«
  1. Anasayfa
  2. Gezi Rehberi
  3. Sanal Gezi Nedir ? Sanal Tur ile Gezilebilecek Müzeler

Sanal Gezi Nedir ? Sanal Tur ile Gezilebilecek Müzeler

burcu-alem-sanal-gezi-nedir

Sanal gezi, gitme imkanının zor olduğu ya da zamanın kısıtlılığından dolayı görülemeyen özel mekanları internet aracılığıyla çevrim içi olarak ziyaret etmektir.

Son dönemlerde oldukça popülerleşmesiyle birlikte sanal olarak ziyaret edilebilen mekanların sayısı da günden güne artış göstermektedir. Gerçek anlamda gitmek istediğimiz mekanlara gidebilmiş kadar bir deneyimi sunamıyor olsa da o mekana ait bilgiler edinebilmek, gitmeden önce tecrübe edebilmek açısından sanal gezi müze turları son yıllarda rağbet görüyor. Teknolojinin ilerleyişi ile birlikte bu tür deneyimleri daha iyi hale getirmek adına yeni yeni adımlar gerçekleşmektedir.

Sanal Gezi Nedir ? Sanal Gezinti 360 Nedir?

YouTube video

Teknik olarak, özel mekanların 360 derecelik panorama fotoğrafları çekilir. Çekilen fotoğraflar çeşitli programlar aracılığıyla birbirine bağlanarak içinde hareket edebilme özelliğine taşınır. Böylece sanal gezi yapılacak mekanlarda gezinti sağlanır.

Sanal Gezi Hangi Amaçlarla Kullanılır? 3D Sanal Tur Uzay Yolculuğu

burcu-alem-sanal-gezi-nedir

Sanal gezinti, özel sayılan mekanlara yapılabileceği gibi bir kuruluşun ürün tanıtımları ve mekan tanıtımları için de yapılabilmektedir. Birbirine bağımlı 360 derecelik fotoğraflar içerinde özgürce hareket edilebildiği için kişi kendini o mekanda olduğu hisseder. Sanal gezinti 3D interaktif kullanımı da sağlamaktadır. Mekanların içlerinde dolaşırken diğer odadan bir diğer odaya kapı kulpuna dokunarak veya kapıya tıklayarak geçişi sağlar. Bu özelliği sanal turda gerçeklik hissini arttırır.

1 – Sanal Müze Gezisi

burcu-alem-sanal-gezi-nedir

Sanal olarak gezilebilen müzeler sanal müze olarak geçer. Dünya’nın birçok yerindeki sanal müzelere ziyaret edilebilmesinin yanında Türkiye’deki önemli müzeler de sanal olarak gezintiye açılmış durumda.

2 – Venedik Sanal Tur

YouTube video

Roma döneminde kurulmuş bu şehir İtalya’nın kuzeyinde yer almaktadır. 100’den fazla adaya sahiplik eden ve 400 köprüsü bulunan şehir hem turistlerin hem de yerli halkın gözdesi halinde. Film sahnelerinden aşina olduğumuz gibi Venedik uzun kanallardan oluşan bir şehir. Bu yapısı ona bağımsızlığı ve hızlı gelişmeyi sağlamış. Her konuda geliştiği gibi sanat alanında gelişerek Rönesans yıllarında birçok sanatçıyı ağırladı. Sanatçıların kattığı değerle ile birlikte şehir birçok tarihi eser barındırıyor. Diğer yandan şehirde bulunan eserler UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde kendine yer bulmaktadır. Venedik’in en popüler turist mekanlarından biri Büyük Kanal’a https://tr.arayv.com/Italya/Venedik/Venedik-Buyuk-Kanal adresine giderek sanal gezinti gerçekleştirilebilirsiniz.

