Hayatına Renk Katacak İçerikler | BurcuAlem.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Anne ve Çocuk Dünyası
  4. »
  5. Su Çiçeği Nedir? Nasıl Geçer? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Su Çiçeği Nedir? Nasıl Geçer? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bilgece Bilgece - - 7 dk okuma süresi
1 0

Uluslararası Tıp Literatürü’nde “varisella” olarak isimlendirilen virüsün sebep olduğu su çiçeği, yetişkinlerde görüldüğü olsa da- genelde çocuklarda rastlanan bir tür bağışıklık sistemi hastalıktır. Deride döküntü oluşumuna sebep olur. Aynı ortamda bulunulan bir hastadan kolaylıkla bulaşabildiği için aşı olmak büyük önem taşır. Bir kez bulaşırsa ömür boyu bu hastalığa karşı bağışıklık kazanılır. Çok nadir de görülse bir kez daha tekrarladığı olabilir. Aşı uygulamasından sonra bu vaka ülkemizde oldukça azalmıştır.

En çok 1 ila 10 yaşları arasındaki çocuklarda görülen bu hastalığın yaraları kabuk tutana dek bulaşmaya devam eder. Belirtileri kendini göstermeye başlamadan iki gün önce etrafındakilere bulaşmaya başlar. Hastalığın genellikle kendiliğinden geçtiği bilinse de doktorun verdiği ilaçlar ile de kontrol altına alınabilir.

Suçiçeği Belirtileri Nelerdir? Su Çiçeği Nasıl Olur?

Suçiçeği Belirtileri

Suçiçeği belirtileri virüsle temastan 10-16 gün içerisinde kendini göstermeye başlar. Yaklaşık bir hafta sürer.

  • Ciltteki döküntüden 2-3 gün önce hafif ateş ve halsizlik ile kendini göstermeye başlar. Burun akıntısı ve iştah kaybının görüldüğü de olur. Genelde döküntü oluşumundan 3-4 gün sonra bu belirtiler kaybolur.
  • Döküntüler ilk olarak gövdede görünür. Gövdeden vücudun diğer kısımlarına yayılım gösterir.
  • Ciltte kaşıntıya sebep olan bu kızarıklar, biraz kabarıklaşarak içi sıvı dolu kabarcıklar halini alır ve 2-3 gün sonra kabuk tutmaya başlar.
  • Nadir de olsa ağız içinde döküntü görüldüğü de olabilir.

Su Çiçeği Nasıl Bulaşır? Su Çiçeği Bulaşıcı mı?

su çiçeği nasıl bulaşır

“Suçiçeği nasıl bulaşır?” sorusunun cevabı oldukça basittir. Eğer daha önce bu hastalığı geçirmediyseniz ya da aşısını olmadıysanız, size bulaşması için virüsü taşıyan biriyle aynı havayı solumanız yeterlidir. En bulaşıcı hastalıklardan biri olduğu için aynı ortamdaki bir hastadan bağışıklık kazanmamış bireylere bulaşmama ihtimali neredeyse yoktur.

Suçiçeği Kimler İçin Risklidir? Emziren Anne Su Çiçeği Olursa?

su-cicegi-nedir-nasil-gecer-tedavi-yontemleri-nelerdir

“Suçiçeği kimler için risklidir?” sorusu, konu ile ilgili en çok merek edilen sorulardan bir tanesidir. Bu hastalığın bulaşması halinde en çok risk altında olacaklar şu şekildedir:

  • Hamilelere bulaştığı takdirde diğerlerine göre daha ağır geçebilir ve zatürreye yol açabilir.
  • Erken doğan, özellikle 7. aydan önce doğan bebekler
  • Henüz 1 aylık olmamış bebekler
  • Kanser hastaları
  • Uzun süre kortizon tedavisi görmüş olanlar

Suçiçeği Tedavisi Nasıldır? Kızamık ve Su Çiçeği Farkı Nedir?

