Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olur?

Günümüzde çoğu kişide gördüğümüz şeker hastalığı, ölümcül hastalıklarda başrol oynaması dışında, bazı şeker hastalığı belirtileri ile de diğer rahatsızlıklara arkadaş olabilmektedir. Sadece ülkemizde değil dünyada da sıkça görülen bu hastalık, önlem alınmadığında ciddi durumlarla mücadele etmenize yol açmaktadır. Kandaki şeker in kendi seviyesini aşması halinde şeker hastalığı görülebilmektedir. Hastalık, vücut içindeki insülin hormonunun üretiminde meydana gelen sıkıntılardan kaynakla gözlenmektedir.

Genelde 35 yaş ve üstü kişilerde görülen şeker hastalığı, insülin hormonunun yeterli seviyede üretilmesine rağmen reseptörler çalışmadığı için algılayamama sorunundan oluşmaktadır. Bu nedenle insülinin dokulara ulaşamamasından dolayı, glukoz seviyesi normalin üstüne çıkar. Bu şekilde oluşan bu rahatsızlık, tedbir alınmadığında önemli boyutlara ulaşabilmektedir.

Şeker Hastalığı Nedir?

Halk arasında sürekli dile getirilen şeker hastalığı nedir sorusu tam olarak cevabını almış değildir. Pankreasın kan şekerini düzenleyen bazı hormonları üretme gibi görevleri vardır. Bunlardan biri olan insülinin yeterli derece üretilmemesi veya etkisi olmaması durumunda, hücrenin enerji ihtiyacı olan şeker hücrelerde yetersiz kalır.

Hücrelere giriş yapamayan şeker bu seferde kanda kalarak hücrelere rahatsızlık verir. Çünkü kanda normalden fazla şeker olması, vücutta zehir etkisi yaratmaktadır. Bu olayın neticesinde gerçekleşen rahatsızlıkların genel adına şeker hastalığı denir.

Tip 1 ve tip 2 türlerini barındıran bu hastalık kalıtsal faktörlere bağlı olabileceği gibi, çevresel faktörlere de bağlıdır. Hastalığa yakalanma ihtimali bazı insanlarda daha fazladır. İşte bu insanlarda görülen şeker hastalığı çeşidi tip 2 diyabettir. Bu tür, yetişkin bireylerde daha çok görülür. Peki şeker hastalığı belirtileri nelerdir?

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir Ve Şeker Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Şeker hastalığı nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız öncelikle şeker hastalığının belirtileri nelerdir bilmeniz gerekir. Birçok yönden kendini belli eden bu rahatsızlığın tanısını erken koymak sağlınız için çok önemlidir. Her kişide aynı etkileri yapmayan bu rahatsızlığın bazı belirtileri şunlardır:

  • İdrarını tutma eğilimini gösterememe ve çok sık idrara çıkma,
  • Ağız içinin genel olarak kuru olması,
  • Kazalanmalar ve cilt sorunları kaynaklı yaraların iyileşme süresinin gecikmesi,
  • 262Cildin üzerinde meydana gelen kuruluk ve kaşıntı durumları,
  • Ayaklarda karıncalanma ve ellerde uyuşma gibi karıncalanma görülür.

Erkelerde Şeker Hastalığı Belirtileri Daha Fazla Mıdır?

Şeker hastalığı cinsiyet ayırt etmeksizin çoğu insanda görülebiliyor. Fakat erkeklerde şeker hastalığı belirtileri, kadınlarla göre farklılık gösterebilmektedir. Kan şekeri düzeyi kişilerde yüksek olursa sinirlilik gibi problemler ortaya çıkar.

Kalp ve damar sağlını olumsuz etkilene şeker hastalığı, kişinin cinsel hayatını da etkileyen unsurlardan biridir. Erkeklerde erken boşalma ve cinsel isteğin kaçması gibi problemlerine yol açabilmektedir. Bunun sebebi ise hastalığın damar sağlığına zarar verdiği ve genital bölgedeki damarları da olumsuz etkilediğidir. Bu durum kadınlarda belirti olarak ise vajina bölgesinde kuruluk ve genital bölgede gerçekleşen enfeksiyonlar görülür.

Asabi Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir Ve Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?

Şeker hastalığının birçok nedeni ve belirtisi vardır. Asabi şeker hastalığı belirtileri de bunlardan biridir. Hepimizin bildiği gibi sinir çoğu hastalığa yol açan bir faktördür. Aşırı sinirlendiğimizde vücudumuzun bazı bölgeleri zarar görebilir. Gizli şeker başta olmak üzere Tip 1 ve Tip 2 şeker hastalığı sinirliğe yol açar

Sinir hasarına neden olan şeker hastalığı, sinirsel etkilenilmelerin sayısını arttırır. Kandaki şeker seviyesinin bir anda artış göstermesiyle, ani sinir patlamaları ve hırçınlaşma meydana gelebilmektedir.  Bu tepkiler birkaç dakika sürebilmektedir. Fakat bu durum hastaların engelleyebileceği bir durum olmadığı için, bu kişilerin suçlanmaması gerekmektedir.

Bu belirtiler gerek iş hayatımızda, gerekse günlük hayatımızda bizi zor durumlara sokmaktadır. Hasta yakınlarının bu durumu bilmesi ve hastaya ona göre yaklaşması son derce önemlidir. Fakat her insan sizin durumunuzu bilemeyeceği gibi bazen iletişim sıkıntısı gibi insanlarla aranızda gerilmeler yaşanabilmektedir.

Tip 2 Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir Ve Tip 1 İle Aralarındaki Fark Nedir?

