Hayatına Renk Katacak İçerikler | BurcuAlem.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Reflü Hastalığı Neden Olur? 3 Farklı Reflü Hastalığı ve Tedavisi

Reflü Hastalığı Neden Olur? 3 Farklı Reflü Hastalığı ve Tedavisi

Bilgece Bilgece - - 10 dk okuma süresi
1 0
reflu-hastaligi-neden-olur

Reflü hastalığı, yemeklerden sonra görülen, genellikle hazımsızlık, mide ekşimesi, yemek borusunda yanma ve ağıza kadar gelen mide asidi ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Ağıza kadar gelen acı tat, boğazda oluşan bir yumru hissi ile kendini belli eden bu rahatsızlık yaşam kalitesini düşürmektedir.

YouTube video

Pek çok besin rahatsızlığın oluşmasını tetikleyebilmektedir. Burada en önemli husus, hangi besinlerin rahatsızlığı tetiklediğini bilmek ve ona göre bu besinleri tüketmemektir. Hastalık, mideyi daha da hassaslaştırdığı için tedavi edilmediği takdirde hastada olumsuz psikolojik etkileri bile görülebilmektedir.

Reflü Krizi Belirtileri Nelerdir?

Genelde reflü hastalığı meydana gelmesini tetikleyen yiyeceklerden sonra daha sık görülen reflü krizi, ciddi anlamda hastanın yaşam kalitesini düşürmektedir. Sürekli halde oluşan ağrılar, midede ve boğazda oluşan ve geçmek bilmeyen yanma hissi, mide ekşimesi, yenilen yiyeceklerin ve mide asidinin ağıza kadar gelmesi bu belirtiler arasındadır.

reflu-hastaligi-neden-olur
Reflü Hastalığı

Bir diğer belirtiler, mide şişkinliği ve bununla beraber gelen sık geğirme durumu, kriz şeklinde görülen ve genellikle gece meydana gelen astım, uyku esnasında aşırı horlama bu belirtiler arasındadır.En sık rastlanan belirtisi ise gündelik yaşam içerisinde özellikle yemek sonrası, mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi şeklinde olmaktadır. Bu bireyleri çoğu zaman rahatsız eden hatta yanmaya sebep olan bir durumdur.

1- Gastroözofagel Reflü Belirtileri

Kişilerin rahatsız olduğu reflü hastalığı mide ve yemek borusuyla alakalı bir rahatsızlıktır. Yemek borusu ve mide arasında bir kapak sistemi bulunmaktadır. Bu sistem yemeklerin yukarıdan aşağıya gitmesine izin verir, aşağıdan yukarı gitmesine izin vermez. Ancak yapısal bir gevşeme sonucunda yahut başka faktörlerle, mide içindeki yemek ve asidin geri kaçışına izin verilen duruma gastroözofagel reflü denir.

reflu-hastaligi-neden-olur

 

Midede yanma hissi, yemek borusunda acı, ağıza gelen acı su ve bunla beraber acı tat belirtiler arasındadır. Hastalık tanısı almış kişiler genellikle bu durumun yemekten kısa bir süre sonra oluştuğunu belirtir. Ancak nadirde olsa aç durumdayken dahi gastroözofagel reflü içerisinde boğaz yanması hissedilir. Yemek borusu boyunca farklı noktalarda da yaşanabilir.

2- İlerlemiş Reflü Belirtileri

Pek çok rahatsızlığın sebebi reflü hastalığı olabilmektedir. Bu rahatsızlık başka rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Boğazda tahriş sonrası faranjit gibi rahatsızlıklar da ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca sırt ve kalp göğüs ağrıları da ilerlemiş reflü belirtileri arasındadır. Ayrıca karın kaslarının kasılması ve midenin üst tarafında oluşan ağrı da bu belirtiler arasındadır. Sürekli devam eden ve kesilmeyen mide ekşimeleri halinde de görülmektedir.

reflu-hastaligi-neden-olur

Hastada bulantı, yutkunamama, yanma, solunum sıkıntısı ve aşırı karın ve göğüs ağrısı hatta kanama, hastalığın ilerlediğinin en önemli belirtileri arasındadır. Reflünün önüne geçilmediği durumlarda bireyler yediği yemek alışkanlığından vazgeçmek zorunda bırakır. Reflü hastalığının belirtileri çoğu zaman gündelik yaşamı kötü etkilediğinden kısa sürede doktora başvurularak reflü hastalığı tedavisi başlanması önerilmektedir.

3- Atipik Reflü Hastalığı

Atipik reflü hastalığı, yemek borusunun içinde kendini belli eden ve ödem oluşumu nedeniyle boğazda oluşan bir yumru hissi şeklinde görülmektedir. Bu rahatsızlık görülen hastalarda, kronik öksürük, ses kısılması, ağız kokusu, göğüs ağrısı gibi şikayetler de görülmektedir. Bazen göğüs ağrısı şiddetlenir. Kalp kaynaklı bu ağrılar hastanın yaşamını riske sokabilir.

reflu-hastaligi-neden-olur

Atipik reflü durumu her bireyde görülmez. Diğer reflü hastalıkları ile kıyaslandığında görülme olasılığı da bu noktada azalmaktadır. Belirtileri diğer reflülere nazaran daha farklıdır. Aynı zamanda daha ciddi olabilmektedir. Bundan dolayı kişilerin bu gibi tanı aldıktan sonra doktor kontrolünde olması ve belirtilen şekilde yaşam şeklini değiştirmesi gerekir.

