«
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Tiroid Bezinin Hızlı Çalışması İçin Ne Yapılmalıdır?

Tiroid Bezinin Hızlı Çalışması İçin Ne Yapılmalıdır?

Günümüzde artış gören hastalıklardan bir tanesi tiroid bezinin yavaş çalışmasıdır. Tiroid bezi sağlıklı olduğunda vücut sistemlerinin doğru çalışması yönünde oldukça etkilidir. Düzensiz çalışan tiroid bezi kişide aşırı kilo alımı sağlar ve obeziteye yakalanma riskini bir hayli arttırır. Bunun yanı sıra daha birçok rahatsızlığı da yanında getirebilir.

Tiroid Bezinin Hızlı Çalışması İçin Ne Yapılmalıdır?

İç salgı bezlerinde (Endokrin) hasara bağlı şekilde oluşan rahatsızlıklar, oldukça sık görülen hastalık gurubunda yer alıyor. Ülkemiz içerisinde 100 kişinde 45’inde tiroid problemi, 35’inde guatr görülüyor. Buna ek olarak yetersiz tiroid hormonu üretimi sebepli olarak kilo kaybını oldukça zorlaştıran başlıca hastalık sayılan hipotiroid ise %6 olarak görülüyor. Ancak toplumun yarısından fazlasına tanı konmadığı da düşünülüyor. Tiroid hastalığı günümüzde genellikle ileriki yaştaki bireylerde görünse de zaman zaman çocuk hastalarda ortaya çıktığı tespit edilmiştir.

İlginizi Çekebilir: Ozon Tedavisi Nedir? Ozon Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Tiroid Bezi Nedir?

Tiroid Bezi Nedir?

Tiroid bezi kelebek şeklinde olan ve boynun dip bölgesinde yer alan önemli bir organdır. Yaklaşık olarak 2 santimetre uzunluğunda ve boğazın ön kısmında yer alan Âdemelması kıkırdağı belirginliğinin alt kısmındadır.

Tiroid bezi, endokrin sistemi olarak adlandırılan bir bez ağının parçası olarak çalışır. Endokrin sistem, vücudun faaliyetlerinin pek çoğunu koordine ederek düzenler. İç salgı bezi olan tiroidin işlevi, T3 ve T4 ismi verilen hormonu üreterek kana salması olarak bilinir.

Tiroid bezinin salgılamış olduğu hormonlar vücudun şu fonksiyonlarını düzenler:

  • Kas gücü,
  • Kolesterol seviyesi.
  • Adet döngüsü.
  • Vücut ısısı.
  • Vücut ağırlığı.
  • Kalp hızı.
  • Santral sinir sistemleri.
  • Periferik sinir sistemleri.

Gibi önemli vücut fonksiyonları tiroid bezi sayesinde düzenlenerek doğru çalışma şekli gerçekleştirilir.

Tiroid Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?

Tiroid Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?

Tiroid düzensiz çalıştığı vakit vücut fonksiyonlarında değişim başlar. Bu değişim kişilerde oldukça rahatsız edici olabildiği gibi farklı hastalıklara da neden olabiliyor. Tiroid rahatsızlığı belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Adet düzensizliği.
  • Aşırı uyku isteği.
  • Öfkeli ruh hali.
  • Aşırı kuru cilt.
  • Unutkanlık.
  • Kabızlık.
  • Oksijen azlığı.
  • Kilo artışı.
  • Kansızlık.

Bu belirtiler tiroid hormonu ile ilgili olan bir problemin var olduğuna işaret olabilir.

Tiroidin Az Çalışması Nasıl Tespit Ediliyor?

Tiroidin Az Çalışması Nasıl Tespit Ediliyor?

Tiroid rahatsızlığı belirtileri olarak baktığınız da birçok belirti vücudunuz da görülüyor ise, hastalığı tam teşhis etmek için hormon ve kan testleri yaptırılmalıdır. Bu şekilde testin sonucunda tiroid problemi var olup olmadığı anlaşılır ve problem var ise doktor kontrolü altında özel tedavi aşamasına gidilir.

Tiroid Bezinin Yavaş Çalışması Ne Gibi Durumlar Üretir?

Tiroid Bezinin Yavaş Çalışması Ne Gibi Durumlar Üretir?

Tiroid bozukluğu yaşayan bir kişi vücudunda pek çok değişikliği fark edebilir. Bu durum kişiden kişiye değiştiği gibi kilo artışı, halsizlik ve mutsuzluk gibi durumlar oluşabiliyor. Ayrıca tiroid bezinin az çalışmasından kaynaklı olarak birçok riskli hastalık da gerçekleşebiliyor. Bunlar:

  • Nodül oluşumu.
  • İyot azlığına bağlı olarak zihinsel problemler.

Rahatsızlıkları olarak ön plana çıkıyor. Bütün bu hastalıklar doktor kontrolü sayesinde erken teşhis ile tedavi edilebilen durumlardır. Tiroid bozukluğu genel olarak genetik bir hastalık olduğu için ailesinde bu problem bulunan kişiler mutlaka TSH hormonu testini yaptırmalıdır.

Tiroid Bezinin Hızlı Çalışması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Tiroid bezi yavaş çalıştığında kilo kontrolü konusunda da zorluk yaşanır. Bu nedenle mutlaka uzman doktor kontrolü altında özel diyet uygulanmalıdır. Tiroid problemi yaşayanlar için verilen özel diyetlerin içerisinde lif içeren besinler, bolca sebze, kuru baklagiller, yağsız etler ve bol sıvı bulunuyor.

Vücut için oldukça önemli olan Omega-3 balık yağı gibi vitaminler de tiroid yetersizliğinde kullanılabilen ürünlerdir. Bunun yanı sıra tiroid bezinin yavaş çalışmasına bağlı olarak oluşabilen D ve E vitamini eksikliği için de yumurta, süt, mantar ve yağlı balık tüketimi tavsiye ediliyor.

Vücutta üretilen tiroid hormonları iyot içerir. Böylece tiroid bezlerinin yavaş çalışmasına bağlı olarak iyot eksikliği görülebilir. Bunun için beslenme düzenine mutlaka tahıl, süt ve balık eklenmesi gerekir. Bunlara ek olarak doktur kontrolü altında verilen ilaçlar kullanılarak tiroid bezinin hızlı çalışması bir nebze sağlanmış olur.

Tiroidin Tedavi İşlemi

Tiroidin Tedavi İşlemi

Hasta kişiler için öncelikli olarak tiroid hormonu takviyesi gerçekleştirilir. TSH hormonunun düzeyi normal sınırların altına inmemesi bu şekilde sağlanır. TSH hormonu, beynin hipofiz bezinde salgılanan bir hormondur. Tiroid bezi, T3 ve T4 hormonlarını sentezlemesini gerçekleştirir.

Tiroid bezi yavaş çalıştığı zaman iki hormonun seviyesi aniden düşer. TSH hormonu ise aniden kendisini yükselterek vücudu dengelemek ister. Uzman doktor kontrolünde ilaçlı tedavi uygulanarak bu hormonun normal seviyelere inmesi mümkündür. Ancak tiroid hastalıkların tespiti için düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmesi son derece önemlidir. Günümüzde kullanılan sağlık hizmetleri teknolojisi sayesinde tirioit rahatsızlığın tespiti kolay bir şekilde yapılabilmektedir.

 

 

 

 

 

 

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *