Bu Yazımızda Neler Var
Zamanında büyüklerimiz “müzik ruhun gıdasıdır” derken hiç de yanılmamışlar. Müzik, yalnızca bir sanat dalı olmamakla birlikte sağlık üzerinde de oldukça etkili bir yöntemdir. Müzik terapisi de son dönemlerde sıklıkla uygulanan bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkıyor.
Müziğin ruhsal sağlığa iyi geldiği yadsınamaz bir gerçek olsa da bazı fiziksel rahatsızlıkların tedavisinde de bu yola başvurulabiliyor. Müzik ve sağlık ilişkisi modern dünyada daha da fark edilebilir bir hale gelmeyi başarmıştır. Gelin müzikle tedavi yöntemlerine daha yakından bakalım.
Müzik Nedir?
Müzik nedir? Duygu ve düşüncelerin seslerle notalara dönüştüğü kulağa hoş gelen ifade sanatıdır. Herkes kendini ifade etmek ister bazı insanlar bunu konuşarak, bazıları da müzik eşliğinde kendini anlatır ve mutlu hisseder.
Çoğunlukla hüzünlü müziklere rastlasak da neşeli müziklerde vardır. Aynı zamanda ikisinin bir arada olduğu karışık temalı yüzlerce müzik bulunmaktadır.
Bir başka ilginç bilgi müzik terapisi ile çoğu kişi tedavi oluyor hatta iyileşme eğilimi gösteriyor. Müziğin insan hayatında vazgeçilmez yeri olması ve müzik terapisi sağlık açısından gerçekten çok önemlidir.
Müzik Terapisi ile Nasıl Tedavi Olunur?
Müzikle tedavi yöntemleri denildiğinde akla ilk gelen yöntem aslında tarihin tozlu sayfalarına dayanıyor. Vücut yapısının rezonansının bozulması bazı hastalıkları gün yüzüne çıkartıyor ve rezonansın yeniden normale dönmesi için bazı yöntemler uygulanıyor. İşte müzik de bu noktada devreye giriyor.
Müzik terapisi adı verilen tedavi yöntemi ile rezonansını bozulduğu düşünülen hücrelere seslerle yapay titreşimler gönderiliyor. Dışarıdan gönderilen bu titreşimler hücrelerin kendilerine has titreşimlerini yeniden sağlıyor. Bu sayede de meydana gelen hastalıkta iyileşme dönemine geçiliyor.
Antik Yunan dönemine dayanan bu tedavi yöntemi günümüzde de etkili bir şekilde kullanılmaya devam etmektedir. Bu tedavi yöntemi esnasında oluşturulan melodi ve ritmler hastanın iyi hissetmesinde büyük etkendir.
Müzik Terapi
Fiziksel, psikolojik ve zihinsel anlamda kişilerin ihtiyaçlarını karşılayan bir yanı olan müzik insan hayatının vazgeçilmezleri arasındadır.
Müzik dinlerken kritik nokta ses düzeyi olup insan kulağına yeteri kadar ses giderse ve sinyaller alınırsa kesinlikle güzel şeyler ortaya çıkar.
Aslında bireylerin her türlü ihtiyacını karşılamak üzere oluşturulan müzik terapisi gerçekten işe yarıyor olması şaşırtıcıdır.
Müziğin insan yaşamında etkili olan güçlü bir iletişim yönü vardır. İnsanın ruhsal anlamda mutlu mutsuz her anı için müzik şifa niyetindedir.
Müzik Terapisi İnsan İçin Neden Önemlidir?
Dünya üzerinde yapılan birçok araştırma ile müziğin insan ruhu için mükemmel iyileştirme gücü olduğu ortaya çıkmıştır. Müzik içindeki notalar kulak için duygusal ifadeye dönüşür. Bu sayede insan istediği şekilde müzik terapisi kavramı ile karşılaşır duygudaş olur.
Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan müzik özellikle baş ağrıları, rahatlama ve uykusuzluk problemleri ile başa çıkmaktadır.
Müzik Üniversitesi olarak günümüzde görev alan Konservatuvarlar çokça müzik insanı yetiştirmektedir.
Yabancı dilde music therapy olarak geçen müzik terapisi eğitim almış kişilerce uygulanırsa güzel faydaları olur.
Bir diğer yönü ise müzik terapisi sayesinde insanlar tüm dertlerini bir anlığına unutur. Hatta psikologlar müziksel ritimlerle bilinç altına atılan olayları gün yüzüne çıkmış olur.
Müzikoterapi Nedir?
Aslında müzik terapisi isminin bir başka ismi desek doğru olur. Sürekli günlük hayatta yaşanan sorunları bir anlığına unutturan müzikler sayesinde güzel vakit geçirilir.
Bazen sorunları unutmaya bile yararken bazen yeni umutlar yeşertir. Müziğin kalp üzerinde yarattığı olumlu gelişmeler ile ömür uzattığı bile söylenir.
