Hayatına Renk Katacak İçerikler | BurcuAlem.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Beslenme ve Diyet
  4. »
  5. Fazla Kilolarınız mı Var? Ramazanda Kilo Verme İçin İşte Yapabilecekleriniz!

Fazla Kilolarınız mı Var? Ramazanda Kilo Verme İçin İşte Yapabilecekleriniz!

FxTrader FxTrader - - 15 dk okuma süresi
1 0
Fazla Kilolarınız mı Var? Ramazanda Kilo Verme İçin İşte Yapabilecekleriniz!

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte Ramazanda kilo verme konusuna ilişkin açıklamalar merak konusu olmaktadır. Ramazan öncesinde üç ana öğüne alışmış olan metabolizma ile ramazan boyunca iki öğün yapılacak olması, kilo konusu ile ilgili pek çok soruyu gündeme getirmektedir.

YouTube video

Normalde üç ana öğün ve ara öğünlerde alınması gereken besinlerin iki öğüne sığdırılması zor görünebilir. Bu durumda yeterli beslenme konusu önemli olurken kilo vermek için de diyet yapmak kaçınılmaz olmaktadır. Peki ramazan diyeti nasıl yapılır? Ramazan diyeti nedir? Oruç tutarken diyet listesine uyulabilir mi? Merak edilen tüm bu soruların cevabını gelin birlikte cevaplayalım.

Ramazanda Kilo Verme Mümkün Müdür?

Ramazanda kilo verme sanıldığı kadar zor bir durum değildir. Bu ay içerisinde, normal zamana göre daha dikkatli olmak ve doğru diyet programı uygulamak gerekmektedir. İftar saatine kadar uzun bir süre aç kalmak, kişinin açlık krizi yaşamasına ve iftarda yemek yemeyi abartmasına yol açabilmektedir.

Açlık krizi önlemediği takdirde kilo vermek yerine kilo alma durumları yaşanabilmektedir. Pek çok insanın ramazan ayında oruç tutuyorum diyerek kilo verdiğini düşünmesi ve iftar yemeklerine yüklenmesi yanlış bir davranış olmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Ramazan Sahur Menüsü ( 3 Ayrı Tarif )

Ramazanda Kilo Verme İçin Su Tüketimi

Ramazanda kilo verme konusunda su tüketiminin önemi hafife alınmamalıdır. Yeterli suyun tüketimi ile birlikte kişinin metabolizması hızlanmaktadır. Hızlı bir metabolizma ise yağların yakılması için gerekli olan ilk adımdır.

Su tüketimi yeterli olmazsa kilo vermek zor olabileceği gibi aynı zamanda oruç tutan kişide bazı rahatsızlıkların görülmesi muhtemel olmaktadır. Gün boyu susuz kalan insan vücudu, kısa sürede rahatsızlanabilmektedir. Ramazan ayında her gün en az 3 litre su tüketilmesi gerekmektedir.

Ramazanda Kilo Verme İçin Su Tüketimi Az Olursa Ne Olur?

Ramazanda kilo verme için yeterli miktarda su içilmesi gerekmektedir. Yeterli miktarda su tüketimi olmadığında kişide; halsizlik, baş ağrısı, kırgınlık gibi durumlar gözlenebilmektedir. Yeterli miktarda su tüketildiğinde kişinin oruca olan dayanıklılığı da artacaktır. Gün boyunca susuz kalan vücudun iftar ve sahur vaktinde su ihtiyacının giderilmesi gerekmektedir.

Ramazanda Kilo Verme İçin Diyet Yapmak Doğru Mudur?

Ramazanda kilo verme için diyet yemekleri hazırlanmalıdır. Diyet, kişinin gün boyunca az yiyerek aç kalması ve bu sayede kilo vermesi anlamına gelmemektedir. Diyet programı kişiyi aç bırakmak için değil yalnızca yeterli ve dengeli miktarda beslenmek için uygulanmaktadır.

Yeterli ve dengeli beslenen kişinin vücudu, fazla kiloları zamanla atmaya başlayacaktır. Ramazanda diyet yapmak aç kalınan süreyi artırmak değil, yalnızca vücuda faydası olan besinleri tüketmek anlamına gelmektedir.

Ramazanda Kilo Verme İçin Nasıl Beslenmek Doğrudur?

Ramazanda kilo verme için yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Kişinin gün boyu uzun süren bir oruç mesai olacağı için iftar vaktinde aşırı yemekten kaçınmak önemlidir. Bunun en önemli yolu da aç kalma süresini kısaltmaktan geçmektedir.

İftar ve sahurda tüketilen protein ağırlıklı besinler, kişinin gün boyu, uzun süre tok kalmasını sağlamaktadır. Açlık süresini kısaltabilen kişide açlık krizleri görülmeyeceği için, iftar yemeklerindeki tüketimi ölçülü olacaktır.

Ramazanda Kilo Verme İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekmektedir?

Ramazanda Kilo Verme İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekmektedir?
Ramazanda Kilo Verme İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekmektedir?

