«
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Kulak Çınlaması Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kulak Çınlaması Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kulak çınlaması, günümüzde oldukça sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri olarak bilinmektedir. Hasta bireyler herhangi bir rahatsızlığı olmamasına rağmen bazı durumlarda çınlama sesi duyabilmektedir. Oldukça can sıkıcı olan bu durum zamanla hafif, zamanla ise yüksek şiddetli duyurulmaktadır.

Söz konusu bu durumdan rahatsız olan hastalar, en kısa sürede kulak burun boğaz polikliniği hekime müracaat etmekte ve gerekli tıbbi kontrolleri yaptırmaktadır. Günümüzde oldukça sık karşılaşılan bu sağlık problemini gelin birlikte yakından inceleyelim.

Kulak çınlaması

Kulak Çınlaması Nedenleri

Günümüzde oldukça sık karşılaşılan ve hemen hemen her yaşta görülebilen bu sağlık problemi, kişileri oldukça rahatsız edebilmektedir. Kulak çınlaması neden olur sorumuzun cevabını şimdi gelin birlikte detaylıca inceleyelim ve çınlamanın nedenlerini öğrenelim.

Kulak Çınlaması Nedenleri

  • Yüksek tansiyon çınlamanın en büyük nedenleri arasında gösterilmektedir. Özellikle sürekli ve düşmeyen tansiyon kişilerin hayatını çınlama ile zehir edebilmektedir.
  • Kulakta meydana gelen iltihaplanmalar, çınlamalara neden olabilmektedir. Özellikle orta kulakta meydana gelen iltihaplanmalar kişilerin hayatını epey zorlaştırabilir.
  • İşitme siniri üzerinde oluşan tahribat da kulak çınlamasına neden olabilir.
  • Kulak zarında oluşabilecek bir delik veya zarın hasar alması çınlama yapabilmektedir. Kulakta meydana gelen bu olay, eğer tedavi edilmez ise sağırlığa kadar gidebilmektedir.
  • Beyin bölgesinde oluşan tümör ve kist oluşumları çınlamaya zemin oluşturabilmektedir. İnsan hayatını epey etkileyen bu durumun detaylı şekilde araştırılması gerekmektedir.
  • Yüksek şekeri olan kişilerde sık sık çınlama olabilmektedir. Zaman zaman bu çınlama düşük şekerde de meydana gelebilmektedir.
  • Ses bombası, ani bomba sesi ya da ani zil sesi  gibi ani ve yüksek sese maruz kalmak da işitme kaybına neden olabilir. Ayrıca sürekli yüksek sesle müzik dinlemek kulak çınlaması sorununu beraberinde getirir.
  • Baş bölgesine alınan darbelerde çınlamaya neden olabilmektedir.
  • Gürültüye maruz kalan kişilerde de kısa süreli kulak çınlaması yaşanabilir.
  • Kulak bölgesinde oluşan ve kulak tıkayabilen kirler işitme kaybı ve dolayısıyla çınlamaya yapabilmektedir.
  • Orta kulak bölgesinde biriken sıvılar çınlamaları tetikleyebilmektedir.
  • Kulak içerisinde oluşan enfeksiyonlar çınlama yapabilecek diğer nedenler arasında yer almaktadır.

Kulak Çınlamasının Belirtileri

Kulak Çınlamasının Belirtileri

Günümüzde en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olan çınlama, kişileri oldukça rahatsız edebilmektedir. İnsanları oldukça rahatsız eden ve özellikle geceler artan kulak çınlamasının belirtileri nelerdir? Oldukça merak edilen bu sorunun en basit yanıtı, kulakta duyulan seslerdir.

Çınlamalar bir süre devam ettikten sonra, aniden kesilebilir veya kesilen çınlama daha şiddetli şekilde devam edebilir. Özellikle geceleri rahatsızlık veren bu çınlama, diğer hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Söz konusu çınlamanın nedenin hemen bulunması, rahatsızlığın ilerlemesinin önüne geçecektir.

