Hayatına Renk Katacak İçerikler | BurcuAlem.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Monosit Yüksekliği Nedir? Monosit Ne Demek?

Monosit Yüksekliği Nedir? Monosit Ne Demek?

Bilgece Bilgece - - 7 dk okuma süresi
83 0
blood-1813410_1920

Monosit Yüksekliği vücutta enfeksiyon açısından bazı terslikler olduğunu göstermketedir. Değer arttıkça enfeksiyon riski de artmaktadır . Peki nedir bu monosit yüksekliği ?

Akyuvarların içinde beş tip hücre bulunmaktadır. Bunlar görünüşüne göre granülositler ve agranülositler olarak iki gruba ayrılırlar. Agranülositler içerisinde monositler ve lenfositler yer alır. Saydığımız bu beş akyuvar tipi bağışıklık sisteminin temelini oluşturur.

Dışardan gelebilecek virüslere, bakterilere karşı bedeni savunmakla görevlidirler. Savunma mekanizmasında bütün akyuvar hücrelerinin görevi birbirinden farklıdır.

Monosit hücrelerinin merkezinde büyük ve yuvarlak şekilli bir nükleaz bulunur. Bu hücrelerin temel görevi diğer akyuvar hücrelerine yardım etmek, kötü huylu hücreleri ve ölü dokuları ortadan kaldırmaktır.

Aynı zamanda dışarıdan gelebilecek hastalıklara karşı bağışıklık sistemini adeta bir kalkan gibi korurlar. Vücudumuza virüs, bakteri ya da yabancı bir parçacık girdiğinde hücreler makrofaj haline gelirler. Monosit yüksekliği ise tıp dilinde monositoz olarak adlandırılmaktadır.

Monosit yüksekliği doktorlarsitesi uzman doktorların online olarak bu konuda hastaların sorularını yanıtlamaktadır. Tahlil değerlerine göre hastaları yönlendirmektedirler.

Monosit Yüksekliği Nedenleri

Savaşçı hücrelerimizin bizleri nasıl bir kalkan gibi koruduğunu farketmişizdir. Şimdi monosit yüksekliği nedenleri nedir bunlara bir göz atalım. Monositoz stres seviyesinin artmasıyla birlikte ortaya çıkmaktadır.

Ayrıyetten inflamasyonlar, viral ve bakteri enfeksiyonları, hücre ölümünde artış ya da bağışıklık sisteminde bir bozulma yaşanması bu durumun ortaya çıkmasında etkilidir. Bu duruma neden olabilen hastalıklar da vardır. Sarkoidoz, bu hastalıklardan biridir. Sarkoidoz küçük, yuvarlak şekilli anormal oluşumların doku yüzeyinde ortaya çıkmasına denir.

https://www.youtube.com/watch?v=MRtlF3Uyzxo

Kronik granülomatöz hastalığı da monositoza neden olabilmektedir. Bu hastalıkta bağışıklık sistemi bazı bakteri ya da mantarları yok edemez. Kronik granülomatöz hastalığı, genetik bir bozukluktur.

Monosit yüksekliği sebepleri arasında Cushing Sendromu ve Langerhan Hücre Histositozu da yer alabilir. Cushing Sendromu, kortizol gibi steroid hormonlarının aşırı derecede salgılanmasıdır. Langerhan Hücre Histositozu ise pankreasta bulunan langerhan hücrelerinde histiosit adı verilen hücrelerin çoğalmalarıdır. Histiosit hücreleri yaralara sebep olurlar.

Hamilelikte Monosit Yüksekliği Tehlikelimi

Hamilelik döneminde monositoz yaşanması sık karşılaşılan durumlar arasında değildir. Durumun yaşanmasındaki temel sebep genellikle gebelerdeki kansızlık problemidir. Bunun yanı sıra, monositoza sebep olan diğer hastalıkların varlığından da düşünülmelidir.

%15 üzeri bir değer oldukça yüksek kabul edilmektedir. Böyle bir durumda bireyin mutlaka doktor tarafından muayene edilmesi gerekir. Hamileler için, stressiz ortamlarda bulunmaları ve hamilelere uygun egzersizler yapmaları önerilmektedir. Tek başına monosit yüksekliği çok fazla bilgi vermediği için başka tahlil değerleriyle beraber değerlendirme gerekmektedir.

Monosit Yüksekliği Tedavisi

Monosit yüksekliği durumuna sebep olan birden fazla faktör bulunur. Monositoz, bazen basit bir iltihaptan kaynaklı olabilirken bazen de kanser gibi büyük problemlerin habercisi olabilir. Böylelikle her vakanın tehlike derecesi farklı olabilmektedir.

Bu konuda dikkat etmemiz gereken nokta monositozun tek başına bir problem olduğu düşüncesine kapılmamaktır. Tam aksine, hücrelerin yükselmesi aslında vücudumuzun gösterdiği bir iyileşme refleksidir.

Öncelikle monositozun altında nasıl bir neden yattığını bulmak gerekir. Aksi takdirde nedenini bilmeden hücrelerin seviyesini düşürmeye çalışmak gereksiz bir davranış olur. Vücudumuz için bu durum zararlıdır.

Hastayı tek bir etkene göre değil, bir bütün olarak ele almak gerekir. Diğer tahlil sonuçları ve muayene sonucunda elde edilen bulgular birlikte değerlendirmeye alınmalıdır.

Düzenli tahlil yaptıran bir kişinin sürekli monosit yüksekliği oluyor ise o kişide sorun kronik seyrediyor olabilir. Kişinin yapması gereken en önemli şey, doktorunun çizdiği rotada ilerlemek ve önerilerini dikkate alarak titizlikle uygulamasıdır.

Bunların yanı sıra yapılması önerilen başka şeyler de vardır. Örneğin stressiz ve sakin bir yaşam hedeflenmelidir. Stresli olmak beynimizi devamlı uyarır. Böylece beyin vücutta bir problem olduğunu varsayarak bütün vücut sistemlerini alarma geçirir.

Beyin vücudu alarma geçirdiğinde savunma hücreleri de aktif olmaya başlar. Aslına bakarsak stresli olmak beynimizi harekete geçirdiği için dikkatli ve uyanık olmamızı sağlar. Ancak bu durumun kronikleşmesi problem haline gelir.

Kronikleşen stres, monosit yüksekliği sebepleri arasında büyük bir yer kaplamaktadır. Bu yüzden gereksiz stres kaynaklarından uzaklaşmak gereklidir. Üstelik monositozun altında herhangi bir hastalık yatmıyorsa bunun başlıca kaynağı stres demektir.

Monosit Yüksekliği Değerini Düşürmek İçin Ne Yapılmalı?

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek de monositozu önlemek için önerilen diğer bir yöntemdir. Bağışıklık sistemi kuvvetlenirse hastalıkları atlatma süreci o kadar kısaltılmış olur. Vücut böylece savunma hücrelerini daha az kullanarak daha etkili bir mücadele sergilemiş olur.

Düzenli egzersiz yapılması, sigaradan uzak durulması, doğru bir beslenme düzeninin sağlanması bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlar. Ayrıca, hastalık tedavilerini atlamamak da önemlidir. Doktor kan tahlillerini düzenli olarak değerlendirmek isteyecektir.

Değerlendirme sonrasında ise monosit yüksekliği sebebinin altında herhangi bir hastalık yatıyorsa hastayı ilgili diğer alanlara yönlendirecektir. Bu durumda, kişinin tedaviyi ve tahlil takibini düzenli yapması gerekir.

Monosit Yüksekliği Nedir? Monosit Ne Demek Merak Edilen Sorular 

 

 

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.