Ramazanda kilo verme için seçilen diyet yemekleri sürecin başarılı olmasında en büyük etkendir. İftar ve sahur yemeklerinde baharat kullanımını azaltmak önemlidir. Baharat tüketimi su ihtiyacını artıracağı için orucun vücudu yormasına neden olmaktadır.

Böyle bir durum ise iftar yemeklerinin ölçüsüz bir şekilde yenmesine yol açacaktır. İftar yemeklerinde muhakkak çorba tüketilmelidir. Yoğurt kullanılarak hazırlanan çorba tüketimi ile hem protein alımı artmaktadır hem de sindirim sistemi için faydalı olmaktadır. Ayrıca tam buğday ekmeği, meyve ve sebze gibi lifli yiyecekler de tercih edilmelidir.

Ramazanda Kilo Verme İçin Çorba Neden Önemlidir?

Ramazan ayında fazla kilolardan kurtulmak ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek için çorba önemli bir besindir. Çorba, sindirim sisteminin etkili bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. Ramazan ayında yaşanan sindirim rahatsızlıklarının çözümü için iftar sofralarında çorbaya muhakkak yer verilmelidir.

Çorbanın yanı sıra sulu yemekler de sindirim sistemine iyi gelmektedir. Bağırsak sorunu olanların çorbalarına biraz yulaf eklemesi, sorunun çözümü için faydalı olmaktadır.

Ramazanda Kilo Verme İçin Sebze ve Meyve Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Ramazan ayında kilo vermek için sebze ve meyve tüketimi ihmal edilmemelidir. Sebze ve meyvede bulunan bol miktardaki vitamin ve mineraller sayesinde kişinin vücut direncinin korunacağı ve bu sayede kilo vermek konusunda daha başarılı olacağı bilinmektedir.

Meyve tüketiminde kabuklu olan meyveler tercih edilmelidir. Kabuklu yiyecekler hem tok tutmaya yardımcıdır hem de vitamin kaynağıdır. Kabuklu meyvelerden yapılan güzel bir komposto da meyve ihtiyacını gidermede önemli olmaktadır.

Ramazanda Kilo Verme İçin İftar Yemeğinde Neler Bulunmalıdır?

Ramazanda kilo verme için iftar menüsünün seçimi önemli olmaktadır. İftarda diyet yemekleri olarak et ile birlikte sebzenin de kullanıldığı yemekler tercih edilmelidir. İftarda etli bir yemek bulunmuyorsa, hazırlanan yemeğin yanında bir ya da iki dilim tavuk eklenebilir. Tercihen ızgara köfte veya haşlanmış ette tercih edilebilir.

Tavuk yerine birkaç tane köfte eklemek de faydalı olmaktadır. İftar yemeğinde salata bulunmalıdır. Salatanın üzerine limon ve zeytinyağı dışında herhangi bir şey katılmamalıdır. İftar yemeklerini aşırı bir şekilde tüketmek yerine sofradan hafif aç kalkmak sağlık açısından önemlidir.

Ramazanda Kilo Verme İçin Sahur Yemeği Nasıl Olmalıdır?

Ramazanda sahur yemeği de diyet yapmak isteyenler için önemlidir. Sahur yemeği, sabah kahvaltısı ayarında olmalıdır. Ağır yiyeceklerin sofrada bulunması doğru değildir. Aşırı yağlı yiyeceklerin ve kızartmaların tüketilmesi zararlı olmaktadır. Sahur yemeğinde, kişi başı 60 gram kadar peynir tüketilmelidir. Zeytin tüketimi 5-6 zeytinle sınırlı olmalıdır.

Fazla zeytin tüketimi oruç sırasında aşırı derecede su ihtiyacına neden olacaktır. Ramazan ayında uzun süren oruç süreleri olduğu için susuzluk, vücudu yorabilmektedir.

Sahurda yoğurt çorbası tüketilebilir. Ayrıca proteinli yiyeceklerin tüketimine ağırlık verilmelidir. 1 bardak süt içmek faydalıdır ancak fazla süt tüketimi mide ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açabilmektedir. Unutmadan ramazanda kilo vermek isteyenler mutlaka 1 yemek kaşığı zeytinyağlı yemekleride tercih etmesi oldukça önemlidir.

Ramazanda Kilo Verme İçin Spor Yapılmak Gerekir Mi?

Ramazanda kilo verme için hafif egzersizler yapmak vücuda iyi gelmektedir. Hafif tempolu yürüyüşler kilo verme konusunda yardımcı olmaktadır. Ramazan iftar vakti hava kararmış olacağı için dışarıda spor yapmak kolay olmayabilir. Ev içerisinde ufak çaplı egzersizler yapmak da yürüyüşle aynı sonuçları sağlayacaktır.

Ramazanda Kilo Vermek İçin Tatlı Tercihi Nasıl Olmalıdır?

Ramazanda Kilo Vermek İçin Tatlı Tercihi Nasıl Olmalıdır?
Ramazanda Kilo Vermek İçin Tatlı Tercihi Nasıl Olmalıdır?

