlemek için de başvurulan bir bitkidir.
- Küçük çocuklardaki hiperaktivite rahatsızlığını kontrol altına almak amacı ile de kullandığı bilinmektedir.
Pingback: Fitoterapi Nedir Nasıl Yapılır ?