Bu Yazımızda Neler Var
Dünya üzerinde gelişen salgın eğitim sisteminde köklü bir değişikliğe sebep oldu ve MEB uzaktan eğitim sistemine geçiş yapıldı. Öğrencilerin yaş durumuna göre değişen bu sisteme ayak uydurma noktasında farklılaşmalar mevcuttur. Yaş küçüldükçe uyum problemi sorun yaratacağından velilerin yaklaşımları değişmeli ve önlemler alınmalıdır.
Uzaktan eğitim ders programı oluşturma ve uygulamada ailenin rolü oldukça büyüktür. Çocukların hem eğitim durumunda hem de süreçteki psikolojik sağlıklarını korumak adına adımlar atılmalıdır. Ebeveynlerin bu konuda sergileyeceği tutum önemlidir. Sergilenecek davranışlardan kullanılacak kelimelere kadar dikkatli olmak gerekir. Oluşan değişime ayak uydurabilmek adına bir ‘takım’ olarak ilerlemek zorunludur.
MEB Uzaktan Eğitim Nedir? Uzaktan Eğitimin Sağlanması İçin Öneriler
Eğitim sistemi üzerinde gerçekleştirilen MEB uzaktan eğitim sistemi ile öğrencilerin adapte olma süreci oluştu. Öğrencilerin okul sisteminden uzak bir şekilde gerçekleştirilen derslere ayak uydurması uzaktan eğitim değerlendirme sınavı konusunda başarı elde edilmesi adına velilerin psikolojik destek olması zorunludur. Gerçekleştirilecek birkaç adım sayesinde mevcut durum içerisinden istenen gelişim düzeyinde çıkabilmek mümkündür.
Sistemin gelmesi ile ‘uzaktan eğitim ne zaman bitecek?’ soruları da gelmeye başlamıştır. Hatta Mersin Üniversitesi, uzaktan eğitim iletişim yöntemi ile araştırmalar yapılmaktadır. Her kademede ortaya koyulan bu değişiklik konusunda başta umut vardı. Azalan vakalar ile okulların açıldığı da görülmüştü. Ancak tekrar vakaların artması sisteme geri dönüşe sebep oldu.
Gerçekleştirilen MEB uzaktan eğitim sisteminin yanı sıra YÖK tarafından alınan karar ile uzaktan eğitim kararlı alan üniversiteler sayısı da oldukça fazladır. Özellikle şehirler arası geçişlerin çok sık yaşanacağı bu da potansiyel bulaşma oranını attıracağından üniversitelerin açılma tarihi netlik kazanmamaktadır. ‘Uzaktan eğitim ne zaman bitecek?’ sorusu en çok üniversite öğrencileri için net cevabı olmamaktadır.
1 – Salgın Konusunda Açıklayıcı Olun
Çocukların bilişsel gelişimleri farklı gelişir. Yaşları doğrultusunda içinde bulunduğumuz salgın durumuna yönelik yorumları farklılaşır. Uzaktan eğitimde velinin rolü burada oraya çıkmaktadır. Çocukların öncelikle bu durumu algılamalarını sağlamak yaşına uygun hareket etmek gerekir. Küçük yaşta çocuklar için (Özellikle anaokulu ve ilköğretim dönemleri) durumun korkutucu yanlarından ziyade geçici oluşuna vurgu yapılmalıdır.
MEB uzaktan eğitimkonusunda velilere öneriler arasında ilk olarak durumun açıklayıcı olması yer alır. Salgın dolayısı ile bir süre eğitimin uzaktan işleneceği de vurgulanmalıdır. Yaşları küçük olan bireyler için bu durum okul, öğretmen ve arkadaş özlemini doğurur. Onlar için süreç daha zor olmaktadır. Ergenlik dönemindeki gençler için ise zorlayıcı olunmalıdır. Sadece baskıcı olmadan arada derslerine yönelik sorumluluklarını hatırlatmak gerekir.
2 – Uzaktan Eğitim Baskı Yönteminden Uzak Gerçekleştirilmeli
Uzaktan eğitim şekli her velinin birer öğretmen rolüne bürünmesine sebep oldu. Ancak bu role kendini fazla kaptıran veliler çocuklardauzaktan eğitim ders programı ile büyük baskılar da yaratabilmektedir. Sürecin zorluğu yetişkinler için bile oldukça zor iken çocuklar adına ne derece daha zor olduğu düşünülmelidir. Ders ve ödevler zorunluluk, baskıyla değil eğlenceli hale getirilmelidir.
‘MEB uzaktan eğitim sürecinde neler yapılabilir?’ sorusuna verilebilecek uzaktan eğitim velilere öneriler konusunun bir diğer başlığı burada devreye girmektedir. İlköğretim ve ortaokul öğrencilerine sürekli ödev hatırlatması yapmak bir süre sonra patlamaya sebep olur. Sorumsuz davranmak değil, doğru zamanda hareket etmek gerekir. Ödev ya da ders için ayrılan süre zarfıuzaktan eğitim ders programı ile belirlenmeli bunun dışında öğrenciler serbest bırakılmalıdır.
