Hayatına Renk Katacak İçerikler | BurcuAlem.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. 9 Aşamada Mobil Uygulama Yapma Hakkında Merak Edilenler!

9 Aşamada Mobil Uygulama Yapma Hakkında Merak Edilenler!

Editör Editör - - 12 dk okuma süresi
1 0
mobil-uygulama-yapma

Mobil uygulama yapma günümüzün tercih edilen hizmetlerden ve meslek alanlarından birisidir. Dijital dünyanın giderek yaygınlaşması bu alanda yapılan yatırımları arttırmaktadır. Hizmet veren, satış yapan birçok firma tarafından günümüzde mobil uygulamalar yapılmaktadır. Yalnız bu işlem firma sahipleri ile sınırlı kalmamaktadır.

Dijital alanda yani internetten para kazanma amacı olan kişiler tarafından ücretsiz mobil uygulama yapma çalışmaları gerçekleştirilir. Özellikle pasif gelir elde etme yöntemlerinden birisi olması ek gelir ya da gerçek meslek olarak da yapılmasını sağlamaktadır. Eğer siz de mobil uygulama yapma siteleri arıyorsanız ve bu konu ilgiliyseniz, bu yazı tam size göre!

1 – Mobil Uygulama Nedir?

mobil-uygulama-yapma
Mobil Uygulama Yapma

Mobil uygulama en kısa tanımıyla, dijital alanda yer alan tüm projeler olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde iOs ve Android yazılımlar ön plandadır. Bu platformlar için oluşturulmuş olan projeler uygulama olarak adlandırılmaktadır. Uygulama denildiğinde akla ilk olarak oyunlar gelse de süreç bununla kısıtlı değildir. Eğitici, eğlendirici olmakla birlikte günü kolaylaştırmak amaçlı da çok sayıda uygulama bulunmaktadır.

2 – ‘Mobil Uygulama Yapmak İstiyorum’: Herkes Uygulama Yapabilir mi?

Her ne kadar günlük yaşamda mobil uygulama yapma sitesi araştırılsa ve bu konuda istek olsa da bazı sınırlar söz konusudur. Günümüzde yapılmış ve milyonlarca kişi tarafından kullanılan mobil uygulamalar kodlama ile yapılmıştır. Kod kullanarak ortaya koyulan bu uygulamalar için kişinin önce kod dili bilmesi gerekir.

Diğer taraftan ücretsiz mobil uygulama yapma oldukça kısıtlı bir durumdur. Kişilerin uygulama yapma isteği olsa da önce iyi bir planı ve bir miktar maddi güce sahip olmalıdır. Yalnız tüm bunların yanında dijitalleşmenin yaygınlaşması bireyin bilgi alabileceği kaynakları da arttırmaktadır. Kod bilgisini ücretsiz internetten öğrenebilir, görece daha düşük maliyetlerle herkes uygulama yapabilmektedir.

3 – Mobil Uygulama Yapma Aşamaları Neler?

Kişi ya da firma mobil uygulama oluşturmaya karar verdiyse planını oluşturmalıdır. Mobil uygulama gerçekleştirmek adına aşamalara ayırarak süreci ilerletmek daha iyidir. Böylece uygulamayı yaparken belirli ayrılması gereken zaman, maliyet hesaplanabilir. Bir sorun yaşandığında o sorunu ilgilendiren aşamaya geri dönerek düzeltme imkânını da sunacaktır.

A – Uygulama Türünü Belirleyin

mobil-uygulama-yapma

Uygulama türleri farklı şekillerde adlandırılmaktadır. Kişi ya da firmanın önce uygulama ürüne karar vermesi gerekir. Türe karar vermek aslında en zor aşamalardan birisidir. Çünkü o tür kategoride yer alan diğer uygulamalara bakmak gerekir. Pazar araştırması olarak da adlandırılan bu noktada kişilerin dikkatli olmasında fayda var. Zira yanlış bir seçim neticesinde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Oyun, ekonomi, görüntülü konuşma uygulaması gibi farklı alanlara hitap edebilirsiniz.

B – Uygulamanın Yer Alacağı Mağazayı Seçin

Günümüzde Android ve iOs tabanlı geliştirmeler yapılmaktadır. Eğer her iki alanda da yer almayı düşünmüyorsanız, hangi mağazaya yönelik çalışma yapacağınıza karar vermelisiniz. Çünkü mağazalar kendi içerisinde farklı kodlama dili kullanmaktadır. Play Store için ayrı App Store için ayrı hareket etmeniz gerekecektir. Aynı zamanda Google Play için 25 $, App Store’un 110 $ yayınlama ücreti aldığını bilmelisiniz.