Tip 2 diyabet, kan şekeri seviyesinin olması gereken seviyenin üstüne çıkması ile oluşan bir rahatsızlıktır. Bunun sonucunda oluşan ve ara ara gözlenen bazı tip 2 şeker hastalığı belirtileri vardır. Tip 1 şeker hastalığında insülin üretimi hiç yoktur. Yeni yetişen bireylerde görülme olasılığı daha fazladır. Daha çok karşılaşılan tip 2 diyabet ise genelde 40 yaş üstü bireylerde görülmektedir. Vücuttaki insülin üretiminin yeterli gelmemesi ya da hücrelerin buna tepkisiz kalmasıyla oluşur.

https://www.youtube.com/watch?v=7nos0b8jKxU

Tip 2 rahatsızlığının belirtilerine baktığımız zaman hemen hemen her şeker hastasında görülen belirtilerle karşılaşırız. Bunlar geceleri idrara çıkma, aşırı susuzluk hissiyatı, bitmeyen yorgunluk ve halsizlik, kilo kaybı ve yaraların iyileşme sürecinin gelişmesi gibi benzer belirtilerdir.

Tip 2 Şeker Hastaları Nasıl Beslenmeli Ve Nelerden Uzak Durmalıdır?

Yaşam kalitelerini normal düzeyde tutmaları için şeker hastaları nasıl beslenmeli gibi soruların cevaplarını iyi bilmelidirler. Çünkü bu hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar, tedavinin sadece yarısını oluşturur. Diğer yarısı ise kişinin beslenme programıdır.

Uygulanan beslenme ile kan şekerinizi olması gereken düzeyde tutmak hiçte zor değildir. Beslenmelerine dikkat eden şeker hastaları, kendilerini diğer ölümcül ve tehlikeli hastalıklara yakalanma risklerini son derece azaltırlar. Kan şekeri seviyesini normal sınırlarda tutmanın birkaç yolu vardır. Bunlardan bir tanesi de ana ve ara öğünlerin sıklığı ve sayısıdır. Üçer tane ana ve ara öğün yapmanız amacınıza ulaşmanızı sağlayacak yollardan biridir.

Fakat bunları yapmak yetmiyor, aynı zamanda bu öğünlerde yediğiniz içtiğinize de dikkat etmeniz gerekmektedir. Şekerli besinlerin tüketimini azaltmalı ve yağlı yiyecekler yemekten kaçınmalısınız. Yağ tüketiminin azaltılmasının sebebi ise şeker hastalığının, kalp ve damar rahatsızlıklarına da yol açmasıdır.

İlginizi Çekebilir: Düşük Kan Şekeri Ve Yüksek Kan Şekeri İhmal Edilmemelidir

Yetişkinlerde Şeker Hastalığı Belirtileri Daha Şiddetli Mi Görülür?

Şeker hastalığının belirtilerini genel olarak yaş gruplarında aynı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat yaş ilerledikçe, yetişkinlerde şeker hastalığı belirtileri daha şiddetli görülebilir. Örneğin yaşlılarda yaralanmaların iyileşme süresi genç bireylere göre daha uzun sürer. Eğer bu yaşlı kişi bir de şeker hastası ise, bu yararların iyileşme süreci daha uzun sürmekte hatta yaranın durumuna göre bazen iyileşmeyebilmektedir.

Şeker Hastalığı Tedavisi Hangi Yöntemlerle Olur?

 

Şeker hastalığı tedavisi, hasta veya yakını tarafından merak edilen bir konudur. Kronik bir rahatsızlık çeşidi olan bu hastalığın tedavisi maalesef yaşam boyu gerçekleşmektedir. Tedavinin amacı kişinin yaşamı boyunca kan şekerini normal düzeyde tutma amacı gütmektedir. Aynı zamanda bu tedavide hasta büyük bir sorumluluk düşmektedir.

Hastalık konusunda verilen eğitimin doğru uygulanması ve hekimin söylediklerinden çıkılmaması hastalığın durumu için son derece önemlidir. Tedavide hasta şekerini sürekli kontrol etmeli ve üzerine düşen diğer sorumlulukları yerine getirmelidir. Tedavide beslenmenin rolü çok büyüktür.

Hastanın çok sayıda ilaç kullanması, beslenmesine dikkat etmediği sürece sağlığının iyi durumda olmasına etki etmeyecektir. Bu yüzden kişi beslenmesine dikkat etmeli, bunun yanı sıra hareketsiz yaşamdan kaçınmalı ve düzenli spor yapmalıdır.

Şeker Hastalığı Tedavisi İçin Bitkisel Çözüm Yolları Var Mıdır?

Günümüzde şeker hastalığıyla başa çıkmak için çok sayıda ilaç bulunmaktadır. Fakat çoğu hasta bu ilaçları kullanmak istemiyor ve şeker hastalığı tedavisi bitkisel çözüm arayışlarına giriyor. Hastalığı ilerlememiş kişilerde bitkisel tedavi işe yarayabilmektedir. İşte şeker hastalığına faydalı olan bazı bitkiler şunlardır:

  • Zerdeçal
  • Zencefil
  • Siyah köri
  • Tarçın
  • Berberin
  • Aloe vera
  • Yaban mersini yaprakları

Bu bitkiler ne kadar faydalı olsalar da, tıbbi açıdan bir tedavi yöntemi olmadıklarını unutmayınız. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için meyve ve sebze yediğiniz gibi bunlarda vücudunuzun şeker hastalığıyla mücadelesini kolaylaştıracak bitkilerdir. Yüksek şeker kişilerin sağlığını ciddi anlamda etkilemektedir. Kalp rahatsızlığından yüksek tansiyon hastalığına kadar bir faktöre neden olmaktadır. Doğru bilinen yanlışlar yüzünden sağlığınızdan olmayın, mutlaka şeker hastalığında tedavi yöntemlerine uyun.

 

Exit mobile version