Bu Yazımızda Neler Var
Uzun süre ve korumasız bir şekilde güneşin altında kalan bireylerde ciddi sağlık sorunları oluşabilmektedir. Güneş çarpması adı verilen bu durum, özellikle yaz aylarında görülmekte ve kişileri olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Tedavi edilmediğinde sonu ölüme varabilen sonuçları olan bu durum, son derece tehlikelidir. Peki, güneş çarpması belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? Son dönemlerde oldukça merak edilen bu sorunun cevabını dilerseniz madde madde detaylı olarak birlikte inceleyelim.
Güneş Çarpması Belirtileri
Uzun süre korumasız bir şekilde güneşin altında kalan bireylerde ne yazık ki ciddi sağlık sorunları meydana gelebilmektedir. Halk arasında sıcak çarpması olarak da bilinen bu durum, oldukça tehlikeli olabilmektedir. Peki, son derece tehlikeli olan güneş çarpması belirtileri nelerdir?
- Sıcak çarpması ile karşılaşan bireylerde ciddi halsizlik ve uyku hali meydana gelebilmektedir.
- Vücut genelinde oluşmaya başlayan ağrının yanı sıra ciddi ve şiddetli baş ağrıları da oluşabilmektedir.
- Zaman zaman mide bulantıları, kusma ve baş dönmeleri görülebilmektedir.
- Yüksek ateş, sıcak çarpmasının en belirgin belirtileri arasında yer almaktadır.
- Tüm bunların yanı sıra şiddetli ve ilerleyen vakalarda şuur kaybı görülebilmektedir. Şuur kaybı görülen vakalara müdahale edilmediğinde sonu komaya varan hatta ve hatta ölüme varabilen sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.
Yukarıda yer alan belirtiler güneş çarpmasının en belirgin belirtileri arasında gösterilmektedir. Bu belirtilerden bir veya birkaçını görmeniz durumunda vakit kaybetmeden mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı ve gerekli tıbbi desteği almalısınız.
Güneş Çarpması Tedavisi
Güneş çarpması tedavisi, kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilmektedir. İlk önce hastanın kan değerleri kontrol edilmekte ve gerekli tıbbi müdahale, kan testi sonuçlarına göre yapılmaktadır. Temel olarak ilerlemeyen vakalarda sıvı desteği sağlanmakta ve belirli bir süre hastalar gözlem altında tutulmaktadır.
Güneş Çarpmasından Korunabilmek Yapılması Gereken 4 Önemli Husus
- Güneş altında oldukça uzun bir süre kalacak iseniz mutlaka beyaz renkli şapka ve elbiseleri tercih etmeli ve güneş gözlüğü kullanmalısınız.
- Günlük ortalama mutlaka 2 veya 2,5 litre su tüketmelisiniz.
- Güneşin altında ağır işlerden kaçınmalı ve gün aşırı banyo yapmalısınız.
- Özellikle 60 yaşından büyük ve kronik hastalığa sahip olan bireylerin, 11 ile 17 saatleri arasında dışarı çıkmaması gereklidir.
İlginizi Çekebilir: Gripin İlaç Ne İşe Yarar? Gripin Faydaları Nelerdir?