3 – Stres Yönetimi Oluşturun ve Düşüncelerini Açığa Çıkarın
Küçük yaştaki bireylerin uzaktan eğitim sırasında daha çok içine kapandığı görülebilmektedir. Özellikle tek çocuklu ailelerde sıklıkla karşılaşılan durumdur. Bu gibi durumlarda uzaktan eğitimde velilere tavsiyeler arasında uzmanlar tarafından düşünceleri açığa çıkaracak uygulamalar bulunur. Uygulamalar yaş gruplarına göre değişebilir. Özellikle ‘Uzaktan eğitim ne zaman bitecek?’ sorularına yönelik çocuklara uygun açıklamalar yapılmalıdır.
Çocukların duygularını en çok oyun sırasında açığa çıkardığı bilinir bundan dolayı MEB uzaktan eğitim velilere öneriler arasında psikolojik destek için oyunlar bulunur. Oyunlar çocuğunuzun rahat hissettiği ve sevdiği yönlerden tercih edilmelidir. Resim çizmek, evcilik oynamak olabilmektedir. Profesyonel bir çıkarım, sonuç çıkarmak hedeflenen durum değildir. Sadece çocuğunuzun duygularını dışa vurmasına izin vermelisiniz.
Evcilik oyunu ele aldığınızı düşünün. Çocuk, evcilik sırasında bir anne ya da baba rolünü üstlenebilir. Ebeveynler ise tam tersi çocuk karakterlerin yerine geçebilir. Canlandırma sırasında salgın üzerinde durarak çocuğa sorular yönetilmelidir.
- Anne/baba ben neden okula gidemiyorum?
- Salgın ne demek? Virüs ne demek?
- Derslerimi nasıl yapabilirim, ne yapacağımı bilmiyorum gibi aslında cevaplarını bildiğiniz soruları yönlendirin.
Çocuğun farkındalık durumunu bu tarz sorularla anlayabilir buna göre yol çizebilirsiniz.
4 – MEB Uzaktan Eğitim de Ders/Ödev Sırasında Desteğinizi Hissettirin
MEB uzaktan eğitim ile ilgili öneriler arasında hiç şüphesiz çocuğun yalnız hissetmemesine yönelik davranışlar yer alır. Psikolojik desteğin en önemli adımı, kişinin kendini yalnız ve yetersiz hissetmemesidir. Durumu cümleler ile dile getirebileceğiniz gibi daha çok davranışsal olarak ortaya koymak önemlidir. Bir davranışın, binlerce cümleden daha etkili olacağını unutmayın.
Uzaktan eğitim velilere öneriler arasında en kolay uygulayabileceğiniz davranışlar arasında bu konu başlığı yer alır. Çocuğa ders dinlerken, ödev yaparken ilgiyle yaklaşın. İlgiden kasıt ödevini bitirene kadar başında durun ve gerektiği durumlarda yardımcı olun. Ödev vakitlerini birlikte vakit geçirdiğiniz anlara çevirin. Keyifli bir an oluşturun. Uzaktan eğitim ders programı oluşturmak bu anlamda yardımcı olacaktır. O an sadece çocuğunuza vakit ayırmak yalnız olmadığı hissi kadar değerli olduğu hissini de kazandıracaktır.
5 – Üniversite Öğrencilerinin Özgürlüğünü Kısıtlamayın
MEB uzaktan eğitim yanı sıra uzaktan eğitim kararı alan üniversiteler bünyesinde yer alan öğrenciler için ise tavsiyeler daha farklılaşır. Üniversitede uzaktan eğitim değişik yöntemlerle gerçekleşir. Kimi üniversiteler ödev üzerinden ilerlerken kimi üniversiteler dersler ile ilerler. Psikolojik olarak üniversite öğrencilerine yapılacak en etkili durum özgürlüklerini kısıtlamamaktır.
Özellikle daha önce farklı şehirde bulunmuş üniversite öğrencileri kendine ait alanlarından kopup tekrar aile evine adapte olmaya çalışmaktadır. Bu öğrenciler, iki farklı alandaki rahatlığını aynı düzeyde yaşayamadığında daraldıklarını sıklıkla dile getirmektedir. Ödevlerin ve üniversite derslerinin zorluğundan dolayı velilerin öğrencilere yaklaşımları daha rahat olmalıdır. Kısıtlamadan, yargılamadan kurulan bir iletişim ortaya koyulmalıdır.
Yazımızı beğendiyseniz Eğitimcilere ve Öğrencilere Birbirinden Faydalı Uzaktan Eğitim Uygulamaları konulu yazımıza da göz atabilirsiniz.