«
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Sedef Hastalığı Nedir?Sedef Hastalığı Tedavisi Mümkün Müdür?

Sedef Hastalığı Nedir?Sedef Hastalığı Tedavisi Mümkün Müdür?

burcu-alem-sedef-hastaligi

Deri rahatsızlıkları arasında yer alan sedef hastalığı nedir ve tedavisi mümkün müdür? Kafanıza takılan tüm soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Dünyada en çok rastlanılan ve cilt hastalığı türlerinden biri olan sedef hastalığı ilerleyen tıp dünyası sayesinde tedaviye açıktır. Hemen her yaştaki kişide görülebilen bu hastalık genellikle 30 yaşlarının başlarında görülür. Peki, sedef hastalığı nedenleri, belirtileri ve nasıl tedavi edilir sorusunun cevapları yazımızda bulunmaktadır.

YouTube video

Hastalık, otuzlu yaşların başlarında başlayabildiği gibi, doğuştan itibaren de yaşanabilen bir rahatsızlıktır. Hastalığın en temel kaynağı ailedir. Genetik aktarım sonucu sedef sorunu yaşayan kişiler, doğumdan itibaren bu hastalık ile mücadele etmek zorunda kalırlar. Fakat hastaların diğer bir kısmı ise sonradan ve bir şekilde bu hastalık ile tanışmıştır.

Damla Tipi Sedef Hastalığı

burcu-alem-sedef-hastaligi

Tıp dünyasında psoriasis ismi ile genellikle bilinmektedir. Psikolojik nedenlere bağlı olarak gelişen bir tür deri rahatsızlığıdır. Deri üzerinde kepeklenme ve bunun kronikleşmesi sonucunda ortaya çıkan hastalığa sedef hastalığı denir. Bireyde görülen semptomlarının azaltılması için tedavi gereklidir. Damla tipi ise genellikle küçük yaşlı çocuklarda görülür. Dizde ve dirsekte oluşan yaralarda ciddi derecede kaşıntı olurken kısa süre sonra ağrı da başlar.

Erkeklerde Sedef Hastalığı

burcu-alem-sedef-hastaligi

Hastalığı olan kişilerin başlıca belirtileri, deride kaşınma ve kepeklenmenin yanı sıra vücuttaki dirençsizlik ve bitkinlik halidir. Aynı zamanda sigara ve alkol kullanımı bu hastalığı tetikleyen önemli etkenler arasındadır.

Özellikle genç erkeklerde daha sık rastlanır. Sedef rahatsızlığının erkeklerde sperm kalitesini düşürdüğü yapılan araştırmalar sonucu kesinleşmiştir. Bu yüzden mutlaka önlem alarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz. Tedavi süreci bazı vakalarda kısa süreli bazı vakalarda ise uzun soluklu olabilir.

Sedef Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

burcu-alem-sedef-hastaligi

Sedef hastalığı, kesin bir tedavisi olmayan kronik hastalıklardan bir tanesidir. Bu özelliği ile hastalığın seyrinin azaltılması ve etkilerinin azaltılması amacı ile tedaviler uygulanır. Sedef hastalığı tedavi süreçlerinde en önemli nokta, hastanın sosyal hayatını olumsuz etkilemeyecek yöntemlerin seçilmesidir.

Sedef hastalığı tedavisi sürecinde kortizonlu deri üzeri kremler ve ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar, hastalığın tetiklenmediği zamanlarda, yani deri sağlıklı iken kullanılmamalıdır.

Ayak Tabanında Sedef Hastalığı

burcu-alem-sedef-hastaligi

Ayak tabanında sedef oluşması kişiyi fazlasıyla rahatsız edecektir. Hareket ederken yürüyüş şekliniz değişecek ve adım atmakta zorlanacaksınız. Tedavi edilmediği takdirde uzun süreli tabanda sertlik görülebilir.

Bu hastalık, kesinlikle bulaşıcı değildir. Hastanın kendi vücudunda bir yerden diğer bir yere bulaşmadığı gibi bir başka kişiye de bulaşması mümkün değildir. Tedavi sürecinde yapılan tetkikler sonucu ortaya çıkan verileri kişisel görmek gerekiyor.

Saçta Sedef Hastalığı

burcu-alem-sedef-hastaligi

Kadın erkek ayırt etmeksizin deri hastalığı olan sedef belirtilerinin ilk sırasında saçlı deride kaşıntı ve dökülme yer alır. Saç derisinde kepekten daha büyük beyaz pullanmalar meydana gelecektir. Aynı zamanda kaşıntıdan dolayı saç derisi zedelenecek ve küçük küçük kanamalar olacaktır.

burcu-alem-sedef-hastaligi

Özellikle duş esnasında belirtileri fark etme olasılığınız daha yüksektir. Saçta oluşan sedef ilerlemeden doktora gitmeniz gerekir. Özellikle eczanelerde satılan ve sedef gibi hastalıklara iyi gelen şampuanlar kullanabilirsiniz. Doktorunuz bu konuda bilgilendirme işlemini yapacaktır.

Sırtta Sedef Hastalığı

burcu-alem-sedef-hastaligi

Hastalığın belirtilerinden biri de sırtta oluşan eklem ağrısıdır. Özellikle genç bireylerin sıırt ağrısı şikayeti daha fazladır. Eklemde sıcaklık hissi verirken, kırmızı renkli kabarcıklar oluşmaktadır. Bu kızarıklık bir süre sonra kaşıntıya dönüşmektedir.

burcu-alem-sedef-hastaligi

Kaşınmaya bağlı olarak saç derisinde olduğu gibi sırt bölgesinde de kanamalar meydana gelebilir. Sabah uyandığınızda sırtınızı hareket ettirmek için bir iki saat alıştırmalar yapmanız gerekir. Hastalığın ileri boyuta ulaşmaması için tedavi sürecini aksatmamanız önemlidir.

Sedef Hastalığı Ne İyi Gelir?

burcu-alem-sedef-hastaligi

Sedef hastalığı nedir ve sedef hastalığı ne iyi gelir sorularında dikkat etmeniz gereken en önemli konu yaşamsal stres olacaktır. Risk faktörlerinin başında gelen stres her hastalıkta olduğu gibi sedefte de etkisini gösterir. Eğer hastalığa yatkınlık bulunuyorsa, stresli bir ortamda yaşamak ya da çalışmak, hastalığının görülme sıklığını artıracaktır. Bu nedenle hastalıkla mücadelede en önemli koşul stresten uzak durmaktır.

  • Vücudu yaralayan bir durum olursa, bir sıyrık ya da bir çizik meydana gelirse, akan az miktardaki kan bile hastalığın patlak vermesine neden olabilir. Bu yüzden kişiler, derilerini titizlikle korumalıdır. Sedef sorununa kapılan kişinin, cildini nemli ve yumuşak tutması çok büyük önem taşır.
  • İdrar yolu iltihabı ve bademcik iltihabı da şiddeti artıran hastalıklardır. Çünkü her iki durumda da deri ile temas mevcuttur ve bu hastalıkların virüsleri oldukça kuvvetli oldukları için vücudun direnç kaybettiği anda deri hastalığı güç bulmaktadır.

Kur’an’ı Kerimde Sedef Hastalığı

burcu-alem-sedef-hastaligi

Sedef rahatsızlığının önlenmesi ve tedavi edilmesi için çeşitli kitaplardan bilgi edinerek, ilerleme kat etmeden doktora gidebilirsiniz. Dini anlamıyla Peygamber Efendimiz güneşte ısıtılan suyun kullanılmaması gerektiğini aktarır. Isınmış suyu kullanmak, cilt hastalıklarından sedefe neden olacağı bilinmektedir. Sedef hastalığı cilt hücrelerinin hızlı şekilde çoğalmasına neden olur.

 

Cilt hastalıkları bir hayli fazla olurken dilerseniz Dünyanın 7 En Nadir Cilt Hastalığı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Yorumlar

  1. Pingback: Sağlık İçin Mucizevi Sülük Tedavisi Nedir? Faydaları Nelerdir?

  2. Pingback: Buerger Hastalığı Nedir? Buerger Hastalığı Tedavisi Var mıdır?

  3. Pingback: Dil Kanseri Nedir? Dil Kanseri Ölüm Oranı Nedir?