Bu Yazımızda Neler Var
Lösemi hastalığı, çağımızın en tehlikeli ve ölümcül hastalığı olarak bilinmektedir. Vücudumuzda bulunan beyaz kan hücrelerinde meydana gelen bu rahatsızlık, kan kanseri veya kemik iliği kanseri olarak’ da bilinmektedir.
Çağımızın en tehlikeli kanser türlerinden biri olan bu hastalık, genellikle çocukları etkilemektedir. Çocukların dışında, farklı lösemi çeşitleri’ de yetişkinleri etkilemektedir. Çağımızın en etkileyen kanser türlerinden biri olan Lösemi hastalığı, başta çevresel koşullar olmak üzere birçok neden’ den dolayı meydana gelebilmektedir.
Geçtiğimiz yıllara nazaran, tedavi yöntemlerinin ilerlemesiyle birlikte, ölüm oranları’ da ciddi anlamda azalmıştır. Çağımızın önemli kanser türlerinden biri olan Lösemi hastalığını yakından birlikte inceleyelim.
Lösemi Hastalığı Çeşitleri
Lösemi hastalığı, en tehlikeli kanser türlerinden biri olarak bilinmektedir. Lösemi çeşitlerini incelemeden önce Lösemi nedir sorusunu öğrenmek daha doğru olacaktır.
Lösemi hastalığı beyaz kan hücrelerinde bulunan ve burada çoğalabilen 2 farklı hücrenin kısa sürede ve aşırı miktarda çoğalmasıyla oluşan kanser türü olarak bilinmektedir.
Genellikle çocukları etkileyen bu hastalığın, 2 farklı çeşidi vardır. Akut lösemi aniden ortaya çıkan ve genellikle çocukları etkileyen lösemi olarak bilinir. Kronik lösemi ise yavaş yavaş ortaya çıkan ve çocuklarla, yetişkinleri etkileyen tür olarak bilinir.
Lösemi Hastalığının Belirtileri
lösemi belirtileri, hemen hemen her kişide aynı olarak görülmektedir. Tipik olarak görülen belirtiler ise şöyledir;
- Yüksek ateş
- Kansızlık
- Ani gelişen kilo kaybı
- Bitmek bilmeyen yorgunluk, halsizlik
- Nedensiz oluşan morluklar
- Vücutta oluşan kanamalar
- Ten renginin solması
- Gece terlemeleri
Yukarıda bulunan belirtiler hem kronik Lösemi’ de görülebilir hem de Akut Lösemi hastalığında görülebilmektedir.
Yüksek Ateş
Lösemi belirtileri içerisinde yer alan yüksek ateş oldukça inatçıdır. Genellikle Akut Lösemi içerisinde görülen yüksek ateş genellikle 40 derece civarına kadar yükselebilir. Oluşan bu ateş genellikle enfeksiyon kaynaklıdır. Fakat tam nedeni bulunamamıştır.
Kansızlık
Vücudumuzda bulunan kırmızı kan hücrelerinde meydana gelen azalma, kişiye halsizlik, kansızlık ve solgunluk olarak geri dönmektedir. Genellikle bu belirti Akut Lösemide görülmektedir.
Ani Gelişen Kilo Kaybı
Kan hücrelerinde meydana gelen bu rahatsızlık, kişinin metabolizmasını etkilemektedir. Metabolizmanın bozulmasıyla birlikte kişide ciddi anlamda kilo kaybı görülür. Ani gelişen bu kilo kaybının mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
Bitmek Bilmeyen Yorgunluk ve Halsizlik
Özellikle çocuklarda görülen yorgunluk ve halsizlik metabolizmanın bozulmasından dolayı meydana gelebilmektedir. Yetişkinlerde ise bu durumda oldukça nadir olarak görülebilmektedir.
Nedensiz Oluşan Morluklar
Akut ve Kronik Lösemi hastalığında görülen morluklar, genellikle kan hücrelerin ana hücreleri baskılamasından dolayı oluşur. Vurma veya çarpmanın dışında oluşan bu morluklar uzun sürede geçmeyebilir.