Ramazanda kilo vermek için şekerli yiyeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Tatlı krizlerinin önüne geçmek adına sütlü tatlılar tercih edilebilir. Aşırıya kaçmadan 1 porsiyon sütlü tatlı tüketmek, kilo konusunda önemli bir sorun teşkil etmeyecektir. Tatlı krizleri yaşandığında 2 ya da 3 tane kayısı kurusu ya da incir tüketmek vücuda faydalı olacaktır.

Ramazan da tatlı ihtiyacınıza yanıt verecek muhteşem bir tarif önerebiliriz: Reyhan Şerbeti Yapımı kolay lezzeti ise şahane

Ramazanda Kilo Verme İçin Çay ve Kahve Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Ramazanda kilo verme için çay tercihinin siyah çaydan yana olmaması gerekmektedir. Bir aylık sürede yeşil çay tüketimi kilo kontrolü açısından olumlu olmaktadır. Günde 1 sefer kahve tüketilebilir. Çay ve kahvenin şekersiz içilmesi kilo kontrolü için önemlidir.

İftardan sonra 40 ya da 45 dakika sonra bitki çayı içilmesi sindirimi kolaylaştırmaktadır. Bitki çayları, bağırsak problemlerinin yaşanmasını da engellemektedir.

Ramazanda Kilo Verme İçin İftar Yemeklerini Hangi Aralıklarla Tüketmek Gerekir?

Ramazanda kilo verme için iftar yemeklerine bir anda yüklenmek doğru değildir. Gün boyunca aç kalındığı için, iftarda aşırıya kaçılırsa kan şekeri hızlı bir şekilde yükselecektir. Bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği gibi yemek düzenini de bozacaktır.

İftarda Ne Yemek Yapsam Diye Düşünenlere Kolay Ramazan İftar Menüsü!

Ramazan imsakiyesi üzerinde yer alam iftar saatinde, ilk önce çorba ile yemeğe başlanmalıdır. Çorba içtikten 20 dakika sonra ana yemek yenmelidir. Her yemek arasında belirli bir süre bulunması mide sağlığı açısından önemlidir.

Ramazanda Nasıl Kilo Verilir?

Ramazanda nasıl kilo verilir sorusunun cevabı çok basittir. Normal şartlarda kilo vermek için uygulanan tüm kurallara ramazan ayında da dikkat etmek gerekmektedir. Yemek düzeninde kalori açığı oluşturulabilirse ramazan ayında kilo kaybetmek mümkün olacaktır. Uygun diyet programlarını takip etmek bu dönemde faydalı olmaktadır.

Oruç Tutarak 1 Ayda Kaç Kilo Verilir?

Oruç Tutarak 1 Ayda Kaç Kilo Verilir?
Oruç Tutarak 1 Ayda Kaç Kilo Verilir?

Oruç tutarak 1 ayda kaç kilo Verilir sorusunun kesin bir cevabı bulunmamaktadır. Çünkü ramazan ayında kişinin kilo vermesini sağlayan şey, iftar ve sahurda uyguladığı düzenli yemek programlarıdır.  Yemek programında ihtiyaç duyulan kalori açığı oluşturulamazsa kilo alma durumu bile gündeme gelebilmektedir. Oruç ile kilo vermenin yolu aşırı yemek yememekten geçmektedir.

Diyet İftar Menü Örneği Nasıl Olabilir?

Diyet iftar menü için basit bir iftar yemeği programı örnek olarak verilebilir. İftar için örnek bir diyet menü şöyledir:

  • Orucun su ya da zeytin ile açılması,
  • 1 porsiyon çorba,
  • Az yağlı bol miktarda salata,
  • Susuz yapılmış 8 kaşık kadar sebze yemeği,
  • Bir adet köfte veya ızgara
  • 1 porsiyon yoğurt veya cacık,
  • 1 el büyüklüğünde pide ekmeği.
  • Bir yemek kaşığı sebze yemeği

Diyet Sahur Menü Örneği Nasıl Olabilir?

Diyet sahur menü örneği de iftar menüsü gibi sade bir program olmalıdır. Sahur için örnek bir menü şöyledir:

  • 2 adet yumurtadan yapılmış bir omlet ya da menemen,
  • 5 tane zeytin,
  • 3 adet tam ceviz,
  • 3 tane kayısı ya da 12 tane kiraz,
  • Domates ve yeşillik ve bir porsiyon meyve tercih edilebilir. Ayrıca 1 dilim ekmek de yenilebilir.

Ramazanda kilo verme için bazı kurallara dikkat etmekte fayda bulunmaktadır. Genel kurallara dikkat edilirse ramazan ayında kilo kaybetmek zor değildir. Hem iftarda hem de sahurda bol miktarda su tüketimi, kilo kaybında başrolü oynamaktadır. Birkaç saat sonra acıkmamak için mutlaka doyurucu besinleri tercih etmek sonra derece önemlidir.

 

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.