Bu Yazımızda Neler Var
Kadın ve erkeklerin en sık karşılaştığı sorunların başında gelen saç dökülmesinin nedenleri aslında birçok etkenden oluşur. Peki, farklı sebeplerden kaynaklanan saç sökülmeleri için hangi tedaviler uygulanır ?
Saç dökülmesi, oldukça sık meydana gelen cilt problemlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Özellikle mevsimsel geçişlerde meydana gelen bu cilt problemi nedeniyle kişilerin psikolojisi de ciddi anlamda bozulabilmektedir.
Uzmanlar tarafından her ne kadar kısa süreli dökülmeler pek önemsenmese de uzun süren dökülmeler ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Genellikle hormonsal değişimler ile stres dönemlerinde meydana gelen bu cilt problemi hem erkekler de hem de kadınlar da görülebilmektedir. Peki, saç dökülmesi neden kaynaklanır? Tedavisi nasıl yapılır? Son dönemlerde oldukça merak edilen ve sık sık araştırma konusu olan bu soruların yanıtını sizler için inceliyoruz.
Saç Dökülmesinin Nedenleri ?
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre gün içerisinde meydana gelen 50 ile 100 tel saçın dökülmesi son derece normal olarak kabul edilmektedir. Herhangi bir hastalık nedeniyle olmayan dökülmeler genellikle 3 veya 4 ay boyunca devam etmekte ve bu sürenin sonunda ise dökülmeler kendiliğinden ortadan kalkabilmektedir. Fakat 3 veya 4 aydan uzun süren dökülmeler, bazı ciddi hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Peki, saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?
1- Genetik Problemler
Saçlarda meydana gelen dökülmeler, genetik nedenlerden dolayı olabilmektedir. Genellikle erkekler de meydana genetik problemler nedeniyle kişilerin saçları ilerleyen yaşlarda hızla dökülmekte ve kellik sorunu ortaya çıkabilmektedir. Ailesinde kellik sorunu olan kişilerin mutlaka hormonlarına düzenli baktırması ve gerekli kontrolleri yaptırması gerekmektedir.
2- Beslenme
Saç dökülmesinin en büyük nedenlerinden biri de yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Özellikle dengeli beslenmeyen, karbonhidrat ağırlıklı yağlı yiyecekler yiyen kişilerde dökülmeler ortaya çıkabilmektedir.
3- Psikolojik Nedenler
Gündelik hayatta yaşanan stresli dönemlerden ötürü kişilerin saçları oldukça hızlı bir şekilde dökülebilmektedir. Dökülmenin önüne geçebilmek için mutlaka stres den uzak durmak son derece önem arz etmektedir.
4- İç Hastalıkları
Saç dökülmesini tetikleyen bir başka unsur ise iç hastalıklarıdır. Diyabet, böbrek üstü bezlerde meydana gelen birtakım değişiklikler ve hormonsal hastalıklar da dökülmeyi son derece hızlandırabilmektedir. Yukarıda bahsedilen hastalıkların kontrol altına alınmasıyla birlikte saçların dökülmesi de duracaktır.
5- Kemoterapi
Kanser hastalığı nedeniyle uygulanan Kemoterapi yöntemi, saç dökülmesine neden olabilmektedir. Tedavinin tamamlanmasının ardından saç dökülmeleri de duracaktır.
6- Saç Derisinde Meydana Gelen Hastalıklar
Sedef hastalığı, egzama ve aşırı yağlı saçlar başta olmak üzere deride meydana gelen birtakım rahatsızlıklar nedeniyle dökülmeler meydana gelebilmektedir. Yaşanan bu cilt problemleri kontrol altına alınamaz ise kellik problemi ortaya çıkabilmektedir.
7- Kullanılan İlaçlar
Özellikle psikolojik nedenlerden ötürü kullanılan ilaçlar nedeniyle kişilerde saç dökülmesi problemi ortaya çıkabilmektedir. Yan etki olarak ortaya çıkan bu döküntüler, ilaçların bırakılmasıyla birlikte ortadan kalkmaktadır.
Saç Dökülmesinin Tedavisi ve Uygulanan Yöntemler
Saç dökülmesinin tedavisi kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Öncelikli olarak dökülmeye neden olan sebeplerin bulunması son derece önemlidir. Altta yatan hastalığın tedavisinden sonra saç dökülmesine karşı girişimler başlanabilir. Dökülmenin durdurulması için ilk olarak kişilere kademeli olarak ilaç verilebilmektedir. İlaçların fayda etmediği durumlarda ise son çare olarak saç ekimi yapılabilir. Fakat uzman bir hekim kontrolünde yapılmayan saç ekimleri nedeniyle ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir. Dilerseniz saç ekimin de ortaya çıkabilecek sağlık problemlerini gelin yakından detaylı olarak inceleyelim.
Saç Ekiminin Zararları
- Merdiven altı diye tabir edilen işletmelerde yapılan saç ekimi nedeniyle ciddi alerjik reaksiyonlar yaşayabilirsiniz.
- Kullanılan maddeler nedeniyle kaşıntı problemleri ortaya çıkabilir veya deri döküntüleri ile karşılaşabilirsiniz.
- Saç derisinde kanamalar meydana gelebilmektedir.
- Saç kökleriniz de ciddi anlamda hasarlar oluşabilir.
Saç Dökülmesinin Nedenleri ve Bu Riski En Aza İndirmek İçin Neler Yapılabilir?
Saç dökülmesi problemi her yaşta görülebilen ve oldukça sık karşılaşılan cilt sorunlarından biri olarak kabul edilmektedir. Gerekli tedavi metotlarının zamanında uygulanmaması nedeniyle kellik problemi ortaya çıkabilmektedir. Peki saç dökülmesi riskini en aza indirebilmek için neler yapılabilir?
- Öncelikli olarak beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeli ve dengeli beslenme planlarını uygulamalısınız. Dengeli beslenme planını oluşturmak için uzman bir diyetisyene başvurmanız yeterli olacaktır.
- Stres, saç dökülmesini tetikleyen en önemli faktörlerden biri olarak kabul edilmektedir. Stres den uzak durarak dökülmenin önüne geçebilirsiniz. Eğer ciddi bir stres problemi yaşıyor iseniz mutlaka uzman bir psikolog tan yardım alabilirsiniz.
- İleride yaşanabilecek dökülmelerin önüne geçebilmek için mutlaka vitamin takviyesi yapmalısınız.
- Sigara ve alkol alışkanlıklarınızı bırakarak spora yönelmeniz son derece faydalı olacaktır.
Yukarıda bahsedilen adımları takip ederek saç dökülmesinin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca hekim kontrolü olmadan kullanabileceğiniz şampuan ve diğer bazı ilaçlar nedeniyle ciddi sağlık problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Mutlaka saç dökülmesi problemi için uzman bir hekime başvurmalı ve gerekli tedavi planlamasını vakit kaybetmeden yapmalısınız.
Saç dökülmesi sorunu ile karşı karşıya iseniz İnce ve Kalın Saç Tiplerine Göre Saç Bakımı Nasıl Yapılır konulu yazımızı okuyarak saçlarınızın dökülmemesi için almanız gereken bakım önlemlerini öğrenebilirsiniz.