Suçiçeği tedavisi, hastada görülen belirtilere göre gerçekleşir. Örneğin yüksek ateş mevcut ise ateş düşürücü uygulanır. Kaşıntı için kaşıntı giderici uygulanır.

Bu hastalıkta en iyi tedavi yöntemi bolca istirahat etmek ve su tüketimine dikkat etmektir. Mikrop kapmaması ve kaşıntıların en aza inmesini sağlamak için her gün duş alınabilir. Bebeğin tırnaklarını kısa keserek döküntüleri kaşımasını engellenebilir. Çünkü kaşındığı takdirde kalıcı iz bırakabilir.

Su Çiçeği Aşısı Ne Zaman Vurulur?

 Türkiye’de Suçiçeği aşısı, bebeklere 12. ayda uygulanmaktadır. Aşı, hastalığa karşı %90’a yakın bağışıklık kazandırır. Aşının herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Fakat nadir de olsa çok az ateşe ve huysuzluğa sebebiyet verebilir. Aşı olduktan sonra bir buçuk ay içerisinde aspirin kullanmamaya özen gösterilmelidir.

İlginizi Çekebilir: Aşı Nedir? Aşı Takvimi Nasıl Uygulanır? Aşı Karşıtlığı Nedir?

Yetişkinlerde Su Çiçeği Nasıl Çıkar? Su Çiçeği İzi Kalır mı?

Halk arasında çocuk hastalığı olarak bilinse de, aşı olmayan ya da daha önce bu rahatsızlığı geçirmeyen yetişkinlerde suçiçeği hastalığına yakalanabilir. Yetişkinler hastalığı çocuklara nazaran daha ağır geçirmektedir. Özellikle hamileliğin son aylarında çok dikkat edilmelidir. Gebelik sırasında bulaştığı takdirde hemen doktora başvurmalısınız. Zira başka hastalıklara zemin hazırlaması ya da bebekte görme bozukluğu, zekâ problemi gibi kalıcı etkiler bırakabilir. Tüm bunların önüne geçmek için vakit kaybetmeden uzman bir hekim ile görüşmenizde fayda olacaktır.

Suçiçeği İçin Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Suçiçeği İçin Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Suçiçeği için dikkat edilmesi gereken durumlar diğer bulaşıcı hastalıklarınki ile hemen hemen benzerlik gösterir. En önemlileri şunlardır:

  • El yıkamaya özen gösterilmelidir.
  • Kapalı ortamlardan ve hastalığı taşıyan kimselerden uzak durulmalıdır.
  • Hasta olan birey ile aynı eşyalar kullanılmamalıdır.
  • Hasta, Öksürük ya da hapşırık esnasında mutlaka eli ile kapatmalı ardından da ellerini yıkamalıdır.
  • İz kalmaması açısından kabartıları kaşımaktan kaçınılmalıdır.
  • Eğer çocuğunuz okula gidiyorsa hastalığı atlatana dek okula göndermemelisiniz.

Su Çiçeği İçin Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalıdır?

YouTube video

Suçiçeği için doktora başvurulması gereken durumlar şunlardır:

  • Sırt, göğüs ve boyunda ağrılar
  • Ağızda kuruluk hissi
  • Ciltte meydana gelen normalinden fazla şişlik ve kızarıklık
  • İdrara çıkamama
  • Nefes almakta güçlük çekme, şiddetli öksürük
  • Yüksek ateşin dört gün boyunca devam etmesi
  • Kusma
  • Denge problemi ve yürümede sıkıntı yaşamak

Hasta bu durumlardan herhangi biri gözlemleniyorsa zaman kaybetmeden uzman bir hekime başvurulmalıdır. Başka hastalıklara sebep olma ihtimali olduğu için bu belirtiler ihmal ya da göz ardı edilmemelidir.
Online randevu sisteminde en çok çocuk doktorlarına alınan muayene sıraları söz konusudur. Su çiçeğinin özellikle bir çocukta çıkması diğer çocukların da eğer daha önce su çiçeği çıkarmadılarsa sağlık sorunları yaşamalarına sebep olan bir hastalıktır.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.