«
  1. Anasayfa
  2. Kişisel Gelişim
  3. Meditasyon Nedir? Ney ile Meditasyon Yapılır mı?

Meditasyon Nedir? Ney ile Meditasyon Yapılır mı?

Meditasyon Nedir ?

Son yıllarda popülerliğinin artmasının sonucu olarak herkesin aklını kurcalayan bir sorudur meditasyon nedir ? Meditasyon konusunda bir inanış ve ibadet şekli olduğu konusunda büyük bir yanlış algı mevcuttur.

meditasyon müzik aleti

Meditasyon Japonya ve Hindistan’da ortaya çıkmış bir zihin dinlendirme tekniğidir. Bu sebepten dolayı Budizm ibadet şekli sanılmaktadır.Fakat bu büyük bir yanlış anlamadan ibarettir. Yüzyılımızda stresli sosyal hayat, çalışma ve okul hayatı insanların zihinlerini dinlendirme ve arındırma ihtiyacı hissettiriyor. Daha iyi bir uyku, daha sağlıklı ve ağrılarından arınmış bir bedene sahip, mutlu bir insan olmamız için meditasyon bir araçtır. Meditasyon bu konuda yararları bilimsel çerçevelerde kanıtlanmış bir tekniktir. Meditasyonun stresi büyük oranda azaltması bakımından ve stresle başa çıkmayı kolaylaştırması bakımından ruhu iyileştiren bir şifa kaynağıdır.

Meditasyonun faydaları ‘ Massachusettes Institute of Technology, Harvard Tıp Fakültesi ve Yale Üniversitesi ’ gibi bilimsel otorite olarak kabul edilen kurumlarca kanıtlanmıştır.

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyonla ilgili yanlış anlamaları düzelttikten sonra şimdi “ Meditasyonun nasıl yapılır ” bir bakalım. Meditasyon yaparken çeşitli ritüeller ve basamakların uygulanması gereklidir. Ancak bunlar doğru ve tam yapılırsa meditasyon tam anlamıyla amacına ulaşır.

Duruş

Meditasyonun ilk basamağı olan duruş çok önemlidir. İster sandalye ister yerde oturun başınızın ve omurganızın dik durması gerekir. Eğer bedeniniz dengedeyse zihniniz de dengede olacaktır.

Gözler

Düşünce ve hayallere kapılmamak anda kalmak için gözlerin açık tutulması önemlidir. Gözleri hafifçe indirerek bir noktaya odaklanmanız iyi olacaktır.

Odak

Meditasyon hayatımızın dümenini elimize alabilmemiz için çok önemli bir yoldur ve odak meditasyona geçmek için önemli bir basamaktır.. Zihnimiz normal standartta çalışırken anda kalmak çok zor olur çünkü içinde birçok düşünce ile boğuşur bu da anda kalmamızı zorlaştırır. Sürekli başka yerlerde gezer böyle olunca kendi hayatımızda elde ettiğimiz tecrübeleri göremeyiz. Odak farkına varmak istediğimiz şeyi merkeze koyarak ona yumuşak bir geçiş yapmamızı sağlar. Odaklanmayı sağlamak için nefes tekniği devreye girer. Nefes dış ve içi birleştiren bir kanal gibidir.

Nefes

Meditasyonda nefes anda kalmamızı sağlayan en iyi yoldur .kontrol etmek gerekmez akışına bırakmalıyız.

Nefes saymak

Meditasyonda odak sorunu yaşıyorsanız nefes sayma yöntemini kullanabilirsiniz. Düşüncelere dalıp andan koptuğunuzu hissettiğiniz an başa dönmelisiniz.

Düşünceler

Düşünceleri durdurmaya çalışmak daha çok sinirinizi bozabilir bunun yerine nefes alıp vererek düşüncelerin geçmesine izin verin.

Duygular

Duygularınız çok yoğunken meditasyon yapmak oldukça zorlaşır. Duyguların sizi esir almasına izin vermeyin bedeninize yoğunlaşın. Kızgınlık, utanç, korku hangi duyguyu hissediyorsanız zihninizin o duyguya esir oup hikayeler yazmasına izin vermeyin. Nefes alın.

Sessizlik

Sessiz bir ortamda nasıl da dingileştiğinizi hiç deneyimlediniz mi? Sessizlik en iyi şifa kaynaklarından biridir. Gürültü zihnimizi yıpratıp yorarken sessizlikte neler yapabildiğini bir gözlemleyin.

Uzunluk

İlla uzun bir meditasyon yapmak için şartlamayın kendinizi. 10 dk ile başlayıp gerekli görürseniz uzatın. Ne zaman kendinizi uzun bir meditasyona hazır hissederseniz o zaman uzatmakta fayda var.

