Bu Yazımızda Neler Var
Gebelik haftası hesaplama, hamilelik haberi almış anne ve babalar için büyük merak konusu olmaktadır. Hamilelik haberi geldikten sonra ilk sevinç atlatılmasının ardından genellikle ne zaman doğuracağım konusu öne çıkar. Doğum yapma tarihi elbette önemlidir. Çünkü anne ve babanın buna göre plan program yapması gerekebilir. Aksi takdirde plansız hareket etmek ihtiyaçların karşılanma noktasında da problem yaratır. Çalışan anneler için özellikle gebelik haftası hesaplama çok önem kazanır. Hamilelik hesaplama gebelik hesaplama sanıldığından daha da basittir. Dilerseniz siz de aşağıdaki gebelik hesaplama aracı ile hesaplama yapabilirsiniz! Böylece kaç haftalık hamile olduğunuzu ne zaman doğuracağınız hakkında bilgi alabilirsiniz.
Detaylı Gebelik Haftası Hesaplama Neden Önemli?
Gebelik haftası hesaplama Jinekoloji doktorları tarafından yapılabileceği gibi kişisel olarak gebelik hesaplama cetveli ile de yapılabilmektedir. Hesaplamanın önemli olmasına neden olan çeşitli sebepler bulunmaktadır. Her anne ve baba için bu durum değişiklik gösterse de ortak noktalar mevcuttur. Özellikle detaylı araştırma yapmak, annelerin istediği unsurlar arasındadır. Anne adayının bu noktada hazırlığı babaya göre farklı ve daha çok olacaktır.
Detaylı gebelik haftası hesaplama sebepleri arasında:
- Bebeğin ay ay gelişimini gözlemlemek,
- Herhangi bir sıkıntıya karşı önlem alabilmek,
- Annenin çalışıyorsa iş takvimini ayarlaması,
- Bebeğin gerekli ihtiyaçlarının karşılanması,
- İleri tarihli planlamaların oluşturulması olarak kabul edilir.
İşte bu ve bunun gibi sebepler için siz de gebelik haftası hesaplama aracını kullanabilirsiniz.
Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır? Tahmini Doğum Tarihi Hesaplama Formülü Nedir?
Anne adayları tarafından Eti cicibebe gebelik haftası hesaplama, doğum hesaplama formülü araştırmaları sürdürülmektedir. Jinekoloji doktorları tarafından da hesaplamalar ortak şekilde yapılmaktadır. Gebelik hesaplama ay ay değil daha çok haftalık olarak sürdürülür. Hangi ayda ve tarihte doğum yapacağınızı belirlemek için yapmanız gereken hamilelikten önceki son regl tarihinizi bilmek olacaktır. Bu yüzden hamile kalmak isteyen annelerin de regl takvimini düzenli tutması gerekiyor. Çünkü son adet döneminin ilk adet tarihine göre kaç haftalık hamileyim ve ne zaman doğuracağım sorularına cevap bulabilirsiniz.
Ne zaman doğum yapacağım sorusuna cevap verebilmek için hamilelikten önce son regl döneminizin son gününü değil, ilk gününü hesaba katmalısınız. Örneğin 13-18 Ekim aralığında regl haftanızın geçtiğini varsayalım. O zaman kullanmanız gereken tarih 13 Ekim olacaktır. İlk gününü saptadıktan sonra yapmanız gereken şey 3 ay geriye gitmektir. 3 ay önce hangi aya denk geliyorsa bu ayın 13’üne +7 eklemelisiniz. Aynı örnek üzerinden gitmek gerekirse 13 Ekim’den 3 ay ömceye geldiğimizde 13 Temmuz’a denk geliyoruz. 13+7’den 20 Temmuz tahmini doğum yapacağınız tarihi verecektir.
Gebelik haftası hesaplama sadece bu yöntemle gerçekleştirilmiyor. İkiz gebelik haftası hesaplama yöntemlerinden birisi de hamilelikten önceki son regl tarihinizin ilk gününü alın. Bu tarihten 40 hafta yaklaşık olarak 280 gün sayarak ileriye gidin. Denk gelecek olan tarih aralığı yine doğum haftanızı işaret edecektir. Elbette bu hesaplamalarda +3 -3 gün şeklinde kaymalar olabiliyor. Bunu da göz önünde bulundurarak direkt o günü değil o haftayı işaretlemelisiniz.
Cinsel İlişki Tarihine Göre Gebelik Haftası Hesaplama Doğru Sonuç Verir mi?
