Bu Yazımızda Neler Var
Kalıtsal hastalıklar arasında bulunan ve genelde erkek bireylerde gözlemlenen bir hastalık olan renk körlüğü , teşhis edilmesi zaman alabilen bir görme bozukluğudur. Renk körlüğü diğer adı ise Daltonizm’dir. Renk körlüğü testi ile anlaşılabilen bu hastalık, kadınlarda nadir de olsa görülebiliyor.

Kesinlikle bir körlük çeşidi olmayan bu hastalık renk görme eksikliği olarak tanımlanıyor. Peki renk körlüğü nedir, renk körlüğü neden olur, renk körlüğü olan kişi nasıl tedavi edilir, renk körlüğü kimlerde görülür? Merak edilen bu soruların yanıtını sizler için derledik.
Renk Körlüğü Nasıl Bir Rahatsızlıktır?
Renk körlüğü, renkleri kusurlu olarak görme rahatsızlığı olarak tanımlanıyor. Bu hastalığa sahip olan kişiler bazı renkleri farklı bir şekilde görebiliyorlar. Genellikle kırmızı ve yeşil renklerin algılanmasında görülen bu rahatsızlık mavi ve sarı tonları için de bazen geçerli olabiliyor. Peki renk körlüğü kalıtsal mıdır ?
Bir görme bozukluğu, körlük ya da hastalık olarak kabul edilmeyen bu durum, görme halindeki eksiklikler olarak da tanımlanabiliyor. Bu durumdaki kişilerde belli başlı renkleri algılamada sorunlar yaşanabiliyor. Renk tonlarının doğru bir şekilde algılanmaması halinde de ortaya çıkan bu rahatsızlık doğuştan gelen bir durumdur. Renk körlüğüne neden olan sebepler nelerdir?
Renk Körlüğü Belirtileri ve Nedenleri
Renk görme eksikliği olarak da tabir edilen bu durumda özellikle yeşil, kırmızı, sarı ve turuncu renkler aynı şekilde algılanıyor. Bu renkleri renk körü olan kişiler ayırt etmekte büyük zorluk yaşarken yoğunlukların değişmesi halinde renklerin ayırt edilmesi de bazen mümkün kılınabilir.
Kalıtsal ve doğuştan gelen bir rahatsızlık olan bu görme eksikliğinde kişiler bazen renkleri ayırır hale gelebiliyor. Rengin ne olduğunu tam tanımlamasa da kişi, ton farkından dolayı eksik gördüğü renkleri bir şekilde tanımlayabiliyor.
Bu rahatsızlığın ileri boyutlarında ise kişinin tüm renkleri görmesinde problemler ortaya çıkabiliyor. Bu kişiler hayatları boyunca tüm renkleri siyah beyaz olarak algılayabiliyorlar.Bu görme eksikliği hali retinada yer alan ışık hücrelerinin ışık dalga boyundaki değişiklikleri uygun bir şekilde anlamlandıramaması neticesinde meydana gelmektedir.
Retinada yer alan fotoreseptör adı verilen çubuk ve konilerin arasındaki orantısızlığın artması bu duruma yol açar. Renk görme işlevi olmayan çubuk sayısı koni sayısından normalin üzerinde fazlaysa bu durum ile karşılaşılabilir. Hatta bazı kişilerde koni sayısı sıfır da olabilir. Peki renk körlüğünün tedavisi nasıl yapılmaktadır? Renk körleri için uygulanan tedavi yöntemleri nelerdir?
Renk Körlüğü Tedavi Yöntemleri
- Renk körlüğü testi ile anlaşılan bir durum olan bu eksiklikte genellikle yeşil ve kırmızı tonlarının baskın olduğu görseller üzerinden çalışılır. Bu testeler neticesinde eksikliğin türü belirlenir ve buna göre çalışmalar yapılır. Kalıtsal bir hastalık kabul edilen bu durumun kesin tedavisi ne yazık ki mevcut değildir.