C – Uygulama Yapılacak Platforma Karar Verin

Mobil uygulamayı yapmak adına hangi platformu kullanacağınıza karar vermelisiniz. Eğer kodlama biliyorsanız seçim yapma kolaylığına sahip olursunuz. Çünkü çoğu mobil uygulama yapılan sitelerde kod bilgisi gerekmektedir. Eğer kod bilginiz yoksa tam tersi çok daha sınırlı halde bulunan platformlar arasında seçime gitmelisiniz.

D – Tasarıma Karar Verin

mobil-uygulama-yapma

Platforma karar verdikten sonra artık tasarlama aşamasına geçilebilir. Tasarım aşaması eğlenceli aşamalardan birisidir. Kullanılacak renk, yazı fontu, simgeler gibi birçok etkene dikkat ederek ilerlemeniz gerekir. Unutmayın, fikir ne kadar güzel olursa olsun doğru görsellikle aktaramazsanız alıcıya geçmeyecektir. Bu yüzden tasarımda daha detaylı düşünerek ilerlemeli acele etmemelisiniz.

E – Çalışmaya Başlayın

Sayfaların çalışması, menülerin amaca hizmet etmesi ya da sürekli bir akış varsa bunun üzerine çalışmalar yapılmalıdır. Alt yapısı sağlam olmayan uygulamanın kullanım esnasında hata verme olasılığı yüksektir. Bununla birlikte kullanıcıdan istenen aksiyonu almak konusunda yetersiz de kalabilmektedir.

F – Uygulamanın Çalışılabilir Olduğunu Kontrol Edin

Mobil uygulamayı bir adım öteye taşıdıktan sonra sürekli uygulamayı denemelisiniz. Uygulama tamamen bitmiş olmamalı. Aksine tamamlanmadan önce gerekli aşamalarda kontrol ederek ilerlemelisiniz. Böylece yayına geçmeden önce var olan sorunları saptayarak çözüme ulaşabilirsiniz. Var olan sorunları ancak böyle ortadan kaldırabilirsiniz.

mobil-uygulama-yapma

G – Mobil Uygulama Yapma Konusunda Çevrenizdekilerin Fikrini Alın

Uygulama geliştirmek isteyen birçok kişi tarafından yapılan hatalardan birisi, çevresindeki bireylerle düşüncelerini paylaşmamaktır. Halbuki uygulama dahil olmak üzere girişimciliğe dair birçok düşünce insanların fikirleri ile gelişmektedir. Eğer bir uygulama yapmaya karar verdiyseniz önce çevrenizdekilerden bu tarz bir uygulama olsaydı nasıl olurdu, olmalı mıydı, ne tarz içerikler içermeliydi gibi konularda bilgi edinmelisiniz.

H – Mobil Uygulamanın Reklamını Yapın

Yapılan projelerin amacı insanlarla buluşmasıdır. İlk aşamada uygulamanızda yeterli indirme ve dönüşü göremeyebilirsiniz. Tanıtım yapmak adına reklamlar çıkabilirsiniz. Yapacağınız bu reklamlar sayesinde ilk aşamada belirli bir indirme sayısına erişebilirsiniz.

I – Gelen Dönüşleri Göz Önünde Bulundurarak İyileştirmeler Yapın

Deneyim sahibi kişiler uygulama hakkında olumlu ya da olumsuz dönüş yapabilir. Olumlu yorumlardan ziyade olumsuz yorumlara dikkat etmek gerekir. Çünkü uygulamayı geliştirmek adına en iyi kaynaklar olumsuz yorumlardan oluşmaktadır. Var olan yorumları inceleyin, iyileştirme adına mutlaka kullanın.

4 – Mobil Uygulama Yapmak için Ne Gerekli?

Uygulama geliştirmek için bulundurulması gereken bazı unsurlar söz konusudur. Fiziksel olduğu kadar düşünsel olarak da etmenlere ihtiyaç bulunmaktadır. Gerekli görülen unsurlar şu şekildedir:

  • Kısa ve uzun vadeli planlar,
  • Takım çalışması yapılacaksa alanında bilgili kişiler,
  • Kod bilgisi,
  • Kodsuz uygulama yapılacaksa bu alanda kullanılacak platformlar,
  • Uygulama yapmak ve yayınlamak için maddi imkanlar,
  • Tasarım düşünceleri,
  • Rakip uygulamalar hakkında bilgiler.

