Bu Yazımızda Neler Var
Hakim maaşları ve savcı maaşları bazı unsurlara bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Avukat maaşları ya da doktor maaşları gibi hususlar oldukça merak edilen unsurlar arasında yer almaktadır. Biz de sizler için bu yazımızda çok fazla araştırılan bir diğer meslek grubu olan hakimlik ile alakalı idari hakim maaşı stajyer hakim maaşı veya emekli hakim maaşı gibi konuları ele almış olacağız.

Hakim Maaşları Ne Kadar?
Hakim maaşları görev yerlerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Bunun gibi pek çok unsur da göz önünde bulundurulmaktadır. Örneğin kıdemi, derecesi ve hizmet süresi gibi… Hakim ve savcıların 2020 yılında belirlenmiş maaşları ise şu şekildedir;
- Mesleğe yeni başlayanlar 9.250 Türk Lirası maaş almaktadır.
- 3 yıldır maaş alan hakimler ise 9.500 Türk Lirası maaş almaktadır.
- 5 yıldır görev yapanlar 9.750 Türk Lirası almaktadır.
- 7 yıldır görev yapan hakimler ise 10.000 Türk Lirası maaş almaktadır.
- 9 yıldır görev yapanlar 10.450 Türk Lirası maaş almaktadır.
- 11 yıldır görev yapanlar ise 11.000 Türk Lirası maaş almaktadır.
- 13 yıldır görev yapan hakimler de 11.250 Türk Lirası maaş almaktadır.
- 18 yıldır görev yapan hakimler 13.000 Türk Lirası maaş almaktadır.
1 – Hakim Maaşları | Nasıl Hakim Olunur
Hakim ya da savcı olabilmek için öncelikle hukuk fakültesinden mezun olmak gerekmektedir. Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra ise Adli ve İdari Hakimlik İlanına başvurmak gerekmektedir. Söz konusu ilanlar ise Adalet Bakanlığı tarafından verilen ilanlardır. bu ilanlara başvuru yapıldıktan sonra da hakim adayları kurumun düzenlemiş olduğu yazılı sınavlara girmektedir. Yazılı sınavdan sonra ise adaylar bir de mülakat sınavına tabii tutulmaktadır. Mülakatı da geçen adaylar ise daha sonra 2 yıl süreli bir eğitim programına dahil edilmektedir. Bu eğitimi de başarı ile tamamlayan adaylar hakim ve savcı olarak atanmaktadır. Fakat bu eğitimlerin ardından direkt olarak hakim ya da savcı olarak atanmaları gerçekleşmez. Öncelikle hakim yardımcısı veya savcı yardımcısı olarak atanır ve tecrübe sahibi olurlar.
2 – Hakimler Ne İş Yapar?
Hakim maaşları kadar hakimlerin tam olarak ne iş yaptığı da oldukça merak edilen konulardan bir tanesidir. Hakimlerin çalışma alanlarını şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Yargıtay
- Danıştay
- Anayasa Mahkemesi
- İdare Mahkemeleri
- İcra Sulh Ceza Mahkemeleri
- Asliye Ticaret Mahkemeleri
- Askeri Yüksek İdare Mahkemeleri
- İş Mahkemeleri
- Askeri Yargıtay
- Vergi Mahkemeleri
3 – Hakim Adayları da Maaş Alır mı?
Hakim adayları 2 yıl süreli hakimlik eğitimi alan kişilere verilen isimdir. Bu kişiler eğitim boyunca da maaş almaya devam etmektedir. Maaşları ise 6.600 Türk Lirası’dır.
4 – Hakim Maaşları Neye Göre Belirlenir?
Hakim ve savcı maaşları ek ödemeler ile beraber değişiklik gösterebilmektedir. bu ödemelere neden olan unsurlar ise çalışma ortamında meydana gelen şartlardır. Bu şartlar ve değişiklikleri ise şu şekilde sıralayabiliriz;
- Sigorta
- Asgari geçim indirimi
- Enflasyon farkı
- Aile yardımı
- Çocuk yardımı
- Bireysel emeklilik sistemi kesintileri
- Toplu sözleşme zammı
- Mesleğini yerine getiren memurların medeni hali
5 – Hakim Çalışma Saatleri
Devlet memuru olarak görevlerini yerine getiren hakimlerin de çalışma saatleri dolayısı ile 8 ile 5 arasındadır. Fakat bazı durumlara bağlı olarak da bu çalışma saatlerinde bazı esneklikler yaşanabilmektedir. Bunun sebebi ise baktıkları dava ve duruşmalardır. Uzun süreli olan ve oldukça karışık olan davalar çalışma saatlerini uzatabilmektedir. Bu durumda mesai saatleri dışında da çalışabilmektedirler.
6 – Hakimlerin Çalışma Ortamları
Hakimlere çalıştıkları kurum tarafından bir oda verilmektedir ve bu odada çalışmaktadırlar. Hakimlerin aynı zamanda internet, mobil etkileşim, bilgisayar ve yazıcı gibi materyallere de hakim olması gerekmektedir. Çalışma ortamları da çalıştıkları şehir ve bölgeye göre değişiklik gösterebilmektedir.
Hakim maaşları konulu yazımızı beğendiyseniz Anestezi Maaşları Kaçtır 2020? Anestezi Teknikeri Ne İş Yapar konulu yazımıza da göz atabilirsiniz.