Müzikoterapi gerekli ritimlerin doğru yer ve zamanda insan kulağına gönderilmesi ile yapılan tedavidir. Müzik ile ilgili yeteneklerini kullanan uzmanlık kazanan kişiler müziksel terapi ile iyileştirme yapabilmektedir.
Dünya üzerinde yüzlerce müzik çeşidi bulunuyor. Bu müzikler sayesinde insan hayatına güzel dokunuşlar sağlarken iyileştirme etkisi ile bulunmaz bir nimet niteliğindedir. Müzik ile ilgili bazı alanlar prof ve yüksek lisans yapanlar için uzmanlık dalıdır.
Anadolu ve Müzik İlişkisi
Anadolu’da yaşanan hayatın birçok yönü yapılan müziklere yansımış hatta hayat bulmuştur. Bu konuda müzikleri inceleme şansı bulan herkes mükemmel sosyal ilişkilere rastlayabilir.
Müziklerde bazen hüzünlü bir olay bazen yeni doğan bir bebeğin sesine rastlanır. Müzik terapisi olarak düşünülürse Anadolu insanı kendini müzikle rahatlatmaya hatta derdini müziğe verip yaşamına devam eder.
Daha çok Osmanlı medeniyetinin bir göstergesi olan Anadolu müziği ile eşsiz güzelliklere rastlanabilir. Ayrıca dönemin tüm özelliklerini yansıtan müzikler sayesinde hem kültürü tanımış olursunuz hem de yaşayış biçimlerine rastlarsınız.
Aslına bakarsanız terapi nedir denildiğinde Anadolu müziğine bakılması yeterli olacaktır. Müziğin insanın ihtiyaçlarını karşılamada, zihin ihtiyaçlarını zeka sorunlarını gideren bir özelliği vardır.
Aktivitelerini kullanan veya ruhsal ihtiyaçlarını karşılamada müziği kullanmak çok güzel bir olaydır. Zihinsel ihtiyaçlarını karşılamada ya da fizik terapi ile bağışıklık sistemi güçlü bir hale gelebilir.
Müziğin Sağlık Alanında Kullanımı
Müzik ve sağlık ilişkisi, yalnızca ruhsal rahatsızlıkların tedavi aşamasında devreye giren bir ilişki değil. Bazı fiziksel rahatsızlıkların da müzik sayesinde iyileşme dönemine girdiği bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.
Ruhsal açıdan çöküntü halinde olan kişilerin bu durumdan kurtulmasında etkili olan müzik, kalp rahatsızlıklarının tedavisinde de etkilidir. Psikolojik olarak kabul edilen veya müzik aktivitelerini kullanan uzmanlık dalı kabul edilen müzik terapisi gerçekten güzel bir tedavidir.
Kalp ritmlerinin düzenlenmesi ve tansiyon hastalıklarının tedavisi müzik ile sağlanabilir. Özellikle kalp ameliyatı geçirmiş olan kişilerin sağlıklarına geri kavuşmalarında sakin ve dingin müziğin oldukça büyük etkisi vardır.
Müziğin bir başka etkili olduğu nokta ise bağışıklık sistemidir. Bilim insanları tarafından yapılan incelemelerde müzik sayesinde kanser hastalarının bağışıklık sistemlerinde gözle görülür bir artış olduğu gözlemlenmiştir.
Bunun yanında Alzheimer hastaları için de müzik hayata tutunmanın bir başka yolu olarak görülmektedir. Bireysel fiziksel tedaviler içinde kullanılan bir müzik başka alanlarda da kullanılıp hastalıklara iyi gelebilir.
Müzik neden insanı rahatlatır
Müzikle tedavi yönteminin en sık uygulandığı alan olan ruh bilimi, pek çok ruhsal bozukluğun kesin çözümü olarak müziği işaret ediyor. Günün belli saatlerinde düzenli olarak uygulanan tedavinin depresyon belirtilerini azaltmada büyük oranda yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.
Bunun yanı sıra anksiyete bozuklukları ve sosyal fobi gibi rahatsızlıklar da müzik yolu ile iyileşme sürecine çekilebilir. Özellikle toplu müzik eylemleri sosyal açıdan insanların daha iyi hissetmesinde büyük rol oynamaktadır. Müzik dinlemek de icra etmek de sakinlik ve özgüven açısından en çok önerilen aktiviteler arasında yer alıyor.
Müziğin hafıza üzerinde de büyük bir etki sağladığı biliniyor. Öyle ki ders çalışırken sakin ve yumuşak müzik dinlemek öğrenme hızını arttırıyor ve bilgilerin kalıcı olmasına yardımcı oluyor. “Mozart etkisi” adı ile anılan bu durum özellikle klasik müzik dinlerken ortaya çıkıyor.
Yazımızı beğendiyseniz kesinlikle keyifle okuyacağınız İlhan İrem Şarkıları isimli yazımızı tavsiye ediyorum.