Ortam

Oturacak sakin bir ortam yaratabilirsiniz. Etrafınıza rahatlatıcı kokular, mumlar, çiçekler ya da size iyi geldiğini düşündüğünüz objeler koyabilirsiniz.Ve ya dinlendirici meditasyon müzikleri açabilirsiniz.

Zevk

Her şeyden önce amaç meditasyondan zevk almanızdır. Kendinizi sevin, siz sizin için değerlisiniz bunu hissedin. Bunun için gülümseyerek oturun ki pozitif enerji daha çabuk sirayet etsin bedeninize ve ruhunuza.

Meditasyonda Müzik Kullanımı ve Seçimi

Bir meditasyonun kalitesinde ortam sessizliği kadar meditasyonda müzik kullanımı ve seçimi de etkilidir. Bazı insanlar sessizlikte daha çok dinlenir ve arınırken bazı insanlar müzikle o arınma ve dinginliği yakalar. Burada müzik seçimi çok önemlidir. İçinizde bin bir duygu uyandıran sizi düşünceden düşünceye savuran müzikler yerine sadece bilinçaltınızı dinlendirecek türdeki müzik seçimleri meditasyon için doğrudur. Bu seçimler arasında doğa sesleri, uzak doğu müzik türlerinden derlenen rahatlatıcı müzikler, farklı çalgı aletleriyle oluşturulmuş rahatlatıcı müzikler ve etnik müzik melodileri doğru seçimler arasında olacaktır.

Ney Müzik Aleti – 1 Saatlik Ney Dinletisi

YouTube video

Ney müzik aleti kamıştan yapılmış üflemeli bir çalgıdır. Ney ses ve ahenk olarak insan sesine en yakın enstürüman olarak tabir edilir. Çok eski çağlardan beri kullanılan müzik aleti genellikle dini törenlerde kullanılmıştır. Günümüzde ney tasavvuf musiki kültürünün en önemli unsurudur.Ney’i en çok kullanan tarikat Mevleviliktir. Mevlana Celaleddin Rumi Mesnevi adlı eserinde 18 beyitte neyden bahsedip 6 ciltte de bunu açıklamıştır. Mevlevilik için ney çok önemlidir. Ney onlar için bir semboldür. Ney üzerinden bir dünya görüşü anlatılır.

‘’Neyin sesi ateştir hava değil
Bu ateş kimde yoksa yok ola’’

(mesnevi)

Mevlevilik ’e göre müzik Allah ’ın lisanıdır. Allah insanlara müzik ile seslenmiştir. Bu yüzden dünya üzerinde yaşayan bütün insanların dili müziktir. Müzik evrenseldir. Müzik insan ruhuna direkt olarak nüfuz eder. Müzik en önemli arınma, rahatlama aracıdır. Müzikte amaç sonsuz varlığı hissetmektir aslında. Mevlana’nın öğretisinde ney insanın belli sınavlardan geçip insan-ı kamil dediğimiz olgunlaşma seviyesine ulaşmasını temsil eder.

‘’Hem çü ney zehri vü tiryaki did
Hem çü ney demsaz ü müştaki ki did’’
(Ney hem zehir, hem panzehir
Ney gibi hem hemdem, hem müştakı kim gördü)

Meditasyon Müzik Aleti Ney – 1 Saat Ney Dinletisi

Meditasyon müzik aleti ney müziğin ruhu dinlendirmesi ve ney sesinin insan üzerinde oluşturduğu rahatlama etkisiyle ideal bir seçim olacaktır. Müzik eski zamanlardan beri ruh ve beden hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Mesela 19.yy Avrupa’sınday akıl hastalığı bir hastalık olarak görülmüyor ve hastalar çok kötü muamele görüyordu. Fakat Osmanlı o dönemde akıl hastanelerinde uzun yıllardır su ve müzik sesiyle tedavi uyguluyordu. Edirne’deki II. Bayezit Darüşşifası içinde ruh hastalarının tedavisi için bir bölüm vardır. Bu bölümde değişik müzik aletleri ile hastalara tedavi uygulanırdı.

1 saatlik ney dinletisi
1 Saat Ney Dinletisi

Müziğin şifalı gücünden yaralanmak çok kolay. Meditasyon yaparken seçtiğiniz müzik aleti çok önemli. Ney size eşsiz bir meditasyon deneyimi yaşatacaktır. Ruhu dinlendiren kalbe hafiflik veren sesiyle meditasyon müzik aleti ney size pozitif enerji verecek ve mutluluk ve huzur dolmanızı sağlayacak. Su sesi ve ney sesiyle yapacağınız bir meditasyonla bu deneyimden keyif almayı zirveye taşıyabilirsiniz. İki ses arasındaki uyum mükemmeldir. Doğru makam seçimiyle stres, kaygı, öfke, korku, hüzün vb. duygulardan arınabilir zihninizi hem dinlendirip hem daha verimli çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Yorumlar

  1. Pingback: Britney Spears Formda Görüntüsüyle Sosyal Medyayı Salladı!