İlginizi Çekebilir: Parkinson Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kulak Çınlaması Tedavisi

Kulak Çınlamasının Tedavisi

Günümüzde oldukça sık karşılaşılan ve özellikle geceleri büyük rahatsızlık veren kulak çınlaması tedavisi oldukça basittir. Hekime büyük bir korku ile giden hasta yapılacak basit tedavilerin ardından çınlama sorunu ortadan kalkabilmektedir.

Hekime başvuran hastalarda ilk olarak sorunun kaynağı tespit edilmektedir. Söz konusu olay tümör veya kist oluşumlarından kaynaklanıyorsa, cerrahi veya radyoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Yine herhangi bir nedenden dolayı kulak zarının hasar görmesinden ötürü, cerrahi yönteme başvurulabilmektedir.

Kulak kiri veya enfeksiyon gibi basit bir nedenden dolayı oluşan çınlama, ilaç kullanımı veya kulak temizleme ile ortadan kalkabilmektedir. Kulak temizleme işlemi oldukça basit ve kısa süren bir tedavidir. Söz konusu tedaviden sonra hasta normal hayatına dönebilmektedir.

Tansiyon veya şeker gibi nedenlerden ötürü ortaya çıkan çınlama, o hastalığın tedavisi ile ortadan kalkabilmektedir. Kısacası tansiyon ve şeker normal sınıra düştükten sonra kişide çınlama sorunu da geçecektir.

Eğer ileri derece işitme kaybı söz konusu ise sağlık hizmetleri arasında yer alan işitme cihazlarının kullanımı mecburi hal alabilir.

Kulak Çınlamasının Önüne Geçebilmek için Neler Yapılabilir?

Kulak Çınlamasının Önüne Geçebilmek için Neler Yapılabilir?

Kulak çınlaması rahatsızlığı, kişilerin hayatını epey etkilemekte ve zorlaştırabilmektedir. Söz konusu rahatsızlıktan kurtulmak için, yapabileceğiniz birtakım basit öneriler vardır. Peki bu basit adımlar nelerdir? Çınlamanın önüne geçebilmek için neler yapabiliriz gelin birlikte inceleyelim.

  • Yüksek tansiyon çınlamanın başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. İlaçları içtikten sonra hala normal sınırlara düşmeyen bir tansiyon ile karşı karşıya kalan bireyler, sarımsak ve limon ile tansiyonu düşürebilmektedir. Tansiyonun normal sınırlara gelmesiyle birlikte çınlama sorunu da ortadan kalkabilecektir.
  • Çay, kahve ve kola gibi içecekler çınlama sorununu tetikleyebilmektedir. Mümkün olduğu müddetçe bu tip içeceklerden uzak durmak son derece önemlidir.
  • Stres gibi durumlardan uzak durulması son derece önemlidir. Stresli bir bireyin tüm değerleri yükselebilir.
  • Spor yapmak insanı hem dinç hem de sağlıklı yapabilmektedir. Düzenli olarak yapılan yürüyüşler veya spor aktiviteleri tansiyonu dengeleyecektir. Bu sayede çınlama sorun da ortadan kalkacaktır. Bu şekilde vücudun dengesi de kontrol altında tutulabilir.
  • Şeker düzeyinizi mutlaka kontrol etmelisiniz. Şeker yüksekliği de çınlama yapabilmektedir. Düzenli ilaç kullanımı, spor yapmak ve düzenli su içmek şeker düzeyini dengede tutabilmektedir.

Bağlayacak olursak, hangi derecede olursa olsun, ses olarak algılanması gereken seslerin işitilememesi ya da ani çınlamalar duyulması büyük bir problem oluşturabilir. Bu noktada hekimlerin de hasta haklarını ve kişisel verilerin korunması kanunu uyarınca davranması gereklidir.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *