Bu Yazımızda Neler Var
Sefotaksim, ilaçlarda etkin madde olarak kullanılan bir sodyumdur. Hastalıklara yönelik özel olarak üretilen her bir ilacının belirli etkin maddesi bulunmaktadır. Hastalığa iyi gelmesi ve tedavi sürecini en etkili kılabilmesi için bu maddeler ön plandadır. Aksi takdirde ilacın hastalığı yok etmesi ve azaltması mümkün olmayacaktır. Günümüzde de sefotaksim sodyum çok sık kullanılmaktadır.
Yaşam boyu bireylerin yakalanma olasılığı olan hastalıkların sayısı fazladır. Dünya gündeminde sürekli olarak çıkan ve dönem dönem pik yapan rahatsızlıklara yönelik kimyasal araştırmalar neticesinde ilaç üretimi yapılır. İlaçlar ağız ya da damar yolu ile alınabilmektedir. Aynı zamanda mevcut olarak kullanılan ilaçlara alternatif olabilecek etkin maddesi ya da yardımcı etkin maddesi değişik olan ilaçlar piyasaya sürülmektedir.
Sefotaksim Nedir Ne için Kullanılır?
Sefotaksim sodyum, sefalosporinler grubunda yer alan bir maddedir. Bu madde, dünya savaşları sırasnda askerler üzerinde yaraları iyileştirmek için kullanılan penisilin ilaçlarına alternatif olabilmesi için üretilmiştir. Antibiyotik ilaç grubu başlıca olmak üzere çeşitli ilaçlarda kullanılmaktadır. İlacın içeriğinde temel madde olmakla birlikte kas içi uygulaması olarak da uygulanmaktadır.
Antibiyotik kullanımı yaygınlaşmadan önce penisilin birçok hastalık için tercih edilmekteydi. Ancak hastalar üzerindeki etkisinin yeterli olmayışı ve aynı zamanda farklı yan etkileri göstermesi ile birlikte sefalosporinler yaklaşık olarak 1964 yılında kullanılmaya başlandı. Farklı kuşaklara ayrılması ile birlikte alt dalında birçok etken maddesini barındırmaktadır.
5 farklı kuşağa ayrılan sefalosporinler, her bir kuşak içerisinde birden fazla etken maddeyi ve bunlardan oluşan ilaçları barındırmaktadır. Aynı zamanda kuşaklara ayrılma sebepleri arasında elde edilen bulgular, uygulama farklılıkları vardır. Sefotaksim sodyum ise üçüncü kuşak sefalosporinler içerisinde yer almaktadır. Üçüncü kuşağın en yaygın maddesi olmaktadır.
Sefotaksim Ne için Kullanılır? Sefotaksim Ne İşe Yarar?
Sefotaksim üçüncü kuşak sefalosporinler arasında bulunmakla birlikte antibiyotik kullanımında çığır açan bir maddedir. Üçüncü kuşak kullanımı 1980ler sonrasında başlamakta birlikte bu grup içerisinde farklı maddeler de bulunmaktadır. Sefotaksim dışında; seftriakson, seftazidim, sefiksim ve sefdinirin bulunur. Türkiye ve dünya çapında en çok kullanılan seftazidim olmaktadır.
Sefotaksim yararları ise çok sayıda olmakla birlikte temelde antibiyotik ilacı olarak tercih edilir. Bireylerin farklı rahatsızlıklarına çözüm olabilmesi amacıyla tercih edilir. Sefotaksim ne işe yarar sorusu:
- Kanser,
- Tüberküloz,
- Zatürre (Pnömoni),
- Kronik karaciğer hastalıkları,
- Diyabet,
- Yenidoğan enfeksiyonlarında kullanılmasıyla yanıt bulunur. Bu tarz olan hastalarda tercih edilir.
Belirtilen hastalıklara tedavi olabilmesi amacıyla ayaktan tedavi esnasında tercih edilebildiği gibi yatışı yapılmış hastalar için de yaş ve hastalık durumuna göre tercih edilebilmektedir.
Sefotaksim 1 Gr Kimler Kullanabilir?
Etkin maddesi olarak kullanılan ilaç ya da iğneleri yukarıda bahsedilen hastalar kullanabilmektedir. Elbette antibiyotik kullanımı olduğundan uzman görüşü ve reçetelemesi olmadan kişisel olarak kullanılması önerilmemektedir. Antibiyotik kullanımının arttığı günümüzde ileri dönemde farklı rahatsızlıklar çıkma ihtimali bulunduğundan kişilerin doktora başvurmadan ilacı almaması gerekir.
Sefotaksin Pediatrik Doz Ne Kadar?
Sefotaksim, her yaştan birey tarafından kullanılabilmektedir. Ancak yaşa ve kullanım şeklinde göre miktarında değişiklik olmaktadır. 12 saatte bir kullanımda yetişkinler 1 gram, 4 saatte 2 gr şeklinde alabilmektedir. Bebek ve çocuklarda ise 50-180 gram 4 veya 6 doz halinde verilmelidir. Doktor tarafından verilme oranlarında değişiklikler hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.
Sefotaksim Antibiyotik Nasıl Kullanılır?
Antibiyotik kullanımı iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Hastane yatışı gerektirmeyen ya da yatış sonrası taburcu olma döneminde tedavinin devamlılığını sağlamak adına hap formatında doktor tarafından reçetelenmektedir. Kişilerin yetişkin ya da bebek olma durumuna göre doktor tarafından ne kadar miktarda uygulanacağı aktarılmaktadır. İkinci yöntemi ise iğne formatıdır. Kas içi uygulama şeklinde hastane yatışlarında özellikle tercih edilmektedir.
Sefotaksim İçeren İlaçlar Hangileri?
Sefotak sodyum içeren ilaçlar günümüzde çok sayıda bulunmaktadır. İlaçların temel amacı bahsi geçen hastalıklara tedavi olması, enfeksiyon gidermesidir. Elbette doktor tarafından kişinin yaşı, farklı hastalık durumları ve ilacın ülke içerisinde bulunma durumuna göre farklı reçetelenmeler yaratılmaktadır. Sefotaksim sodyum etkin maddesi içeren ilaçlar:
- Betaksim,
- Doksetil,
- Eqitax,
- Ieforan,
- Sefagen,
- Sefdi,
- Sefotak,
- Taksidem,
- Taxocef olmaktadır.
Sefotaksim Yan Etkileri Nelerdir?
Her ilacın birey üzerinde yan etki bulundurma olasılığı vardır. Yan etkilerin oluşma sebebi etken madde ve yardımcı maddelerden dolayı olmaktadır. Kişilerin bu maddelere karşı alerjik reaksiyon göstermesi ise farklı olasılıklardadır. Aynı zamanda her bireyde ortak belirtiler olmamakla birlikte yaygın yan etkileri bulunmaktadır. Sefotaksim kullanan bireylerde en çok deri dökülmesi, pul pul deri döküntüsü olmaktadır.
Sefotaksim yan etkileri arasında:
- İshal,
- Mide bulantısı,
- Alerjik reaksiyonlar,
- Kaşıntı,
- Deride dökülme,
- Enfeksiyon bölgesinde ağrı bulunmaktadır.
Yan etkilerin görülmesi durumunda doktora bu konuda bilgi verilerek gerekirse muadil ilaca geçilmelidir.
Sefotaksim Muadili İlaçlar Hangileri?
Sefotaksim muadili ilaçlar iki farklı durumdan dolayı kullanılabilmektedir. Hastanın ilacı kaldıramaması ya da yan etki göstermesi durumundan etkin maddesi aynı olan muadil kullanmaktır. Diğer bir durum ise yeterli miktarda kullanılması ile tepki vermeyen ilacın dozunu arttırmak için muadil tercih edilir.
Sefotak etken madde olarak sefotaksim içerdiğinden kullanılabilecek bir muadildir. Aynı zamanda muadil olarak; Clarofan, Deforan, Doksetil, Eqitax, Ieforan, Sefagen, Sefoksim kullanılabilmektedir. Yardımcı maddeleri ve dozları açısından farklılaşan bu ilaçlar yine doktor gözetiminde uygun dozlarda kullanılmalıdır.
Antibiyotik kullanimi son zamanlarda uzmanların uyarısı ile birlikte çok sık dile getirilmeye başlandı. Ortaya ilk çıkış noktasında birçok hastalığa iyi gelmesi umut vericiydi. Ancak bilinçsiz kullanım ile artış göstermesi farklı hastalıklara sebebiyet verme olasılığı arttı. Bu durumda kişiler ilaçların antibiyotik olup olmadığını araştırdı. Siz de Katarin Anbiyotik mı? Katarin 30 Kapsül Yan Etkileri Nelerdir merak ediyorsanız yazımıza bakabilirsiniz!