«
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Kestane Faydaları Nelerdir? Kestane Diyete Uygun Mudur? Kestane Nasıl Yapılır?

Kestane Faydaları Nelerdir? Kestane Diyete Uygun Mudur? Kestane Nasıl Yapılır?

kestane-faydalari5

Kestane, kayıngiller (Fagaceae) familyasının bir cinsidir. Oldukça faydalı bir tohum olan kestanenin, Türkiye’de en çok Aydın ve İzmir çevresinde yetiştirildiği bilinmektedir. Yetişkin bir ağacından yaklaşık 40 – 50 kg ürün toplanan bu meyvenin önemli faydaları mevcuttur. Özellikle kışın birçok kişinin vazgeçilmezi haline gelmektedir.

YouTube video

Kestane Faydaları Nelerdir?

Kış aylarında bol bol tükettiğimiz meyvelerden biri olan kestane genellikle soba üzerinde pişirilmektedir. Birçok kişinin en sevdiği meyveler arasında yer alan bu gıdanın aynı zamanda birçok yararı olduğunu da söylemek mümkündür.

Kestane faydaları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Kestanede potasyum bulunur. Bu madde, sodyum fazlalığından kaynaklanan yüksek kan basıncını dengeler. Dolayısıyla kestanenin düzenli olarak tüketilmesi tansiyona iyi gelir.
  • Kas dokularının düzgün çalışmasını sağlar.
  • Kalp hastalıklarının tedavisine yardımcı olur.
  • Hücre atıklarının boşaltımına yardımcı olur.
  • Hücrelerin sıvı dengesinin korunmasına yardımcı olur.
  • Hücresel olarak pH dengesinin korunmasına yardımcı olur.
  • Hemoglobin üretilmesine yardımcı olarak anemi hastalıklarının görülme riskini azaltır.
  • Magnezyum maddesine sahip olduğu için kasların gevşemesini ve vücutta bulunan kalsiyum maddesinin daha etkin kullanılmasını sağlar.
  • C vitaminine sahip olduğu için bağırsaklardaki demir sindirimini hızlandırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

 

1 – Kestane Yemek Kilo Aldırır Mı? Kestane Diyete Uygun Mudur?

Kestanenin faydaları oldukça önemli olsa da, zayıflama döneminde bu gıdanın tercih edilmemesi daha doğrudur. Özellikle tokluk hissi oluşturmasından dolayı pek çok kişi tarafından bu dönemde sık sık tüketilmesi, yüksek karbonhidrat oranından dolayı istenmeyen sonuçlar verebilir. Tokluk hissine sebep olan her meyvenin zayıflatmaya da yardımcı olacağı kesin değildir.

Kestane yenildiği takdirde gün içerisinde kişi uzun süre boyunca tok tutmuş olacaktır fakat içerisinde de yüksek miktarda karbonhidrat bulunmaktadır. Yüksek karbonhidrat da doğal olarak hızlı kilo artışına sebep olacaktır. Kestane, 100 gramında yaklaşık olarak 130 kalori ve 30 gr karbonhidrat bulunan bir gıdadır. Dolayısıyla “Kestane yemek kilo aldırır mı?” ya da “Kestane diyete uygun mudur?” sorularına cevap arayanların bu konuda dikkatli olmaları önemlidir.

Zaten zayıflamak amacı ile herhangi bir beslenme programını uygulamaya başlamadan önce muhakkak bir profesyonelden yardım almak gerekmektedir. Kişinin hiçbir uzmana danışmadan uygulamış olduğu diyet programları farklı sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Uzman diyetisyenler zayıflamak amacı ile kendilerine başvuran danışanlarına kişiye özel diyet listeleri hazırlamaktadırlar.

Bu diyet listelerini hazırlarken de oldukça titiz davrandıklarını söylemek mümkündür. Birçok unsuru göz önünde bulundurarak hareket ederler. Örneğin danışanın yaşı, boyu, kilosu, kaç kilo vermek istediği, hastalıklarının olup olmaması, cinsiyeti, günlük yaşantısı ve çalışma şartları belirleyici unsurlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle kestane gibi gıdalarında beslenme programına eklenip eklenmeyeceği bu uzman diyetisyenlere danışılması gereken bir konudur.

2 – Kestane Nasıl Yapılır? Kestanenin Kolay Soyulması İçin Ne Yapmak Gerekir?

Kestane nasıl yapılır?” sorusu için de cevap aranıyor olabilir. Öncelikle, pişirilecek olan kestanelerin çok küçük ya da çok büyük olmaması gerekmektedir. Kestaneleri tavada pişirmek oldukça yaygın bir yöntem olsa da, fırının kullanılması daha doğrudur.

Çünkü bu kabuklu tohumların iyice pişmesi ve kabuklarından ayrılması için yüksek ısıya ihtiyaç vardır. Ayrıca kestanenin kolay soyulması da önemlidir. Kolay soyulan ve iyi pişmiş bir kestane yemek için şu adımlar uygulanabilir:

  • Isının kestanelere ulaşabilmesi için kabukların üzerini bıçak ile çizin. Bıçağın, kabuk ile beraber meyveye de temas etmesi gerekmektedir.
  • Kabukları çizilmiş olan kestaneleri yaklaşık 3 saat suda bekletin. Böylece kestanenin yumuşak olması sağlanacaktır.

  • Sudan çıkarılan kestanelerin kuruması için yaklaşık 15 – 20 dakika bekleyin. Eğer kestane kabukları ıslakken pişirme uygulamasına geçilirse, ısının büyük bir bölümü kabuklardaki suları buharlaştıracak ve meyve kısmına yeteri kadar ulaşamayacaktır.
  • Sudan çıkarılan kestaneleri, kuruduktan sonra yaklaşık 200 derece ile ısıtılmış fırına koyun. Ayrıca fırının en az 15 dakika önceden ısıtılmış olması daha yararlıdır.
  • Kestanelerin boyutları ve ağırlıkları farklı olabileceği için kesin bir pişme süresi bulunmamaktadır. Dolayısıyla kestanelerin kabukları açılana kadar fırının çalışması gerekir. Bu süre yaklaşık olarak 20 – 25 dakikadır.

Karlı Hafta Sonu Evde Keyifli Vakit Geçirmenin Yolları denildiği zaman ilk akla gelen aktivetelerden birisi evde sevdiklerimiz ile beraber kestane pişirmek olacaktır. Bunun yanı sıra evde keyifli vakit geçirmenin çok çeşitli yolları da bulunmaktadır. Bu yollar hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak için de konu ile alakalı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *