Bu Yazımızda Neler Var
Halı temizliği her mevsim geçişinde hanımların en çok önem verdikleri unsurdur. Her bayan evinde önce halılarının temizliği ile ilgilenir.
Halıların eve kattığı şıklık oldukça önemlidir. Bir evin temizliği halılarının görüntüsünden anlaşılabilir. Ancak öyle halı dokuları vardır ki temiz olsa da saç ve tüyü sıkı şekilde hapseder. Bu halıları ne yaparsanız yapın asla tozdan koruyamazsınız. Lekelenme konusunda her ne kadar yeni nesil halılar silinebilir olsa da şık ve modern halıların temizliğini uzun vadede korumak oldukça zordur.
Bazı bayanlar halı yıkama konusunda oldukça karşı duruş sergiler halı dokusunun bozulmasının korktukları için. Ancak evde bilinçsizce kullanılan kimyasallarda halıların üst zemininde renk değişimine sebep verebilir. Özellikle bambu halılar ve opal halılar bu konuda çeşitli mağduriyetler yaşatabilmektedir. Çünkü halının yapısına tanımak ve bu yapıya uygun temizleyici kullanmak gereklidir.
Halı temizliği için kadınlar kulübü üyeleri olan hanımlar birçok tavsiyede bulunur. Ancak her tavsiye ancak uygun ortamda uygulanırsa geçerli olabilir. Burada önemli olan halınızı tanımaktır. Altı kaydırmaz halılar genellikle üzeri silinebilir halılardır. Ancak yün halılarda leke hızla emilir ve kalıcı hale gelir.
Özellikle şekerli çay kahve lekesi, domates, salça ya da yağ lekeleri neredeyse kalıcı hale gelen lekelerdir. En kaliteli yöntemleri de uygulasanız yün halı dokusundan bu lekeyi çıkarmak oldukça zordur. Peki bu durumda ne yapmak gerekir? Halı temizliği evde nasıl yapılır? Halılar nasıl daima temiz kalır?
Halı Temizliği İçin Ne Kullanılır? Halı Temizleme Ürünleri Nelerdir?
Halılar kirlenmesin diye üzerine örtü sereriz, en ufak lekede hemen sileriz yok… yine de bu halılar hemencecik kirleniyor! Görüntüsündeki şıklık nedeniyle tercih ettiğimiz halıları temizlemek evde mümkün müdür? Evde halı temizliği nasıl yapılmalı?
İdeal halı temizliği normal kullanımlı evler için 6 aydır. Halı temizliği ayak sağlığından solunum yolları rahatsızlıklarına kadar birçok noktada etkendir. Kirli bir halı dokusunda tuttuğu tozu her üzerine basıldığında havaya geri verir. Özellikle solunum yolları rahatsızlıkları ve alerjisi olan kişiler için bu durum önemlidir.
Eğer evinizde sık trafik yaşanan bir süreç varsa o halde halı yıkama süresi 3 aya kadar düşürülmelidir. Bu kadar sık şekilde halımı yıkatamam derseniz de evinizde mutlaka halı temizlik konusunda gerekli tedbirleri almalısınız. Halınızın uzun vadede temiz kalmasını ancak bu şekilde sağlayabilirsiniz. Aniden gelen misafirlere karşı temiz ev halıları ile selam vermek sizi psikolojik olarak da rahatlatacaktır.
İyi bir halı temizlik işlemi için kullanılan malzemeler hangileridir?
1- Halı Temizliği Karbonat Kullanımı
https://www.youtube.com/watch?v=LkGpU5MH2ao
Karbonat leke çıkarma konusunda en başarılı doğal yöntemler başında gelir. Asla temas ettiği dokuya zarar vermez ve renk açma özelliği yoktur. Fazla sulandırmadan halı silmeye uygun bir bezle halı yüzeyine yayılması ve sonra silinmesi yeterli olacaktır.
2- Halı Temizliği İçin Deterjan Seçimi
Halınızı silmek istiyorsanız ya da evde yıkama yapacaksanız kimyasallara yer vermenize gerek yok. Burada esas olan hakiki doğal sabun veya arap sabunu kullanımıdır. Ancak arap sabunu marketlerde satılan arap sabunu değil. Hakiki olan katıksız arap sabunudur. Bu doğal yöntemler halınızın temizliği esnasında asla rengine ya da dokusuna zarar vermez. Ancak halı şampuanı ya da spreyleri ne yazık ki halı renkler için riskli olabilmektedir.
3- Halı Temizleme Makinesi | Halı Temizleme Robotu
Halınızı evde yıkamak için robot kullanabilirsiniz. Kuru ve ıslak temizleme için bu makineler oldukça uygundur. Halı silme işleminden önce mutlaka halı yüzeyi süpürülür ve sonra yıkama işlemine geçilir. Ancak evde halı yıkama yeterli kuruma imkanı olmayacağından çok da sağlıklı görülmez.
4- Halı Silme Bezi| Halı Temizleme Fırçası | Halı Temizleme Tarağı
Evde halı temizlik işlemi için seçilen fırça ya da tarak önemlidir. Halı yüzeyini yıpratmayacak bir fırça yüzü olmalıdır. Halı silerken kullanılan bez ise fazla su emmeyen lekeyi dağıtmayacak mikrofiber bez olmalıdır.
Bez yüzeyinde suyun ve lekenin hapsolması demek halıda dokunduğu yerde yine leke bırakması demektir. Bu hususa dikkat edilmelidir.
5- Halı Temizleme Tozu
Halı temizleme tozu ya da toz deterjanı bayanlar tarafından sıklıkla kullanılır. Ancak ev içerisinde kimyasal ürün kullanmak eve görünürde hijyeni sağlasa da alerjik reaksiyonlara da sebebiyet verir.
6- Halı Temizleme Spreyi | Halı Temizleme Köpüğü
Halı temizlerken sprey kullanmak en pratik yöntemler arasında yer alır. Lekenin olduğu yere spreyi sıktığınızda leke dağılmadan yüzeyden alınabilir.
Halı Temizleme Evde Yeterli Olur mu? Halı Yıkama Fiyatları
Her ne kadar halınızı robot yardımı ile evde yıkasanız da bu yeterli olmayacaktır. Halınızı en az 6 ay ara ile yıkamaya vermelisiniz. Halı yıkama fiyatları piyasada metrekaresi 5-10 TL arasında değişmektedir. Eğer kışa hazırlık yapıyorsanız Kombi Bakımı Nasıl Yapılır? Kombi Bakımında Neler Yapılır? konusunda tedbirlerinizi almayı unutmayın.
tabi elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız sorunuz neydi?