Vücutta Meydana Gelen Kanamalar
Lösemi belirtileri arasında en dikkat bulgu ise kanamalardır. Özellikle çocuklarda meydana gelen bu kanamalar sebepsiz yere burunda, diş etlerinde olabileceği gibi ağız içerisinden’ de kan gelebilmektedir.
Ten Renginin Solması
Lösemi belirtileri arasında soluk ten rengi dikkat çekmektedir. Soluk ten rengi metabolizmanın bozulmasından ve kansızlıktan meydana gelebilmektedir.
Gece Terlemeleri
Lösemi hastalığı meydana gelen bir kişide sık sık enfeksiyon meydana gelebilmektedir. Oluşan enfeksiyon yüzünden hastalığa yakalanan kişilerde gece terlemeleri meydana gelebilmektedir.
Lösemi Hastalığının Oluşma Sebepleri Nelerdir?
Lösemi hastalığı bir diğer adıyla kan kanseri birçok nedenden ötürü olabilmektedir. Genellikle çocukları etkileyen bu hastalık, tedavi edilmediğinde sonucu ölüme varabilmektedir. Günümüzün en tehlikeli hastalığı olan Lösemi hastalığı aşağıdaki nedenlerden dolayı olabilmektedir.
- Yüksek seviyede radyasyona maruz kalanlar,
- Kimyasala maruz kalanlar,
- Kemoterapi ışınları ve ilaçları
- Çevresel faktörler
- Virüs ve enfeksiyonlar
- İşlenmiş gıdalar
Yukarıda bahsi geçen konular Lösemi hastalığına neden olabilmektedir. Lösemi hastalığından korunmak için doğal ve sağlıklı beslenmek, hava kirliğine maruz kalmamak, sürekli ve gereksiz yere ilaç kullanmamak, kimyasal ve radyasyonla temas etmemek gereklidir. Sık sık enfeksiyona ve virüslere maruz kalan bir yapıda iseniz mutlaka tedavinizi aksatmadan yapmanız gerekmektedir.
Lösemi Tanısı için Neler Gereklidir?
Lösemi hastalığı çağımızın en tehlikeli ve ölümcül hastalığı olarak bilinmektedir. Kan kanseri olarak’ ta bilinen bu hastalığın tanısı yapılacak birkaç testten sonra konulabilmektedir. Bazı hastalarda yapılacak muayene yeterli olabilmektedir.
Zira şişmiş lenf bezleri bu hastalığın temel belirtileri içerisinde yer almaktadır. Muayene ile tespit edilemeyen hastalık için bir başka tanı koyma yöntemi ise kan testleridir. Bazı hastalarda tanı koymak için yukarıdaki testler yeterli olmayabilir. Kesin sonuç için kemik iliğinden parça alınması ve izlenmesi gerekebilir.
Lösemi Tedavisi
Lösemi tedavisi mutlaka aksatılmaması gereken tedavi türlerinden biridir. Lösemi hastalığı tedavi edilmezse ne yazık’ ki ölüm kaçınılmazdır.
Yukarıda bahsedilen belirtilerinden birini görürseniz, mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Lösemi çeşidine göre, tedavi yöntemleri’ de değişmektedir. Lösemi tedavisi aşağıdaki gibidir;
- Kemoterapi
- Kök hücre nakli
- İlaç tedavisi
- Radyo terapi
Lösemi türü belirlendikten sonra, ilk olarak hastalara kemoterapi uygulanmaktadır. 2 Yıl kadar sürebilen bu tedaviye ek olarak ilaç tedavisi’ de hastalara uygulanmaktadır. Lösemi tedavisi, lösemi tiplerini etkilemektedir.
İlginizi Çekebilir: Amnezi: Türleri, Nedenleri Ve Tedavisi
Kemoterapi, radyo terapi ve ilaç tedavisinin etki etmediği hastalarda son olarak, kök hücre nakli yapılmaktadır. Kök hücre naklinin başarıyla yapılabilmesi için doku uyumu şarttır. Doku uyumu genellikle akrabalar arasında sağlanır.
