Bu Yazımızda Neler Var
Tonsilit ya da Tonsillit olarak bilinen rahatsızlığa bademcik iltihabı neden olur. Bu iltihaplanma bazen 2 bademcikte de olurken bazen tek taraflı tonsillit de görülmektedir. Rahatsızlık genellikle virüs nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Fakat bazen bakteri nedeni ile de iltihaplanma görüldüğü olabilir.
Hastalık için uygulanması gereken tedavi bu hastalığa sebep olan neden ile doğrudan bağlantılıdır. Bu nedenle sebebin doğru tespit edilmesi büyük bir önem taşımaktadır. Viral bakteriyel tonsillit ayrımı yapıldıktan sonra tedaviye başlanmalıdır. Rahatsızlığın sık sık rastlanan belirtileri ise bademciklerde şişme meydana gelmesi, boğaz ağrısı ve yüksek ateş sıralanabilir.
Kriptik Tonsillit Nedir
Kriptik Tonsillit nedir sorusuna kısaca bademciklerin iltihaplanması sonucu oluşan rahatsızlık olarak yanıt vermek mümkündür. Her sene birçok çocuğu etkisi altına alan oldukça yaygın bir hastalıktır. Genellikle çocuklarda görüldüğünü söylemek mümkündür. Çoğunlukla çocuklarda rastlansa da yetişkin insanlarda da görülen bir hastalıktır. Bademciklerimiz boğazımızın arka kısmında yer almaktadır. Lenf dokusu koleksiyonları olan bu bademcikler bağışıklık sistemimizin de bir parçasıdır aynı zamanda… Boğazımızın hemen girişinde oldukları için konumları itibari ile vücudumuzu dış etkenlere karşı korumaya yardımcı olmaktadır.
Kriptik tonsillit Augmentin isimli ilaç ile tedavi edilebilmektedir. Fakat yine de doktora danışmadan hiçbir ilaç kullanmak doğru değildir. Bu hastalığı olan hastalar için oldukça rahatsız edici bir durum olmasına rağmen çok ciddi sonuçlara yol açan bir hastalık değildir. Çok nadir ciddi bir rahatsızlık halini almaktadır. Bu hastalığın tanısını koymak doktor açısından oldukça kolaydır. Doktorun hastanın boğazını muayene etmesi yeterli olacaktır. Bu hastalığa yakalanan insanların büyük bir çoğunluğu ilaç kullansalar da kullanmasalar da 2 ya da 3 gün içerisinde iyileşmektedirler. Hastalığın tedavisinde yeterli sıvı alımı büyük öneme sahiptir. Bu nedenle gün içinde bol bol sıvı tüketmekte fayda var.
Tonsillit Çeşitleri Nelerdir?
İyileşme sürelerine göre ya da hastalığın semptomlarına göre hastalığın 3 ayrı çeşidi bulunmaktadır. Hastanın bu çeşitlerden hangisini taşıdığını tespit etmek tedavi süreci açısından önem arz etmektedir. Çünkü tedavide nasıl bir yol izleneceği hastalığın çeşidine göre değişiklik gösterebilmektedir. Rahatsızlığın çeşitleri ise şu şekilde sıralanabilir;
- Akut Tonsillit: Hastalığın bu çeşidinde belirtiler 3 ya da 4 gün sürmektedir. Fakat bu sürenin 15 gün kadar sürdüğü de olmaktadır. Akut Tonsillit reçetesi yalnızca doktor tarafından yazılmalıdır.
- Rekürren Tonsillit: Bir hastanın bir yıl içerisinde birden daha fazla bu rahatsızlığı geçirmesine bu isim verilmektedir. Ateşsiz tonsillit olarak da bilinmektedir.
- Kronik Tonsillit: Bu tür akut olan türe nazaran daha uzun sürmektedir. Hastalığın belirtileri ise ağız kokusu, kronik boğaz ağrıları ve boyunda hassas lenf düğünleri olarak sıralanmaktadır.
Tonsillit Nedir ? Belirtileri Nelerdir?
Hastalık en sık okul öncesi çağda rastlanmaktadır. Yetişkinlerde de nadir de olsa görülebilen bu hastalığın belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Boğazda kaşıntı olması
- Yüksek ateş
- Öksürük
- Titreme hali
- Boğazda hafif ya da fazla ağrı
- Ağzı açarken çok zorlanmak
- Boynun tutulması
- Karın ağrısı devamında da kusma
- Şiddetli baş ağrısı
- Ağız kokusu
- Ağız kuruluğu
- Bademciklerin şişmesi ve kızarması
- Bademciklerin üzerinde sarı ve içerisinin iltihap dolu olduğu belli olan lekeler
- Seste kısıklık meydana gelmesi
- Genizde akıntı
Daha konuşmayı bilmeyen dolayısı ile de belirtiler tam olarak size ifade edemeyen çocuklar içinde şu belirtiler baz alınabilir;
- Yutkunma güçlüğü çekilmesi sebebi ile ağızdan salya akması problemi
- Boğazda meydana gelen ağrı ya da iştah sorunu nedeni ile yemek yemeyi istememe durumu
- Mutsuzluk ve huzursuzluk hali
Bu belirtilerin birçoğu mevcut olan hastalar vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdır. Hastalık çoğu zaman ciddi sonuçlara yol açmasa da bir an önce tedaviye başlanması açısından doktora zaman kaybetmeden gitmek önemlidir.
Streptokok tonsillit ya da Kriptik tonsillit antibiyotiksiz geçer mı sorusu bu hastalık ile alakalı en çok merak edilen sorulardan biridir. Hastalığın ilaçsız da bir iki gün içerisinde etkisini yitirmektedir. Fakat yine de hastalığın tedavisinin ilaçlı mı yoksa ilaçsız mı olacağına veya tedavisi nasıl yapılır sorusuna yalnızca uzman bir doktor karar vermelidir. Bu nedenle doktora danışıp ona göre hareket etmek bu noktada çok önemlidir.
Yazımızı beğendiyseniz Haşimato Nedir? Tedavi Yöntemleri ve Belirtileri Nelerdir? konulu yazımıza da göz atarak haşimato hastalığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.