Bu Yazımızda Neler Var
Kumaş türüne göre eşarp ve şal bakımı, tesettür giyimin vazgeçilmezlerinden olan bu parçaları doğru kullanabilmek için önem taşıyor. Her kumaşın yapısı ve özellikleri farklılık gösterdiği için; temizlik, yıkama ve ütüleme gibi süreçlerde bunları dikkate almak gerekiyor.
Kumaş Türüne Göre Eşarp Bakımı Nasıl Yapılır?
Tesettürlü olan ve tarzını yansıtmak isteyen birçok kadının tercihi eşarp ve şal modellerinden yana oluyor. Kombinlerin gözde unsuru bu parçaların temizliği ve bakımı son derece özen gerektiriyor.
Siz de hem günlük hayatta hem özel günlerinizde eşarp ve şal modellerinizle dikkatleri üzerinizde toplamak istiyorsanız, onların bakımını doğru yapmaya önem vermelisiniz.
İşte, işinize yarayabilecek bazı ipuçları:
İpek Eşarp Bakımı Nasıl Olmalı?
Uzun süre dayanması, kaliteli ve rahat olması, ipek eşarpları öncelikli seçimlerden biri hâline getiriyor.
Bu tür eşarplar için en güvenli yöntem ise kuru temizleme olarak karşımıza çıkıyor. Buna imkânı olmayanların ipek eşarp bakımı yaparken şu kurallara uyması gerekiyor:
- Kireçsiz ve klorsuz su kullanın.
- Deterjan ile yıkamaktan kaçının. Bunun yerine, ipek eşarplara özel üretilmiş şampuanlardan faydalanın.
- Yıkama suyu ne çok sıcak, ne de fazla soğuk olsun.
- Kurutma işleminde mandal kullanmayın.
Pamuk Eşarp Bakımı Nasıl Yapılmalı?
İpeğe kıyasla pamuk eşarp bakımı nispeten daha kolaydır. Ürünün etiketinde yazılı bakım talimatlarına uyarak makinede yıkarsanız, herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Bu noktada 30 derece sıcaklığın ideal olduğunu söylememiz mümkündür.
Şifon Eşarp Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Bunları da yine ılık su ile, nazikçe yıkamak önerilir. Durulama işlemini de soğuk suyla yapmak doğru olacaktır. Ayrıca düşük derecede ve nemli bir şekilde ütülenmesi oldukça mühimdir.
Saten Eşarp Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Pamuk veya ipekten yapılmış ipliklerin sık bir biçimde, yan yana dokunmasıyla saten kumaş elde ediliyor. Bu kumaş türü dayanıklı olmasına rağmen, saten eşarp bakımı da hassasiyet gerektiriyor.
Isıyla arası pek iyi olmayan bu kumaş çeşidinin en fazla 30 derece sıcaklıkta yıkanması tavsiye ediliyor. Ayrıca saten eşarpları başka ürünlerle, hele çıkıntılı veya düğmeli şeylerle beraber yıkamak da büyük bir hata.
Buna ek olarak; saten eşarpları ütüyle direkt temas ettirmemek, arasına nemli bir bez yerleştirmek şart. Kırışkan bir yapısı olan bu kumaş türünün her yıkama sonrası dikkatli bir biçimde ütülenmesi ve nemli halde katlamaktan uzak durulması lâzım.
Kumaş Türüne Göre Şal Bakımı Nasıl Yapılır?
İster pamuk veya saten şal bakımı, ister ipek şal temizliği olsun; eşarplar için söylediğimiz temel kuralların neredeyse tamamı, şal modelleri için de geçerli.
Şöyle ki;
- Klorlu, kireçli su kullanmayın. Orta derecede ısınmış suyla yıkama yapın.
- Şal temizliği için hususi olarak üretilen şampuanlardan yararlanın. Bulamazsanız hiç değilse saç şampuanı kullanın ama deterjan ile yıkamaktan sakının.
- Elde yıkarken çitileme yapmayın ve bol suyla durulamayı ihmâl etmeyin.
- Makinede yıkayacaksanız hassas programı seçin ve sıkma yapmayın. Su sıcaklığının ise 30 dereceyi aşmamasına dikkat edin.
- Suyunu almak için şalınızı normal bir çamaşır gibi sıkmayın. Bunun yerine temiz bir havlunun üzerine serip fazla suyu çıkıncaya dek, havlu üstünde katlama yöntemini tercih edebilirsiniz. Ardından şalınızı uygun bir alanda kendi kendine kurumaya bırakmalısınız.
İpek Şal Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Bunun için ipek kumaşa özgü şampuanlar tercih edilmelidir. Ütüleme sırasında ipek şal ile ütü arasına tülbent konulmalı, doğrudan temas etmesinin önüne geçilmelidir.
Ayrıca ipek şal ve eşarpların üzerine parfüm sıkılmamalıdır. Çünkü bu, parlaklığın kaybolmasına ve rengin solmasına yol açar.
Pamuklu Şal Bakımı Nasıl Yapılır?
Eşarplar ve Şallar son derece hassas olduğu için, elde yıkama yerine makineye atılması önerilir. Ancak su sıcaklığı 30 dereceyi geçmemeli ve sıkma özelliği kullanılmamalıdır. Böylece pamuk şal bakımı başarıyla uygulanabilir.
Siz de paylaştığımız bu öneriler doğrultusunda eşarp ve şallarınıza hak ettiği bakımı uygulayabilir, böylelikle her zaman güzel bir görünüm yakalamayı başarabilirsiniz.