«
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Göz Hastalıkları ve Tedavi Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Göz Hastalıkları ve Tedavi Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Göz hastalıkları pek çok insanın yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu nedenle görme bozuklukları ile ilgili sıkıntıların kısa sürede çözülmesi gerekmektedir. Görme rahatsızlıkları görme yeteneğini düşüren ve göz bölgesinde ortaya çıkan tüm rahatsızlıklar olarak açıklanmaktadır. Görme bozukluklarının pek çok nedeni olmasına rağmen genel olarak genetik faktörlere dayanmaktadır.

Göz Hastalıkları ve Tedavi Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bazı çevresel etkiler de görme bozuklarının oluşumuna yol açabilmektedir. Göz rahatsızlıklarının gözde bulunması için gözün herhangi bir bölgesinde sorunun olması yeterlidir. Yani gözün her bölgesindeki problemler genel olarak göz hastalıkları olarak isimlendirilmektedir.

Göz Hastalıkları Belirtileri

Göz Hastalıkları Belirtileri

Göz hastalıkları belirtileri görüldüğünde tanının ne olduğu, uygulanan farklı testler ile kesin olarak belirlenmektedir. Kişide meydana gelen görme şikayetleri sonucunda farklı testler uygulanarak göz hastalığı teşhisi konulmaktadır.

Göz Hastalıkları Belirtileri

Genelde göz hastalıkları, şikayet sonucunda yapılan testler ile kesin olarak anlaşılabilmektedir. Görme şikayetleri dışında bazı rahatsızlıklara bağlı olarak da kişinin göz çevresinde anormal belirtiler oluşabilir. Bu belirtiler genel olarak şöyle gözlemlenebilir:

  • Gözde kızarıklıkların oluşması,
  • Gözde yaşlanmalar,
  • Çapaklanma sorunları,
  • Göz kapağı düşüklüğü,
  • Gözlerde şişlik oluşması,
  • Gözleri kısarak bakma,
  • Başın bir tarafa eğilerek bakılması.

Göz Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Göz Sağlığı Nasıl Korunabilir?

Göz rahatsızlıkları doğru tespit edildikten sonra göz hastalıkları nasıl tedavi edilir sorusu gündeme gelmektedir. Göz rahatsızlıkları kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkilediği için doğru yöntemlerle tedavi edilmesi gerekmektedir. Genetik olarak ortaya çıkan göz rahatsızlıkları gibi çevresel faktörlerden kaynaklı olarak ortaya çıkan göz hastalıkları da farklı tedavi yöntemleri uygulanarak tedavi edilebilmektedir. Göz probleminin bazı testler sonucunda tespit edilmesi ile doktor önerisi doğrultusunda;

  • İlaç tedavisi,
  • Gözlük kullanımı,
  • Cerrahi girişim sonucunda göz rahatsızlıkları tedavi edilebilmektedir.

En Yaygın Göz Hastalıkları

YouTube video

Göz hastalıkları genetik olarak ortaya çıkabileceği gibi teknolojik cihazların yoğun bir şekilde kullanılması ya da diğer çevresel etkenler sonucunda da ortaya çıkmaktadır. En yaygın göz hastalıkları şunlardır:

  • Göz Tansiyonu (Glokom),
  • Renk Körlüğü,
  • Katarakt,
  • Şaşılık,
  • Alerjik Konjonktivit,

Görme Bozuklukları Nelerdir?

Görme Bozuklukları Nelerdir

Görme bozuklukları, kişinin aynı şekilde göz hastalıkları tanılarında yaşadığı durumlar gibi görme problemlerine yol açan rahatsızlıklardır. Göz rahatsızlığı isimleri de şöyle açıklanabilir:

  • Miyop rahatsızlığı,
  • Hipermetrop rahatsızlığı,

Görme bozuklukları, kornea ve mercekte kırılarak retinanın üzerinde görme üzerine düşmesi sürecinde ortaya çıkan sorunlar nedeni ile oluşmaktadır. Örneğin, miyop durumunda ışınlar retinanın üstünde odaklanamamaktadır. Odaklanma retinanın ön kısmında gerçekleşmektedir.

Görme Bozuklukları Nelerdir

Bunun sonucunda da gözün uzaktaki cisimleri görmesi ile ilgili problemler yaşanır. Hipermetropi durumunda, ışınların retina üstünde odaklanabilecek kadar bir seviyede dahi kırılamaması durumu ortaya çıkmaktadır. Bunun sonucunda da yakındaki cisimler net görülememektedir.

En Tehlikeli Göz Hastalıkları İsimleri

En Tehlikeli Göz Hastalıkları İsimleri

Göz problemleri ciddiye alınması gereken rahatsızlıklardır. Rahatsızlıklar tespit edildikten sonra kısa sürede tedavi edilmesi gerekmektedir. Erken zamanda önemsenmeyen göz hastalıkları ileri zamanlarda çok ciddi sorunlara yol açmaktadır. Hastalıkların ciddiye alınmaması durumunda görme kayıpları bile ortaya çıkabilmektedir.

En Tehlikeli Göz Hastalıkları İsimleri

En tehlikeli göz hastalıkları isimleri sıralaması yapılacak olursa glokom yani göz tansiyonu ilk sırada yer alır. Göz tansiyonu tedavi edilmediğinde iki gözün de görme yetisinin kaybı durumu yaşanabilmektedir. Bu rahatsızlık sırasında gözün içerindeki basınç çok yüksek olmaktadır. Yüksek basınç nedeni ile göz içinde bulunan hücreler zarar görmektedir.

En Tehlikeli Göz Hastalıkları İsimleri

Hastalık yavaş bir şekilde ilerlemektedir. Buna rağmen tam olarak bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastalığın kısa sürede önüne geçebilmek adına erken tanı önemlidir. Çünkü geç kalınırsa kaybedilen görme yetisini geri getirmek imkansız olmaktadır. Erken tanı sayesinde hastalığın ilerlemesi durdurularak görme kayıpları önlenebilmektedir.

Strese Bağlı Göz Hastalıkları

YouTube video

Stres pek çok rahatsızlığı tetiklediği gibi göz hastalıklarında da etkili olmaktadır. Strese bağlı göz hastalıkları hangileridir sorusuna yine en tehlike göz hastalıklarından biri olan glokom rahatsızlığını cevap olarak vermek mümkündür. Normal basınçlı göz tansiyonuna, stres sahibi kişilerde daha çok rastlanılmaktadır.

Stres

Bu nedenle rahatsızlığın erken teşhis edilip tedavi edilmesi çok önemli olmaktadır. Göz problemleri pek çok çeşidi ile göz sağlığını tehdit etmektedir. Glokom yani göz tansiyonuna bir önlem olarak kan kolesterolünün ve trigliserid düzeylerinin normal seviyelerde tutulması ve meyve ya da sebze tarzındaki antioksidanların sık bir şekilde tüketilmesi glokom göz hastalıkları için faydalı olmaktadır.

Nörolojik Göz Hastalıkları

Nörolojik Göz Hastalıkları

Nörolojik göz hastalıkları nelerdir sorusuna yine aynı cevap olarak göz tansiyonu yani glokom örnek verilebilir. Glokom rahatsızlığı sinirsel bir rahatsızlık olarak da dikkat çekmektedir. Yani glokom nörödejeneratif bir rahatsızlık olarak hem stres sonucunda artmaktadır hem de tedavisinde geç kalınırsa kalıcı görme kayıplarına yol açan ciddi bir sağlık sorunu olmaktadır.

Göz Hastalıkları İlaçları Nelerdir?

Göz Hastalıkları İlaçları Nelerdir?

En tehlikeli göz hastalıklarından biri olan glokomun tedavisinde göz içinde yer alan basıncı azaltan ilaçlar, tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bu ilaçlar daha çok göz damlası şeklindeki ilaçlardır. Göz damlalarının genellikle her gün belirli bir dozda kullanılması gerekmektedir. Glokom tedavisi boyunca göz damlalarının nasıl kullanılacağı ya da ne sıklıkta kullanılması gerektiği doktor tarafından belirtilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Reflü Nedir Ve Tedavi Süreci Nasıl İlerler?

Göz Hastalıkları İlaçları Nelerdir?

