«
  1. Anasayfa
  2. Anne ve Çocuk Dünyası
  3. Serebral Palsi Nedir? Merak Edilen Tüm Belirtileri!

Serebral Palsi Nedir? Merak Edilen Tüm Belirtileri!

burcu-alem-serebral-palsi-nedir-belirtileri nelerdir

Serebral Palsi hastalıklar sonucu oluşan bir kısım patolojinin ismidir. Vücut hareketlerinin eskisi gibi kullanılamaması ve kas kullanımında olan uyumsuzlukları belirtmektedir.

YouTube video

 

Çocuklarda beyinsel gelişimini etkileyebilecek hastalıklar sonrası oluşmaktadır. İnsanlarda beyin gelişimi anne karnında başlamakta olup, ilk 2 yaş döneminde devam etmektedir.

burcu-alem-serebral-palsi

Bu dönem içerisinde beyin yapısına ilişkin alınabilecek bir zarar serebral palsi hastalığının ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Kaslarımızın hareketleri beyinden gelen komutlara bağlı olarak gerçekleşmektedir.

burcu-alem-serebral-palsi

Aynı zamanda vücuttan iletilen tepkilerinde beyin ile bağlantılı olması gerekmektedir. Eğer beyinde bu işlevi gerçekleştiren yapıyla ilgili bir hasar meydana gelirse, kaslar senkronize hareketleri sağlayamaz.

Hareketlerin kısıtlanması ve beynin hareket odaklı sinyalleri vücuda iletememesi serebral palsi hastalığını akla getirmektedir.

Serebral Palsi Belirtileri Nelerdir?

burcu-alem-serebral-palsi

Hastalığın farklı belirtileri ve farklı yapıları bulunmaktadır. Beynin hasar alan bölümüne göre hastalık tipinin vücuda yansıttığı zorluklar değişmektedir. Örneğin, spastik çocuklarda bulunan bulgular hastalığın yarattığı zorluklara örnek gösterilebilir.

burcu-alem-serebral-palsi

Hastalık, beslenme ve solunum gibi temel eylemlerde zorluk çekme, yürüme ve koşma gibi motor hareketlerde zorlanma, kaslarda kasılma, algıda zorluk çekme gibi birçok olumsuz sonuca yol açmaktadır.

burcu-alem-serebral-palsi

Çocuklarda gösterdiği diğer etki ise yazı yazma işleminde zorluk çekmedir. Hastalık çocuklarda havale gibi durumlara sebep olurken vücut gelişmelerinde gerileme göstermelerine sebep olmaktadır.

burcu-alem-serebral-palsi

Çocuklarda bu hastalığın belirtileri görüldüğünde geç kalınmadan tedaviye başlanması gerekmektedir. Zamanında yapılan tedavi hastalığın gerileyebilmesini sağlamaktadır. Tedavisi gerçekleştirilmeyen hastalarda ek problemler ile karşılaşılmaktadır.

burcu-alem-serebral-palsi

Kaslarda oluşan hareket kabiliyetinin kısıtlanmasına ek olarak yaşanan idrar kontrolünün yapılaması ve ateşlenme, öğrenme güçlüğü, beslenme zorluğu gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.

burcu-alem-serebral-palsi

Bu problemler fiziksel gelişimin durması noktasında ilerlemektedir. Hastalığın bu tip problemlere yol açmaması adına tedavinin uygulanması mutlaka gerekmektedir.

Serebral Palsi Erken Teşhis Önemi

burcu-alem-serebral-palsi

Serebral Palsi hastalığının belirtileri erken yaşta görülebilmektedir. Yeni doğan bebeklerin ilk iki ay içerisinde gözlemlerinin gerçekleştirilmesi bu açıdan önem taşımaktadır.

Özellikle ikinci ayı içerisinde olan bebeklerde el ve ayaklarda aşırı sertlik, hareket kabiliyetinde zorluk gözleniyorsa mutlaka bir uzaman danışılmalıdır.

burcu-alem-serebral-palsi

El ve ayaklarda hareketlerin farklı gerçekleşmesi ve bebeğin aynı anda ayaklarını, ellerini hareket ettirememesi belirtilerden biridir. Üçüncü ayında olan bebeklerin az seviyede de olsa baş kontrolüne sahip olamaması da hastalığın belirtisidir.

6. Aydan sonra ve 1 yaş içerisinde destekleme yöntemi ile oturma işlemini gerçekleştiremeyen çocuklar mutlaka bir çocuk nöroloğuna gösterilmelidir.

Yeni Doğanda Serebral Palsi Belirtileri

burcu-alem-serebral-palsi

Yenidoğan bebeklerde serebral palsi hastalığının görülmesi olası durumlardan bir tanesidir. Özellikle bebeğin verdiği tepkilerden ve yaşam belirtilerinden ortaya çıkan bu durum kesinlikle önemsenmelidir.