- Fakat renkleri doğruya yakın bir şekilde algılamak adına bazı pratikler yapılmaktadır. Bu pratikler neticesinde kişilerde renkleri doğru bir şekilde algılama yetisi gelişebiliyor.Renk körlüğü, günlük hayatta bazı problemler doğursa da endişe edilecek ve körlüğe yol açacak bir durum değildir. Yalnızca bu durumdan mustarip olan kişilerin renk algısı ağırlıklı işlerde çalışmaları mümkün değildir.
Buna göre yuvarlak bir dairenin içinde yer alan rakamların tahmin edilmesi istenir. Buna göre renkli noktalardan meydana gelen sayılar vardır ve kişiler bu sayıları okumaya çalışır. Adım adım ilerlenir iken kişi testin aşamalarının birinde veya bir kaçında
Sağlık Ocağı Renk Körlüğü Testi Nasıl Yapılır ?
Renk körlüğü testi yapımında çok farklı yöntemler kullanılmaktadır. İshira testi bu alanda en çok tercih edilerek yapılan bir testtir. Bu testin bilinen ismi renk körlüğü testidir. Bu testte kolaydan zora doğru adım adım kontroller yapılır. Herhangi bir rengi bilemez ise o zaman daha ileri düzeyde testlere geçilir.
Testin ilk aşamasında iki ana renk üzerinden gidilir. Bu testlerde özellikle tüm renklere karşı renk körü olanlar hiçbir rengi göremez. Renk körü olmayanlar tüm renkleri net bir biçimde görürler. Bir göz tarafından bir renk algılanamaması gibi durumlarda ise uzman tercihine göre tedavi gidişatı belirlenir. Renkleri algılayamama ‘bir şey olmaz’ diyerek küçünülmemesi gereken bir durumdur.
Kırmızı-Yeşil Renk Körlüğü Testi Nasıl Yapılır?
Normal olarak adım adım ilerlenirken en son yapılan testlerin birinde kırmızı ve yeşile karşı körlüğü olanlara yönelik bir test vardır. Bu testte kırmızı ve yeşile karşı renk körü olanlar yuvarlak daire içinde yer alan rakamı 5 olarak görür iken renk körü olmayanlar burada herhangi bir rakam göremezler.
Tritan Renk Körlüğü Nedir?
Genel olarak mavi renk körlüğü içerisinde en yaygın olarak bilinen bu hastalığa sahip kişilerde, göz mavi rengi algılamaz. Mavi ışığa karşı olan hassasiyet sebebi ile renkler kırmızı yeşil ağırlıklı görünür.
Uzmanlıkta Renk Körlüğü
Bir sonraki aşamada yapılan testte kırmızı ve yeşil renk körü olanlar bu daire içinde olan rakamı 45 olarak görürler. Yine içinde 42 rakamı gibi bir rakam olması durumunda renk körü olanlar ya 4 rakamını ya da 2 rakamını görürler. Böyle adım adım gider ve uzman göz doktoru sonunda genel test sonucuna göre nihai kararı verir. Unutmadan göz sağlığı tedavisi ihmale gelmez. Kuru göz rahatsızlığı ya da renk algılama konusunda rahatsızlıklarda uzmana danışılmalıdır. Tedavi de kullanacağınız kontak lensler için mutlaka hekime başvurulması gereklidir.
PMYO Renk Körlüğü Testi Neden Önemlidir?
PMYO kaydı yaptırmak isteyen öğrencilerin tamamında öncelikli olarak renk körlüğü teşhisi yapılır. Renk körlüğü olan başvuruların reddi gereklidir. Çünkü polislik gibi zor bir meslek için renklerin seçimi ve ani müdahaleye engel bir durum teşkil edecektir. Özellikle gece karanlığında görev almak gereken bu meslekte renk körlüğü önemli bir yere sahiptir. Renk körlüğü gözlüğü ya da renk körlüğü lensi de geçerli olmamaktadır. Kontakt lens kullanımı bu noktada önemini yitirecektir.
Pingback: Miyop Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Pingback: Kalıtsal Hastalıklar Nelerdir? Hangi Genlerle Taşınır?