Doktor tavsiyesi doğrultusunda hastalığın ilerleyen dönemlerinde göz damlaları değiştirilebilir ya da bazı damlalar listeden çıkarılabilir. Tüm bu işlemlerin amacı, göz iç basıncını kontrol altında tutmaktır. Göz hastalıkları ilaçları nelerdir sorusu için şöyle genel bir liste belirtilebilmektedir:

  • Tears Naturale Free,
  • Genteal damla,
  • Dacrolux damla,
  • Refresh tears damla,
  • Larmabak damla.

Göz Sağlığı Nasıl Korunabilir?

Göz Sağlığı Nasıl Korunabilir?

Göz sağlığı nasıl korunabilir sorusu herkes için önemlidir. Çünkü gün içerisinde herkesin gözleri yoğun uyarıcılara maruz kalmaktadır. Gün içerisinde kullanılan kişisel bilgisayarlardan tutun da akıllı telefonlara kadar pek çok uyarıcı gözlerimizi yormaktadır.

Göz Sağlığı Nasıl Korunabilir?

Gözler yeteri kadar dinlendirilmediğinde de genetik rahatsızlıklar kısa sürede açığa çıkmakta ya da çevresel etkiler tarafından gözler kısa sürede zarar görmektedir. Göz sağlığını her zaman korumak için bazı noktalara dikkat etmekte fayda bulunmaktadır. Bu tedbirler şöyle sıralanabilir:

  • Herhangi bir göz hastalığına sahip olup olunmadığının tespiti için yılda bir kez göz muayenesi olunmalı,
  • Gözlük kullanılıyorsa doğru gözlük seçimi önemli olmaktadır, gözlük numarası ekran mesafesine göre belirlenmeli,
  • Herhangi bir işe odaklanıldığında bu durum gözün az kırpılmasına yol açmaktadır. Lens kullanan kişiler için az göz kırpmak lensin kuruyarak göze batmasına neden olabilir, bu hususa dikkat edilmeli,
  • Gözyaşı fonksiyonlarının farklı testlerle belirlenmesi gerekmektedir. Böylece suni gözyaşı damlaları kullanılarak ekran kullanımı sırasındaki göz şikayetleri en aza indirilmeli,
  • İşyerinde kullanılan bilgisayar ekranı ile uzaklık en az 50 santimetre olmalı, Ekran göz hizasında bulunmalı,
  • Ekranda dış ortam yansıması olmamalı, çalışılan ortam aydınlık bulunmalı,
  • Bilgisayar başında çalışırken her yarım saatte bir ara vermeli ve 20 saniye boyunca uzağa bakarak göz kasları dinlendirilmeli,
  • Gözlerin belirli aralıklarla bilinçli bir şekilde kapatılması göz fonksiyonlarına iyi gelecektir, bu hususa dikkat edilmeli,
  • Güneş gözlüğü kullanımına yaz ve kış boyunca devam edilmeli,
  • Sigara içmek de gözlere zarar vermektedir, sigaraya dikkat edilmeli.

Göz problemleri nelerdir konusu hakkında çok geniş bir literatür bulunmaktadır. Genel olarak göz hastalıkları ve göz rahatsızlıkları için ilaç tedavisi ve gözlük tedavisi önerilmektedir. Ancak bazı hastalıklar için cerrahi müdahaleler de kaçınılmaz olmaktadır. Göz rahatsızlıklarına karşı alınabilecek en iyi önlemi bu hastalıkların erken teşhis edilmesini sağlamaktır.

YouTube video

Erken teşhis durumu ise göz muayenelerinin her yıl düzenli olarak yaptırılması ile mümkün olmaktadır. Göz tansiyonu gibi önemli göz hastalıkları için kısa sürede ciddi tedavi yöntemlerine başlanarak rahatsızlığın ilerlememesi için gayret gösterilmelidir. Çocuk ve yetişkinlerde lazer tedavisi sayesinde sarı nokta veya diğer göz rahatsızlıkların önüne geçilebilmektedir.

Göz Sağlığı Nasıl Korunabilir?

Tek yapmanız gereken uzman bir hekimden randevu almanız. Unutmayın göz rahatsızlıkları olan kişilerde görme kayıpları ortaya çıkar. Ayrıca göz hastalıklarının tedavisinde daha fazla geçikmeyin. Excimer laser ile tedavi oldukça kolay.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Yorumlar

  1. Pingback: Ben Aldırma Zararlı Mı?

  2. Pingback: Yüz Tipine Göre Gözlük Modelleri Nasıl Seçilir?