Sanal Tur ile Gezilebilecek Müzeler

Sanal tur ile birlikte ünlü müzelerin içinde özgürce, dolaşabiliyoruz. Bu geziler Google tarafından desteklenmektedir. Evden çıkmadan veya bulunduğunuz konumdan ziyaret edebileceğiniz müzelerin listesi:

1- Louvre Müzesi Sanal Gezi

burcu-alem-sanal-gezi-nedir

2- Guggenheim Müzesi

burcu-alem-sanal-gezi-nedir

3- Orsay Müzesi

burcu-alem-sanal-gezi-nedir

4- Pergamon Müzesi

burcu-alem-sanal-gezi-nedir

5- Van Gogh Müzesi

burcu-alem-sanal-gezi-nedir

6- Vatikan Müzesi

burcu-alem-sanal-gezi-nedir

7- Panorama 1453 Tarih Müzesi

burcu-alem-sanal-gezi-nedir

8- Ulusal Sanat Galerisi

burcu-alem-sanal-gezi-nedir

Türkiye Müzeleri Sanal Gezi

YouTube video

Türkiye’deki müzelerin sanal gezintileri için T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sağladı bir hizmet mevcuttur. Türkiye’deki sanal gezi yapılabilecek müzelerin listesi ise şöyle:

  • Kurtuluş Savaşı Müzesi-Ankara
  • Sanal Gezinti Anıtkabir- Ankara

YouTube video

  • Cumhuriyet Müzesi Sanal Gezisi -Ankara
  • Efes Müzesi-İzmir
  • Ayasofya Müzesi Sanal Gezisi (Ayasofya-i Kebir Camii)- İstanbul
  • Troya Müzesi-Çanakkale
  • Çanakkale Sanal Gezi eba
  • Anadolu Medeniyetler Müzesi-Ankara
  • Gazi Müzesi-Samsun
  • Göbeklitepe Örenyeri-Şanlıurfa
  • Etnoğrafya Müzesi-Ankara

YouTube video

  • Antalya Müzesi-Antalya
  • Boğazköy Müzesi-Çorum
  • Arkeoloji Müzesi-Gaziantep
  • Zeugma Müzesi-Gaziantep
  • Çorum Müzesi-Çorum
  • Şanlıurfa Müzesi-Şanlıurfa
  • Adana Müzesi-Adana
  • Arkeoloji Müzesi Sanal Gezisi-Hatay

Bu müzeler içerisinde değerli tarihi eserler barındırmakla birlikte geçmiş hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz antika materyallere de sahiplik etmektedir. Müzelerin sanal gezinti bağlantılarına https://www.ktb.gov.tr/TR-96599/sanal-gezinti.html adresinden ulaşılabilmektedir.

1- Şanlıurfa Müzesi Sanal Tur

YouTube video

Şanlıurfa Müzesi önemli bir yere sahiptir. İnsanların ilk yerleşim yeri olan Anadolu toprakları birçok medeniyete vatan olmuş haliyle bu topraklar üzerindeki insan etkileşimleri ve değerleri yine bu topraklar üzerinde birikmiştir. 1969 yılına kadar Şanlıurfa’da bir müze olmamakla birlikte bulunan bütün eserler il merkezindeki bir ilkokulda toplanmıştır. Müze açılışını gerçekleştirdikten sonra 1987 yılında ise yeni binasına taşınarak genişletilmesi gerektiği düşünülmüştür. Çevrim içi olarak 7/24 açık olan müzeye https://sanalmuze.gov.tr/muzeler/SANLIURFA_MUZESI/  bağlantısından ulaşabilir ve ücretsiz bir şekilde sanal gezinti gerçekleştirebilirsiniz.

2- Göbeklitepe Sanal Gezi

YouTube video

Şanlıurfa Göbeklitepe ’de son yıllarda yapılan arkeolojik kazılar insanlık tarihi hakkındaki bilgilerimizi kökünden değiştir niteliktedir. Göbeklitepe kazıları sırasında bulunan, bilinen ilk insan yapısının 12.000 bin yıl öncesine ait olduğu anlaşıldı. Bu zaman verisi söylenildiği gibi ilk insanların bir avcı-toplayıcı olmadığı, ilk insanların yerleşik yaşam tarzını da benimsediği anlaşılmış oldu. Öyle ki ilk insanların yaptığı bu yapı gözlem evi olarak kullanılmış ve düğün törenlerinin yapıldığı mekan olmuştur. Eğer sanal gezi düzenlemek istiyorsanız ziyaret edilmesi gereken ilk duraklardan biri Göbeklitepe olmalıdır. Ziyaret etmek için https://sanalmuze.gov.tr/TR-259963/gobeklitepe-orenyeri—sanliurfa.html adresine uğrayabilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *