Bu Yazımızda Neler Var
Günümüzde en çok görülen hastalıklardan biri olan sinüzit her yaşta görülebilmektedir. İnsanın yüzünde bulunan kemiklerin farklı etmenlere bağlı olarak iltihaplı sıvı ile dolmasıyla bu hastalık ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu rahatsızlık kişide ciddi anlamda problemlere yol açabilir. Peki sinüzit nedir, sinüzit çeşitleri nelerdir, sinüzit belirtileri nelerdir?
1 -Sinüzit Nedir ?
Günümüzde en çok görülen hastalıklardan biri olan sinüzit her yaşta görülebilmektedir. İnsanın yüzünde bulunan kemiklerin farklı etmenlere bağlı olarak iltihaplı sıvı ile dolmasıyla bu hastalık ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu rahatsızlık kişide ciddi anlamda problemlere yol açabilir. Eğer rahatsızlık tedavi edilmez ise zamanla beyne kadar ilerleyebilir ve bu durumda kişide beyin apsesi oluşabilir. Tedavisi bulunan bir hastalık olan Sinüzit çeşitleri mevcuttur. Akut ve kronik olarak görülen bu hastalığın tedavisi de çeşidine göre değişmektedir. Haydi gelin şimdi birlikte bu hastalığın detaylarını inceleyelim.
2 – Sinüzit Çeşitleri Nelerdir ?
Sinüzit çeşitleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan bir tanesi akut sinüzit bir diğer ise kronik sinüzit olarak bilinmektedir. Akut sinüzit grip gibi rahatsızlıklardan sonra ortaya çıkmaktadır. Akut sinüzit tedavisiyse antibiyotikler yardımıyla yapılır ve kısa sürede bu sorun ortadan kalkar.
Sinüzit çeşitlerinden bir diğeriyse kronik sinüzittir. Kronik sinüzit Akut sinüzite göre daha uzun sürmektedir. Ortalama en az 13 hafta sürebilen bu rahatsızlığın nedenini bulmak için tomografiden yararlanır. Kronik Sinüzit grip gibi soğuk algınlığından olabileceği gibi tümür, yabancı cisim veya polipler gibi ciddi rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir. Ayrıca bu rahatsızlık gerekli ilaç tedavisine yanıt vermiyorsa ki bu durum çok karşılaşılan bir durumdur son çare olarak cerrahi seçeneği düşünülebilir.
Akut Sinüzit Nedir?
Sinüzit çeşitleri içinde en bilindik olanı ve en hafif atlatılanı akut sinüzittir. Kısa sürede tedavisi yapılabilen akut sinüzit kişide kısa süreli de olsa ağrılar oluşturmaktadır. Akut sinüzit genellikle 4 haftadan kısa sürmektedir, bu sürenin uzaması kronik sinüzite doğru yol almaktadır. Şiddetli baş ağrısı, yüz ağrısı gibi şikayetlerle kendini gösteren akut sinüzit uygun ve doğru tedavi yöntemleri ile kronikleşmeden tedavi edilmelidir.
Kronik Sinüzit Nedir ?
Kronik sinüzit genellikle 4 haftadan fazla süren şikayetlerin sonucunda meydana gelmektedir. Akut sinüzitteki şikayetlerin fazlası ve şiddetlisi olarak kendini gösteren kronik sinüzit daha ciddi bir tedavi gerektirmektedir. Kişide uzun süreli hastalıklara, ağrılara sebep olan kronik sinüzitin geçmesi için uzman tedavisine ihtiyaç bulunmaktadır.
3 – İlerlemiş Sinüzit Belirtileri Nelerdir? Sinüzite Yol Açan Durumlar Nelerdir?
Sinüzit çeşitlerine göre uzun süreli veya kısa süreli olabilmektedir. Kronik sinüzit ilerlemiş veya ilerlemekte olan sinüzit hastalığına işaret etmektedir. Sinüzitten şüphelendiğiniz koyu burun akıntısı, şiddetli baş ağrısı, burun tıkanıklığı, yüz ağrısı gibi şikayetlerinizin şiddetlendiğini düşünüyorsanız bu ilerlemiş sinüzit belirtisi olabilir. Peki sinüzite neden olan durumlar nelerdir?
- Alerjik nedenler
- Tümör
- Polipler
- Bağışıklık sisteminin çökmesi
- Sigara kullanımı
- Üst solunum yolları enfeksiyonu
- Geniz etinde meydana gelen rahatsızlıklar
4 – Kronik Sinüzit Belirtileri Nelerdir ?
Sinüzit belirtileri oldukça farklıdır. Bazı kişiler bu belirtileri sıradan bir griple karıştırabilir. Kuşkusuz bu durum doktor incelemesinde ortaya net olarak çıkar. Bu belirtiler aşağıdaki gibi olabilir;
– Burun akıntısı
Sinüzit rahatsızlığı en belirgin belirtilerinden biri olarak burun akıntısı gösterilmektedir. Bu akıntı kuşkusuz diğer burun akıntılarından farklıdır. Sarı veya yeşil renkte olan bu akıntı sürekli olarak devam etmektedir.
– Geniz Bölgesinde Yanma
Oluşan bu iltihap herhangi bir sebepten ötürü burundan akamayabilir. Akamayan bu sıvı geniz bölgesine akacaktır. Akan bu sıvı yüzünden geniz bölgesinde yanmalar hissedebilirsiniz.
– Burun Tıkanıklığı
Alın bölgesinde meydana gelebilen iltihaplanma yüzünden kişi ciddi bir solunum problemi yaşayabilir. Bazen bu sıvı burundan akamaz ve burun kanallarını tıkayabilir. Bu problem sık karşılaştığımız problemlerin başında gelmektedir.
– Baş Ağrısı
Sinüzitin en belirgin özelliklerinden biri de baş ağrısıdır. Hastalar ne yazık ki bu ağrıyı sıradan bir baş ağrısı veya migrenle karıştırabilir. Baş ağrısı rahatsızlığının altında sinüzit gibi bir neden yatabilir. Bu nedeni bulmak için mutlaka hekime başvurmanız önemlidir. Zira tedavi edilmeyen bu rahatsızlık beyne ilerleyebilir ve kişide beyin apsesi görülebilir.
– Kötü koku ve Bulantı
Sinüzit hastalığı iltihaptan kaynaklanmaktadır. Bu iltihap bazı durumlarda burundan akmayabilir. Akamayan bu sıvı geniz bölgesinden akacağı için kişinin nefesinde bir koku oluşturabilir. Ağız içerisinde oluşacak koku ve tat değişiklikleri kişide mide bulantısı oluşturabilir.
5 – Beyinde Sinüzit Belirtileri Görülebilir mi? Sinüzit İlerlemesi Tehlikeli midir?
Sinüzit halk arasında pek de önemsenmeyen rahatsızlıkların başında gelmektedir. Bu rahatsızlık kişide ciddi problemlere neden olabilir. Tedavi edilmeyen bir sinüzit kişinin beynine doğru yayılabilir. Yayılan bu sıvı beyin apsesine neden olabilir. Ayrıca tedavi edilmeyen bu hastalık kişinin kemiklerini eritebilir ve o bölgede kemik kaybı gelişebilir. Tedavi edilmeyen sinüzit zamanla kişinin görme yetisini kaybetmesine neden olabilmektedir. Yukarıda belirtilen belirtileri gördüğünüz takdirde uzman bir hekime başvurmanız son derece önem taşımaktadır.
6 – Kronik Sinüzit Tedavisi ve Sinüzit Tedavi Çeşitleri
Sinüzit tedavisi olan bir hastalıktır. Hastalar pek önemseme de ileride ciddi boyutlara varan rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Hastalığın tedavisi iki çeşittir bu tedavi yöntemleriyse aşağıdaki gibidir.
Sinüzit İlaçla Tedavi
Akut sinüzitlerin tedavisi genellikle sinüzit ilacı ile yapılmaktadır. Hastalığın şiddetine göre değişen ilaç tedavilerinde genellikle sinüzit antibiyotik ile tedavi edilmektedir.
Cerrahi Yöntem: Sinüzit Ameliyatı
Kişi ilaç tedavisine yanıt vermiyorsa ve kişinin herhangi bir ek rahatsızlığı yoksa tedavi cerrahi şekilde yapılmaktadır. Genellikle sinüzit ameliyatı kişinin ergenlik döneminden sonra yapılmaktadır. Bunun başlıca nedeniyse kişide bulunan sinüslerin ergenlik döneminde oluşumunu tamamlamasından kaynaklanmaktadır.
7 – Sinüzit ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular!
– Islak Saçla Dışarı Çıkmak Sinüzite Neden Olur Mu?
Islak saçla dışarı çıkmak sinüzite neden olur mu, sorusunun cevabı kişinin burun sağlığı ile doğrudan orantılıdır. Eğer burunda bir alerjik durum ya da polip durumu mevcut ise ıslak saçla dışarı çıkmak sinüzitin tekrar etmesine neden olabilir. Bunun sebebi ise sıcak soğuk dengesinin kurulması için burundaki mukozanın tepki vermesidir.
– Sinüzit Baş Ağrısı Yapar mı?
Evet. Sinüzit eğer sinüsler çok fazla şişmiş ve rahatsız olmuş ise çok şiddetli bir baş ağrısına neden olabilir. Sinüzit baş ağrısı için içilen ağrı kesiciler genellikle yardımcı olmaz. Bu durumda sinüzit baş ağrısı için evde çözüm yolları aranmalıdır.
- Salin Solüsyon ile burun temizleme işlemi, evde sinüzit tedavisi için en çok tercih edilenidir. Çünkü hem kolay hem de hızlı etki etmektedir.
- Sıcak su üzerine eğilerek buharı burun boşluklarından çekerek de doğal ve ilaçsız bir şekilde evde sinüzit tedavisi yapılabilir.
– Sinüzit Daha Çok Hangi Mevsimde Yaşanır?
Sinüzit en çok kış aylarında yaşanır. Çünkü soğuk havalarda grip ya da nezle olma ihtimalimiz daha yüksektir. Eğer grip hastalığının hemen ardından baş ağrısı ile birlikte yeşile yakın burun akıntısı gözlemlenirse bu bir sinüzit belirtisi olabilir.
https://www.youtube.com/watch?v=Nfx-Fd0aUwA
İlginizi Çekebilir: Migren ile Başa Çıkma Yolları