Lösemi Haftası
Ülkemizde her yıl 2 ve 8 Kasım tarihlerinde farkındalık yaratmak için Lösemi haftası kutlanmaktadır. Bu özel haftanın kutlanmasındaki temel amaç, Lösemi hastalığına yakalanan çocuklara ve ailelere moral vermektir.
LÖSEV NEDİR? Hangi Amaçlar Kurulmuştur?
LÖSEV, 1998 yılında Ankara’ da kurulmuştur. Kurulduğu yıldan beri 20 bin üzerinde hastaya yardım eden LÖSEV, birçok kişiye’ de ücretsiz eğitim vermektedir. Tedavi için bu vakıfa başvuran hastalara özel olarak barınma, konaklama, sosyal hizmetler ve iş imkanları verilmektedir. LÖSEV hayat kurtarır sloganıyla yola çıkan vakıf, binlerce kişinin tedavisini ücretsiz olarak üstlenmiştir.
Lösemi Hastası Yakınlarının Bilmesi Gerekenler
Lösemi hastalığı için tedavi gören kişiler, tedavi süreçlerini aksatmadan uygulamaları gerekir. Tedavi gören hastaların tedavisinin başarılı olması ve hastanın iyileşmesi için hasta yakınlarına düşün bazı görevler vardır. Hasta yakınlarının bilmesi ve yerine getirmesi gereken görevler şu şekildedir.
- Hasta yakınları öncelikle Lösemi hastasına kendi tahminleri yerine hastanın neye ihtiyacı olduğunu sıklıkla sormalıdır. Örneğin lösemi hastası olan yakınınıza şu besini alırsan senin için iyi olur demek yerine, ne yemek istersin gibi sorular sorulabilir.
- Hasta yakınları hastanın moralini sürekli yüksek tutmak için gereksiz bir şekilde komik ve eğlenceli olmak yerine hastanın o anki duygu durumuna göre hareket etmeleri daha olumlu olacaktır.
- Lösemi tedavisi gören bir hastaya gereksiz sorular sorarak ve sürekli teselli etmeye çalışmak yerine onun kendini size anlatmasına izin vermek daha iyi olacaktır. Sürekli anlatan taraf değil hastayı dinleyen taraf olmanız Lösemi hastasının size içini dökerek rahatlamasına neden olacaktır.
- Lösemi tedavisi süresince hastaların kendilerini iyi hissedecekleri ve morallerini yüksek tutacakları aktiviteler yapmasına yardımcı olmanız gerekir
- Lösemi hastası yakınları doktordan edindiği bilgileri hastadan saklamamalıdır. Hasta da kendi durumunu yakınlarından saklamamalıdır. Ne hissediyorsa yakınlarına açıkça belirtmelidir.
- Hastaların duygu yoğunluğu yaşadığı zamanlarda kiminle rahat konuşabiliyorsa ya da kiminle konuşunca rahatlıyorsa o kişilerle konuşmasına olanak sağlayın.
- Tedavi süresince bütün kaynaklardan yararlanmaya dikkat edin. Hasta yakını olarak bütün her şeyi kendi omzunuzda taşımaya çalışmayın. Yakınlarınızdan veya çevrenizdeki insanlardan yarım isteyin ve onlarla işbirliği yapın. Bu sayede bütün yükü tek başınıza taşımamış olursunuz.
- Hasta yakını olarak sizinde bir hayatınız olduğunu unutmayın. Bu yorucu ve yorgun süreç hem hasta için hem de sizin için devam etmektedir. Hasta yakınları sürekli hastası ile ilgilendiğinden kendilerine vakit ayıramazlar. Sürekli olarak hastasının acı çektiği için kendini kötü hissederler. Bu nedenle hasta yakınları suçluluk hissetmeden kendileri için iyi gelecek aktiviteleri yapmaları gerekir. Bu sayede hem kendilerinin moralini yükseltirler hem de hastaya daha iyi moral verebilirler.
- Lösemi hastasına tedavi sürecinde hem hasta hem hasta yakını uzman hekimler tarafından psikolojik destek alabilirler.