Reflü Tedavisi

Reflü hastalığı tedavisi büyük oranda yaşam tarzını değiştirmekle olmaktadır. Birtakım alışkanlıklar bu hastalığın şiddetlenmesine neden olduğu için ilk olarak bu alışkanlıklardan vazgeçilmesi ve bu oranda yaşam döngüsünün farklılaştırılması önemlidir. Boğaz reflüsü belirtileri sonrası tedavilerde hastalığın çeşidine göre belirlenir.

reflu-hastaligi-neden-olur

Bir diğer husus da stres ve kaygıdan uzak durulması gerekliliğidir. Stres vücutta en çok mideyi etkilemekte ve ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Tüketilen besinlerle de yakından ilişkili olan reflü, acı baharatlar, domates, turunçgil gibi asitli yiyecekler ve gazlı içecekler tüketilmediğinde kolaylıkla iyileşebilmektedir.

reflu-hastaligi-neden-olur

İki tür tedavi yöntemi reflü hastalığı için uygulanmaktadır. Bunlar cerrahi tedavi (ilaç tedavisi) ve yaşam tarzında gidilen değişikliklerdir. İlaç tedavisinde hastaya midenin asit üretmesini engelleyecek ilaçlar verilmektedir. Amaç burada mide asidinin azaltılmaya ve yukarı çıkışını engellenmeye çalışmaktır. Mide azaltmak için yapılabilecek en uygun yöntem reflü diyeti uygulamaktan geçer. Böylece mideye rahatsızlık verecek besinlerden uzak durulabilir.

Reflü Nasıl Geçer?

Genel yaşam tarzında gidilecek en önemli değişiklikle sıvı tüketiminin artırılmasıyla başlayabilir. Ancak yemekler ile beraber sıvı tüketimi azaltılmalı ve yemek aralarında bol sıvı tüketilmelidir. Yemek esnasında aceleci davranmamak gerekiyor. Hızlı yemek mideyi zorlayacağından küçük parçalar hızlı olmadan tüketilmelidir. Ayrıca az ve sık sık beslenilmeli bir anda fazla miktarda yemek tüketilmemelidir. En önemli unsurlardan biri de kesinlikle midenin aç bırakılmaması gerekliliğidir.

reflu-hastaligi-neden-olur

Besin tüketimi ve içeçecek sonrası reflü hastalığı olan ve olmayan kişiler kesinlikle yatış halinde olmamalı ve oturma vaziyeti dışında bulunmamalıdır. Yüksek bir yastık kullanmak da faydalı olacaktır. Aşırı sıkacak kemer ve kıyafet kullanılmamalı daha rahat kıyafetler kullanılmalıdır.

reflu-hastaligi-neden-olur

Belirli saatten itibaren yemek tüketimi yapılmamalıdır. Uykudan hemen önce yemek tüketimi bu rahatsızlığı başlıca tetikleyen durumlar arasındadır. Ayrıca önemli bir bilgi de, sakız çiğnerken oluşan, normalden fazla hava yutma durumu da rahatsızlığı tetiklediği için sakız çiğnemekten mümkün olduğunca kaçınılması gerekmektedir.

reflu-hastaligi-neden-olur

İçeceklerin çok sıcak veya çok soğuk tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Meyve suları da rahatsızlığı tetikleyen, asit içeren besinler arasındadır ve tüketilmemelidir. Ayrıca alkol ve sigara da hastalığı tetiklemektedir. Bu sebeple kullanılmamalıdır.

Reflü Ne İyi Gelir?

Büyük oranda yiyeceklerle ilgili olan reflü hastalığı tedavisi için bazı yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Aşırı yağlı yemekler, gazlı içecekler, turunçgiller, baharatlı yiyecekler, çikolata, şarap ve sirke, soğan ve sarımsak gibi yiyecek ve içeceklerin tüketiminin azaltılması gerekmektedir.

reflu-hastaligi-neden-olur

Fazla kilolar reflü hastalığını tetiklemektedir. Bu sebeple ilk olarak fazla kiloların verilmesi gerekmektedir. Fazla çay ve kahve tüketiminden kaçınılması gerekmektedir. Hastaların her gün düzenli olarak probiyotik yoğurt yemesi önerilmektedir.

Reflü Diyeti Nedir? Reflü Hastalığı için Nasıl Yapılır?

Boğaz reflüsü olanların yorumları incelendiğinde belirli bir reflü diyeti ile hastalığı kontrol altına aldığı yönündedir. Tüketilen besin değerlerine ve şekillerine göre reflü de artış yaşanabilmetkedir. Bundan dolayı reflü hastalığı nasıl tedavi edilir sorusunun ilk cevabı yaşam standartlarında farklılık oluşturmaktır. reflu-hastaligi-neden-olur

 

Reflü hastalığı diyeti içerisinde kişiler yazının önceki kısmında bahsedilen asitli ve kafein içeren besinlerden uzak durmalıdır. Doktor önerisine göre oluşturma sağlanabilir. Bununla birlikte çok yemek değil, bol ara öğünlerle beslenme sağlanmalıdır. Genelde akşam 7den sonra besin tüketimi durdurulmalıdır. Geç saatler beslenme açısından sağlıklı değildir. Reflüsü olanları da daha kötü etkilemektedir.

reflu-hastaligi-neden-olur
Sağlık sorunları günümüzde farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Fizyolojik belirtiler göstererek psikolojik temelli rahatsızlıklar da çağın hastalığı olarak bulunur. Anoreksia Nervoza bunlardan sadece birisidir. Anoreksik Nedir? 5 Anoreksiya Nervoza Belirtisi yazımıza bakarak bilgi alabilirsiniz!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.