Hamilelikte beslenme düzeninize ekstra dikkat etmeniz gerekir. Yediğiniz gıdalarda çeşitlilik olmalıdır. Böylelikle farklı vitamin ve mineralleri alabilirsiniz. Aşırı yağlı, tatlı ve yüksek kalorili olan gıdalar yerine protein içeren lifli gıdalara yönelebilirsiniz. Gebeliğe bağlı şeker hastalığı söz konusu oluyorsa diyetisyeninizin önerebileceği şekilde kalori kısıtlamasına gidebilirsiniz.
Beslenme düzeninizde su içmeye özen göstermelisiniz. Özellikle ilerleyen aylarda kabızlık şikayeti oluşuyorsa bol su içerek ve meyveler tüketerek bu süreci destekleyebilirsiniz. Yemeklerde iyotlu tuz kullanmanız, yüksek tansiyon varsa yemekleri az tuzlu pişirmeniz önemlidir.
Protein gereksinimini karşılayabilmek için kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık ve baklagiller tüketebilirsiniz. Proteinler hayvansal ve bitkisel olarak alınabilecek durumdadır. Hamilelikte normalde gerek duyduğunuz miktardan daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyabilirsiniz.
Hamilelikte Hangi Gıdalara İhtiyaç Duyulur?
Hamilelik sürecinde kemiklerden sürekli kalsiyum eksilmesi olur. Kalsiyum sağlayabilecek yiyecekler arasında peynir, süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzeler vardır. Hamilelikte kan yapıcı olarak nitelendirilebilen demir açısından zengin gıdalar tüketilmelidir. Özellikle sürecin 3. ve 4. aylarından sonra demir ilaçlarının kullanılması tavsiye edilebilir. Bu aylardan sonra demir eksikliği sebebiyle anemi gibi ciddi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Hamile kişinin besin dışında alması gereken preparat demir olarak bilinir.
Hamileliğin ilk aylarında sık sık ortaya çıkabilen bulantı, kusma ve mide şikayetlerinde artış olabilir. Bu sebeple, demir tedavisine üçüncü aydan sonra başlanması tavsiye edilir. Fakat bu süreç kişilerin vücuduna göre değişkenlik gösterebilir ve en doğru karar uzman doktor tarafından alınabilir.
C vitamini ve folik asit açısından zengin gıdaların tüketilmesi de sık sık tavsiye edilir. C vitamini demirin bağırsaklardan emiliminde etkili bir rol üstlenir. Metabolizmanın hızlanmasına destek verebilen C vitaminin düzenli olarak alınabilmesi için portakal, limon, kırmızı ve yeşil biber ile domates gibi gıdalar tüketilebilir.
Bu sürece girdiğinizde, en erken dönemlerde gerekli tüm önlemlerin alınması bir hayli önemlidir. Beslenme düzeninizi değiştirmeden hamilelik sürecine giriş yaparsanız ve bu şekilde devam ederseniz ciddi sağlık problemleriyle karşılaşabilmeniz mümkündür. Özellikle erken hamilelik belirtileri başladığı andan itibaren dikkatli davranılmalıdır.