5 – Mobil Uygulama Nasıl Yapılır?

mobil-uygulama-yapma

Günümüzde mobil uygulama yapabilmek adına izlenebilecek üç farklı yöntem bulunmaktadır. Her bir yöntem kendi içerisinde farklı avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Maliyete, bilginize ve zamanınıza göre tercihinizi yaparak ilerlemeniz mümkündür.

A – Kod Yazmadan Mobil Uygulama Yapma

Yaygın olarak kişilerin hedeflediği yöntemlerden birisi kod bilgisi olmadan mobil uygulama yapmaktır. İki yöntemi mevcuttur; başkalarına uygulama yaptırabilirsiniz, hazır uygulama sitelerinden yararlanabilirsiniz. Günümüzde birçok platform üzerinde kodsuz olarak uygulama yapma imkânı tanınmaktadır. Bahsi geçen platformları, uygulamaları deneyerek hareket edebilirsiniz.

B – Hazır Mobil Uygulama Yapma

Yüksek bir kâr amacınız yoksa kısa sürede fikrinizi hayata geçirip, şansınızı denemek isterseniz yapmanız gereken yöntemlerden birisidir. Hazır şablonlar üzerine birkaç değişiklik yaparak uygulama yaratabilirsiniz. Sektörde birçok uygulamanın birbirine benzediğini görebilirsiniz. Bu benzerliğin temel sebebi, hazır şablonlar kullanılarak uygulamaların yapılmasıdır.

C – Kod ile Mobil Uygulama Yapma

Geçmişten günümüze en kaliteli, güvenilir ve uzun vadeli yapım yöntemidir. Kod ile süreci yönlendirmek daha kolaydır. Özellikle sonrasında çıkacak olası sorunlarda kod yöntemi ile kısa sürede müdahale edilebilmektedir. Genelde kod ile yapılan uygulamalar çok daha kaliteli, tasarım ve görselleri bol olan uygulamalardır.

6 – Mobil Uygulama Yapmak için Hangi Dil Kullanılmalı?

Eğer mobil uygulama için kod kullanma yöntemini deneyecekseniz belirli dilleri bilmeniz gerekir. Bu diller arasında C++ ve Java başlıca olarak yer almaktadır. Fakat bununla sınırlı değildir. C#, CSS, HTML, dillerini de rahatlıkla kullanabilirsiniz.

7 – Telefondan Mobil Uygulama Yapma  Mümkün mü?

mobil-uygulama-yapma

Telefondan elbette uygulama yapılabilir. Fakat daha rahat hareket etmek, geneli görmek adına tablet ya da bilgisayar kullanmak daha iyi olacaktır. Mobil uygulama telefondan yapılmaz diye bir kural yoktur. Aksine hazır mobil uygulama siteleri ve uygulamalarında rahatlık da kısmen elde edebilirsiniz.

8 – Mobil Uygulama Yapma Siteleri Güvenilir mi?

Güncel kurulmuş olan mobil uygulama yapma sitesi kullanacaksanız, elbette seçim sırasında dikkatli olmalısınız. Her sitenin güvenilir ve tatmin edici bir yanı yoktur. Müşteri yorumlarına bakarak hareket etmeniz sonundaki performanstan alacağınız memnuniyeti arttırabilirsiniz. Güvenilir olan siteler çok yaygın olmakla birlikte nadirde olsa güvensiz site örnekleri de mevcuttur.

9 – Mobil Uygulama Yapma Ücretsiz Mümkün mü?

Ücretsiz mobil uygulama yapma cazip gelen bir durum olsa da elde etmesi gereken zor bir durumdur. Eğer kod ile uygulama yapacaksanız, öncesinde kod eğitimi alma ücreti söz konusudur. Kodsuz uygulama yapma siteleri kullanacaksanız hizmet karşılığında bir maliyet ödemelisiniz.

Minimum maliyet oluştursanız bile işlemlerin sonunda uygulamayı yayınlayacağınız platformlara (Android ve iOs) para ödemeniz şarttır. Sonuç olarak ücretsiz olarak uygulama yapabilirsiniz belki ama yayınlamanız mümkün değil.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.