Bebeklerde belli başlı belirtiler günümüze kadar saptanmış olup kesinlikle bu belirtiler önemsenmelidir. Şimdi birlikte serebral palsinin belirtilerine bakalım:

burcu-alem-serebral-palsi

  • Sürekli ağlama görülür.
  • Anne memesinden emerken bozukluk görülür.
  • Sürekli kusarken ısrarla bu durumu devam ettirir.
  • Çoğunlukla havale görülür.
  • Çevresinden duyduğu seslere tepkisiz kalma görülür.

burcu-alem-serebral-palsi

Ortaya çıkan bu belirtiler çocuğunuzda varsa serebral palsili olması muhtemel olarak kabul edilir. Fakat panik yapmadan bir süre daha çocuğunuzu izleyin ve doktor kontrolünde bu durumlardan bahsedin.

İnfantil Serebral Palsi Nedir?

burcu-alem-serebral-palsi

Çok erken görülen bu hastalık çabuk fark edilirse bebek için çok iyi olur. Anne karnında ya da doğum sırasında dikkatsizlik sonucu oluşan hasar ile merkezi sinir sisteminde bozukluk meydana gelmesidir.

Maalesef ki tedavisi mümkün olmayıp sadece fizik tedavi ile görülen etkileri azaltılmaya çalışılır.

burcu-alem-serebral-palsi

Nasıl tedavi edilir sorusuna hala cevap bulunamasa da belirtileri doğum öncesinden başlar. Şimdi infantil serebral palsi  belirtilerini inceleyelim:

  • Reflekslerde artış görülür.
  • İstemsizce hareketler hatta titremeler görülür.
  • Motor ile ilgili gelişimde gecikmeler yaşanır.
  • En çok görülen belirtisi yürüme bozukluğudur.

burcu-alem-serebral-palsi

  • Emme, yeme ve yutma konusunda bozukluk görülür.
  • Konuşma konusunda bozukluklar yaşanır.
  • Yaptığı her harekette yavaşlık görülür.
  • Kaslarda ton kaybı veya artışı görülür.

burcu-alem-serebral-palsi

Belirtiler daha çok dikkatli incelenince ve önceden bu konuda bilgisi olan ebeveynler tarafından ancak fark ediliyor. Belki de en kötü tarafı bu olsa gerek. Çünkü belirtileri fark edemeyen aileler tedavi konusunda geç kalıyor.

Serebral Palsi Tipleri

burcu-alem-serebral-palsi

Beyin üzerinde meydana gelen bu hastalığın fazlasıyla tipleri olup kötü sonuçlara neden olan bir bozukluktur. Özellikle çocuklar üzerinde oluşması üzücü kısmı olsa da iyileştirilebilenler vardır.

burcu-alem-serebral-palsi

Şimdi serebral nedir tip olarak bakalım:

  • Hipotonik serebral palsi
  • Spastik serebral
  • Atenoid serebral
  • Ataksik serebral
  • Karışık tip

Serebral palsi tipleri yukarıdaki gibi olup, anne babalar ve adaylar kesinlikle bu konuda bilinçli olmalıdır.

Serebral Palsi Tedavisi

burcu-alem-serebral-palsi

Bir diğer ismi beyin felci serebral palsiye neden olan birçok faktör bulunurken erken tanı konulmasıyla tedavi edilir. Daha çok cerrahi olmayan müdahaleler ile ilgili beyin hasarı giderilmeye çalışılır.

Tedavi yöntemleri vücudun bir parçası üzerinden başlanarak ardışık bağlantılar olup olmadığına bakılır. Örnek olarak konuşma bozukluğu varsa mimiklere bakılır. Çocuk için en uygun tedavi seçilir.

burcu-alem-serebral-palsi

Serebral palsi neden olur bu konu üzerinden tedavi için neler gereklidir. Bunlara bakılır. Tedavi çeşitleri ise başta ilaçlar, fizyoterapi, konuşma egzersizleri, cerrahi tedaviler, özel eğitim ve botoks uygulanır.

burcu-alem-serebral-palsi

Dünyaya gelen her çocuğumuzun başına gelebilecek serebral palsinin çok kötü bir hastalık olduğunu yazımızdan öğrendik umarım sizler için farkındalık oluşturur. Ayrıca genetik hastalıklar isimli yazımıza bu linkten ulaşarak erken teşhis için hastalıklar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Yorumlar

  1. Pingback: Sosyal Anksiyete Bozukluğu Nedir?

  2. Pingback: Çocuk Diş Sağlığı için Doğru Diş Fırçası ve Diş Macunu Seçim