Bu Yazımızda Neler Var
Dünyada ve ülkemizde en sık rastlanan akciğer hastalıklarının başında pnömokonyoz gelmektedir. Bazı kesimlerce meslek hastalığı denen bu hastalık türü, ilerlediği süreçte çok ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır. Sanayinin gelişmesine paralel olarak büyük iş merkezlerinde, fabrikalarda ve buna benzer toz oranı yüksek yerlerde çalışan kişiler, pnömokonyoza yakalananların büyük bir kısmını oluşturur. Bilimsel literatürde ise hastalığın tanımı “akciğerlerde inorganik tozların birikmesi ve buna karşı gelişen doku reaksiyonu” olarak geçmektedir. Son yıllardaysa pnömokonyoz hastalığına yakalanan kişi sayısı oldukça artmıştır.
Pnömokonyozun günümüzde çok sık rastlanan bir hastalık olması ona karşı çeşitli tedaviler geliştirme çalışmalarına sebep olmuştur. Ancak hastalığın tedavi edilmemesi durumunda akciğere kalıcı hasar bırakabilir. Bu kişiyi ölüme kadar götürebilmektedir. Peki pnömokonyoz belirtileri nelerdir?
Pnömokonyoz Belirtileri Nelerdir?
Pnönomokonyoza yakalanan hastaların bazıları hastalığı ciddi şekilde ağır geçirebilirler. Buna istinaden hastalığa yakalanan diğer kısımda ise hiçbir belirti olmayabilir. Yine de bazı belirtiler pnömokonyozun habercisi olabilir. Hastalıkta erken teşhis hayat kurtarır. En sık rastlanan belirtiler şu şekildedir:
- Sık ve şiddetli öksürükler
- Küçük işlerde veya durduk yere nefes darlıkları
- Sık balgam atma isteği
- Göğüs bölgesinde ağrı ve sıkışma
- Astım, bronşit, tüberküloz ve kronik obstrüktif diğer adıyla KOAH pnömokonyozun habercisi olabilir.
Pnömokonyoz Çeşitleri

Pnömokonyoz, farklı çeşitlere sahip bir hastalıktır. Uğraşılan işlere göre pnömokonyozun farklı çeşitlerine yakalanılabilir. Peki pnömokonyoz çeşitleri nelerdir?
- Antrakoz
Hastalığın en sık rastlandığı türdür. Antrakoz, sık ve uzun süreli kömür solunması yoluyla ortaya çıkar. Kömür madeninde çalışan işçilerde sık rastlanır.
- Silikoz
Pnömokonyozun türlerinden bir diğeri silikozdur. Genellikle mermer, seramik, kumaş, zımpara işleri ile uğraşılanlarda görülür. Silisyum tozuna maruz kalmayla ortaya çıkar.
- Asbestozis
Asbeztozis, asbestos solunumu ile ortaya çıkan pnömokonyozun bir türüdür.
- Berilliyozis
Berilyum üretimi tesislerinde çalışan işçilerde sık rastlanan pnömokonyozun türü berilliyozistir. Berilyumun solunması sonucu ortaya çıkmaktadır. İnsan sağlığı açısından tehdit oluşturulduğu için ülkemizde 2010 yılında üretimi yasaklanmıştır.
Pnömokonyoz Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Pnömokonyoz tedavisi ilk olarak hastanın yaptığı işi bırakması tavsiye edilir. Bunun ardından akciğere zarar veren sigara gibi maddelerden uzak durulması gerekir. Pnömokonyozun türüne göre hastaya çeşitli ilaçlar yazılabilir. Doktorlar tarafından en sık uygulanan tedavi yöntemleri şu şekildedir: Nefes jimnastiği yapma, vitamin desteği sağlama, oksijen desteği (ciddi hastalarda), tüberküloz tedavisi ve çeşitli ilaçlar.
Toplumumuzda daha çok üreten kesimde yaşanılan bu hastalıklar tedavi edilmezse çok ciddi boyuta gelebilir. Pnömokonyoza neden olabilecek tesislerde çalışanlar maske gibi gerekli önlemleri alarak hastalıktan korunabilirler.
İlginizi Çekebilir: Boğaz Şişliğine Ne İyi Gelir