Bu Yazımızda Neler Var
Her yıl Sağlık Bakanlığının bayram tavsiyeleri yayınlanır. Daha çok beslenme konusunda tavsiyeler bulunur. İçlerinde mutlaka uyulması gerekenler vardır. Ayrıca sağlık bakanı Fahrettin KOCA sağlık koşulları ihmal edilmeden bayramların kutlanmasını vurgulamıştır.
Ramazan boyunca normal yemek saatlerinin dışında bir yemek düzenine alışan vücut, Ramazan Bayramı’nın başlamasıyla birlikte yapılan dengesiz beslenme nedeniyle rahatsızlanabiliyor. Sindirim sisteminde meydana gelebilecek rahatsızlıkları önlemek amacıyla televizyon kanallarında duyuru yapılıyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından, bayram süresince sağlıklı beslenmenin nasıl olacağı ile ilgili tavsiyeler duyuruluyor.
Sağlık Bakanlığının Bayram Tavsiyeleri ve Sofralarda Bulunması Gerekenler Nelerdir?
Sağlıklı bayram sofralarında olması gerekenlerin başında özellikle sindirimi kolay ve sindirim sitemini çalıştıran besinler geliyor. Tüketilen her gıdanın kendine göre bir sindirim süresi vardır. Bayram sonrasında tüketilmesi gerekli sindirimi kolay olan gıdalar arasında kahvaltılıklar bulunabilir.
Sağlık Bakanlığının bayram tavsiyeleri arasında yağlı gıdalar, şerbetli tatlılar ve hamur işleri ise hiçbir şekilde bulunmuyor. Sağlık bakanı KOCA sağlıksız besinlerden uzak durulması konusunda uyarmıştır. Şekerler, çikolatalar, şerbetli tatlılar, hamur işleri başta olmak üzere vücuttaki enerjiyi yükseltmesiyle fazlasıyla zarar vermektedir.
Ayrıca içerisinde yağ miktarlarının fazla olması sebebiyle de sindirimde güçlükler yaşatıyor ve bu durum kişilerin sağlıkları açısından risk oluşturuyor. Sağlıklı ve risksiz ramazan sonrası beslenmeleri için verilen gıda tavsiyelerinde kuru meyvelere ve meyvelere ağırlık verilmesi öneriliyor.
Yine Sağlık Bakanlığı kayısı, yoğurt, tahıllı gıdalar ve şerbetli tatlılar yerine de süt ürünlerinden yapılan tatlıların yenilmesinin sindirimi kolaylaştıracağı için tercih edilmesi gerektiğini önemle belirtiyorlar. Bayramlarda sebze yemenin önemi ve ayrıca yiyeceklerde tuzunda az kullanılmasına ayrıca dikkat çekilerek vurgulanıyor.
Sağlık Bakanlığının Bayram Tavsiyeleri İle Ramazan Sonrasında Öğünler Nasıl Olmalıdır?
Ramazan sonrasında öğünlere de dikkat çeken Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve diyetisyenleri öğünlerin yavaş yavaş artırılmasını ve yemek yerken aşırıya kaçılmamasını tavsiye ediyorlar. Bunların dışında sağlıklı bir Ramazan sonrası beslenmesinin yanında spora ve su tüketimine de ayrıca dikkat çekiyorlar. Özellikle bayramda kilo almamak için diyet listesi çok etkili olur. Sağlık Bakanlığının bayram tavsiyeleri düzgün bir şekilde yapılırsa sadece bayram için olmayıp diğer zamanlar içinde sağlıklı bir adım atılmış olur.
Bayram sabahları ve sonrasında ise hafif yemeklerin yenilmesini belirten diyetisyenler, öğlen ve akşam yemeklerinde çorbanın bulunmasını, hoşaf veya salatanın da sofralarda yer almasını önemle ifade ediyorlar. Yetkililer et yemeklerinin yanında salata veya sebze yemeklerinin de olmasını özellikle vurguluyorlar. Tüm bunlara dikkat edilmesi halinde midede yaşanabilecek hazımsızlıkların ya da sindirim zorluklarının aşılabileceğini de belirtiliyorlar.
Bayramda Aşırı Beslenme Vücuda Zarar Verir!
Bayram öğünlerinde her zaman tam bir öğün yemek yerine öğünlerin azaltılarak yenilmesine de dikkat çeken Sağlık Bakanlığı öğün aralarının da kısa tutulabileceğini söylüyorlar. Sağlık Bakanlığının bayram tavsiyeleri ile kurban bayramı için yenilmesi gerekenler diyetisyenler tarafından en çok üzerinde durulan konular arasındadır. Çünkü et tüketimi çoğunlukla porsiyon olarak aşılıyor. Ayrıca bayramda beslenme önerileri verirken çay, kahve, çikolata, tatlı ya da şekerleme gibi ikramlıklardan da az tüketilmesine dikkat çekiyorlar.
Sağlık bakanı olmak üzere diyetisyenler her ne kadar bayramda tüketilen çay ve kahve, sıvı gıdalardan olsa da vücuda her zaman sıvı besinlerin fazlasının da zarar vereceğinden bahsediyorlar. Bayram sebebiyle aşırı tüketimin zararlarına da dikkat çeken yetkililer, kişilerin yemek yerken yeterli miktarda tüketmeleri ve tüm bu detaylara dikkat etmeleri konusunda da ciddi ve önemli uyarılarda bulunuyorlar.
Fatrettin KOCA insanların bayram diyerek her şeyi yemek istemelerinin önüne geçilmesinin sağlıklı kalmak için en doğru davranış diye konuştu. Sağlık Bakanlığıın bayram tavsiyeleri hakkında konuşulması gereken sadece sağlık olmayıp mutlaka hijyene de önem verilmesi gerekiyor. Sağlık bakanlığı bayramların önemli olduğunu fakat güzel geçmesi için mutlaka kişisel sorumlulukların bilincinde olunulmalıdır.
Diyabet, tansiyon ve kalp hastalarının kesinlikle beslenmelerine gereken önemi vermeleri de ayrıca daha fazla vurgulanan konular arasında bulunuyor.
Yazımız hoşunuza gittiyse ve bayramların daha sağlıklı, makul geçmesi için mutfak alışveriş listesi yazımıza bu linkten ulaşabilirsiniz.