Hamilelik ve doğum tarihine yönelik olarak toplum arasında en çok bilinen yanlışlardan birisi de cinsel ilişki tarihine göre gebelik haftası hesaplama olmaktadır. Halbuki, gebelik haftası hesaplama Jinekoloji doktorları tarafından son cinsel ilişkiye göre değil son regl tarihine göre yapılır. Çünkü kadınların yumurtalama ve sperm ile döllenme ihtimali regl dönemiyle ilişkilidir. Cinsel ilişki sonrası hesaplama yapmak doğru ve net sonucu vermeyecektir. Dikkate almanız gereken son cinsel yaşantı tarihi değil, son regl döneminin ilk günü üzerinden ilerlemektir.
İkiz Gebelik Doğum Haftası Hesaplama Nasıl Yapılır?
Tek tüp ya da ikiz gebelik doğum haftası hesaplama aynı yöntemle gerçekleşmektedir. Hesaplama yaparken yine son regl aralığının ilk gününden 280 gün /40 hafta ileriye tarih hesaplamalısınız. Yine aynı şekilde ilk gününüze +7 ekleyip, 3 ay geriye gitmenizde tahmini doğum yapma haftanızı gösterecektir. Tek tüp gebelikle ikiz gebelik hesaplama arasında herhangi bir farkın oluştuğunu söylemek mümkün değildir. Aynı şekilde hesaplamaları kişisel olarak gebelik haftası hesaplama aracı aracılığıyla yapabilirsiniz.
Tüp Bebek Gebelik Haftası Hesaplama Nasıl Yapılır?
Tüp bebek tedavisi sonrası doğum tarihini hesaplamak daha kolay olacaktır. Çünkü sperm ve yumurtanın birleşme tarihi doktor gözetiminde olduğundan herhangi bir aksaklık oluşmadığı müddetçe belirli bir dönemde doğum gerçekleşmektedir. Tüp bebek doğum haftası hesaplama için son regl döngüsünün ilk gününden itibaren 40 değil, 38 hafta ileri gitmelisiniz. Tahmini olarak doğum yapacağınız doğum haftası bununla ortaya çıkacaktır.
Doğum Hesaplama. Doğru Sonuç Verir mi?
Hamilelik süreci annenin yaşam standartlarına göre çok değişebilecek bir durumdur. Her ne kadar sağlıklı bir hamilelik döneminin yaklaşık olarak 40 hafta olduğu saptansa da 7.aydan itibaren doğumun gerçekleşme olasılığı çok yüksektir. Özellikle anne adaylarının bu durumun farkında olarak yaşamına devam etmesi gerekiyor. Gebelik haftası hesaplama araçlarının ya da doktor hesaplamalarının çoğu zaman tuttuğu görülmektedir. Fakat anneyi ciddi anlamda etkileyecek bir sağlık problemi, psikolojik çöküklük erken doğuma da sebebiyet verebilir.
Hafta Hafta Gebelik Hesaplama mı Gerekir? Ay Ay Gebelik Hesaplama mı Doğrudur?
Annelerin aklını karıştıran temel durumlardan birisi alışma sürecinde haftalık olarak bebeğin gelişimini takip etmektir. Genelde toplum arasında ay bazında ilerleme sağlanması bu konuda zorluk yaratsa da zaman içinde alışıldığı görülüyor. Bebeklerin gelişim süreci literatür kapsamında da haftalık bazda hesaplanmıştır. Örneğin bebeğinizin 18.hafta gebelik sırasında nasıl bir gelişme sergilemesi gerektiği önceden bellidir. Doktorunuz tarafından da bu gelişim durumuna uygun hareket edip etmediğine, bebeğin değişikler olup olmadığına bakılır. Doğum haftası hesaplama yapılırken de daha çok ay ay gebelik hesaplama değil, hafta hafta gebelik hesaplama yapılmaktadır.
Hamilelik yerine göre 7 aylık yerine göre 9 aylık geniş bir süreci içermektedir. Bu süreç boyunca annelerin sadece fiziksel olarak değişime uğradığını düşünmek çok yanlıştır. Çünkü oluşan hormon değişimi annelerin birçoğunda psikolojik olarak değişimleri beraberinde getirir. Bebeğin sağlığının anne sağlığına bağlı olduğunu düşündüğümüzde annenin psikolojik sağlığı konusunda bilgi sahibi olup dikkatli olması gerekmektedir. Hamilelik Süresi Boyunca Anne Ruh Sağlığı yazımıza bakarak bu konuda bilgi alabilirsiniz.